Tukholman Mitt Kök -ruokamessut antoivat uusia ideoita.

Olin viime viikolla Tukholman Mitt Kök -ruokamessuilla. Aika samantyylistä kuin Suomen vastaavilla. Lähiruokaa ja pienten tuottajien kotimaisia elintarvikkeita oli paljon. Ruokamaista Italia vetoaa myös länsinaapurissa.

 

Aloitimme reissun lounaalla Tukholman keskustassa Museet-ravintolassa, os. Birger Jarlsgatan 41. Trendikäs mesta, joka tuntui olevan supersuosittu lounaspaikka. Alkuruuaksi söimme pienen pienet kipot hernesosekeittoa, jossa maistui reilusti sinappi. Palanpainikkeeksi nautimme lasilliset uusi-seelantilaista Villa Maria pinot grigio -valkoviiniä. Ihan mahtava viini keiton kanssa. Juoma toimi myös pääruuan, paneroidun kampelan kanssa, mutta oli ehdottomasti parhaimmillaan keiton seuralaisena.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Messuilla osui ensimmäisenä silmään TV-kokki Tina Nordströmin maustesarja Jättegott. Lisäaineettomat maustepussukat olivat kivannäköisiä, värikkäitä ja kauniita. Pusseissa on eri ruokiin sopivia maustesekoituksia, 1 pussi / 4 hengen annos. Ostin monta pussia, mutta en ole vielä ehtinyt kokeilla niitä. Marokkolaisten tai intialaisten lihapullien mausteseos pääsevät varmaankin ensimmäisinä kokeiluun.


Näin lähellä joulua maistelimme myös ruotsalaista jouluglögiä. Blåssan glögit ovat tunnettuja vuosittain vaihtuvista tyylikkäistä pulloistaan ja eri mauistaan. Vuosikertaglögi 2012 (12,48 e Suomessa) maistuu yuzu-sitrukselle ja klementiinille. Pirteä yhdistelmä, jota tarjoaa mielellään. Uusin, tervetullut tulokas glögiperheeseen on alkoholiton glögi (noin 4 e Suomessa), jonka intensiivinen maku ei yhtään häpeä alkoholilliselle vuosikertamaulle. Tähän suorastaan ihastuin.


Sen sijaan pekonin makuiset popcornit jätän suosiolla muille nautittavaksi. Ne olivat minusta suorastaan kammottavia.

 

Osallistuin Chill Out -tuoteperheen tastingiin. Etualalla näkyvä pinkki rosé-hanapakkaus oli helppo ja kiva viini. Rypäleenä shiraz. Maku oli raikas ja runsas. Vaikka kyseessä on puolikuiva viini, ei maku kuitenkaan ole varsinaisesti makea. Tämä täytyy muistaa ensi kevään ja kesän juhlissa.

BIB kuuluu Alkon tilausvalikoimaviineihin, mutta sen saa omaan lähimyymälään muutamassa päivässä. Toinen tilausvalikoimatuttavuus samalta tuottajalta on Sauvignon Blanc-rypäleestä tehty ranskalainen kuohari. Hinta alle 8 e / plo, maku raikas, mutta voimakas.

Ruotsissa on tunnetusti vahva leipäkulttuuri. Sielläkin leivotaan nyt juureen, niin vaaleat kuin tummat leivät. Nalle Puhin suosikkileivässä on mustikkaa. Suomesta olivat edustettuina HK ja Sinuhe. HK:n tiskillä oli HK:n sinistä, pusseihin pakattuja karjalanpiirakoita ja lihapiirakoita. Näitä kuulemma Ruotsissa asuvat suomalaiset ostavat ja kaipaavat kotimaastaan. Voisiko jotain muuta kuitenkin edes yrittää markkinoida Ruotsiin???


Istuin seuraamassa puolen tunnin ajan ruokatoimittajakollegani Sophie Berlinin demoa karpalomazariinin valmistuksesta. Allt om mat -lehdellä oli iso osasto ja paljon kivoja, omia keittokirjojaan myytävänä. Sophie kertoi olevansa kahden pienen lapsen äitiyslomalla oleva äiti ja piti vain yhden näytöksen messuilla.

Demosta kävelin suoraan Fontana-tuotemerkin osastolle, sillä siellä näkyi heti tuttu naama. Fontana on perheyritys, ja perheen poika Loizos Papadopoulos kävi vuosi sitten meillä työpaikalla kertomassa perheensä yrityksestä suomalaisen maahantuojan, Kaj Erikssonin, kanssa. Suurin osa tuntee varmasti jo halloumijuustot, saganakia on saanut Stockmannilta. Messuilla esiteltiin meillä vielä tuntematon smakrik saganaki, jonka maku oli voimakas ja suussasulava. Juustoviipaleita paistettiin pannulla öljyssä.

Siihen syntyi hetkessä himo. Kaikki maistelijat tuntuivat pitävän tuotteesta. Kuulin, että kyseistä juustoa yritetään saada myös Suomen markkinoille ensi kevään aikana. Nyt kannattaa pitää peukut pystyssä!


Suklaalevyistä otin kuvan, koska ne olivat niin kauniita. Ei makukaan ollut pöllömpi, mutta ei varsinaisesti suklainenkaan. Suklaissa Suomi-Ruotsi-maaottelun voitti ehdottomasti Fazerin Sininen. Pientuottajien tiskillä ihastuin vuohenmaidosta tehtyyn ranskankermaan. Ja Italiaa edustivat lukuisat erimerkkiset oliiviöljyt, suolakiteet, viinietikat yms.

Kivat messut, alue oli sopivasti hallittavissa. Pelkästään kuuntelemalla kollegoja oppii valtavasti uutta ja saa uusia näkökantoja omille ajatuksilleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla