Vanhoista vaatteista luopuminen on vaikeaa, jos niihin liittyy muistoja. Yllättävää kyllä, kipeistä muistoista voi olla vaikeampi luopua kuin onnellisista.
Vanhoista vaatteista luopuminen on vaikeaa, jos niihin liittyy muistoja. Yllättävää kyllä, kipeistä muistoista voi olla vaikeampi luopua kuin onnellisista.

Tietyt tavarat ovat täysin turhia ja täyttävät vain kaapit tai keräävät pölyä. Mutta silti niistä ei voi luopua. Tiedät varmaan, mistä puhumme!

Lojuuko sinunkin nurkissasi erikoisia ja omituisia tavaroita, joista et ole raaskinut luopua? Niin meidänkin! Kodin Kuvalehden toimitus paljastaa "aarteensa", joista luopuminen on mahdoton ajatus, vaikka järkiperusteita niiden säilyttämiselle on hankala keksiä.

Psychology Today -lehden mukaan on olemassa tietty joukko tavaroita, joista emme pysty psykologisista syistä luopumaan. Tunnistatko sinäkin ilmiön?

1. Tavarat, jotka herättävät (ikäviä) muistoja

Yleensä ajatellaan, että myönteisiä muistoja herättävät tavarat olisivat sellaisia, joita on kaikkein vaikein laittaa kiertoon. Todellisuudessa asia on usein täysin nurinkurinen: mitä ikävämpi muisto, sitä vaikeampi tavarasta voi olla hankkiutua eroon. Kenenpä laatikoissa ei lojuisi esimerkiksi koruja, jotka muistuttavat sydänsuruista. Kipeitä muistoja herättäviin esineisiin voi kiintyä. Niiden avulla myös käsittelemme tunteitamme. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Vaatehuoneeni ylähyllyllä on ikävien muistojen laatikko."

"Vaatehuoneeni ylähyllyllä on ikävien muistojen laatikko. Sinne olen säilönyt kuvia, kortteja ja koruja, joiden näkeminen sattuu sydämeen. Harvakseltaan otan laatikon esiin ja tutkailen sen sisältöä. Vieläkö tämä muisto sattuu? Käy nimittäin niin, että vuosien saatossa kipeistä muistoista tuleekin kauniita. Tämänkin sain kokea, ajattelin kiitollisena, kun hiljattain luin yhtä postikorttia, jonka näkeminen jokin aika sitten sai vielä kyyneleet silmiin. Onneksi en heittänyt sitäkään aikoinaan pois!"

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyviä muistoja herättävistä tavaroista on tietenkin mahdotonta luopua:

"Vaaterekissäni roikkuu tosi monta vanhaa juhlamekkoa, jotka eivät ole vuosiin mahtuneet päälle. Olen käyttänyt niitä nuorena monissa ihanissa juhlissa ja hetkissä enkä raaski siksi laittaa niitä eteenpäin. (Edes siirtää kaapista ullakolle siis.)

Välillä hypistelen niitä ja mietin ihania muistoja, joita niihin liittyy, mutta enimmäkseen ne keräävät pölyä ja muistuttavat lantion leventymisestä. En raaski luopua niistä paitsi nostalgiasyistä, myös siksi, että ne ovat aikoinaan olleet kalliita ja harkittuja ja erityisiä hankintoja. (Ja koska haluaisin edelleen mahtua niihin.)

Toisaalta ajattelen, että ehkä ne kannattaakin säästää. Käytän itse edelleen esimerkiksi äidin vanhaa ylioppilasmekkoa – ja olen tosi onnellinen, että se on säästetty."

2. Vanhentuneet tuotteet

Usein kaapeistamme löytyy käyttämättömäksi jääneitä tuotteita (yleensä ruokaa tai kosmetiikkaa), jotka ovat vanhentuneet jopa vuosia sitten, mutta joita edelleen jemmaamme. Toiset säilyttävät avaamattomia teepaketteja vuodesta toiseen, toiset esimerkiksi mausteita:

”Kuvittelen, että joku kaunis päivä alan kokkailla intialaisia ruokia. Siksi olen jo hankkinut esimerkiksi jeeraa ja garam masalaa. Niiden parasta ennen -päiväykset menivät ehkä 2000-luvun alussa ohi, mutta vieläkin luulen, että nehän ovat ihan käyttökunnossa. Tuskin ovat.”

Usein ajattelemme olevamme toisenlaisia kuin oikeasti olemme.

Usein hankimme näitä tuotteita siksi, että ajattelemme olevamme toisenlaisia kuin oikeasti olemme. Hankimme eksoottisia mausteita, koska haluamme ajatella olevamme estottomia makumatkailijoita, jotka ottavat uusimmat ruokatrendit haltuun. Arjessa todellinen minämme kuitenkin paljastuu, kun teemme ruokaa tottumuksesta. Kun sitten näemme käyttämättömäksi jääneen mausteen, koemme kirpaisun sielussamme – en olekaan sellainen ihminen kuin ehkä haluaisin olla. Jätämme kuitenkin tuotteen kaiken varalta vielä kaappiin, ehkä jonain päivänä sille on käyttöä! 

3. Vanha elektroniikka

Useimmat meistä käyttävät päivittäin älypuhelimia ja tietokoneita. Laitteet sisältävät paljon meille tärkeitä asioita, kuten puhelinnumeroita, kalenterimerkintöjä, viestejä, valokuvia ja videoita. Kun käytämme laitetta päivästä ja vuodesta toiseen, kiinnymme siihen. Se on kuin uskollinen kumppani. Siksi siitä on vaikea luopua, kun tulee aika ostaa uusi.

Ei ole siis ihme, että monet säilyttävät käyttökelvottomiksi jääneitä vempaimia jopa vuosikymmenten takaa. Siinä ajassa niistä ehtii tulla nostalgisia muistoja.

"Minulla on keittiön ikkunalaudalla radio, jota kukaan ei enää koskaan jaksa laittaa päälle. Se on nimittäin omapäinen eikä suostu pysymään sillä kanavalla, joka on valittu. Radiosta ei raaski kuitenkaan luopuakaan, sillä se on niin kaunis."

”Ikivanhoissa Nokian kännyköissä on jotain nostalgista: ne ovat hirveän paksuja ja näppäimet ovat isoja. En raaski hävittää niitä, koska ajattelen, että niitä on vielä hauskempi katsoa muutaman kymmenen vuoden päästä.”

4. Hyödylliset tavarat, joita on enemmän kuin koskaan tarvitset

Keräämme tavaroita, joita ajattelemme tarvitsevamme, mutta jotka tosiasiassa vievät vain tilaa kaapeissamme. Säilytämme näitä tavaroita, koska pelkäämme katuvamme myöhemmin niiden pois heittämistä. Pahimmillaan emme pysy perässä, mitä olemme kaappeihimme hamstranneet ja ostamme aina vaan uutta tilalle. Näin ollen nämä tarpeelliset tavarat jäävät pölyttymään kaapin perukoille.

Miten mahdotonta onkaan käyttää ensin vanhat loppuun ennen kuin ostaa uuden!

"Kaapissa on aina tilaa vielä yhdelle avatulle lasagnelevypakkaukselle! Miten mahdotonta onkaan käyttää ensin vanhat loppuun, kun pakkauksesta jää aina ärsyttävästi pari levyä yli."

”Sänkyni alla on muovilaatikko, jonka kantta ei saa enää kunnolla kiinni, niin täynnä se on lahjapapereita ja muita pakkaustarvikkeita. Osa niistä on vieläpä jo kertaalleen käytettyjä ja hiukan huonokuntoisia. Oikeastaan en yhtään tajua, miksi niitäkin vielä jemmailen!”

5. Hyödylliset tavarat, jotka osoittautuivatkin hyödyttömiksi

Välillä saatamme ajatella, että elämämme helpottuu, kun hommaamme jonkin tietyn uuden tavaran. Saatamme panostaa ja ostaa kalliimmankin tuotteen huomataksemme lopulta, ettemme ole tehneet sillä mitään kenties vuosiin, vaikka periaatteessa se olisikin hyödyllinen.

"Rikkaimuri on juuri sellainen laite, jonka hankin kuvitellen, että sille tulee paljon käyttöä."

”Rikkaimuri on juuri sellainen laite, jonka hankin kuvitellen, että sille tulee paljon käyttöä ja se on tosi kätevä. Varmaan olisikin! En vaan ole vielä kertaakaan käyttänyt. Auton takapenkiltä voisi vaikka imuroida roskat sillä.”

Tällaisiin tavaroihin liittyy monenlaisia tunteita. Jos olemme käyttäneet tuotteen hankkimiseen paljon rahaa, voi olla vaikeaa myöntää itselleen tehneensä virheostoksen.

"Perunankuorimiskone. En enää oikein muista, miksi se piti ehdottomasti hankkia. Kertaakaan konetta ei ole käytetty. Kun puoliso haluaa hankkiutua siitä eroon, sanon aina, että eihän sitä tiedä, jos meille joskus tulee yhtä aikaa 50 vierasta, joille haluamme tarjota perunoita. Että sitten kyllä kaduttaisi."

6. Ilmaiseksi saadut tavarat

Meidän on vaikea vastustaa ilmaiseksi jaettavaa tavaraa, sillä niiden ottaminen aktivoi aivojemme palkitsemiskeskuksen. Tavaran ottaminen siis lisää mielihyvää. Kun sitten jälleen kerran sorrumme ottamaan ilmaiseksi jaettavia magneetteja tai ämpäreitä, tunnemme tyypillisesti velvollisuudeksemme joko käyttää kyseistä tavaraa tai ainakin säilyttää sitä pahan päivän varalle.

Meidän on vaikea vastustaa ilmaiseksi jaettavaa tavaraa, sillä niiden ottaminen aktivoi aivojemme palkitsemiskeskuksen.

”Työpaikallani jaettiin poistettavia liikelahjoja. En kyllä tiedä, montako nahkalompakkoa oikeasti ehdin elämässäni käyttää, mutta ajattelen säästäväni rahaa säilyttämällä useita.”

7. Epämieluisat lahjat

Tiedätkö sen tunteen, kun saat joltain läheiseltäsi aivan kamalan lahjan, mutta otat sen kuitenkin kiitollisena vastaan? Niinhän jokainen kohtelias ihminen toimii, eikö niin? Ja jos edes ajattelet luopuvasi lahjasta, koet ikään kuin pettäväsi lahjan antajan. Lopulta säilytät lahjaa vuodesta toiseen ihan vain siltä varalta, että lahjan antaja saattaisi joskus kysyä siitä jotain etkä halua pahoittaa hänen mieltään kertomalla, että olet heittänyt sen menemään.

Tällöin olet itse luonut itsellesi toimintasäännöt, miten saat toimia ja miten et. Jos jatkossa haluat luopua epämieluisista lahjoista, anna itsellesi lupa laittaa ne kiertoon ja ajattele, ettei lahjasta luopuminen tee sinusta epäkiitollista ihmistä.

”Koriste-esineitä ei ehkä kannattaisi antaa lahjaksi. Arvelen, että ystäväni on saattanut saada itse ensin maljakon, jonka puolestaan sain häneltä lahjaksi. Vaikea uskoa, että hän olisi valinnut sen minulle, se on paljon koristeellisempi kuin oma tyylini on. En silti voi luopua siitä, jos hän joskus vaikka sattuisi kysymään jotain maljakosta.”

"Taru Sormusten herrasta -kirja. Ostin sen itselleni ylioppilaslahjarahoilla, koska niin monet olivat ylistäneet kirjaa. Aina välillä olen yrittänyt lukea sen, mutta ei uppoa. Aina, kun näen kirjan hyllyssä, koen syyllisyyttä. Pääsin ylioppilaaksi vuonna 1993."

Osallistu keskusteluun ja kerro, mistä tavaroista sinun on vaikea luopua?

Vierailija

En samaistu mihinkään näistä. Olen kolmekymppinen nainen, ja hävitän kyllä surutta kaiken turhan, jos sellaista olisi sattunut jäämään nurkkiin pyörimään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla