Owen Suskind menetti kolmivuotiaana kykynsä puhua.
Owen Suskind menetti kolmivuotiaana kykynsä puhua.

Autistisen pojan vanhemmat löysivät yhteyden lapseensa Disneyn elokuvien kautta.

Kolmivuotiaana yhdysvaltalainen Owen Suskind yhtäkkiä lopetti puhumisen.

”Hän vain alkoi muuttua todella nopeasti. Ensin hän ei nukkunut, sitten hänen motoriset kykynsä heikkenivät ja hän lopetti puhumisen”, pojan äiti Cornelia Suskind kertoo dokumentissa Animoitu elämä.

Isästä tuntui kuin lapsi olisi kidnapattu, sillä entistä poikaa ei enää ollut. Lopulta lääkärit diagnosoivat, että kyse on autismista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhemmat yrittivät saada yhteyttä lapseensa ja olivat jo menettää toivonsa. Sitten he keksivät avukseen Disneyn animaatioelokuvat, joita poika rakasti.  Vanhemmat arvelivat, että Owen kykeni ilmaisemaan tunteitaan piirrettyjen kautta. Niinpä he alkoivat puhua hänelle käyttämällä animaatiohahmojen vuorosanoja. Se tehosi. Yhteys alkoi hiljalleen löytyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Animoitu elämä perustuu Owenin isän, Pulizer-palkitun toimittajan Ron Suskindin kirjoittamaan kirjaan Life, Animated: A Story of Sidekicks, Heroes, and Autism, joka ilmestyi 2014.

Koskettavassa dokumentissa Owenistakin on tehty piirroshahmo, sillä hänen lapsuudesta kertovia osuuksia on animoitu. Dokumentti seuraa Owenin kasvua nuoreksi mieheksi ja opiskelijaksi asti. Nykyisin Owen puhuu jälleen. Hän kertoo pelänneensä aikuiseksi kasvamista koko elämänsä aivan kuin Peter Pan.

”Ei ole yhtä oikeanlaista elämää”, hänen äitinsä Cornelia muistuttaa.

Animoitu elämä 1.9.2018 Yle Teemalla kello 21. Dokumentti on Yle Areenassa kolme kuukautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla