Roihu vai Niilo? Yksilöllisten nimien lisäksi suosiossa ovat noin sata vuotta vanhat nimet.
Roihu vai Niilo? Yksilöllisten nimien lisäksi suosiossa ovat noin sata vuotta vanhat nimet.

”Emme halunneet etunimeksi perinteisintä Liisaa tai Mattia”, kertoo Elea-Omenan äiti Tanja Kummelus.

Enja, Henja, Lenja, Nanja, Sanja, Sinja, VenjaVinja... Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala listaa esimerkkejä etunimistä, joita suomalaiset keksivät itse lapsilleen.

Esimerkkinimet on muodostettu perinteisten Anjan, Senjan ja Tanjan innoittamina.

Yhä useampi vanhempi haluaa lapselleen nimen, jota ei ole kenelläkään muulla. Vuonna 2017 tällaisen sai noin viisi prosenttia lapsista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ilmiön taustalla on yksilöllisyyden korostuminen.”

”Ilmiön taustalla on yksilöllisyyden korostuminen. Etunimellä halutaan nyt erottautua eikä osoittaa yhteisöllisyyttä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tytöille annetaan ainutkertaisuuteen pyrkiessä usein kauniita luontonimiä, kuten Kevät, Lumme tai Vadelma. Poikien nimet ovat miehekkäämpiä, kuten Jymy, Roihu tai Tahto”, Saarelma-Paukkala sanoo.

Itse keksittyjen nimien lisäksi suosittuja ovat uusvanhat nimet (Helmi ja Niilo) sekä kansainväliset nimet (Olivia ja Luca).

”Nimimuoti vaihtelee noin sadan vuoden välein. Tätä on selitetty sillä, että vanhemmat eivät halua antaa lapsilleen oman sukupolvensa tai omien vanhempiensa sukupolven nimiä. Ne tuntuvat liian tutuilta ja kuluneilta.”

Isovanhempien tai heitä aiempien ikäpolvien nimet koetaan taas tuoreiksi.

”Uusiakin nimiä yleistyy, kun joku keksii nimen, johon muutkin mieltyvät. Esimerkiksi Lumi ja Sisu ovat tulleet nopeasti muotiin.”

Liian erikoinen nimi ei käy

Nykyisen nimilain mukaan etunimeksi ei voida hyväksyä nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö voi aiheuttaa ilmeistä haittaa. Nimi ei saa olla muodoltaan tai kirjoitustavaltaan kotimaisen nimikäytännön vastainen. 

Viime vuosina Suomessa on jätetty hyväksymättä etunimiksi esimerkiksi Hukka, Ravenheart, Toisaa, Lexx ja Rontti.

Tuoreimmassa nimipäiväuudistuksessa 2015 kalenteriin hyväksyttiin uusina niminä muun muassa Nadja, Pipsa, Eemi ja Peetu

Uusi nimilaki tulee voimaan vuonna 2019, ja siinä nimenannon ehtoja on hieman väljennetty. 

Elea-Omena, ainoa laatuaan

Raskausaikana Elea-Omenaa, 9, kutsuttiin nimellä Ompuzka. Se oli yhdistelmä nimimerkeistä, joita Tanja Kummelus ja hänen miehensä käyttivät tavatessaan netissä. 

”Mieheni olisi halunnut lapsellemme Eleanora-nimen, mutta minä en pidä Nora-nimestä. Tuleva kummi heitti, että jos Ompuzkasta ei tule Eleanora, miten olisi Elea-Omena?” Tanja sanoo.

”Ensin se kuulosti oudolta, eihän sellaista nimeä ollut olemassakaan. Muutaman päivän pyörittelyn jälkeen nimi alkoi tuntua koko ajan kauniimmalta ja paremmalta.”

Ihmettelyä tai negatiivisia kommentteja lapsensa nimestä Tanja on kohdannut vain pari kertaa netissä.

Lopulta päätös oli helppo. 

”Emme halunneet etunimeksi perinteisintä Liisaa tai Mattia, mutta tarkoitus ei ollut keksiä väkisin huippuerikoista nimeä. Syytän kummia!”

Aika usein aivan vieraatkin kehuvat Elea-Omenan nimeä. Tytön kutsumisesta koko nimellä on pidetty perheessä kiinni, vain joskus Elea-Omena lyhenee muotoon EO.

Ihmettelyä tai negatiivisia kommentteja Tanja on kohdannut vain pari kertaa netissä, kun iltapäivälehdet ovat listanneet erikoisimpia etunimiä.

”En välitä. Ihmisillä on valitettavasti taipumus vierastaa kaikkea uutta.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla