Maarianhaminan edustalla sijaitseva Kobba Klintarin luotsiasema on Ahvenanmaan oma vapaudenpatsas, joka toivotti merimiehet tervetulleeksi kotiin.
Maarianhaminan edustalla sijaitseva Kobba Klintarin luotsiasema on Ahvenanmaan oma vapaudenpatsas, joka toivotti merimiehet tervetulleeksi kotiin.

Kokki Sara Bergman on oiva opas herkulliselle tutkimusretkelle Ahvenanmaalle. Hänen vinkkeihinsä kannattaa tarttua ja viettää muutama ihana lomapäivä kotimaisessa lomaparatiisissa.

Sara Bergman on 27-vuotias kokki, jolla on kokemusta työstä Ahvenanmaan fiineimmissä ravintolakeittiöissä. Hän oli parikymppinen ostaessaan yksin oman pienen maatilan Getasta, Ahvenanmaan pohjoisosasta. Nyt Sara pyrkii kohti omavaraista elämää ja kasvattaa tilallaan avomiehensä Daniel Nordbackin kanssa muun muassa perunoita, sipulia, maa-artisokkaa, porkkanoita, kanoja ja possuja.

Sara on elänyt koko elämänsä Ahvenanmaalla, eikä voisi kuvitella muuttavansa muualle. Keittiössä kotiseuturakkaus näkyy erityisesti raaka-aineiden valinnassa: tuore kala, maukkaat vihannekset, marjat ja yrtit ovat arvossaan. Tällä hetkellä Sara työskentelee kokkina steinerkoulussa ja tekee lapsille vähäsokerista luomuruokaa.

”Kasvatamme omat vihanneksemme ja yrttimme, ja lapsetkin osallistuvat puutarhatöihin. Elokuussa on ihanaa käydä aamuisin poimimassa ainekset päivän ateriaan”, kertoo Sara.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sara antoi Kodin Kuvalehden lukijoille parhaat tärpit kesäiselle Ahvenanmaan-matkalle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ahvenanmaalla kasvanut Sara ammentaa inspiraationsa ruokaan lähiluonnosta ja puutarhasta.

Koe

 1. Kobba Klintarin luotsiasemalle pääsee Maarianhaminasta venekyydillä 10 minuutissa. Sesonkiaikaan saarella on vapaaehtoisten pitämä kahvila, joka aurinkoisella säällä siirtyy ulos kallioille. Täällä kelpaa paistatella päivää ja herkutella lohileivällä.
 2. Idyllinen, ruohokattoinen punainen tupa Cafe Enebo ennen Dånön siltaa on maisemineen näkemisen arvoinen. Siellä kannattaa kurkata myös piha-aittaan, josta voi hankkia vaikkapa kauniin, itsetehdyn maton.  Kokeile ainakin kahvilan itse tehtyä seljankukkamehua ja herkullista pannukakkua.
 3. Geta on yksi Ahvenanmaan karuimmista mutta kauneimmista kolkista. Getan vuorella Soltuna Restaurang & Café tarjoilee myös yhtä saaren parhaista pannukakuista. Vuorella kannattaa kiivetä näkötorniin ja kiertää jompikumpi upeista luontopoluista. Pidempi kolmen tunnin kierros vie seikkailulle jylhille kallioille ja luoliin. Joku on kerännyt kallioille tuhansia kivipyramideja, jotka ovat mieltä kutkuttava näky.

 

Ahvenanmaan luonto on vaihtelevaa upeista hiekkarannoista Getan jylhiin kallioihin. Kivitornit ovat  Getavuoren paikallinen mysteeri.

Syö

 1. Eckerössä, aivan Käringssundin venesataman punaisten venevajojen katveessa, kirjaimellisesti veden päällä, sijaitsee Gastropub Bodegan, jonka ahvenet ja muusi vievät kielen. Laiturilla nautittu auringonlasku ja lasi rieslingiä taas huumaavat pään.
 2. Keittiömestari Michael Björklundin perustama Smakbyn Kastelholman linnan kupeessa on makujen kylä, jossa nautit niin ohikulkukahvit kuin maistelumenun viineineen. Lounaan hinta-laatusuhde on huima. Ravintolan yhteydessä toimii muun muassa omenalikööriä valmistava pientislaamo, ja maalaispuodista saa niin omien mehiläisten hunajaa kuin lammasmakkaroita.
 3. Käsityöoluita ja taidolla tehtyä ruokaa tarjoilee Godbyn kylässä moninkertaisesti palkittu Stallhagenin panimoravintola. Siistiin gastropubiin voi huoletta ottaa mukaan myös perheen pienimmät. Kesällä siellä on myös suosittuja kesäteatteriesityksiä. Mottona on ”Drick mindre, drick bättre”, juo vähemmän mutta parempaa.
 4. Suloinen Bagarstugan tarjoilee keskellä Maarianhaminaa ihania leivonnaisia ja kauniisti koristeltuja kakkuja, myös vegaanisia. Loppukesällä ruusupensaat ravintolan pihalla notkuvat kukista.
 5. Saaren parhaat suklaat löytyvät ehdottomasti Eckerön postitalon pienestä suklaapuodista, jossa venezuelalainen Mercedes Winquist valmistaa käsin tehtyjä suklaakonvehteja. Ihania, uusia makuja syntyy tuon tuosta.

 

Bagarstugan Cafe & Vin Maarianhaminassa tarjoilee ihania kakkuja ja kukkaloistoa.

Nuku

 1. Tunnelmallisessa kuuden huoneen Brobacka gästhemissä aamiaismunat tulevat omasta kanalasta ja omistaja Katja Mustonen-Kemmelmeier leipoo itse kahvilan herkut.
 2. Luonnonkaunis Havsvidden Getan kärjessä tarjoaa ylellistä majoitusta huoneissa ja huviloissa. Ravintolaopas White Guiden suosittelema ravintola kokkaa paikallisista raaka-aineista. Iltapäivän kakkupöytä vie kielen mennessään.
 3. Romanttista kartanotunnelmaa, takkatulen loimua ja kynttiläaamiaisia tarjoaa Kvarnbo gästhem. Viininmaistelu huolella valittujen juustojen kera sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morganin johdolla kruunaa kokemuksen.
 4. 1930-luvulla rakennettu Pensionat Stalldalen, restauroitu entinen sairaala, on saanut uudet kasvot hotellina. Jos juhlit merkkipäivää tai kaipaat muuten vain luksusta, satsaa katosvuoteella varustettuun, kaksikerroksiseen hääsviittiin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 11/18.

Sisältö jatkuu mainoksen alla