Pieniä on taas liikenteessä.
Pieniä on taas liikenteessä.

Lasta on aina neuvottu katsomaan tietä ylittäessään kumpaankin suuntaan ja varmistamaan, ettei autoja ole tulossa. Hyvä sekin, mutta pari muutakin sääntöä varmistavat turvallista kadunylitystä yhtä paljon.

Koulutielle lähtevälle ekaluokkalaiselle on hyvä juurruttaa mieleen, että suojatietä lähestyvän auton hidastaminen ei riitä: auton pitää oikeasti pysähtyä.

”Se on se tärkein henkivakuutus. Sitä ennen ei suojatielle saa lähteä kävelemään”, sanoo suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta.

Toinen tärkeä muistisääntö liittyy katseeseen: Opeta lapsesi hakemaan autoilijaan katsekontakti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Se taas on viimeinen piste iin päälle. Jos autoilija haluaa vielä tehdä kädenojennuksen helpottaakseen lapsen etenemistä, hän voi näyttää kädellä, että voit mennä yli.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ratissa valppaana

Autoilijoille Laura Loikkanen toivottaa koulujen alun aikaan erityistä kärsivällisyyttä. Liikkeellä on lapsia, jotka eivät ole ehkä koskaan ennen kulkeneet yksin liikenteessä.

”Aikuisesta voi tuntua turhauttavalta, miksei lapsi voi jo mennä yli, vaikka auto hidastaa hyvissä ajoin ennen suojatietä. Lapsi ei kuitenkaan osaa lukea liikennettä samalla lailla kuin aikuinen. Häneltä puuttuu kyky ennakoida, mitä muut tekevät ja ehtiikö hän yli.”

”Muistetaan olevamme itsekin heitä, jotka tekevät lasten liikkumisesta turvallista.”

Loikkanen tietää, että ennen pitkää lapsi oppii säännöt ja kehittyy myös liikenteessä liikkumisessa.

Vielä terveisinä Liikenneturvasta muistutetaan, että ihan jokaisen autonrattiin lähtevän pitäisi lähipäivinä miettiä tavallistakin tarkemmin ajamistapojaan.

”Huomioi suojatiet, seuraa liikennesääntöjä, älä uppoudu radion säätämiseen äläkä räpellä kännykkää. Sen lisäksi, että neuvotaan omille lapsille sääntöjä, muistetaan olevamme itsekin heitä, jotka tekevät lasten liikkumisesta turvallista.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla