Pienet patotien pätkät ovat reitin ihastuttavinta ajettavaa. Lintusalontieltä Niinisaaren jälkeen pääsee ihailemaan Saimaata.
Pienet patotien pätkät ovat reitin ihastuttavinta ajettavaa. Lintusalontieltä Niinisaaren jälkeen pääsee ihailemaan Saimaata.

Saimaan rengasreitillä Puumalassa pyöräilijälle avautuvat maan hienoimmat sisävesisaaristomaisemat. Suomen suurin järvi ympäröi piskuista kuntaa joka puolelta.

Puumalan kylällä muoti ja moottorisahan teräketjut viihtyvät vierekkäisissä näyteikkunoissa. Sataman aamu on verkkainen.

On loma ja ollaan Savossa, joten leppoisa rytmi tarttuu lupsakasta murteesta matkalaisiinkin.

Aamiaiseksi nautimme lörtsyt Puumalan torilla. Sellaisen saa Lörtsy-Jallulta eli Suomalaisen Jarilta joko suolaisena ketsupin ja sinapin kera tai makeana hillotäytteellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saaristokierroksella kelpaa ottaa kuvia, sillä liikenne on leppoisaa. Reitin pyöräilivät valokuvaaja-toimittaja Mikko Nikkinen sekä Urho Nikkinen, 12.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aamiaista voi täydentää Saimaan sillan näköalakahvilassa. Sirkku Immosen mansikkakakkua saa ottaa niin paljon kuin haluaa, mutta lautanen pitää syödä tyhjäksi.

Virran varrella lepää höyrylaiva Wenno. Se on ainoa rautarunkoinen alus, joka on jäljellä Saimaan suuresta tervahöyrylaivastosta

Aikanaan Enso-Gutzeitin puutavaraa kuljettanut alus täyttää jo 111 vuotta. Wennoa voi vuokrata juhlatilaksi, ja sillä tehdään tilausristeilyjä. Monelle se toimii vähintään selfie-valokuvan taustana.

Vankka Wenno lepää Puumalan satamassa.

Puumalasta Hätinvirran lossi johdattaa pienen pyöräilyn jälkeen saaristotielle. Se on ilmainen kyyti mantereelta saariston maailmaan.

Edessä avautuu Niinisaaren ja Lintusalon välinen rauhallinen, polveileva tie. Pyöräilijä tuntee paikoin olevansa keskellä Saimaata.

Sillat houkuttelevat pysähtymään, siniset aavat siintävät.

Sillat ja kapeat kannakset houkuttelevat pysähtymään. Siniset aavat siintävät, joku puuhailee mökillään aamuaskareissa. Vieno tuuli heiluttaa kaislaa.

Nestorinrannassa EU-rahalla rakennetut tilat kohtaavat vanhan Saimaan saaristoasutuksen kukkapeltojen keskellä. Kahvilan käsin leivotun piirakan päällä on munavoita vain nimeksi, mutta se maistuu pyöräilyn päälle. Nestorinranta tarjoaa vuokrapyöriä ja myös majoitusta.

Mäeltä laskeudutaan peltojen halki lauttarantaan, jossa tyyni Saimaa avautuu lupaavasti. Auringossa kylpevä järvi on kauneimmillaan.

Sinivalkoinen kansallismaisema ympäröi pyöräilijän juuri ennen Pistohiekan tanssilavaa.

Saaristolautalla Saimaan selälle

Puumalan kunnan omistamaa saaristolauttaa Lintusalon ja Hurissalon välillä liikennöi eläkkeelle jäänyt Pirjo Kapanen yhdessä miehensä Jussin kanssa. Kyytiin mahtuu kymmenen matkustajaa ajokkeineen, ja siksi lauttamatkalle on tärkeää tehdä varaus ja tarkistaa aikataulut.

Vesimatka Saimaan komeimmissa maisemissa kestää 40 minuuttia. Keskeisillä norppavesillä ei voi aivan luvata viiksekkään uimarin näkemistä, mutta tyynellä kelillä se on mahdollista.

Maisemissa siintävät yllätyksellinen Rokansaari sekä korkeat kalliorannat. Kelpaa niitäkin ihailla, jos norppa ei näyttäydy.

Saaristolautassa kulkevat sopuisasti kaikki.

Hurissalon Salesta saa hiirenloukkuja, jätskipalloja, pihakahvit ja piikkilankaa. Kauppias Jorma Tikan puuhakkuudesta kertovat myös ilmoitukset viikoittaisista kesäkarkeloista. Kaupalla vaihdetaan ahkerasti kuulumisia.

Mukavinta saaristoreitissä on se, että taukopaikkoja on sopivasti. Usein Suomen pitkät välimatkat ja harva asutus näkyvät pyöräilijälle palveluiden puutteena. Saaristolautan rannasta tälle keitaalle on matkaa vain muutama kilometri.

Kioski tunnetaan käsin leivotuista pullista ja piirakoista.

Lietveden maisematiellä, samannimisen sillan kupeessa, avautuvat reitin komeimmat maisemat tiheään saaristoon, jota reunustavat Saimaan jylhimmät mäet. Kioski tunnetaan Tyyne Kopsan käsin leivotuista pullista ja piirakoista.

Pian tullaan Saimaata halkovalle komealle patotielle ja Pistohiekan lavalle. Legendaarisesta leirintäalueesta ovat jäljellä vain rantahiekassa törröttävät männynjuurakot.

Omaleimainen Sahanlahti

Puumalan Sahanlahti on herttainen ja omaleimainen majapaikka. Siitä puuttuu ketjuhotellien viimeinen silaus, mutta hiotut yksityiskohdat ja historia viihdyttävät.

Sahanlahden purilaisessa on tuhti pihvi pyöräilijälle.
Sahanlahden purilaisessa on tuhti pihvi pyöräilijälle.

Savolaista sydämellisyyttä on ilmassa: Sahanlahden omistajapariskunta Jaana ja Janne Kuivalainen vaihtavat mielellään kokemukset fillarireitistä. Vieno savuntuoksu leijuu purosaunalta. Ranta-aitasta saa tuhdit burgerit ensinälkään samalla, kun bussilastillinen turisteja saapuu kesäteatteriin. Tänäkin kesänä teatterifestareita vietetään heinäkuussa.

Sauna palkitsee pyöräilypäivän päälle. Huoneestaan voi tallustella kotoisasti kylpytakki päällä uimaan. Vesi on uurtanut rannan ikiaikaisiin kallioihin ammeen, jossa 12-vuotias Urho puljaa kerran toisensa jälkeen.

Laiturilta voi loiskauttaa sarjan hyppyjä samalla, kun ihastelee kulkevia veneitä. Jossain soi iskelmäkanava, iltatuuli on lämmin.

Sahan aamiainen on koottu mestarikokki Markus Maulavirran opein lähiseutujen antimista. Savukinkku on kyliltä, savumuikut järveltä ja smoothien metsämarjat naapurista.

Pistohiekalle tultaessa Saimaa reunustaa tietä koreasti.

Smoothien voimin jaksaa taittaa kahdeksan kilometrin reitin Sahanlahdesta takaisin Puumalaan. Reitin voi taittaa ison tien varressa tai hotellin opastamaa pyöräreittiä.

Lisätietoa noin 60 kilometrin pituisesta saaristoreitistä ja palveluista: puumala.fi/saaristoreitti, nestorinranta.fi, sahanlahtiresort.fi

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla