Näyttelijä Heidi Herala ja ohjaaja Lauri Maijala, äiti ja poika, työskentelevät yhdessä Helsingin Kaupunginteatterissa.
Näyttelijä Heidi Herala ja ohjaaja Lauri Maijala, äiti ja poika, työskentelevät yhdessä Helsingin Kaupunginteatterissa.

Lauri Maijala ohjaa Helsingin Kaupunginteatterin Kirsikkatarhassa sekä isäänsä että äitiään. 

Ohjaaja Lauri Maijalan, 33, lapsuus taiteilijaperheessä oli hänen mukaansa hyvin tavallinen.

”Meillä ei vietetty punaviinin ja tupakansavun värittämää villiä parinvaihtotaiteilijaelämää, jollaisesta olen kuullut joiltain teatteriperheissä kasvaneilta kollegoilta. Mutsi ja faija eivät könynneet kotiin kännissä, mistä olen heille kiitollinen”, hän sanoo.

Lauri Maijalan vanhemmat, Seppo Maijala ja Heidi Herala ovat molemmat näyttelijöitä. Kun he olivat iltaisin töissä teatterilla Lauria ja hänen neljä vuotta nuorempaa veljeään hoitivat usein isovanhemmat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Vasta myöhemmin tajusin, että isovanhempani Helge Herala ja Marja Korhonen olivat itse teatterin eläviä legendoja”, Lauri sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhemmiltaan Lauri sai hyvin tasa-arvoisen perhemallin.

”Meillä molemmat vanhemmat tekivät ruokaa ja siivosivat. En oikeastaan edes hahmota ihmistä sukupuolen kautta. Mutsissa on aimo annos äijämäisyyttä. Hän on vahva ja ottaa itselleen tilan luontevasti. Hän myös kokee kaikki asiat vahvasti eikä pelkää näyttää tunteitaan.”

”Tiedän, että tulen ohjatessani kiroilemaan, vaikka en ennen ole ilmaissut itseäni siten äidin läsnäollessa.”

Laurin varhaisimpia muistoja äidistään on, se että hän istuu autossa ja äiti näyttää hänelle Kirsikkapuisto-näytelmän mainosjulistetta. Nyt Lauri ohjaa äitiään samassa näytelmässä. Kirsikkatarha tulee ensi-iltaan Helsingin Kaupunginteatterissa helmikuun lopussa, ja äidin lisäksi siinä näyttelee hänen isänsä Seppo Maijala.

”Yhteistyössä minua jännittää, uskallanko olla vanhempieni edessä avoimena. Tiedän, että tulen ohjatessani kiroilemaan ja käyttämään vulgääriä kieltä, vaikka en ennen ole ilmaissut itseäni siten äidin läsnäollessa.”

Heidi on odottanut innolla yhteistyötä.

”Laurin ohjauksessa oleminen ei jännitä. Sen verran olemme puhuneet, että emme lähde tietoisesti tuomaan äiti-poika-asetelmaa ohjaustilanteeseen”, Heidi sanoo.

Pojan hihansuista äiti on oppinut näkemään, millainen vaihe ohjauksessa on menossa.

”Kun näen Lauria, vilkaisen hänen hihansuitaan. Tiedän, että ohjatessaan hän puree hihojensa resorit rikki – niin vahvasti hän eläytyy.”

Millaista palautetta Heidi on saanut Laurilta työstään? Mikä piirre äidissä ärsyttää Lauria? Lue Laurin ja Heidin haastattelu Kodin Kuvalehdestä 3/2019. Voit lukea jutun myös digilehdistä (tilaajille) tai tähtiartikkelina alla olevasta linkistä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla