Mikähän tyyppi hän mahtaa olla? Olisiko Instagrammaaja? Ei vaikuta Puuhastelijalta.
Mikähän tyyppi hän mahtaa olla? Olisiko Instagrammaaja? Ei vaikuta Puuhastelijalta.

He leiriytyvät mökille kanssasi ja ovat rakkaita ja ärsyttäviä, tuttuja ja uuvuttavia. Joku heistä kenties katsoo sinuakin vastaan peilistä. Kuinka monta mökkityyppiä tunnistat?

1 Puuhastelija

Kahvinkeitin on ladattu valmiiksi, aamupuuro haudutettu, laituri pesty, terassi harjattu, matot tuuletettu, katiskat koettu, klapit pilkottu, kasvimaa kitketty, ruoho leikattu, vedet kannettu saunaan ja kiukaan tuhkaluukku tyhjennetty edellisen illan saunomisen jäljiltä – ja kaikki tämä ennen kuin kukaan muu on havahtunut aamulla hereille. Mitä hän ehtiikään tehdä ennen lounasta?

2 Amatöörimökkivieras

Hänen jälkeensä mökin ovi jää selkosen selälleen, eikä oven takana kyttäävä itikkaparvi jätä käyttämättä tilaisuutta hyväkseen. Hän ei tuo tuliaisia, ei tarjoudu käymään vuorollaan kaupassa, ei kerää lautasia yhteisen ruokailun jälkeen, ei tiskaa eikä roudaa vesiä, mutta sanoo kyllä kiitos ruuasta, saunasta ja vieraanvaraisuudesta. Toisin sanoen hänellä ei ole aavistustakaan mökkietiketistä.

3 Eriaikainen

Herää kolme tuntia ennen tai kolme tuntia myöhemmin kuin muut. Kaipaa jo lounasta, kun muut vasta nakertavat aamupalaa tai päinvastoin.

4 Aikatauluttaja

Ei luovu minuuttiaikataulusta mökilläkään. Lounas on varttia yli yksi. Tuli kiukaan alle syttyy 17.30. Hiljaisuus mökissä alkaa tasan kello 22. Usein hän on pienen lapsen vanhempi ja perustelee aikataulutusta sillä, että kaikki nauttivat enemmän, jos lapsen päivärytmi pysyy samana myös lomalla.

5 Tissuttelija

Aikoo totta tosiaan ottaa loman rennosti. Nauttii viiniä jo aamupalan painikkeeksi.

6 Vastentahtoinen vävy

Hänet on raahattu puoliväkisin mökille vaimon sukulaisten sekaan. Tylsistyy kuoliaaksi.

Reipas vävy löytyy sieltä, mistä kuuluu siimaleikkurin tarmokas pörinä.

7 Reipas vävy

Hänet löytää aina siltä suunnalta, mistä kuuluu siimaleikkurin tarmokas pörinä. Ilmoittautuu ensimmäisenä laituritalkoisiin ja haluaa muutenkin tehdä hyvän vaikutuksen mielitiettynsä sukulaisiin.

8 Katoaja

Häviää sanaakaan sanomatta ja on poissa tuntikausia. Palaa vähän ennen kuin muut ehtivät hälyttää Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsimään. Roikottaa muina naisina/miehinä mukanaan täyttä marjasankoa, sienikoria, kalaämpäriä tai yli puolenvälin luettua kesädekkaria eikä ymmärrä, miksi kaikki ovat olleet niin kiihdyksissään hänen poissaolostaan.

9 Marjastaja

Hän eroaa Katoajasta siinä, ettei suinkaan salaile intohimoaan. Tietää reaaliaikaisesti, missä vaiheessa on mustikan ja lakan kukinta, mikä on raakileiden määrä ja tilanne, onko sadetta tullut liian vähän, sopivasti vai liikaa ja milloin ilmaantuvat ensimmäiset kypsät marjat. Harhauttaa vuosien kokemuksella tunkeilijat pois salaisesta marjapaikastaan. Jos se ei jonakin vuonna onnistu, kesä on pilalla. ”Sen suu napsaa, jonka jalka kapsaa”, hän muistuttaa vähemmän innokkaita marjastajia.

10 Sienestäjä

Katso: Marjastaja.

11 Kalastaja

Katso: Marjastaja ja Sienestäjä.

Kammoinen ajaa mieluummin ABC:n vessaan kuin käy huussissa.

12 Kammoinen

Ei voi mennä ulos, jos siellä on sääskiä, paarmoja, mäkäräisiä, ampiaisia, mehiläisiä, kärpäsiä tai muurahaisia tai jos 500 metriä lähempänä mökkiä on jonakin vuonna nähty käärme. Juo vain pullotettua vettä, koska mökin kaivovesi näyttää epäilyttävältä. Ajaa mieluummin kymmenen kilometriä ABC:n vessaan kuin käy tarpeillaan haisevassa huussissa.

13 Marttyyri

Laittaa ruuat ja kattaa pöydän, mutta ei itse ehdi istahtaa syömään. Alkaa kerätä lautasia, ennen kuin kaikki ovat syöneet. Suutahtaa, jos joku muu yrittää tiskaamaan. Tekee kaiken, ei pyydä apua, ei huoli apua. ”Kyllä minä nämä joudan tekemään, nauti sinä nyt oikein täysin rinnoin lomasta”, hän sanoo ja huokaisee.

14 Seurallinen mökkinaapuri

Tulee kylään kesken aamiaisen tai juuri kun grillihiillos olisi parhaimmillaan tai sauna valmis kylvettäväksi. Istuu penkin päähän ja alkaa kertoa säästä, kalojen perkaamisestaan ja mökkisaunansa löystyneestä saranasta. Tarinointia ei saa poikki millään. Hänellä ei ole kiire yhtään mihinkään.

15 Sulkeutunut mökkinaapuri

Ei katso päin ohi soutaessaan, ei tervehdi eikä vastaa tervehdykseen, paitsi kun on nauttinut runsaan annoksen saunajuomaa. Silloin hänestä tulee Seurallinen mökkinaapuri (ks. edellinen).

16 Kotiseuturakastaja

Tuntee pitäjän jokaisen merkkitalon, merkittävän kiven ja kumpareen, tanssilavan, jäätelökioskin, taidenäyttelyn, keramiikkapajan ja kesäteatterin. On niistä kaikista pohjattoman ylpeä ja jakaa auliisti tietämystään. Tarkkaan ottaen ei puhu mistään muusta.

17 Instagrammaaja

Ottaa Instaan kuvan auringonnoususta, auringonlaskusta, sateenkaaresta, peilariin sommitellusta kukkakimpusta ja saunan naulaan ripustetusta vastasta. Näkee kaiken ympärillään neliön kokoisina rajauksina. Kun muut istuvat grillin ympärillä turinoimassa, Instagrammaaja keskittyy laskemaan puhelimestaan tykkäyksiä.

Hän tietää, että nyt olisi korkea aika tarttua toimeen.

18 Tekemättömien töiden listaaja

Tietää, että nyt olisi korkea aika leikata ruoho, maalata rännit, korjata laituri, raivata rantaan nouseva lepikko ja haravoida uimaranta puhtaaksi kävyistä ja risuista. Kertoo sen painokkaasti ääneen. Ei aio ryhtyä käytännön toimiin.

19 Konmarittaja

Kun hän saapuu mökille, on syytä pitää kaksin käsin kiinni kolhuisesta 1980-luvun lempimökkimukistaan ja mukavista, pussipolvisista mökkiverkkareista, jotka roikkuvat aina uskollisina mökin naulakossa sinua odottamassa. Konmarittaja haluaa heittää ja myös heittää pois kaiken, mikä ei tuota hänelle iloa. Myös mökillä.

20 Valkoiseksi maalaaja

Hän on se, joka jossain vaiheessa iltaa antaa katseensa liukua seinästä katon ja lattian kautta toiseen seinään ja sanoo maagiset sanat: ”Mitäs tälle mökille pitäisi tehdä?” Yleensä hän jatkaa kysymällä, oletteko muuten ajatelleet, miten paljon tänne tulisi valoa, jos lattian/seinät/kaakelit/ikkunanpielet/katon/huonekalut/ovet/koiran maalaisi valkoiseksi.

21 Fiilistelijä

Istuu laiturin nokassa ja katsoo veden yli. Liikuttuu kyyneliin, kun tajuaa: tämä on maailman paras paikka!

Presidenttien puolisot Jenni Haukio ja Melania Trump Mäntyniemen parvekkeella. Andiata tiedotti ylpeänä, että Jennin asu oli heidän mallistostaan. Helsingin Sanomien mukaan virkasiskon asu oli puolestaan Guccin, perhonen vyön solkena.
Presidenttien puolisot Jenni Haukio ja Melania Trump Mäntyniemen parvekkeella. Andiata tiedotti ylpeänä, että Jennin asu oli heidän mallistostaan. Helsingin Sanomien mukaan virkasiskon asu oli puolestaan Guccin, perhonen vyön solkena.

Helsingin huippukokouksen hauska yksityiskohta olivat presidenttien puolisoiden asut, joista löytyi jotain yhteistä: molempien vaatetta kevensi kesäinen perhosteema.

Kodin Kuvalehden ohjeilla voit nyt hypätä mukaan päivän perhostunnelmaan. Perhoset tekevät elämästä kevyempää vaikkapa pöydän yläpuolelle ripustettuna mobilena tai astioiden reunoissa. Katso alta, miten askartelet hauskan perhosputouksen.

Perhoskiehkuroita voi myös käyttää juhlakattauksessa, ja yksittäinen paikalle lepattanut kaunotar juhlistaa juomalasin reunaa tai pilliä. Ohjeet näihin löydät alla olevasta linkistä.

Tomusokerilla syntyvät puolestaan perhosenkeveät koristeet muffinien pinnalle. Tarvitset vain paperisen perhosmuotin, ja kuvioiden tekemiseen voi pyytää vaikka lapset mukaan. Katso isoäidin sitruunamuffinien resepti tästä linkistä!

Herkät perhoset ovat myös tervetulleita omaan puutarhaan. Ne rakastavat muita enemmän tiettyjä kukkia, ja siksi niitä kannattaa istuttaa ajoissa. Lue lisää alla olevasta linkistä.

 

Voi niitä lapsuuden kesiä, kun lomalle lentäminen oli eleganttia ja aurinkorasvoista ei tarvinut huolehtia. Vaan ei enää!
Voi niitä lapsuuden kesiä, kun lomalle lentäminen oli eleganttia ja aurinkorasvoista ei tarvinut huolehtia. Vaan ei enää!

Ennen oli kaikki paremmin! Noh, ainakin silloin sai tehdä ilman huonoa omatuntoa monia asioita, jotka eivät tänä päivänä tulisi kuuloonkaan.

Luontosuhteemme oli paljon... mutkattomampi

1. Sammakonkutua keräiltiin lammikoista ja ojista. Nyt se on ankarasti kiellettyä, eikä kutua sitäpaitsi edes löydy enää mistään.

2. Iilimatoja pelättiin mutta ronkittiin ja näkinkenkiä availtiin. Äiti tosin aina kielsi avaamasta simpukkaa, mutta aivan pakkohan sinne oli kurkata! Iilimadotkin ovat kuolleet lähes sukupuuttoon.

3. Kesäisessä heinämeressä uskalsi kirmata huoletta. Joka toisella heinänkorrella ei kiipeillyt borrelioosipunkki.

4. Lapset hakivat lemmikkejä variksenpesistä ja tähtäsivät äitivariksia ritsoilla. No se oli kyllä typerästi tehty, mutta ennen lintuinfluenssapelkoa myös hoivailtiin hellästi pesästä pudonneita tai ikkunaan lentäneitä siipirikkoja.

5. Nuppineuloilla tauluun kiinnitetystä perhoskokoelmasta sai rauhassa haaveilla. Jokaisella lapsella oli oma haavi, jolla perhosia pystyi pyydystämään. Nykyään perhosia näkee paljon vähemmän.

6. Mato-onginta oli vain jännittävää puuhaa, eikä kenenkään mielestä kalojen ja matojen kiduttamista. Nyt niidenkin tunteita joutuu miettimään.

7. Jos halusi lemmikiksi kilpikonnan, sellaisen saattoi tuoda matkalaukussa mukana Espanjasta.

8. Lupiinin siemeniä oli kiva kylvää ympäri pihoja. (Liekö siinä syy sille, miksi ne ovat levinneet joka puolelle ja niistä halutaan nyt eroon?)

9. Eläinrääkkäyksenä ei vielä pidetty sitäkään, että sisiliskoja kiusattiin, kunnes ne tiputtivat häntänsä pois.

10. Kyitä ei ennen vanhaan tarvinnut kuljettaa ämpärissä parin kilometrin päähän mökkipihasta, vaan kohdattaessa niitä iskettiin epäröimättä lapiolla.

11. Muurahaisetkin hävisivät sisältä tehokkaasti DDT:llä.

Aurinko armas, kippuravarvas...

12. Kyllä ennen auringonottokin oli ihanaa – tai siis aurinkoa sai ylipäätään ottaa.

13. Suojakertoimia ei tunnettu tai jos tunnettiin, niin suojakerroin oli korkeintaan neljä.

14. Lapset saivat kipittää mökkipihassa alasti ilman uv-vaatteita tai jatkuvaa rasvausrumbaa.

15. Vanha kansa tiesi, että iho ruskettui kunnolla vasta sitten, kun sen oli ensin kunnolla polttanut auringossa ja vanha nahka oli hilseillyt pois.

16. Jos rusketusta halusi tehostaa, iholle saattoi hyvin levittää rusketusta edistävää öljyä. Foliotakin käytettiin auringon vaikutuksen tehostamiseksi.

17. Vedessä lilluttiin sinipunaisen uimapatjan päällä. (Jokaisella oli samanlainen, ja sen tuntuman ja tuoksun muistaa edelleen.) Nykyään rannat ovat kirjavia räikeistä yksisarvis- ja flamingo-kelluttimista. Yhtenäiskulttuuri oli tyylikkäämpää!

18. Rantarauhaa ei häirinnyt mikään. Ei ainakaan lahdella pörräävä vesiskootteri.

Syöminen ei aiheuttanut stressiä

19. Ruoka säilyi hyvin verannalla.

20. Jos maito härskiintyi maakellarissa, ei huolta. Pannukakkuun vain!

21. Ei tarvinnut miettiä ruokaympyröitä ja -pyramideja.

22. Grillimakkaraa ja kyljyksiä sai syödä huoletta. Kukaan ei puhunut syövistä tai epäekologisuudesta.

23. Lapsille sai kylässä tarjota ihan mitä vain, eikä vanhemmilta tarvinnut kysyä. Naposteluporkkanoita tai sokerihysteriaa ei tuntenut kukaan.

24. Limpparikoreissa riitti juotavaa.

25. Erikoisruokavalioita ei tunnettu. Juhlien järjestäminen oli helppoa, kun ei tarvinnut miettiä gluteenittomia, laktoosittomia, vegaaneja tai paleoruokailijoita.

26. Jos hillossa oli hometta, homeinen kohta kauhottiin lusikalla pois. Loppu lätyn päälle.

27. Raakamaitoa juotiin suoraan tonkasta, joka oli täytetty naapurin navetessa.

Mökkeillessä mieli virkeni

28. Veneillessä ei tarvinnut miettiä pelastusliivejä, edes lasten.

29. Parasta hupia oli soutaa vene keskelle järveä, hyppiä veteen ja uida rantaan.

30. Pihahommia tehtiin puuterinväriset rintsikat päällä ja paplarit päässä.

31. Puusaunaa sai lämmittää vielä huoletta. Nykyäänhän sekin tuottaa ilmaan pienhiukkasia. Kynttilöistä nyt puhumattakaan!

32. Astiat tiskattiin suoraan järvessä.

33. Järveen sai hypätä sampoo päässä. Kuinka ihanan pehmeä tukasta tulikaan! Kukaan ei puhunut, että järvi siitä rehevöityisi.

34. Kaivoveden bakteeritutkimuksista ei tarvinnut huolehtia. Ainahan tätä on juotu!

35. Mökkirantaan tai -pihaan saattoi milloin tahansa parkkeerata vene tai auto. Sukulaiset, naapurit tai vastarannan tutut ne sieltä saapuivat ilmoittamatta päiväkahveelle. Aina oli vierasvarana kuivakakkuja tai pikkuleipiä seitsemää sorttia.

Leppoisasti liikenteessä

36. Auton takapenkillä sai pötkötellä ilman turvavöitä ja maanteillä ajaa tuhatta ja sataa, koska vapaat nopeudet.

37. Lapsen sai istuttaa pyörän tarakalle ja pyytää vain vauhdissa levittämään jalkoja, jotta ne eivät jäisi pinnojen väliin.

38. Mikä pyöräilykypärä? Nythän tulee huono omatunto, tyhmä olo tai vähintään poliisiauton kohdalla pala kurkkuun, jos viilettää ilman kypärää.

Ylipäänsä kaikki oli vapaampaa

39. Koiran tai lastenvauvut (ja vauvan!) uskalsi ilman epäilystäkään jättää kaupan pihaan ostosten ajaksi.

40. Kissa sai liikkua vapaana pihalla, ihan sama missä asui.

41. Lapsena sai avaimen kaulaan ja vanhemmat törkkäsivät päiväksi pihalle leikkimään. Nyt ilman kännykkää ja GPS-paikanninta ei saa poistua edes omalta terassilta pihamaalle.

42. Rakennustyömaat ja hiekkakuopat olivat parhaita leikkipaikkoja. Valuvasta hiekasta kyllä varoiteltiin, mutta montulla ei ollut ketään vahtimassa.

43. Navetat ja heinäladot kävivät leikkimiseen myös. Mitä nyt veli joskus vahingossa tipahti heinäluukusta alas.

Tekniikka ei vaivannut päätä

44. Ristisanojen vaikeat sanat piti tarkistaa tietosanakirjasarjasta, eikä käsillä juuri koskaan ollut uusinta painosta – googlesta puhumattakaan.

45. Kun kesähitin kuuli ensimmäisen kerran radiosta, oli liki mahdoton selvittää esittäjää. Netistä kun ei voinut tarkistaa, miten Neon 2 kirjoitetaan ja mikä tämä Polku nyt on.

46. Parhaimmat biisit pystyi nauhoittamaan radiosta kasetille, jos oli herkkäsorminen. Miten kätevää!

47. Mökiltä piti lähteä naapuriin soittamaan, koska eihän joka torpassa mitään lankapuhelimia ollut.

48. Iso porukka sukulaisia ja tuttavia kokoontui yhteen katsomaan Dianan ja Charlesin tai Silvian ja Kaarle Kustaan häitä tai Wimbledonin tennisfinaalia. Nykyään jokainen voi katsoa omasta kännykästään.

49. Kirjeenvaihtoystävä tuli kylään Mikkelistä asti, kun ei voitu soittaa Facetime-puheluita. (Kirjekaverit olivat muutenkin ihan parhaita: ”Etsin ystävää tositarkoituksella.” ”Varma vastaus kuvansa lähettäneille.” ”Rillipäät älkööt vaivautuko.”) Postihan kulki vielä ennen vanhaan luotettavasti, ja kirjeet tulivat nopeasti perille.

Parasta kesälukemista ikinä!

50. SinäMinät ja Reginat haettiin divarista. Ja oih, niissä tapahtui aina kaikkea ihanaa, mitä itselle ei koskaan tapahtunut. Suloisen pojan tapasi etelänmatkalla auringonlaskussa tai sitten hän tuli vastaan, kun lähti järvelle soutelemaan. (Omalla järvellä näkyi vain katiskoita kokevia pappoja.)

51. Kesälukemisena saattoi olla myös Suosikki ja Intro. Tai metsästä kivenkolosta löytyneet Kalle ja Jallu.

52. Poliisi kertoo -kirjasarjat, niin jänniä!

Ennen ei ollut ympäristöhuoliakaan

53. Torikahvilan pahvimukissa kahvi maistui makoisalta. Nyt jokainen take away -latten kuppi on yksi roska lisää.

54. Fleecepaitoja pystyi käyttämään ilman tunnontuskia. Nyt fleeceä ei saisi mikromuovin takia ostaa, käyttää tai pestä, mutta ei heittää poiskaan, sillä kaikki pitäisi kuitenkin käyttää loppuun.

55. Lentäminen oli eleganttia luksusta. Nyt sitäkin pitää selitellä. Kyllä olen huolehtinut päästömaksuista! (Miten?)

56. Kaikki roskat sai laittaa samaan pussiin ja pussin viedä ”omalle kaatopaikalle”.

57. Vaari saattoi avata mökkimatkalla auton ikkunan ja viskata roskapussin metsään. Joku oli viskannut sinne vanhan sohvakalustonsa.

58. Kaikki, mikä vain suinkin paloi, poltettiin nuotiossa, keskuslämmitysuunissa tai saunan takassa.

59. Metsään saatettiin myös kaivaa kuoppa, johon kannettiin kaikki mahdollinen roska, kuten vanhat akut.

Näitäkään asioita emme juuri kaipaa:

60. Tupakointia ravintoloissa, olohuoneissa, autoissa, missä vain. Vieraitakaan ei voinut kieltää polttamasta sisällä, koska tupakointi vain kuului asiaan. (Myöhemmin äiti joutui tuulettamaan taloa koko illan.)

61. Haisevia, kaksireikäisiä huusseja ja sanomalehden käyttämistä vessapaperina. Huussijulisteet ovat kyllä nostalgisia.

62. Turkisbikineitä, -hattuja ja sinikettukauluksia. Olalla saattoi roikkua vaikka ketun pää (mikä siihen aikaan oli kyllä hienointa ikinä).

63. Jäniksen käpälöiden tai piisaminhäntien keräilyä. Niitähän sai lahjoituksina metsästystä harrastavilta sukulaisilta.

64. Äidin kakkumaskaraan sylkäisemistä. Väri levittyi ripsiin paremmin, kun sitä kostutti syljellä.

65. Ruosteiseen naulaan astumista.

Näitä sen sijaan kaipaamme:

66. Kaikki nuorisolaiset osasivat tanssia, kukkamekot olivat tyköistuvia ja lavalla saattoi syttyä tulinen kesäromanssi.

67. Kaikki osasivat itse paikata pyörän kumin. Kenkälankkilaatikosta kaivettiin esiin paikkarasia ja renkaasta etsittiin reikä vesiastiassa. Pyörässä ei ollut 27:ää vaihdetta, jotka olisi ensin pitänyt säätää.

68. Pientareilla märehtiviä lehmiä. Vasikoita mentiin katsomaan navettaan kyläilyn päätteeksi tai ihailtiin automatkalla auton ikkunasta. Nyt niitä ei ole enää missään tai ainakaan säädösten, lakien, hygienian ja eläinsuojelun takia niitä ei saa mennä silittämään.

69. Uimarannalle pyöräilemistä pelkässä uimapuvussa. Edes pyyhettä ei otettu mukaan, sillä tuuli kuivasi. Ja miltä pyörän poljin tuntui paljasta jalkaa vasten!

70. Kauppa- ja kirjastoautoja.

Vierailija

Entisajan kesät olivat todellakin huolettomampia – nämä asiat eivät onnistuisi enää!

Ope kirjoitti: Ei fleeceä edes ollut ennen vanhaan. Vähän on faktat pielessä tässä jutussa. Mutta fleeceä oli ainakin jo 90-l. alussa. Ei silloin kukaan aavistanut, että materiaalissa olisi jotain huonoa. Tuntui ihanan pehmeältä ja lämpimältä. Joten kyllä paljon on muuttunut tiedoissa fleecen osalta, vaikka materiaali on aika uusi.
Lue kommentti