Mikähän tyyppi hän mahtaa olla? Olisiko Instagrammaaja? Ei vaikuta Puuhastelijalta.
Mikähän tyyppi hän mahtaa olla? Olisiko Instagrammaaja? Ei vaikuta Puuhastelijalta.

He leiriytyvät mökille kanssasi ja ovat rakkaita ja ärsyttäviä, tuttuja ja uuvuttavia. Joku heistä kenties katsoo sinuakin vastaan peilistä. Kuinka monta mökkityyppiä tunnistat?

1 Puuhastelija

Kahvinkeitin on ladattu valmiiksi, aamupuuro haudutettu, laituri pesty, terassi harjattu, matot tuuletettu, katiskat koettu, klapit pilkottu, kasvimaa kitketty, ruoho leikattu, vedet kannettu saunaan ja kiukaan tuhkaluukku tyhjennetty edellisen illan saunomisen jäljiltä – ja kaikki tämä ennen kuin kukaan muu on havahtunut aamulla hereille. Mitä hän ehtiikään tehdä ennen lounasta?

2 Amatöörimökkivieras

Hänen jälkeensä mökin ovi jää selkosen selälleen, eikä oven takana kyttäävä itikkaparvi jätä käyttämättä tilaisuutta hyväkseen. Hän ei tuo tuliaisia, ei tarjoudu käymään vuorollaan kaupassa, ei kerää lautasia yhteisen ruokailun jälkeen, ei tiskaa eikä roudaa vesiä, mutta sanoo kyllä kiitos ruuasta, saunasta ja vieraanvaraisuudesta. Toisin sanoen hänellä ei ole aavistustakaan mökkietiketistä.

3 Eriaikainen

Herää kolme tuntia ennen tai kolme tuntia myöhemmin kuin muut. Kaipaa jo lounasta, kun muut vasta nakertavat aamupalaa tai päinvastoin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4 Aikatauluttaja

Ei luovu minuuttiaikataulusta mökilläkään. Lounas on varttia yli yksi. Tuli kiukaan alle syttyy 17.30. Hiljaisuus mökissä alkaa tasan kello 22. Usein hän on pienen lapsen vanhempi ja perustelee aikataulutusta sillä, että kaikki nauttivat enemmän, jos lapsen päivärytmi pysyy samana myös lomalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5 Tissuttelija

Aikoo totta tosiaan ottaa loman rennosti. Nauttii viiniä jo aamupalan painikkeeksi.

6 Vastentahtoinen vävy

Hänet on raahattu puoliväkisin mökille vaimon sukulaisten sekaan. Tylsistyy kuoliaaksi.

Reipas vävy löytyy sieltä, mistä kuuluu siimaleikkurin tarmokas pörinä.

7 Reipas vävy

Hänet löytää aina siltä suunnalta, mistä kuuluu siimaleikkurin tarmokas pörinä. Ilmoittautuu ensimmäisenä laituritalkoisiin ja haluaa muutenkin tehdä hyvän vaikutuksen mielitiettynsä sukulaisiin.

8 Katoaja

Häviää sanaakaan sanomatta ja on poissa tuntikausia. Palaa vähän ennen kuin muut ehtivät hälyttää Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsimään. Roikottaa muina naisina/miehinä mukanaan täyttä marjasankoa, sienikoria, kalaämpäriä tai yli puolenvälin luettua kesädekkaria eikä ymmärrä, miksi kaikki ovat olleet niin kiihdyksissään hänen poissaolostaan.

9 Marjastaja

Hän eroaa Katoajasta siinä, ettei suinkaan salaile intohimoaan. Tietää reaaliaikaisesti, missä vaiheessa on mustikan ja lakan kukinta, mikä on raakileiden määrä ja tilanne, onko sadetta tullut liian vähän, sopivasti vai liikaa ja milloin ilmaantuvat ensimmäiset kypsät marjat. Harhauttaa vuosien kokemuksella tunkeilijat pois salaisesta marjapaikastaan. Jos se ei jonakin vuonna onnistu, kesä on pilalla. ”Sen suu napsaa, jonka jalka kapsaa”, hän muistuttaa vähemmän innokkaita marjastajia.

10 Sienestäjä

Katso: Marjastaja.

11 Kalastaja

Katso: Marjastaja ja Sienestäjä.

Kammoinen ajaa mieluummin ABC:n vessaan kuin käy huussissa.

12 Kammoinen

Ei voi mennä ulos, jos siellä on sääskiä, paarmoja, mäkäräisiä, ampiaisia, mehiläisiä, kärpäsiä tai muurahaisia tai jos 500 metriä lähempänä mökkiä on jonakin vuonna nähty käärme. Juo vain pullotettua vettä, koska mökin kaivovesi näyttää epäilyttävältä. Ajaa mieluummin kymmenen kilometriä ABC:n vessaan kuin käy tarpeillaan haisevassa huussissa.

13 Marttyyri

Laittaa ruuat ja kattaa pöydän, mutta ei itse ehdi istahtaa syömään. Alkaa kerätä lautasia, ennen kuin kaikki ovat syöneet. Suutahtaa, jos joku muu yrittää tiskaamaan. Tekee kaiken, ei pyydä apua, ei huoli apua. ”Kyllä minä nämä joudan tekemään, nauti sinä nyt oikein täysin rinnoin lomasta”, hän sanoo ja huokaisee.

14 Seurallinen mökkinaapuri

Tulee kylään kesken aamiaisen tai juuri kun grillihiillos olisi parhaimmillaan tai sauna valmis kylvettäväksi. Istuu penkin päähän ja alkaa kertoa säästä, kalojen perkaamisestaan ja mökkisaunansa löystyneestä saranasta. Tarinointia ei saa poikki millään. Hänellä ei ole kiire yhtään mihinkään.

15 Sulkeutunut mökkinaapuri

Ei katso päin ohi soutaessaan, ei tervehdi eikä vastaa tervehdykseen, paitsi kun on nauttinut runsaan annoksen saunajuomaa. Silloin hänestä tulee Seurallinen mökkinaapuri (ks. edellinen).

16 Kotiseuturakastaja

Tuntee pitäjän jokaisen merkkitalon, merkittävän kiven ja kumpareen, tanssilavan, jäätelökioskin, taidenäyttelyn, keramiikkapajan ja kesäteatterin. On niistä kaikista pohjattoman ylpeä ja jakaa auliisti tietämystään. Tarkkaan ottaen ei puhu mistään muusta.

17 Instagrammaaja

Ottaa Instaan kuvan auringonnoususta, auringonlaskusta, sateenkaaresta, peilariin sommitellusta kukkakimpusta ja saunan naulaan ripustetusta vastasta. Näkee kaiken ympärillään neliön kokoisina rajauksina. Kun muut istuvat grillin ympärillä turinoimassa, Instagrammaaja keskittyy laskemaan puhelimestaan tykkäyksiä.

Hän tietää, että nyt olisi korkea aika tarttua toimeen.

18 Tekemättömien töiden listaaja

Tietää, että nyt olisi korkea aika leikata ruoho, maalata rännit, korjata laituri, raivata rantaan nouseva lepikko ja haravoida uimaranta puhtaaksi kävyistä ja risuista. Kertoo sen painokkaasti ääneen. Ei aio ryhtyä käytännön toimiin.

19 Konmarittaja

Kun hän saapuu mökille, on syytä pitää kaksin käsin kiinni kolhuisesta 1980-luvun lempimökkimukistaan ja mukavista, pussipolvisista mökkiverkkareista, jotka roikkuvat aina uskollisina mökin naulakossa sinua odottamassa. Konmarittaja haluaa heittää ja myös heittää pois kaiken, mikä ei tuota hänelle iloa. Myös mökillä.

20 Valkoiseksi maalaaja

Hän on se, joka jossain vaiheessa iltaa antaa katseensa liukua seinästä katon ja lattian kautta toiseen seinään ja sanoo maagiset sanat: ”Mitäs tälle mökille pitäisi tehdä?” Yleensä hän jatkaa kysymällä, oletteko muuten ajatelleet, miten paljon tänne tulisi valoa, jos lattian/seinät/kaakelit/ikkunanpielet/katon/huonekalut/ovet/koiran maalaisi valkoiseksi.

21 Fiilistelijä

Istuu laiturin nokassa ja katsoo veden yli. Liikuttuu kyyneliin, kun tajuaa: tämä on maailman paras paikka!

Sisältö jatkuu mainoksen alla