Mikähän tyyppi hän mahtaa olla? Olisiko Instagrammaaja? Ei vaikuta Puuhastelijalta.
Mikähän tyyppi hän mahtaa olla? Olisiko Instagrammaaja? Ei vaikuta Puuhastelijalta.

He leiriytyvät mökille kanssasi ja ovat rakkaita ja ärsyttäviä, tuttuja ja uuvuttavia. Joku heistä kenties katsoo sinuakin vastaan peilistä. Kuinka monta mökkityyppiä tunnistat?

1 Puuhastelija

Kahvinkeitin on ladattu valmiiksi, aamupuuro haudutettu, laituri pesty, terassi harjattu, matot tuuletettu, katiskat koettu, klapit pilkottu, kasvimaa kitketty, ruoho leikattu, vedet kannettu saunaan ja kiukaan tuhkaluukku tyhjennetty edellisen illan saunomisen jäljiltä – ja kaikki tämä ennen kuin kukaan muu on havahtunut aamulla hereille. Mitä hän ehtiikään tehdä ennen lounasta?

2 Amatöörimökkivieras

Hänen jälkeensä mökin ovi jää selkosen selälleen, eikä oven takana kyttäävä itikkaparvi jätä käyttämättä tilaisuutta hyväkseen. Hän ei tuo tuliaisia, ei tarjoudu käymään vuorollaan kaupassa, ei kerää lautasia yhteisen ruokailun jälkeen, ei tiskaa eikä roudaa vesiä, mutta sanoo kyllä kiitos ruuasta, saunasta ja vieraanvaraisuudesta. Toisin sanoen hänellä ei ole aavistustakaan mökkietiketistä.

3 Eriaikainen

Herää kolme tuntia ennen tai kolme tuntia myöhemmin kuin muut. Kaipaa jo lounasta, kun muut vasta nakertavat aamupalaa tai päinvastoin.

4 Aikatauluttaja

Ei luovu minuuttiaikataulusta mökilläkään. Lounas on varttia yli yksi. Tuli kiukaan alle syttyy 17.30. Hiljaisuus mökissä alkaa tasan kello 22. Usein hän on pienen lapsen vanhempi ja perustelee aikataulutusta sillä, että kaikki nauttivat enemmän, jos lapsen päivärytmi pysyy samana myös lomalla.

5 Tissuttelija

Aikoo totta tosiaan ottaa loman rennosti. Nauttii viiniä jo aamupalan painikkeeksi.

6 Vastentahtoinen vävy

Hänet on raahattu puoliväkisin mökille vaimon sukulaisten sekaan. Tylsistyy kuoliaaksi.

Reipas vävy löytyy sieltä, mistä kuuluu siimaleikkurin tarmokas pörinä.

7 Reipas vävy

Hänet löytää aina siltä suunnalta, mistä kuuluu siimaleikkurin tarmokas pörinä. Ilmoittautuu ensimmäisenä laituritalkoisiin ja haluaa muutenkin tehdä hyvän vaikutuksen mielitiettynsä sukulaisiin.

8 Katoaja

Häviää sanaakaan sanomatta ja on poissa tuntikausia. Palaa vähän ennen kuin muut ehtivät hälyttää Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsimään. Roikottaa muina naisina/miehinä mukanaan täyttä marjasankoa, sienikoria, kalaämpäriä tai yli puolenvälin luettua kesädekkaria eikä ymmärrä, miksi kaikki ovat olleet niin kiihdyksissään hänen poissaolostaan.

9 Marjastaja

Hän eroaa Katoajasta siinä, ettei suinkaan salaile intohimoaan. Tietää reaaliaikaisesti, missä vaiheessa on mustikan ja lakan kukinta, mikä on raakileiden määrä ja tilanne, onko sadetta tullut liian vähän, sopivasti vai liikaa ja milloin ilmaantuvat ensimmäiset kypsät marjat. Harhauttaa vuosien kokemuksella tunkeilijat pois salaisesta marjapaikastaan. Jos se ei jonakin vuonna onnistu, kesä on pilalla. ”Sen suu napsaa, jonka jalka kapsaa”, hän muistuttaa vähemmän innokkaita marjastajia.

10 Sienestäjä

Katso: Marjastaja.

11 Kalastaja

Katso: Marjastaja ja Sienestäjä.

Kammoinen ajaa mieluummin ABC:n vessaan kuin käy huussissa.

12 Kammoinen

Ei voi mennä ulos, jos siellä on sääskiä, paarmoja, mäkäräisiä, ampiaisia, mehiläisiä, kärpäsiä tai muurahaisia tai jos 500 metriä lähempänä mökkiä on jonakin vuonna nähty käärme. Juo vain pullotettua vettä, koska mökin kaivovesi näyttää epäilyttävältä. Ajaa mieluummin kymmenen kilometriä ABC:n vessaan kuin käy tarpeillaan haisevassa huussissa.

13 Marttyyri

Laittaa ruuat ja kattaa pöydän, mutta ei itse ehdi istahtaa syömään. Alkaa kerätä lautasia, ennen kuin kaikki ovat syöneet. Suutahtaa, jos joku muu yrittää tiskaamaan. Tekee kaiken, ei pyydä apua, ei huoli apua. ”Kyllä minä nämä joudan tekemään, nauti sinä nyt oikein täysin rinnoin lomasta”, hän sanoo ja huokaisee.

14 Seurallinen mökkinaapuri

Tulee kylään kesken aamiaisen tai juuri kun grillihiillos olisi parhaimmillaan tai sauna valmis kylvettäväksi. Istuu penkin päähän ja alkaa kertoa säästä, kalojen perkaamisestaan ja mökkisaunansa löystyneestä saranasta. Tarinointia ei saa poikki millään. Hänellä ei ole kiire yhtään mihinkään.

15 Sulkeutunut mökkinaapuri

Ei katso päin ohi soutaessaan, ei tervehdi eikä vastaa tervehdykseen, paitsi kun on nauttinut runsaan annoksen saunajuomaa. Silloin hänestä tulee Seurallinen mökkinaapuri (ks. edellinen).

16 Kotiseuturakastaja

Tuntee pitäjän jokaisen merkkitalon, merkittävän kiven ja kumpareen, tanssilavan, jäätelökioskin, taidenäyttelyn, keramiikkapajan ja kesäteatterin. On niistä kaikista pohjattoman ylpeä ja jakaa auliisti tietämystään. Tarkkaan ottaen ei puhu mistään muusta.

17 Instagrammaaja

Ottaa Instaan kuvan auringonnoususta, auringonlaskusta, sateenkaaresta, peilariin sommitellusta kukkakimpusta ja saunan naulaan ripustetusta vastasta. Näkee kaiken ympärillään neliön kokoisina rajauksina. Kun muut istuvat grillin ympärillä turinoimassa, Instagrammaaja keskittyy laskemaan puhelimestaan tykkäyksiä.

Hän tietää, että nyt olisi korkea aika tarttua toimeen.

18 Tekemättömien töiden listaaja

Tietää, että nyt olisi korkea aika leikata ruoho, maalata rännit, korjata laituri, raivata rantaan nouseva lepikko ja haravoida uimaranta puhtaaksi kävyistä ja risuista. Kertoo sen painokkaasti ääneen. Ei aio ryhtyä käytännön toimiin.

19 Konmarittaja

Kun hän saapuu mökille, on syytä pitää kaksin käsin kiinni kolhuisesta 1980-luvun lempimökkimukistaan ja mukavista, pussipolvisista mökkiverkkareista, jotka roikkuvat aina uskollisina mökin naulakossa sinua odottamassa. Konmarittaja haluaa heittää ja myös heittää pois kaiken, mikä ei tuota hänelle iloa. Myös mökillä.

20 Valkoiseksi maalaaja

Hän on se, joka jossain vaiheessa iltaa antaa katseensa liukua seinästä katon ja lattian kautta toiseen seinään ja sanoo maagiset sanat: ”Mitäs tälle mökille pitäisi tehdä?” Yleensä hän jatkaa kysymällä, oletteko muuten ajatelleet, miten paljon tänne tulisi valoa, jos lattian/seinät/kaakelit/ikkunanpielet/katon/huonekalut/ovet/koiran maalaisi valkoiseksi.

21 Fiilistelijä

Istuu laiturin nokassa ja katsoo veden yli. Liikuttuu kyyneliin, kun tajuaa: tämä on maailman paras paikka!

Deoksiribonukleiinihappo eli... DNA tietenkin!
Deoksiribonukleiinihappo eli... DNA tietenkin!

Vieläkö muistat osmoosin tai Arkhimedeen lain? Entä Japanin saaret tai Venäjän tsaarit? Lukijat kertovat, millaista nippelitietoa kouluvuosilta jäi käteen.

Inessa, elasta, illaan

Lähes kaikki muistavat kouluajoilta jonkin luettelon vain harvat ovat joskus tarvinneet sitä johonkin.

”Sanalla banaani muistin Venäjän tsaarien järjestyksen. Aleksanteri, Nikolai, Aleksanteri, Aleksanteri, Nikolai.” – Noora

”Inessa, elasta, illaan, adella, ablalta, allalle… Tällaisena versiona meille opetettiin, ja hyvin on jäänyt mieleen.” – Saila

”Tärkein oppi minulle epämusikaalisena oli se, kun seiskalla opin kitaran kielet seuraavan muistisäännön avulla: Esterin auto Datsun gee hitaasti etenee...” – Lina

”Zeus, Hera, Poseidon, Hades, Pallas Athene, Ares, Apollon, Artemis, Afrodite, Hefaistos, Dionysos, Hermes, kaikki kaksitoista jumalia vaan, Kreikan maan.” – Arja

”Ruotsista muistan, että serkku on kusin. Opettaja meni leikisti pissimään roskikseen.”

”Hoosea, Joel, Aamos, Obadja, Joona, Miika, Nahum, Habakuk Sefanja, Haggai, Sakarja ja Malakia (pienet profeetat). Ussan tunnilla en osannut noita, ja jälki-istuntoahan siitä napsahti! Vaan päähän jäivät.” – Heli

Kon-su-kie-pre!

Myös kieliä päntättiin monenlaisia litanioita käyttäen. Kukapa ei konsukiepreä muistaisi!

”Räven raskar över isen. Får jag lov, får jag låv? Laulua laulettiin ruotsin tunnilla.” – Virve

”Ruotsin maikka opetti tämän Jaakko kullan sävelellä: Jag, du, hon/han (toistuu) vi, ni, de (toistuu) jag, du, hon/han, vi, ni, de, jag, du, hon/han, vi, ni, de, vi, ni, de... Jotenkin noin se oli.”– Kati

”Ruotsista muistan, että serkku on kusin. Opettaja meni leikisti pissimään roskikseen.” – Ilana

”Alltid  aina kaksi ällää. Aldrig  ei koskaan kahta ällää.” – Ursula

”Aus, bei, mit, nach, zeit, von, zu sekä durch, für, gegen, ohne, um herum sekä an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor, zwischen. Nämä ritirimpsut piti saksan tunneilla opetella liki 30 vuotta sitten. En kyllä ole mihinkään koskaan tarvinnut.” – Riitta

”Konsukiepre = ruotsinkielen sivulauseen järjestys, eli konjuktio, subjekti, kieltosana, predikaatti.” – Piia

Kolmion kulmien summa ja muita muistisääntöjä

Myös matematiikan kaavat tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Vieläkö muistat jonkin näistä?

”Hypotenuusa on aina suorakulmaisen kolmion pisin sivu. Pidin myös kateeteista.” – Marja

”Kolmion kulmien summa on 180° ja vastainen kateetti/viereinen kateetti = tan a.” – Paula

”Jokien lisäksi osaan edelleen sujuvasti kaikki maakuntalaulut.”

”Muistan kaavan P=U*I. Tähän liittyi muistisana PUIMURI, josta en muista muuta kuin tuon alun. Kirjaimet laitetaan kolmion sisään, ja sitä käytän monestikin, kun matemaattisesti lahjattomana pitää jokin asia ratkaista.” – Tanja

”Nesteeseen upotettuun kappaleeseen vaikuttaa nostava voima eli noste, joka on yhtä suuri kuin syrjäytetyn vesimäärän paino. Arkhimedeen laki.” – Airi

Merkurius, Venus, Maa, Mars

Kunpa joskus kysyttäisiin, mitkä ovat Japanin pääsaaret tai Ruotsin suurin järvi.

”Tornio, Kemi, Simo, Ii, Oulu, Siika, Pyhä, Kala, Lesti, Perho, Ähtävä, Lapua, Kyröjoki, Kokemäki. Jokien lisäksi osaan edelleen sujuvasti kaikki maakuntalaulut.” – Mari

”Hokkaido, Honsu, Shikako ja Kuishy ovat Japanin pääsaaret. Maantiedossa olen aivan onneton. Nämä olivat ainoat, jotka jämähtivät vissiin ikuisesti päähäni.” – Emilia

”MATLE olivat Pohjois-Afrikan maat lännestä itään: Marokko, Algeria, Tunisia, Libya ja Egypti.” – Anna

”Yläasteen kemiantunnilla opettaja sanoi: ’Ensin vesi, sitten happo, muuten tulee käteen rakko.’”

”Vänern, vättern, mälaren, hjälmaren! Just jossain telkkarin tietokilpailussa kysyttiin Ruotsin suurinta järveä. Olipa kiva brassailla kotisoffalla!” – Heli

”Planeetat Auringosta poispäin lueteltuina ovat Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus ja Pluto. Tai olivat silloin, nykytiedon valossa ei Pluto taida enää olla mukana. Pänttäsin ala-asteella kokeeseen. Ei kysytty.” – Minna

Aina ensin asetyleeni

Ja sitten on niitä faktoja, joiden tarpeellisuudesta oltiin jo kouluaikoina montaa mieltä.

”Ysillä kokeessa kysyttiin Uudenmaan läänin maaherran nimeä. Opettaja sanoi, että jos hän joskus tulee vastaan ja kysyy nimeä, se on tiedettävä. Eipä koskaan tullut vastaan, mutta vieläkin muistan nimen: Kaarlo Pitsinki.” – Anne

”Yläasteen kemiantunnilla opettaja sanoi: ’Ensin vesi, sitten happo, muuten tulee käteen rakko.’ Niin ja kastemato liikkuu sukasillaan, ei sukkasillaan. Joku oppilas oli joskus kirjoittanut kokeeseen, että sukkasillaan.” – Sari

”Ruben, Simeon, Leevi, Juuda, Daan, Naftali, Gaan, Asser, Isaskar, Sebuolon, Joosef ja Benjamin. Olikos nuo kait Jaakobin poijjaat. Vielä ei ole tullut päivää, että tämän litanian opettelusta olisi ollut jotakin hyötyä.” – Niina

”Aktiivisesti selektiivinen semibermeaapelinen lipoidi ultra filteri membraani. Eli puoliläpäisevä kalvo, liittyy osmoosiin. ” – Marja-Leena

”Aina ensin asetyleeni! Puukässän ope takoi tämän meidän päähän niin, etten ikinä unohda, vaikken ole kuuna päivänä hitsannut sen jälkeen.” – Paula

Odotettavissa jälleen: draamaa ja jännitystä! Kotiin takaisin palaa pian.
Odotettavissa jälleen: draamaa ja jännitystä! Kotiin takaisin palaa pian.

Monelle tämä on päivän paras uutinen: Kotiin takaisin -sarjan uusi kausi alkaa lokakuussa.

Kuulutko sinäkin meihin, jotka olemme nauttineet australialaisen tv-sarjan Kotiin takaisin aiemmista tuotantokausista ja odottaneet sarjan paluuta? Nyt odotukset täyttyvät: sarjan kuudes, ennen meillä näkemätön tuotantokausi alkaa Yle TV1:llä perjantaina 12. lokakuuta kello 17.10. Itselle sopivana aikana jaksoja voi katsoa Yle Areenan kautta.

Mukana Ash Parkin upeissa maisemissa ja kartanomiljöössä ovat tutut hahmot kuten onnelliset Sarah ja George, suvun matriarkka Elizabeth ja muut perheenjäsenet. Vuodet ovat vierineet, ja nyt tapahtumat sijoittuvat 1960-luvulle.

Lokakuu on pelastettu: tiedossa on kymmenen uutta jaksoa!

Kyytiin hyppääminen on helpointa sarjaa aiemmin seuranneille, mutta sarjan katsominen ensi kertaakaan ei ole hassumpi ajatus.

Päivän huonoin uutinen lienee se, että uuden tuotantokauden kerrotaan jäävän viimeiseksi. Mutta sitä ennen: lokakuu on pelastettu, kymmenen uutta jaksoa tiedossa!

Alla olevista kuvista voit palauttaa mieleesi roolihenkilöt. Kuvien alla voit äänestää myös, kuka heistä oli sinusta kaikkein ihanin!

Kysely

Heistä suosikkini on...