”Yritän opettaa lapsille, että mikään tunne ei ole väärä tai paha. Suuttuakin saa”, Nina Jacobsson sanoo. Hän on entinen biokemisti, joka valmistuu pian sosionomiksi. Opintojen ohessa hän työskentelee vertais­ohjaajana päihdeklinikalla. Nina asuu Maalahdessa lastensa Olivian, 7, ja Viktorin, 2, kanssa. Perheeseen kuuluu myös miesystävä Stig.
”Yritän opettaa lapsille, että mikään tunne ei ole väärä tai paha. Suuttuakin saa”, Nina Jacobsson sanoo. Hän on entinen biokemisti, joka valmistuu pian sosionomiksi. Opintojen ohessa hän työskentelee vertais­ohjaajana päihdeklinikalla. Nina asuu Maalahdessa lastensa Olivian, 7, ja Viktorin, 2, kanssa. Perheeseen kuuluu myös miesystävä Stig.

Nina Jacobsson oli pätevä biokemisti, joka eli vuosia pelkällä viinalla ja pakastevihanneksilla. ”Pahin sairauteni oli kuitenkin täydellisyyden tavoittelu. Se on aiheuttanut elämässäni enemmän tuhoa kuin mikään muu.”

”Ihmiskeho on ihmeellisen sitkeä. Elin vuosia lähinnä viinalla ja pakastevihanneksilla. Silti olen yhä elossa.

24-vuotiaana elämäni näytti täydelliseltä. Opiskelin biokemiaa Turun yliopistossa ja työskentelin samalla tutkimusassistenttina. Kävin opiskelijabileissä, harrastin liikuntaa ja hengasin poikaystäväni kanssa.

25-vuotiaana valmistuin hyvin arvosanoin maisteriksi.

Kukaan ei arvannut, että kirjoitin graduni kännissä.

Kukaan ei tiennyt, että join joka päivä aamusta iltaan. Olin lupaava nuori tutkija mutta myös rappioalkoholisti.

Aloin juoda heti herättyäni. Muuten en pysynyt jaloillani. Sitten lähdin yliopistolle töihin.

Kun työkaverit lähtivät lounaalle, selitin jotain epämääräistä ja jäin työhuoneeseeni. Lounaaksi join puolikkaan kossupullon.

”Olin siististi pukeutunut, väitöskirjaa suunnitteleva nuori nainen. Miten niin kunnollinen tyttö voisi olla juoppo?”

Saatoin olla koko työpäivän humalassa. Työni hoidin silti tunnollisesti. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, monet juopot ovat erinomaisia työn­tekijöitä.

Esimieheni ei huomannut juomistani. Niin käy usein, sillä ei alkoholisti töissä hoipertele päin seiniä. Hän saattaa käyttäytyä normaalisti, jutella fiksusti ja hoitaa työnsä. Sekavaksi alkoholisti muuttuu vasta, kun promillet haihtuvat verestä.

Juominen ei antanut minulle nautintoa, se vain normalisoi oloni hetkeksi. Vain humalassa pystyin käyttäytymään kuten muutkin.


"Minulla on vain yksi unelma: elää normaalia, tasapainoista elämää."
"Minulla on vain yksi unelma: elää normaalia, tasapainoista elämää."

OLIN HAKENUT APUA jo vuotta ennen valmistumistani. Sanoin silloin lääkärille, että minulla on alkoholiongelma. Lääkäri vastasi, että yritäpä juhlia vähän vähemmän ja juo joka toinen lasi vettä.

Hän ei ottanut ongelmaani vakavasti. Olin siististi pukeutunut, väitöskirjaa suunnitteleva nuori nainen. Miten niin kunnollinen tyttö voisi olla juoppo?

Opinnoissaan menestyvät, täydellisyyteen pyrkivät nuoret naiset ovat näkymätön ihmisryhmä. Heidät ohjataan kyllä herkästi mielenterveyspalveluihin, mutta heidän päihderiippuvuuttaan huomataan harvoin. Juomista pidetään niin luonnollisena osana opiskelijaelämää, etteivät edes lääkärit huolestu siitä.

Riippuvuuteni oli kehittynyt pelottavan nopeasti. 22-vuotiaana en juonut vielä juuri lainkaan. Kaksi vuotta myöhemmin olin alkoholisti, ihmisraunio.

Huomasin heti ensimmäisestä huikasta, että pystyn juomaan enemmän kuin muut. Vaikka olin pieni ja hento, join pöydän alle isoja miehiä.

Humalassa tunsin olevani oma, rento itseni, ja bilettämällä sain ihailua ja hyväksyntää. Krapula minulle tuli harvoin. Kaikki tuo on hyvin tyypillistä päihderiippuvaisille.

Muiden nähden join liikaa vain harvoin. Join liikaa yksin kotona, omassa rauhassa.


”Tästä kuvasta muistan vain krapulan. Olin 25-vuotias ja valmistumassa maisteriksi.”

PELKÄSIN LIHOVANI, koska alkoholi sisälsi niin paljon kaloreita. Niinpä vähensin syömistä. Viimeiset opiskeluvuoteni elin keitetyillä herne-maissi-paprika-pakasteilla.

Myöhemmin ymmärsin, että alkoholismi ja syömishäiriö olivat osa samaa sairautta: riippuvuusajattelua.

Riippuvuuteen kuuluu se, että etsii helpotusta oloonsa itsensä ulkopuolelta: ruuasta, alkoholista, liikunnasta, työstä. Kuvittelin, että jos onnistun suorittamaan kaiken paremmin kuin muut, tulen onnelliseksi.

”Kun valmistuin maisteriksi, aloin heti miettiä, miten pääsisin tohtoriksi. Kun juoksin puolimaratonin, moitin itseäni siitä, etten pystynyt maratoniin.”

Täydellisyyden tavoittelu oli pahin sairauteni. Se on aiheuttanut elämässäni enemmän tuhoa kuin mikään muu.

Minun piti olla paras opiskelija ja paras työntekijä, syödä vähiten ja liikkua eniten. En tietenkään onnistunut. Ahdistus helpotti hetkeksi, kun join, ahmin tai oksensin.

Olin jatkuvasti tyytymätön.

Kun valmistuin maisteriksi, aloin heti miettiä, miten pääsisin tohtoriksi.

Kun jaksoin juosta puolimaratonin, moitin itseäni siitä, etten pystynyt maratoniin.

Kun asuin kerrostalossa, halusin rivitaloon, ja kun asuin rivitalossa, halusin omakotitaloon.

”Ajattelin, että jos laihdun tarpeeksi, paha oloni menee pois.”

Valehtelin naurettavan pienistä asioista, koska minun piti olla niissäkin paras. Kun äitini soitti ja sanoi, että heillä on 11 astetta pakkasta, vastasin, että meillä on 12 astetta. Jos heillä oli 25 astetta lämmintä, meillä oli ihan varmasti kaksi astetta lämpimämpää.

En sietänyt tasaista arkea enkä siitä, että olisin keskinkertainen. Halusin olla joko huipulla tai pohjamudissa.

Tohtoriopinnot aloitin kaksi kertaa. Pari vuotta meni aina hyvin, sitten keskeytin. Ilman nousuja ja laskuja tunsin olevani näkymätön, hädin tuskin olemassa.

OLIN VIISIVUOTIAS, kun muistan olleeni ensimmäisen kerran tyytymätön itseeni.

Istuin päiväkodin ruokapöydässä. Penkki oli niin korkea, etteivät pienet jalkani mahtuneet pöydän ja penkin väliin. Ajattelin olevani liian iso.


”Lentoon lähdössä noin viisivuotias pääsiäisnoita.”

Meillä oli tavallinen, onnellinen perhe, äiti, isä ja kolme tytärtä. Asuimme maatilalla Mustasaaressa, kotipihassa oli lehmiä ja kanoja.

Olin kiltti lapsi, tein kaiken mitä pyydettiin. Koulussa sain  kymppejä kaikesta muusta paitsi liikunnasta. Siitä sain kutosen. Huono numero hävetti hirveästi.

Tunsin itseni kömpelöksi, mutta lihavaksi minua ei moittinut kukaan. Kymmenvuotiaana aloin kuitenkin laihduttaa. Ajattelin, että jos laihdun tarpeeksi, paha oloni menee pois. 14-vuotiaana jouduin sairaalaan anoreksian vuoksi.

Sairaalassa minulle hoettiin, että haen laihduttamisella vain huomiota. Tunsin itseni kamalan itsekkääksi.

”13-vuotiaana harrastin jalkapalloa. Anoreksia hallitsi jo elämääni.”

En tiedä vieläkään, miksi juuri minä sairastuin. Ehkä syytä ei edes ole. Ehkä minä vain synnyin tällaiseksi.

Terapiassa syitä on etsitty lapsuudestani. Traumoja ei ole löytynyt, sillä niitä ei ole.

Äiti ja isä ovat aina tehneet parhaansa. He ovat hakeneet minut kotiin joka kerta, kun olen ollut pohjalla. Olen siitä suunnattoman kiitollinen. Voin vain kuvitella, miten raskasta heidän on ollut uskoa minuun ja aina pettyä.

ENSIMMÄISEN JUOPPOHULLUUSKOHTAUKSEN sain 26-vuotiaana. Juoppohulluus eli delirium tremens on hengenvaarallinen, tajuntaa hämärtävä tila, joka johtuu vieroitusoireista.

Aloin kuulla ääniä. Tärisin. Päätin lähteä bussilla vanhempieni luo, mutta jalkani eivät kantaneet pysäkille.

Silloinkin äiti ja isä tulivat apuun, hakivat minut kotoani Turusta ja veivät kuntoutukseen. Siellä kukaan ei selittänyt minulle, mitä riippuvuusajattelu on. Juomisen lopetin silti.

Muutin uudelle paikkakunnalle ja sain töitä laboratoriosta. Ulospäin elin superterveellistä elämää. Saatoin käydä kuntosalilla kolme kertaa päivässä ja juosta iltaisin 20 kilometrin lenkin. Samalla tein 12-tuntista työpäivää.

”Yksikään alkoholisti ei ole mielestään tyypillinen alkoholisti. Jokainen pitää itseään erikoistapauksena.”

Työkaverini ihastelivat, kuinka kurinalainen ja ahkera olen. Itsekseni ihmettelin, miksi voin silti huonosti, vaikka en edes juonut.

Syömishäiriöni paheni. Aina kun stressaannuin, annoin itselleni luvan ahmia. Paras hetki oli se, kun tiesin, että pian saisin antaa periksi ja repsahtaa. Kun mässäily sitten alkoi, hyvän olon tunne katosi.

Olin juomatta mutta yhtä sairas kuin juodessani. Riippuvuuden kohde vain oli vaihtunut.

”Oli helpompi myöntää, että olen masentunut kuin että olen juoppo.”

Olin raittiina lähes viisi vuotta. Sitten lähdin tutkijavaihtoon Ruotsiin. Siellä asiat eivät sujuneet kuten toivoin. Aloin taas juoda.

Äiti ja isä lensivät hakemaan minut kotiin. Katseesta näin, että heidän toivonsa alkoi loppua.

”En voinut olla mielestäni alkoholisti, koska olin hyvä työssäni. En voinut olla alkoholisti, koska urheilin.”

YKSIKÄÄN ALKOHOLISTI ei ole mielestään tyypillinen alkoholisti. Jokainen pitää itseään erikoistapauksena. Niin pidin minäkin.

En voinut olla mielestäni alkoholisti, koska olin hyvä työssäni. En voinut olla alkoholisti, koska urheilin paljon.

Koska olin biokemisti, toivoin koko ajan löytäväni jonkin lääkkeen, joka pelastaisi minut. Kuvittelin, että kunhan lääkärit keksivät sen yhden oikean pillerin, kaikki muuttuisi hyväksi. Siihen asti vain odottelisin.

Hain myös diagnoosia, joka selittäisi kaikki ongelmani. Masennusdiagnoosin lisäksi minulla epäiltiin muun muassa psykoottista masennusta, persoonallisuushäiriötä ja impulssihäiriötä.

”Työpaikallani laboratoriossa olin niin humalassa, että minun oli kuljettava työkavereitteni perässä, jotta löytäisin pukuhuoneeseen. Olin kuin robotti.”

Jokainen uusi diagnoosi antoi minulle uuden syyn juoda.

Tuntui jotenkin fiinimmältä olla persoonallisuushäiriöinen kuin alkoholisti. Oli helpompi myöntää, että olen masentunut kuin että olen juoppo.

Yksikään lääkäri ei sanonut, että ongelmani voisi olla hoitamaton alkoholismi. Kukaan ei sanonut, että voisin joskus parantua.

tapasin miehen, johon rakastuin. Menimme naimisiin kesällä 2009, ja seuraavana kesänä syntyi Olivia.

Minulla oli hyvä mies ja lapsi, jota rakastin enemmän kuin mitään. Silti juominen jatkui. Häpesin ja join.

Tyttäremme oli kaksivuotias, kun mieheni vuonna 2013 kuoli  syöpään. Kolaus oli minulle niin kova, että elämänhallintani katosi lopullisesti. Työpaikallani laboratoriossa olin niin humalassa, että minun oli kuljettava työkavereitteni perässä, jotta löytäisin pukuhuoneeseen. Olin kuin robotti, pelkkä kuori.

”Olin epätoivoisesti yrittänyt olla erikoinen. Oli valtava helpotus tajuta, että olen tavallinen.”

Päädyin  puoleksi vuodeksi psykiatriseen sairaalaan. Siksi ajaksi Olivia muutti vanhempieni luokse. Kun olin lähdössä sairaalasta, luokseni tuli hoitaja, joka oli käynyt päihde­luennolla. Hän piti minulle kuuden tunnin puhuttelun.

Hoitaja sanoi, että olin päihderiippuvainen. Voisin kuulemma tehdä asialle itse jotain.

Raivostuin. Hoitaja kesti raivoni. Hän pysyi vierelläni ja sanoi: Tämän päivän tulet muistamaan aina.

Hän oli oikeassa. Se oli ensimmäinen raitis päiväni.

Ymmärsin, että minun on ihan oikeasti alettava hoitaa itseäni. Ei käymällä lenkillä tai syömällä terveellisesti vaan muuttamalla ajattelutapaani.

Hakeuduin vertaistukiryhmään. Siellä olin tavallinen juoppo, alkoholisti muiden alkoholistien joukossa. Sairastamme samaa sairautta.

Olin epätoivoisesti yrittänyt olla erikoinen, mutta oli valtava helpotus tajuta, että olen tavallinen. En tuntenutkaan itseäni mitättömäksi vaan ehjäksi ja arvokkaaksi.

Otin tavakseni hiljentyä aamuisin. Huomasin, että minuutinkin mietiskely rauhoitti mieltä. Mietiskelen yhä joka aamu, vaikka hampaita pestessäni, jos en muuten ehdi.

Ymmärsin, että koska en pystynyt itse hallitsemaan elämää, minun oli alettava luottaa siihen, että elämä kantaa. On uskottava itseä korkeampaan voimaan. Se voi olla vertaistukiryhmä, universumi, Jumala, luonto, mitä tahansa.


Viktorin isä Stig kuuluu tiiviisti perheeseen, vaikka pari ei yhdessä asukaan.

ALKOHOLISMI JA SYÖMISHÄIRIÖ ovat hengenvaarallisia tauteja, mutta molemmista voi toipua. Toivoa on aina.

Enää en ota paineita syömisestä. Syön normaalia kotiruokaa ja otan korvapuustin, kun tekee mieli. Liikunnaksi riittää, että käyn kävelyllä ja puistossa lasten kanssa. Enempään ei juuri nyt tarvitse pystyä.

Olen uudessa hyvässä parisuhteessa, ja kaksi vuotta sitten siitä syntyi Olivialle ihana pikkuveli, Viktor.

Juomisvuosinani kuvittelin aina tietäväni, miten läheisteni pitäisi elää. Mitä pahemmassa kaaoksessa oma elämäni oli, sitä innokkaammin neuvoin muita. Enää en.

”Olen oppinut, että elämä ei ole kilpailu. En voi koskaan olla paras enkä huonoin. Olen aina siinä välissä.”

Raitistuttuani myös kateuteni muita kohtaan katosi. Kestän viimein senkin, että teen välillä virheitä.

Enää en välitä, saanko nimeäni yhteenkään bioke­mian tutkimusartikkeliin. Vain sillä on merkitystä, että suhteeni läheisiini ja itseeni ovat kunnossa. Myös uusi työni päihdeklinikan vertaisohjaajana on tärkeä ja tuntuu mielekkäältä.

Olen oppinut, että elämä ei ole kilpailu. En voi koskaan olla paras enkä huonoin. Olen aina siinä välissä.

Mahtavinta on, että jaksan nykyään istua lattialla ja leikkiä lasteni kanssa. Istun vain ja katson heitä, enkä halua mihinkään muualle.

Tyytyväisyys on ihmeellinen tunne.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017.

Tutustu Kodin Kuvalehden juhlatarjoukseen tästä.

Vierailija

Alkoholismista ja syömishäiriöstä toipunut Nina, 39: ”Join itseni humalaan ja lähdin töihin”

Apua kaipaava kirjoitti: Kiitos tästä. Kyynel silmin kirjoittaa oman alkoholisminsa itselleen tunnustava, muilta salaava, 41-vuotias nainen, jolla elämän pitäisi olla kaikin puolin hyvin, mutta jonka alkoholiriippuvuus kehittyi vuodessa, vuosi sitten. Juon vain illalla ja neljä annosta ilta, mutta viimeisten 10kk aikana on vain kaksi iltaa että en ole tuota määrää juonut. Pystyt lopettamaan, kun vain teet päätöksen. Join itse joskus joka ilta 2-4 annosta. Lopetin, kun sain lapsen. Lopetin vielä...
Lue kommentti
Apua kaipaava

Alkoholismista ja syömishäiriöstä toipunut Nina, 39: ”Join itseni humalaan ja lähdin töihin”

Kiitos tästä. Kyynel silmin kirjoittaa oman alkoholisminsa itselleen tunnustava, muilta salaava, 41-vuotias nainen, jolla elämän pitäisi olla kaikin puolin hyvin, mutta jonka alkoholiriippuvuus kehittyi vuodessa, vuosi sitten. Juon vain illalla ja neljä annosta ilta, mutta viimeisten 10kk aikana on vain kaksi iltaa että en ole tuota määrää juonut.
Lue kommentti

Liisa Taipalus on korviaan myöten rakastunut tyttärenpoikaansa Suloon, ja tyttären puoliso Petra Hatakka on hänelle kuin oma tyttö. Kaikissa sateenkaariperheissä ei käy yhtä onnellisesti, kertoo tutkimus.

Se oli jokin kesäilta vuosi sitten. Tytär soitti Liisa Taipalukselle ja sanoi, että he olisivat tulossa Petran kanssa käymään. Nyt, vielä tänä iltana.

Totta kai, tervetuloa, Liisa sanoi, vaikka salaa harmitteli myöhäistä ajankohtaa. Eiväthän he ehdi olla yhtään kylässä, jos meinaavat aamulla töihinkin herätä.

”En sanonut miehelle mitään, mutta arvasin, että nyt on varmaan uutisia”, Liisa, 68, kertoo ja hymyilee leveästi.

Niin oli. Tyttärellä ja Petralla oli tuomisinaan ultraäänikuva. Sää oli harmaa, niin kuin melkein joka päivä sinä kesänä, mutta juuri sillä hetkellä se ei harmittanut yhtään. Liisa näki ensimmäistä kertaa vilahduksen tulevasta tyttärenpojastaan.

”Niin, Sulo, pappa teidät haki, kun sinun mamma ei aja autoa.”

Seuraava ikimuistoinen ilta osuikin sitten tammikuuhun. Senkin illan sää on jäänyt mieleen. Pakkasta oli reilut viisi astetta, satoi vähän lunta, ja taas tytär soitti. Petran lapsivedet olivat menneet.

”Kauheaa, kun minua alkoi jännittää! Seuraavaksi tuli viesti, että nyt he lähtevät sairaalaan, ja sitten ykskaks Sulo oli syntynyt. Mieheni haki heidät sitten autolla kotiin, koska tyttärellä ei ole ajokorttia”, Liisa kertoo ja kumartuu Sulon puoleen.

Poika kellottaa äitinsä Petra Hatakan, 32, sylissä ja kuuntelee tarkasti mummin tarinointia. Suu venyy leveään hymyyn, kun mummi kutittaa hänen paljaita varpaitaan.

”Niin, Sulo, pappa teidät haki, kun sinun mamma ei aja autoa.”

Mummin käsi, Sulon varpaat.
Mummin käsi, Sulon varpaat.

Kun Liisa puhuu Sulolle, hänen äänensä pehmenee ja nousee vähintään puoli sävelaskelta. Se on mummipuhetta.

Liisa on Sulon mummi, Liisan tytär on mamma. Petra on äiti, Petran äiti mumma. Kaikkia niitä nimiä Sulo oppii aikanaan käyttämään kuin vettä vain.

Liisa on siitä aivan varma.

Neljäsosa suhtautuu kielteisesti

Suurimmalla osalla sateenkaariperheistä on hyvät ja toimivat välit puolisoiden vanhempiin. Niin kertoo Väestöliiton ja Sateenkaariperheet ry:n maaliskuussa julkaistu tutkimus.

Isovanhemmat rakastuvat lapsensa lapsiin, auttavat ja tukevat yhtä lailla, olipa lapsen puoliso samaa tai eri sukupuolta.

Koko totuus ei ole yhtä auvoinen. Saman tutkimuksen mukaan neljäsosa isovanhemmista suhtautuu lapsensa sateenkaariperheeseen kielteisesti tai erittäin kielteisesti. Osalla välit ovat kokonaan poikki.

”Valitettavasti tuokaan tulos ei yllättänyt. Minun luokseni hakeutuu nimenomaan ihmisiä, joilla on vaikeuksia perhesuhteissaan”, kertoo pari- ja perhepsykoterapeutti Terhi Väisänen.

Väleihin tulee monesti solmua jo siinä vaiheessa, kun lapsi tai nuori vasta pohtii seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoli-identiteettiään.

Terhi työskentelee sateenkaari-ihmisiä ja heidän läheisiään palvelevassa Perhesuhdekeskuksessa. Hän tietää, että perheen väleihin tulee monesti solmua jo siinä vaiheessa, kun lapsi tai nuori vasta pohtii seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoli-identiteettiään.

”Jos hänelle siinä kohdassa jää tunne, etteivät vanhemmat kuule tai hyväksy häntä, haava voi säilyä pitkään.”

Miniä kylään ensi kertaa

Terve, minä olen Lissu. Minä olen Petra.

Jotenkin niin se meni, miniän ja anopin ensimmäinen tapaaminen. Petra ja Liisan tytär olivat siihen mennessä seurustelleet kaksi kuukautta.

”Tyttö mahtoi varoittaa sinua etukäteen, että älä sitten pelästy, se meidän äiti on vähän omituinen”, Liisa arvelee.

Petraa naurattaa.

”Ei hän varmaan ihan noita sanoja käyttänyt”, hän sanoo.

”Sanoin, että sinä olet minulle ihan sama tyttö, olet meidän lapsi. Ei tämä meidän suhtautumiseen vaikuta.”

”Tiesimme miehen kanssa, että tyttöystävä sieltä tulee. Tyttärellä ei ollut koskaan ollut poikaystäviä”, Liisa kertoo.

Hirveän vaikea murrosikä tytöllä oli, sen Liisa muistaa. Ja sen illan, kun tytär lopulta kertoi hänelle pitävänsä tytöistä.

”Hän itki, ja sitten me puhuimme. Sanoin, että sinä olet minulle ihan sama tyttö, olet meidän lapsi. Ei tämä meidän suhtautumiseen vaikuta”, Liisa kertoo.

”Sen verran kysyin, että kerronko minä iskälle. Hän sanoi kertovansa itse. En tiedä, mitä ja missä vaiheessa he puhuivat, mutta heilläkin on mennyt tosi hyvin.”

Uusi tilanne hämmentää vanhempia

Aina kaapista tuleminen ei mene hyvin. Sateenkaarilapsi tai -nuori voi miettiä oikeaa hetkeä kauan, pelätä ja epäröidä. Kun hän sitten rohkaistuu kertomaan isosta asiastaan, vanhemmat ärtyvät tai mykistyvät.

”Läheskään aina ei ole kysymys siitä, etteivätkö vanhemmat hyväksyisi homoseksuaalisuutta tai sukupuolen moninaisuutta”, Terhi Väisänen muistuttaa.

”Hyvin usein kyse on puhtaasti hämmennyksestä. Tilanne tulikin omalle kohdalle. Se onkin oma lapsi.”

Terhin mukaan on aivan ok ja luonnollista, että ihminen hämmentyy uuden tilanteen äärellä. Kysymys on vain siitä, mitä hän tekee hämmennyksensä kanssa.

Yksi päättää puhua heti paikalla kaiken selväksi. Toinen ei ole puhujatyyppiä, ei löydä sanoja. Kolmas haluaa miettiä rauhassa. Miettii vuodenkin, ennen kuin kertoo, mitä mieltä on asiasta.

”Todellisuudessa vanhempi saattaakin olla pääasiassa huolissaan.”

Koko ajan lapsi tulkitsee vanhemman reaktioita. Tuomitseeko tämä? Onko hän vihainen? Häpeääkö hän lastaan muiden silmissä?

”Todellisuudessa vanhempi saattaakin olla pääasiassa huolissaan. Hän miettii, aletaanko rakasta lastani nyt kiusata ja kohteleeko elämä häntä kaltoin.”

Aika monelle vanhemmalle herää myös kipeä kysymys, jota he eivät oikein tohdi ääneen sanoa. Jos lapseni rakastaa samaa sukupuolta olevaa ihmistä, voiko minusta koskaan tulla isovanhempaa?

Lapsen saaminen ei ole itsestään selvää

Liisalle isovanhemmuus ei ollut mielessä päällimmäisenä, kun tytär toi kotiin tyttöystävän. Hän oli siinä vaiheessa jo neljän lapsenlapsen mummi.

Liisa oli kokenut myös työssään monta kertaa, ettei lapsen saaminen ole itsestään selvää kenellekään. Hän on perushoitaja ja työskenteli 39 vuotta naistentautien polilla. Siellä tehtiin hedelmöityshoitojakin, eivätkä kaikki yritykset päättyneet onnellisesti.

Vuonna 2007 säädettiin hedelmöityshoitolaki, joka mahdollisti hoitojen jatkumisen naispareille. Käytännössä se tarkoittaa kalliita hoitoja yksityisillä klinikoilla. Julkiset hedelmöityshoitoklinikat eivät vieläkään palvele naispareja, vaikka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta totesi käytännön syrjiväksi jo vuoden 2016 lopussa.

”Onhan Jani Toivosellakin lapsi. On hyvä, että on olemassa näitä julkisuuden henkilöitä esimerkeiksi”

Petra arvelee, että isompi huoli isovanhemmaksi pääsemisestä on kuitenkin miesparien vanhemmilla. Miespareille lapsen saaminen on mutkikkaampaa kuin naisille.

”Mutta onhan kansanedustaja Jani Toivosellakin lapsi ja ruotsinsuomalaisella Mark Levengoodilla kaksi. On hyvä, että on olemassa näitä julkisuuden henkilöitä esimerkeiksi”, Liisa sanoo.

"En puhu Sulosta kavereilleni mitenkään eri tavalla kuin muista lapsenlapsistani", Liisa Taipalus kertoo.
"En puhu Sulosta kavereilleni mitenkään eri tavalla kuin muista lapsenlapsistani", Liisa Taipalus kertoo.

Ensi vuoden huhtikuun alusta tulee voimaan myös äitiyslaki. Sen ansiosta naisparin toinen vanhempi voi tunnustaa lapsen omakseen jo odotusaikana neuvolassa, jos lapsi on saanut alkunsa hedelmöityshoidoilla. Siihen asti jatkuu nykyinen käytäntö: naisparin lapsi voi saada kaksi vanhempaa vain perheen sisäisellä adoptiolla.

”On se kummallista tämä meidän byrokratia. Tyttärenkin piti adoptoida Sulo.”

”On se kummallista tämä meidän byrokratia. Tyttärenkin piti adoptoida Sulo. Siitä on pari viikkoa, kun häneltä tuli tekstiviesti, että viimein se tapahtui: nyt tuli käräjäoikeudesta paperi, että hän on virallisesti Sulon vanhempi”, Liisa kertoo.

Samalla Sulo sai myös mammansa – ja samalla mummin ja papan – sukunimen: hän on Sulo Olavi Taipalus. Mamman tai Liisa-mummin geenejä hänessä ei ole. Joillekin sateenkaariperheiden isovanhemmista se on kipeä asia. Voiko lapsenlasta oikeasti rakastaa, jos hän on aivan toista sukua?

”Kyllä varmasti osasin rakastua Suloon! Rakastuin jo silloin, kun hän oli Petran vatsassa”, Liisa vakuuttaa.

Ihan samahan se on adoptiolasten kanssa, Liisa muistuttaa. Ei heissäkään ole samaa geeniperimää, ja niin vain isovanhemmat rakastuvat heihin.

Miten puhun lapseni asioista?

Miten sitten kertoisi työkavereille ja sukulaisille, että oman sateenkaarilapsen perheeseen on nyt tulossa vauva?

Vaikkapa samalla tavalla kuin silloin, jos oman heterolapsen perheeseen tulee lisäystä, Terhi Väisänen suosittelee. Toki asiaa kannattaa kysyä myös lasta odottavalta perheeltä, varmuuden vuoksi.

”Sama asiahan se on, oli kyse millaisesta perheestä tahansa. Kenen hyvänsä on hyvä miettiä itse ja sopia lapsen kanssa, miten tämän asioista saa puhua työpaikan kahvihuoneessa”, Terhi huomauttaa.

Liisa Taipalus puhuu Sulosta siinä missä muistakin lapsenlapsista.

”Mummit saavat hössöttää.”

”Kun Suloa odotettiin, kerroin ystävilleni, että tyttären perheeseen tulee vauva. Jotkut sitten kyselivät, että koskas tytär synnyttää, ja minä korjasin, että ei hän synnytä vaan hänen puolisonsa”, Liisa kertoo.

”Kukaan ei oikeastaan ole kysellyt sen enempää, enkä minä lapsenlapsistani mitenkään julista.”

Petraa ei haittaa, vaikka Liisa vähän julistaisikin. Kun välit ovat kunnossa, molemmat tietävät, mistä asioista puhutaan ulkopuolisille ja mistä ei.

”Ihan normaaliahan se on, että lapsia syntyy ja isovanhemmat ovat niistä innoissaan. Samanlainen perhe me olemme kuin ketkä tahansa muutkin”, Petra sanoo.

”Mummit saavat hössöttää.”

”Olen tässä, pysyn rinnallanne”

Entä jos välit eivät ole kunnossa? Jos sanat ja niiden tulkinnat ovat jo ehtineet haavoittaa, ja vanhemmat ja sateenkaarilapsi ovat etääntyneet toisistaan?

Toivoa on aina, Terhi Väisänen lohduttaa. 

Ensimmäiseksi osapuolten pitää tunnustaa tilanne ja se, että sen korjaamiseksi saatetaan tarvita ulkopuolista apua.

”Korjaaminen lähtee alkuun, kun vanhemmat ja lapset uskaltavat taas ryhtyä puhumaan toisilleen. Sanottua ja tehtyä ei saa pyyhittyä pois, mutta haavan voi kuroa umpeen ja arven kanssa voi elää”, Terhi sanoo.

Jonkun on siis tehtävä aloite, että puhuminen käynnistyisi. Terhin mielestä olisi ihanaa, jos sen tekisivät vanhemmat. Käytännössä aloite jää usein lapselle.

Puhuminen puhdistaa, anteeksi pyytäminen vielä enemmän. Sen kertominen, että en minä lakannut sinua rakastamasta, vaan olin hämmentynyt ja osaamaton.

Samat lauseet toimivat kaikenlaisissa perheissä.

”Olen tässä. Se on se viesti, joka vanhempien pitäisi jollain keinolla saada välitettyä lapsilleen”, Terhi sanoo.

Ja: Pysyn teidän rinnallanne. Iloitsen perheestänne. Toivon, että kerrot, miten voin olla teille tukena ja miten voin puhua perheestänne muille.

Se riittää.

”Eikä tässä ole kyse vain sateenkaari-ihmisistä”, Terhi muistuttaa.

Samat lauseet toimivat kaikenlaisissa perheissä.

Tietoa ja tukea läheisille

  • Sateenkaari-ihmisten läheisille tarjoavat tukea ja keskusteluapua muun muassa Perhesuhdekeskuksen puhelinpalvelu (050 444 4446, ma 15-17 ja pe 8-10), Transtukipiste (0503716899, ke 14–16) ja kirkon perheasiainneuvottelukeskukset.
  • Perhesuhdekeskus järjestää myös eri puolella Suomea Läheisinfoja, jotka antavat sateenkaari-ihmisten läheisille faktatietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Infoissa kerrotaan myös siitä, mitä ihmisessä tapahtuu, kun uusi ja vieras asia saa hänet hämmentymään.
  • Tiedot Läheisinfojen paikkakunnista ja aikatauluista löytyvät osoitteesta www.perhesuhdekeskus.fi/tapahtumat
"Miehen lähdettyä keskityin vain hengittämiseen ja arjen pyörittämiseen. Ajan myötä huomasin, että olen ihan fiksu tyyppi ja monia ominaisuuksiani arvostetaan", Susanna sanoo.
"Miehen lähdettyä keskityin vain hengittämiseen ja arjen pyörittämiseen. Ajan myötä huomasin, että olen ihan fiksu tyyppi ja monia ominaisuuksiani arvostetaan", Susanna sanoo.

”Ero ja valtava hylkäämisen kokemus pistivät minut todella maan tasalle. Seuraavan vuoden aikana opin kuitenkin paljon sellaista, josta on ehkä apua myös muille jätetyille”, Susanna sanoo.

Puoliso tokaisi Susannalle kesken lapsen jalkapalloturnauksen: haluan erota, minulla on uusi nainen. Lapset olivat silloin 1-, 5- ja 7-vuotiaita. Yhdessä oli oltu 15 vuotta.

”Se oli ihan järkyttävä shokki, vaikka yhteiselämä olikin ollut aika pitkään haastavaa lapsiperhearkea. Yritin pidätellä kyyneleitä muiden futisvanhempien keskellä ja kannustaa tytärtäni peleissä.”

Päivä oli sateinen, pienet pelaajat olivat kolmen ottelun jälkeen mutaisia. Välillä käytiin lounastamassa.

Illalla nukkumaan käydessä mies kysyi minulta innoissaan, haluanko kuulla uudesta naisesta kaiken.

”Lasten syödessä menin ulos haukkomaan happea ja itkemään. Kotiin päästyämme soitin hyvälle ystävälle, joka vei minut saman tien pitkälle kävelylle ja yritti lohduttaa ja tsempata.”

”Illalla nukkumaan käydessä mies kysyi minulta innoissaan, haluanko kuulla uudesta naisesta kaiken.”

Susanna ei halunnut kuulla mitään.

Puoliso oli suunnitellut kaiken valmiiksi lasten tapaamisjärjestelyjä myöten. Uudella kumppanilla olisi kuulemma suuri huone lapsia varten.

”Kokemani hätä oli todella alkukantaista, kaoottista ja voimakasta. Ahdistavaa hylkäämisen tuskaa ja pelkoa lasten menettämisestä. Tuska oli fyysistä, eli en saanut henkeä ja oli huono olo, sain rytmihäiriöitäkin.”

Minut on jätetty toisen takia. Elämä on lopussa. Olen arvoton.

Näin Susanna ajatteli. Hän oli väärässä. Eroa seuranneen vuoden aikana hän oppi esimerkiksi nämä kahdeksan asiaa:

1. Elämä jatkuu – muiden tuella

Alkuaikoina mielialani aaltoili. Välillä kotiin ajaessani mietin, että vedän autolla kallionseinämään tai sillalta alas. Sitten lapset saavat uuden elämän mieheni ja hänen uuden naisensa kanssa.

Rakas ystäväni jaksoi vakuuttaa minulle, että kohta noin kamala tunne menee ohi. Terveyskeskuksen psykologi antoi puolestaan vinkin, että anna tunteen vain tulla ja mennä. Huomasinkin ajan mittaan, että synkimmät tunteet menevät ohi eikä seuraavalla kerralla tuntunut enää niin pahalta.

Esimieheni ja työkaverini kyselivät säännöllisesti jaksamistani.

Jo muutama päivä jätetyksi tulemisen jälkeen olin työterveyshoitajan vastaanotolla. Sieltä sain ajan lääkärille. Sain sympatiaa, rauhoittavia, lähetteen sydänfilmiin ja aikaa niin paljon kuin tarvitsin. Esimieheni ja työkaverini kyselivät säännöllisesti jaksamistani.

Ystävät jaksoivat kuunnella ja lukea varmaan tuhansia viestejäni, joissa pohdin kaikkia asioita. He auttoivat ja ottivat lapsia hoitoon. Ilman heidän kannatteluaan en olisi varmasti tässä.

2. Saan arjen pyörimään

Pikkuhiljaa aloin tajuta, että nyt minä olen se, jonka täytyy pitää arki käynnissä. Se tuntui yllättävän vapauttavalta: saan itse päättää asioista, eikä tarvitse huolehtia siitä, että lasten isä sabotoisi kasvatustapojani.

Tästäkin selvitään, kun vain vähän mietin ja pyydän apua tarvittaessa.

Tuli semmoinen fiilis, että kyllähän minä ratkaisen kaikki harrastuksiin ja töihin liittyvät aikatauluongelmat, kun vain vähän mietin ja pyydän apua tarvittaessa.

Ymmärsin myös, että minulla on fiksuja lapsia, jotka myös pystyvät auttamaan asioiden kanssa, esikoinen esimerkiksi hurauttaa pyörällä kauppaan tarvittaessa. Aikataulutus ja kalenteri, perheen sisäinen viikkolukujärjestys… on monia tapoja hoitaa arkea.

Lisäksi kannattaa antaa itselleen armoa, jos ei jaksa hoitaa kaikkia asioita kerralla.

3. Olen yhä hyvä äiti lapsilleni

Eron alkuaikaan kävin säännöllisesti perheneuvolassa pyytämässä vinkkejä ja apua tilanteisiin ja tunteisiini, joita en osannut itse ratkaista. Lasten kanssa vahvistui me-tunne. Puhuimme kotona paljon siitä, että me olemme nyt tämä nelihenkinen perhe.

Illalla on semmoinen tunne, että taas selvisin yhdestä päivästä.

Olen hyvin herkkä persoona ja aistin nopeasti, jos lapsilla on jotain hätää. Vaadin lapsilleni apua tarvittaessa ja haen apua myös itselleni, kun en jaksa.

Kun saan lapset nukkumaan iltapalan, hampaidenpesun ja muun hässäkän jälkeen, on semmoinen tunne, että taas selvisin yhdestä päivästä.

Tulee ihana olo, kun esimerkiksi isäviikonlopun jälkeen lapset kiipeävät kukin vuorollaan syliin ja kertovat, että on ollut ikävä. Tai kun tytär sanoo, että viikonlopun kivoin asia oli jalkapalloturnaus, johon sain hänet vietyä.

4. Osaan hoitaa ”miesten työt”

Olen vaihtanut autoon renkaat ensimmäistä kertaa itse, vaihtanut etuvalon polttimon, katsastanut ja huoltanut auton. Se ei ollutkaan niin vaikeaa kuin aina kuvittelin! En tarvinnutkaan miestä, tähänkään asiaan.

Jos eteen tulee ongelma, osaan hakea tietoa, tehdä suunnitelmia ja ratkaista tilanteen. Aika isoja asioita on vielä hoitamattakin, kuten miehen kesken jättämän remontin loppuunsaattaminen. En kuitenkaan epäile hetkeäkään, etteikö sekin hoituisi.

5. Selviydyn raha-asioista

Aluksi ajatus pärjäämisestä pelotti, tilanne oli niin sekava. Lopulta sain hoidettua osituksen ja muut asiat, talon ja lainan omiin nimiin. Siitä alkoi itsenäisen omakotitalon omistajan aika. 

Olen tehnyt jonkun verran taloussuunnittelua, eli kirjaan asumiseen, autoon ja muihin asioihin  liittyviä menoja ylös.

Kun olin kotona lasten kanssa, mies eteni urallaan korkeaan asemaan.

Meillä oli suuria ristiriitoja elatusmaksujen kanssa, kuten erossa usein on. Luulen, että nyt on löytynyt jotakuinkin oikea taso. Kun elatusmaksut juoksevat, pystyn turvaamaan lapsille kodin, ruoan ja muut perustarpeet, joita en kyllä pelkästään omalla palkallani pystyisi maksamaan. 

Kun olin kotona lasten kanssa, mies eteni urallaan korkeaan asemaan. Lähes koko pikkulapsiajan kaikki tuloni olivat menneet perheen eteen ja kotihoidontuella ollessani käytin kaikki säästötkin.

Kirpputorit ovat tuttuja paikkoja ja ruoka ostetaan halvimmasta kaupasta. Koska olen köyhäillyt vuosikaudet, kulutustasoni ei toisaalta ole kovin korkea ollutkaan. Auton vaihtaminen kulutukseltaan pienempään on pohdinnassa. 

On myös ollut hyvä ratkaisu tehdä lyhennettyä työviikkoa tällä hetkellä. Vapaapäivänä ehtii vähän tehdä kotitöitä. Tai ihan vain levätä.

 

"Olen tehnyt päätöksen käyttää kaiken aikani lasten tukemiseen. Kun olen saanut heidät tästä yli, keskityn taas omiin juttuihin. Minun vuoroni lähestyy!"
"Olen tehnyt päätöksen käyttää kaiken aikani lasten tukemiseen. Kun olen saanut heidät tästä yli, keskityn taas omiin juttuihin. Minun vuoroni lähestyy!"

 

6. Voin luoda uusia, omia unelmia

Minulla oli isoja unelmia eron aikoihin. Olin käyttänyt koko pikkulapsiajan perheen eteen ja tuntui, että nyt olisi vihdoin minun aikani jatkaa opiskelua ja omaa uraani. Eron tuoma shokki pisti omat haaveet hetkeksi prioriteettilistan häntäpäähän.

Olen tietoisesti tehnyt päätöksen käyttää kaiken aikani lasten tukemiseen. Kun olen saanut heidät tästä yli, keskityn taas omiin juttuihin. Minun vuoroni lähestyy!

Lasten kanssa olemme unelmoineet koirasta, voimme toteuttaa senkin haaveen.

Avioliiton aikana koin aina, ettei puoliso tukenut tai kannustanut minua mihinkään. Se hidasti ja vaikeutti omien juttujen edistämistä. Nyt tilanne on toinen, enkä edes kaipaa toiselta hyväksyntää omille ajatuksilleni. Onhan se vapauttavaa.

Lasten kanssa olemme myös unelmoineet koirasta. Puoliso ei koskaan halunnut kotieläimiä, mutta me muut haluamme. Voimme toteuttaa senkin haaveen, kun siltä tuntuu ja olemme valmiita sitoutumaan eläimeen.

7. Olen hyvä tyyppi

Ero ja valtava hylkäämisen kokemus pistivät minut todella maan tasalle. Olin sinnitellyt suhteessa todella pitkään ja sietänyt aika isojakin asioita ajatellen, että kunhan lapset kasvavat, saamme aikaa parisuhteelle.

Miehen lähdettyä oli tunteita, etten kelpaa mihinkään. Itkin kaikki illat ja kävin töissä, jossa sain ajatella ihan jotain muuta. Kotona keskityin vain hengittämiseen ja arjen pyörittämiseen.

Olen huomannut, että olen ihan fiksu tyyppi ja monia ominaisuuksiani arvostetaan.

Lopulta tunteet alkoivat kääntyä siihen, että minä olenkin meistä se voimakkaampi. Minun ei tarvinnut paeta ja minä selvitin sen ison sotkun, jonka mies lähtiessään jätti jälkeensä. Pikkuhiljaa aloin tuntea itseni vahvemmaksi.

Olen huomannut, että olen ihan fiksu tyyppi ja monia ominaisuuksiani arvostetaan. On nostanut ihan tosi paljon itsetuntoa, kun ei tarvitse anella arvostusta aviopuolisolta, vaan saa olla oma itsensä.

Olen myös tavannut uuden miehen, joka käveli vastaani nurkan takaa aivan odottamatta! Tuntuu ihan uskomattomalta, että Suomessa on miehiä, jotka puhuvat, tekevät ruokaa, näyttävät tunteitaan ja haluavat minut, kolmen lapsen äidin. Joku arvostaa minuakin, vahvuuttani ja rohkeuttani.

8. Minä selviän

Jätetyksi tuleminen sattuu. Se sattuu niin, että henkeä salpaa ja tekisi mieli käpertyä lattialle sikiöasentoon. Häpeä, hylkäämisen tuska, kaikki ne ajatukset... tulee monta kertaa mieleen hypätä sillalta alas. Mutta se kipu hellittää, pikkuhiljaa.

Kohtalotovereilleni sanoisin, että hakekaa apua, oli taho sitten työterveys, terveyskeskus tai kriisipuhelin. Puhukaa ja puhukaa asiat ja tunteet ulos. Voin luvata, että se helpottaa. Mitä enemmän eroa työstää, sitä nopeammin siitä selviää.

Lupaan, että kipu hellittää pikkuhiljaa.

Jättäjä tuskin tulee koskaan kertomaan totuutta tai syitä, miksi kaikki tapahtui. Pariterapiaan voi mennä vaikka yksin pohtimaan näitä asioita ammattilaisen kanssa. Kannattaa katsoa itseäkin peiliin. Kaikesta voi oppia ja vahvistua.

Sydän siinä särkyy, mutta nurkan takana odottaa onni ja parempi elämä.

Susannan nimi on muutettu

Vierailija

Yllättäen jätetty Susanna: ”Luulin elämän loppuvan, mutta vuodessa opin kahdeksan isoa asiaa”

Jossakin kohtaa jutussa Susannan tilalla on eri nimi. Olisikohan sekin tarkoitus olla Susanna. Ihmettelin tätä lukiessani juttua, mutta ymmärsin kun huomasin, että nimi on muutettu. Jospa toimitus huomaisi muuttaa, mikäli oikea nimi on kertaalleen jäänyt tekstiin. En tiedä onko tämä oikea paikka kommentoida tuosta...
Lue kommentti
Vierailija

Yllättäen jätetty Susanna: ”Luulin elämän loppuvan, mutta vuodessa opin kahdeksan isoa asiaa”

Hankala tilanne kun elämä on päässyt menemään tuohon, että toinen on kotona ja toinen tekee uraa. Taloudellinen tasapaino menee helposti vinoon. Kannattaa naiset pitää huoli omasta taloudesta ja omasta itsenäisyydestä myös parisuhteen aikana. Oma elämä ei saa olla kokonaan toisesta riippumaton. Mutta vaikeastakin tilanteesta voi ponnistaa.
Lue kommentti