Aino-Maija Leinonen on siivouksen ammattilainen, joka tekee kotona siivouksesta hauskaa.

Imurin paikka on pysyvästi olohuoneessa sohvan vieressä. Siitä se näkyy­ ulko-ovelle ja ruokapöytään ja makuuhuoneeseen. Aino-Maija Leinosen mielestä se on mainiota.

”Kun lapsilta tippuu riisiä ruokapöydän alle, annan sen kuivua ja imuroin sitten. En ala tahmeita riisinjyviä luutulla siivoamaan, kuka sellaista viittii.”

On Aino-Maijakin viitsinyt, toisten asunnoissa. Hän on siivonnut työkseen yli kymmenen vuotta. Mutta kotiin hän ei tahdo töitä tuoda.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Kädet jynssäävät, mutta pää on vapaana muille ajatuksille."

”Töissä siivous on meditatiivista. Kädet jynssäävät, mutta pää on vapaana muille ajatuksille. Minulta on kysytty, eikö lika inhota. Miten lika voisi inhottaa, sehän on inspiraatio!”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kotona kaikki on toisin. Kun Aino-­Maija yrittää keskittyä kylpyhuoneen kaakeleihin, hän näkee myös pursuavan pyykkikorin ja muistaa sotkuiset vaatekaapit. Siksi kaakeleita ei tule kotona siivottua turhan tiuhaan. Eikä koreja eikä kaappeja.

Leinosilla on siivouspäivä, sunnuntai. Se ei tarkoita, että siivottaisiin joka sunnuntai vaan että muina päivinä ei juurikaan siivota.

Silloin kun sunnuntaisin siivotaan, työnjako on selvä. Puoliso Janne hoitaa järjestelyn, Aino-Maija kulkee imurin kanssa perässä. Kello tikittää, kun Helmi ja Rauni kantavat tavaroitaan olohuoneesta lastenhuoneisiin. Yhdestä siivousminuutista tulee minuutti peliaikaa tietokoneelle.

Tärkeintä on, että siivous on hauskaa. YouTube on auki, ja jokainen saa vuorollaan valita lempikappaleensa. Aino-Maijan vuorolla tulee 1990-luvun tanssipoppia, Helmin vuorolla Stigiä ja Raunin vuorolla venäläistä folk-metallia.

”Raunilla on seitsemänvuotiaaksi jännä musiikkimaku... Mutta sääntö on, että toisten siivousmusiikkia ei saa moittia.”­

Lakanat Aino-Maija yrittää vaihtaa joka­ toinen viikko. Sen ansiosta hän vaihtaa ne kerran kuukaudessa.

Kahden minuutin vessanpesu

Ruokapöydän päässä on puhtaiden pyykkien vuori. Sijoittelu on taktinen. Kun pyykit ovat hankalassa paikassa, ne tulee muutaman päivän väistelyn jälkeen viikattua.

Aino-Maija on kirjoittanut kirjan siivousnikseistä ja käynyt ammattijärjestäjän professional organizer -koulutuksen, mutta kotona Janne on opettanut, miten neljän perheenjäsenen pyykit kannattaa viikatessa jakaa pöydälle: ruutukaavan mukaan jonoihin ja riveihin.

"Koti on asumista varten."

”Kodin on toimittava niin, että kaikille on puhtaita vaatteita ja ruokaa puhtailta astioilta. Muu on ekstraa. Koti on asumista varten, ei persoonallisuuden jatke.”

Siivoussunnuntaiden välissä Aino-Maija siivoaa keittiötä ja vessaa, mutta ei juuri muuta. Jos hiekka tarttuu jalkoihin eteisessä tai riisi ruokapöydän luona, lähellä­ on aina se imuri.

”Suomalaisiin on iskostunut opetus, että­ jos tekee jotain, se kannattaa tehdä kunnolla. Unohdetaan se! Sehän tarkoittaa, että jos et tee kunnolla, älä tee ollenkaan. On mukavampi ajatella, että sinne päin tehty on kuitenkin tehty. Kahden minuutin­ vessanpesu on vessanpesu.”

Kun Aino-Maija lasten pihaleikkien jälkeen tänä iltana imuroi eteisen maton, hän ei ajattele, että 79:ää muuta neliötä ei ole imuroitu melkein kahteen viikkoon. Hän ilahtuu siitä, että tulipa imuroitua tämä­ neliö.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 1/2015.

Tamperelainen Aino-Maija Leinonen siirtyi siivoojan töistä muihin hommiin, jotta kuuraamisen flow ei katoaisi. Hän asuu miehensä Jannen sekä tytärtensä Helmin ja Raunin kanssa. Viikonloppuisin kotona sotkee myös bonuslapsia ja -aikuisia. Siisteintä on roskiskaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla