Sotkuinen koti voi olla oire siitä, että tunne-elämäsi on solmussa - tai että sinulla vain sattuu olemaan parempaa tekemistä. Olipa syy sotkuun mikä tahansa, näillä ohjeilla pääset eroon siivouskammosta.

Ensirakkauteni päättyi mehutahraan lattiassa. Saattoi se olla ketsuppiakin. Joka tapauksessa jotain tahmeaa, johon poikaystäväni sukka juuttui kiinni.

"Et sitten pyyhkinyt tätä. Ei kauheen naisellista", poika tokaisi.

Naisellista? Olin 17-vuotias ja muuttanut juuri omaan vuokrayksiöön. En ollut häävi kodinhengetär, mutta mielestäni silti aika kova mimmi, koska pystyin ostamaan omilla rahoillani omat ketsuppini.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Poikaystäväni suositteli tolua. Sitä hänen äitinsä kuulemma käytti. Suhde kariutui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Psykologi Mikael Saarinen, miten naisellisuuteni liittyy toluun?

"Entisaikojen mies toi leivän ja nainen hoiteli kodin. Siksi siisteysvaatimukset ovat yhä tiukemmat naista kuin miestä kohtaan. Remonttimiestä pidetään miehekkäänä, kun hän jättää roskat mihin huvittaa ja näyttää samalta kuin tekemänsä remontti. Mutta jos nainen on vähänkään rähjäinen, tulkitaan heti, että hän on menettänyt elämänhallintansa."

Joskus hän onkin. Vakavimmillaan sotku on oire siitä, että ihmisen toimintakyky on laskenut, olipa kyseessä mies tai nainen. Jos siivous ei suju, elämänhallinta lipsuu usein muillakin osa-alueilla: laskut jäävät maksamatta ja ihmissuhteet ovat rempallaan.

Siksi lääkärien lempikysymys uuvahtaneille onkin: Jaksatko siivota? Sitä on tapana tivata heti sen jälkeen, kun on kysytty, nukutko yösi.

Tyhjä pöytä, tyhjä pää?

Sottapyttyily voi olla yritys viestiä muille, että olen tässä romahtamassa. Katsokaa mikä kaaos! Miten törkeät tiskit! Auttakaa!

Se voi olla myös keino eristäytyä. Kun ulkomaailma pelottaa, on helpointa käpertyä ajatukseen: ”Olisi kiva pyytää vieraita, mutta en voi, koska eteiseni tukkii romuvuori.”

Niin yksinkertainen otus ihminen ei kuitenkaan ole, että hänen sieluntilansa näkisi suoraan siivoustyylistä. Se ei estä siivousintoilijoita julistamasta: Sotkuinen pöytä, sotkuinen pää. Eikä sottailijoita puolustautumasta: Tyhjä pöytä, tyhjä pää.

"Sotkuisuutta ylitulkitaan helposti. Se ei viittaa aina psyykkisiin ongelmiin. Kyse voi olla myös ohimenevästä elämänvaiheesta, jolloin siisteys ei yksinkertaisesti kiinnosta", Saarinen muistuttaa.

Jämptisti hujan hajan

Siivottomuus vaatii synnynnäisiä lahjoja. Luontaisesti huoleton, innostuva ja kärsimätön ihminen syttyy harvoin imurointiin. Hän on taitava lykkäämään siivousta ja malttaa pyyhkäistä hanan, mutta tiskialtaan kohdalla kyllästyy ja innostuu jo jostain muusta.

Myös jännittyneisyys ja huolestuneisuus ovat persoonallisuudenpiirteitä, jotka yhdistävät sotkijoita.

Kun päässä on sekasorto, järjestystä voidaan hakea myös toisesta ääripäästä: hillittömästä puunaamisesta. Pahimmillaan siivousvimma kehittyy pakko-oireeksi, josta irtautuminen vaatii ammattiapua.

"Vaikka hinkkaisit listat hammasharjalla, se ei tyydytä mitään keskeisiä elämäntarpeitasi. Onnellisuuden kannalta siivoaminen ei ole kovinkaan merkittävä asia", Mikael Saarinen sanoo.

7 tapaa päästä eroon siivouskammosta

  1. Mieti, onko sotkuisuudesta sinulle hyötyä. Parantaako se ihmissuhteitasi? Rentouttaako se? Teetkö jotain hauskaa ja merkityksellistä ajalla, jonka nipistät siivoamisesta?
  2. Päätä siivota vain 15 minuuttia. Kun putsaat tiskialtaat ja peilit, järjestät eteisen kengät ja viet roskat, olet jo voiton puolella.
  3. Muista, että ”inhoan siivoamista” on pelkkä ajatus. Ajatukset ovat vain sanoja, ne eivät estä sinua tarttumasta rättiin. Listaa ylös, mitä muuta mukavaa siivouksesta seuraa kuin puhdas koti. Saattaisit viimein kehdata pyytää kaverisi kylään. Löytäisit aarteita, joita et edes tiennyt omistavasi. Kotisi tuoksuisi raikkaammalta.
  4. Voit ihan hyvin siivota, vaikka se tuntuisi vastenmieliseltä. Älä odota, että alat yhtäkkiä nauttia siivoamisesta, vaan kokeile siivoamista hampaat irvessä. Palkitse itsesi ihanuuksilla.
  5. Pyydä apua. Vaikka kotisi olisi sotku, sinä et ole sotku. Pyydä raivausavuksi luottoystäväsi, laita musiikki soimaan ja tarjoa herkkuja.
  6. Älä tee siisteydestä elämää suurempaa asiaa. Siivoaminen on melko turhanpäiväistä touhua, mutta arvokasta elämääsi se helpottaa.
  7. Saatat tarvita hiukan sotkua. Muisti on yksilöllinen. Jotkut meistä tarvitsevat enemmän visuaalisia ärsykkeitä ja löytävät tavaransa vain, jos ne ovat sikin sokin. Ihmisillä on omat luettelointijärjestelmänsä, jotka saattavat näyttää muiden silmissä sekasotkulta. Saatat kuulua heihin!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla