Janne Koivu kalastaa kymmeniä tunteja saadakseen ison hauen. Sitten hän päästää sen varovaisesti vapaaksi ja jatkaa kalastamista.

Olet keskivertoa kovempi kalamies. Kuinka jäit koukkuun?

Vuosikymmeniä homma oli kesäkalastamista mökillä. Viisi vuotta sitten lähdin tutun kalakaveriksi, ja hauenkalastukseen syttyi palo.

Mitä tästä saat?

Kalastus on terapiaa, ihan henkireikä. Vesillä en ajattele mitään muuta. Kaikki hauet ovat elämyksiä, mutta iso hauki ihan erityinen. Se voi tulla millä heitolla tahansa tai olla tulematta. Osa viehätystä on se epävarmuus.

Vaimo painottaa, että pitäisi tuoda haukia myös kotiin, ruuaksi. Muuten en usein tuo. Isoja kaloja ei ole järkeä ottaa ylös. Ne ovat hyviä suvun jatkajia, niillä on hyvät geenit. Lisäksi niihin on kertynyt elohopeaa. On myös hienoa antaa jollekin toiselle se sama ison kalan saamisen ilo. Siksi irrotan hauet varovasti, varon vahingoittamasta limapintaa. Annan kalalle ilma-aikaa vain mahdollisen mittauksen ja valokuvauksen verran. Sitten päästän isot hauet vapaaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Suomalaisia käsityöjerkkejä ja kumisia shädejä löytyy kaikissa sateenkaaren väreissä Jannen pakeista.

Mitä ajattelet hauista?

Jokainen hauki on uniikki ja hieno. Joskus saatan tunnistaa, että tämän saman erikoisen näköisen täplähauen olen päästänyt vapaaksi vuosi sitten. Kauneimmalla saamallani hauella oli tiikeriraidat.

Mitä olet oppinut itsestäsi?

Olen pitkäjänteinen ja rauhallinen, ja se on korostunut. Kahdeksan tunnin kalareissun aikana teen yli 400 heittoa, eikä aina tule mitään. Silti aamulla lähden hymyssä suin kalaan taas. Töissä esimiehet ovat sanoneet, että minusta on tullut rentoutuneempi.

Hauista suurimmat Jannen Instagramissa. ”Lihavin kymppikerhon hauistani on 10,3-kiloinen mutta vain 104-senttinen.”

Mitä olet oppinut hauista?

Hauenkalastus vaatii vaihtelevaa käsialaa. Kalan aktiivisuus muuttuu veden lämmön mukaan, ja kesällä pitää kelata nopeammin kuin keväällä tai syksyllä. Joskus tuntuu, että hauilla ei ole värilogiikkaa, vaan mikä vain väri saattaa vieheessä toimia. Itselläni on suurin luotto punamustaan väritykseen.

Janne halusi ennätyshauen kuvan keittiön seinälle, vaimo ei. Kuvan teettäminen Matti Pikkujämsällä oli kompromissi. Hyllyn alla Sakke Yrjölän haukitaidetta, hyllyssä virvelin antiikkikela.

Salaatko nyt jotakin?

Kenenkään kalapaikkoja en kerro. Jos joku on vuosien etsimisellä löytänyt hyvän haukipaikan, ei sinne toivo 50:tä venettä.

Onko vaikutusta normaaliin elämään?

Ennen lapsen syntymää olin liikaa kalassa, ja se oli pois parisuhteelta. Tiedostin sen. Nyt olen vähentänyt. Ensin tulee perhe, sitten kalastus. Olen myös vetänyt rajan, että talvet pidän kalastuksesta taukoa. Välillä olen silti niin pistoksissa, että en pysty ajattelemaan muuta kuin kalastamista. Kun olen lähdössä kalareissuun, pakkaan jo monta päivää etukäteen.

Janne pukeutuu kotona mieluiten haukiin. Ystävä neuloi haukivillasukat, ja Herra Hauki -yöhaalari on joululahja vaimolta.

Mistä haaveilet?

Haaveeni toteutui kalastusopas Timo Narisen kyydissä, kun pääsin kymppikerhoon. Sain 25.11.2016 Tammisaaresta kolme yli kymppikiloista haukea puolessa tunnissa. Suurin niistä oli 10,48 kiloa. Facebookin Hauenkalastajat-ryhmässä kommentoitiin, että paljon saa vettä virrata Tammisaaren siltojen alta, ennen kuin siitä parantaa.

Vieheämpäri kulkee kaikilla kalareissuilla mukana. Se on koristeltu aiheeseen liittyvillä tarroilla.

Janne Koivu

40-vuotias graafinen suunnittelija asuu Helsingissä vaimonsa Heidin sekä kaksi vuotta täyttävän Iidan kanssa. Nyt Janne on hoitovapaalla. Ulkoillessa tytär leikkii keppien olevan onkia, ja hänen ensimmäinen nelisanainen lauseensa oli ”Kalastaa isi monta haukia”.

Vinkit aloittelijalle

1. Hauki viihtyy kaislikoiden reunassa, mutta sinne ei kannata jumiutua. Kokeile vaikka lahtien keskustoja. Pinnan alla voi olla sopivaa kivikkoa ja aluskasvillisuutta, vaikka et sitä näe.

2. Ruokakalaksi parhaita ovat välikoon hauet, kaksi- tai kolmekiloiset. Suosittelen hauen jauhamista vaikka pihveiksi kalahampurilaiseen.

3. Facebookin Hauenkalastajat-ryhmästä olen oppinut paljon kalastamisen vastuullisuudesta sekä siitä, mitä välineitä kannattaa hankkia ja miten kaloja käsitellään

Sisältö jatkuu mainoksen alla