”Olin karkureissun aikaan tosi masentunut. Kuka tahansa olisi, jos kiusattaisiin niin rankasti kuin minua. Aikuinenkin, jos työpaikalla olisi sellaista.”
”Olin karkureissun aikaan tosi masentunut. Kuka tahansa olisi, jos kiusattaisiin niin rankasti kuin minua. Aikuinenkin, jos työpaikalla olisi sellaista.”

Demi karkasi 15-vuotiaana kotoa, koska häntä kiusattiin koulussa. Kolme vuotta myöhemmin Demi on valmis näyttämään rappukäytävän, jossa silloin nukkui. Hän ja Katja-äiti kertovat, mitä karkureissun aikana tapahtui.

3492#. Demi muistaa yhä kerrostalon ala­oven ovikoodin. Tämän talon hississä hän vietti ensimmäisen yön karattuaan kotoa 15-vuotiaana.

”Kaverini tuli seurakseni. Nukuimme vuorotellen hissin lattialla. Pidimme hissin ylimmässä kerroksessa, ja toinen vartioi, tilaako joku sen alas.”

Rappukäytävä oli syyskuisena yönä pimeä, mutta hississä paloi valo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kotona kukaan ei tiennyt…”, Demi sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän raaputtaa kynnestä lakkaa irti.

”…että minua haukuttiin koulussa lumpuksi ja huoraksi. Leviteltiin huhuja ja vietiin rahat. Päähän syljettiin.”

Sadan metrin päässä, samassa turkulaisessa lähiössä, Katja-äiti valvoi kotona. Seuraavien viikkojen aikana hän pelkäsi enemmän kuin koskaan ennen.

Äiti syytti itseään: Mitä olen tehnyt väärin? Miksi en osannut auttaa lastani?

Katja lähetti Demille tekstiviestejä: Mitä tahansa on tapahtunut, kotiin voi tulla. Äiti rakastaa sinua.

Demi ei vastannut.

Tuntui kamalalta antaa poliisille oman lapsensa tuntomerkkejä: Pituus 175–176 senttimetriä, hoikka. Lyhyet mustaksi värjätyt hiukset. Mahdollisesti vaatetuksena mustat farkut. Tummanvihreä flanellipaita, jossa selässä iso valkoinen painatus. Musta Adidas-merkkinen huppari.

Katja syytti itseään: Mitä olen tehnyt väärin? Miksi en osannut auttaa lastani?

”Se, karkaako lapsi kotoa tai joutuuko muuten huonoille teille, ei riipu kasvatuksesta tai yhteiskuntaluokasta. Kyse on siitä, millaisia riskitekijöitä ja suojaavia tekijöitä nuoren elämässä on", sanoo poliisina työskentelevä Sami Isoniemi.

Hän valmistelee väitöskirjaa nuorten karkureissuista.

Joskus riskitekijät kasvavat suojaavia tekijöitä suuremmiksi: esimerkiksi päihteitä käyttävien kavereiden imu vetää puoleensa voimakkaammin kuin vanhempien rakkaudella asettamat rajat.

Demi ei ole ainoa kotoaan karannut teini. Viime vuonna poliisi sai 202 katoamis­ilmoitusta 14–17-vuotiaista. Se on tyypillinen määrä. Vähän yli puolet heistä on tilastojen mukaan tyttöjä.

Lopulta Demi päätti palata kotiin. Nyt hän on valmis kertomaan, millaista oli, kun tuntui olevan vain yksi vaihtoehto päästä kiusaamisesta eroon: ottaa hatkat.

Missä Demi vietti yönsä? Ajatteliko hän, kuinka huolissaan äiti on kotona? Mitä tapahtui, kun Demi vihdoin palasi kotiin? Lue Demin ja Katja-äidin tarina Kodin Kuvalehdestä 17/2018. Voit lukea jutun myös digilehdestä tai tähtiartikkelina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla