Kallen keräilykappaleiden hinnat vaihtelevat 50 sentistä sataan euroon.
Kallen keräilykappaleiden hinnat vaihtelevat 50 sentistä sataan euroon.

Kalle Aaltonen on Turussa asuva eläkeläinen, joka lähettää joulukortit kavereilleen skannaamalla kokoelmansa helmet.

Mikä vanhoissa korteissa viehättää?

Lämmin henki. Niitä on suunniteltu kauan, eikä ole katsottu, mitä tekeminen maksaa. Ne ovat kuin taidetta. Minua ei viehätä kokoelman saaminen täyteen. On vain mielenkiintoista katsella ja kysellä vanhoista korteista. Tämä on yksi hullu laji.

Milloin huomasit, että olet koukussa?

Minulla oli aiemmin paljon postimerkkejä. Joutsenaiheisista postimerkeistä innostuneena aloin kerätä joutsenkortteja. Kerään vain ennen 1930-lukua tehtyjä kortteja, joista suurin osa on tehty käsityönä. Minulla on muutama kortti vuodelta 1887. Ne on annettu kädestä käteen, koska posti ei vielä kulkenut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuinka vakava riippuvuutesi kortteihin on?

Minulla on ollut 20 000–30 000 korttia, mutta olen myynyt osan pois. Arvelen, että niitä on nyt toistakymmentätuhatta. Joulukortteja kokoelmassa on useita satoja. Kaikki ovat hyllyssä omissa kansioissaan: yhdessä joulupukit, yhdessä joulupukkien kulkuneuvot, yhdessä uudenvuodenkortit.

Missä tapaat kaltaisiasi?

Korttitapahtumissa ja keräilijätuttavien luona. Pariisissa on vuodenvaihteessa valtavat postikorttimyyjäiset, joissa olen muutaman kerran käynyt. Kortteja pitää etsiä. Ne eivät lennä suoraan suuhun. Moni heittää vanhoja kortteja pois, vaikka niillä olisi ostajia.

Oletko miettinyt, että sinun pitäisi hillitä keräilyäsi?

Joskus olen tympääntynyt ja myynyt hienoja ja kalliitakin kortteja pois. Pian myytyäni alan kerätä samaa aihetta uudestaan. Sitten harmittaa. Mottoni on kuitenkin, ettei romuihin saa rakastua. Korteista pitää pystyä myös luopumaan.

Miten kortit ovat muuttuneet?

Vanhoissa korteissa joulupukki on pääosassa. Usein korteissa on kulkuväline, jolla pukki on kulkenut: lentokone, sukset, auto. Vanhoissa korteissa enkeli kulkee usein joulupukin kanssa. Tänä päivänä joulun- ja uudenvuodentoivotukset usein yhdistetään, koska joulu ja uusivuosi ovat niin lähekkäin. Ennen molempia juhlia varten oli omat korttinsa.

Mikä keräilyssä kutkuttaa juuri nyt?

Minulla on paljon suomalaisen taidemaalarin Alexander Paischeffin tauluja ja pidän hänen 1900-luvun alun pilapiirroksistaan. Hän on tehnyt 37 hevos- ja jouluaiheista korttia. Minulla on 34 ja kolme puuttuu. Niitä ei tahdo löytyä mistään.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 24/2014.

 

Kallen vinkit aloittelijalle

1. Huonokuntoisesta kortista ei kannata maksaa. Se menettää arvonsa. Kaksisataa vuotta vanhojakin kortteja löytyy huolellisesti säilytettyinä ja siisteinä.
2. Osta vanhaa, vaikka se maksaa enemmän. Sijoita ainakin muutamaan.
3. Kierrä korttitapahtumia. Postikorttiyhdistys Apollo järjestää niitä ympäri Suomea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla