24. elokuuta 2017 Kaari Utrion ovelle tuli kaksi vakavailmeistä poliisia. Heillä oli kerrottavanaan suru-uutinen.
24. elokuuta 2017 Kaari Utrion ovelle tuli kaksi vakavailmeistä poliisia. Heillä oli kerrottavanaan suru-uutinen.

Kirjailija Kaari Utrio menetti rakkaan puolisonsa 43 yhteisen vuoden jälkeen. ”Tärkeintä oli, ettei Kain tarvinnut kärsiä eikä jäädä hoidettavaksi.”

”Täällä kodin puolella meillä on noin 8 000 kirjaa.”

Meidän uunimme ei paista kunnolla.”

Kun kirjailija Kaari Utrio johdattaa vieraan kotiinsa ja alkaa kertoa, kuulijan huomio kiinnittyy kahteen asiaan.

Hyvin usein Kaari sanoo me, vaikka oikeastaan pitäisi sanoa minä.

Yksi: Kaarin kieli on kaunista suomea ja lauseet huoliteltuja. Ei yhtään niinku- eikä tota-sanaa.

Kaksi: Hyvin usein Kaari sanoo me, vaikka oikeastaan pitäisi sanoa minä.

Kun on 43 vuotta jakanut työn, perheen ja koko elämän toisen ihmisen kanssa, suu ei heti totu uuteen. Puolison, tietokirjailija ja kustantaja Kai Linnilän kuolemasta ei ole kulunut vielä vuottakaan.

”Päätin heti, että en jää yksin nurkkiin säälimään itseäni. Jatkan työntekoa ja vietän mahdollisimman samankaltaista elämää kuin ennenkin”, Kaari sanoo.

”Hän on siis kuollut?”

Päivä oli torstai 24. elokuuta vuosi sitten. Aivan tavallinen, työntäyteinen torstai.

Kai oli lähtenyt Forssaan edistämään omaa kirjaprojektiaan. Kaari odotti toimittajaa, jolle oli luvannut haastattelun. Tämä tuli.
Melkein samassa ovenavauksessa tulivat poliisit. Kaksi ystävällistä, vakavaa nuorta miestä.

”Poliisit pyysivät minua istumaan. En osannut aavistaa mitään. En ollenkaan.”

”Poliisit kysyivät, voimmeko mennä yksityiseen tilaan puhumaan. Sitten he pyysivät minua istumaan. En osannut aavistaa mitään. En ollenkaan.”

Poliisit kertoivat, että Kai oli saanut kadulla sydänkohtauksen. Forssan pelastuslaitos oli ehtinyt hänen luokseen kuudessa minuutissa. Elvytys ei ollut auttanut.

”Hän on siis kuollut?” Kaari muistaa varmistaneensa.

”Kyllä”, poliisit vastasivat.

”Olimme tietenkin puhuneet näistä asioista Kain kanssa, tämän ikäiset ihmiset.”

Raju päivä, Kaari toteaa. Ääni pysyy levollisena, vaikka ilmeet kasvoilla ovat pysähtyneet.

Kun sen kuitenkin oli joskus pakko käydä, hyvä että se kävi näin. Niin Kaari ajattelee. Kain ei tarvinnut kärsiä eikä jäädä hoidettavaksi.

”Olimme tietenkin puhuneet näistä asioista Kain kanssa, tämän ikäiset ihmiset. Olimme toivoneet kovasti, että saisimme kuolla nopeasti.

Juuri niin kävi.”

Meille.

Lue Kaari Utrion haastattelu kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehdestä 10/2018. Voit lukea jutun myös digilehdestä sekä ilmaisena tähtiartikkelina, jos olet tilaaja tai teet kuukauden maksuttoman koetilauksen täällä.

Taija Tyynmaa eli kuusi vuotta kaduilla. Raitistumisen jälkeen alkoi uusi elämä. 

”Hyvä, että olet vankilassa. Niin kirjeessä luki. Kirjeen oli kirjoittanut juuri täysi-ikäiseksi tullut tyttäreni. 'Nyt minun ei tarvitse jatkuvasti pelätä, milloin tulee soitto, että äiti on kuollut', tytär kirjoitti.

Silloin pohjani tuli vastaan. Ymmärsin todella, miten väärin olin tehnyt. 

”Panta jalassani muistutti, että vankilaan en halua palata.”

Kesäkuussa 2016 pääsin koevapauteen ja lähdin suoraan päihderiippuvaisten Minnesota-hoitoon. Kun hoidon aikana kerroin tarinani hoitajalle, asiat loksahtivat paikoilleen. Tajusin, mitä haluan ja mitä en. Panta jalassani muistutti, että vankilaan en halua palata.

Halusin raitistua, ja tein sen. Huumeet ja alkoholi jäivät.

Olin ollut asunnottomana kuusi vuotta. 

 

KUN MENIN ÖISIN rappukäytävään nukkumaan, varmistin, että rappuset olivat sellaiset, ettei minua voinut nähdä askelmien välistä.

Kun sisällä asunnoissa joku veti vessan tai kolisutteli ovia, heräsin. Kun aamuyöllä lehdenjakaja tuli jakamaan lehtiä, olin niin hiljaa kuin osasin.

”En halunnut, että kenellekään paljastuisi, ettei minulla ollut kämppää.”

Silloin tällöin vartija tuli keskellä yötä paikalle, läimäisi valot päälle ja käski häipyä. Yritin heittää tilanteen vitsiksi, naureskella, että hitsi kun meni ilta pitkäksi.

En halunnut, että kenellekään paljastuisi, ettei minulla ollut kämppää.

 

KAIKKI OLI RIISTÄYTYNYT käsistä, kun äitini kuoli yllättäen. Olin 30-vuotias, kun aloin käyttää huumeita. Aikaisemmin olin kokeillut jotain silloin tällöin. Äidin kuoleman jälkeen oli ihan sama, millä sain pääni sekaisin, kunhan sain.

Kotonani oli jatkuvasti bileet, musiikki soi yötä päivää. Jonakin selkeänä hetkenä maksoin äidin perintörahoilla kerralla vuoden vuokrat, jotta ainakin asuntoni säilyisi.

Sitten jouduin vankilaan suorittamattoman yhdyskuntapalveluksen vuoksi. Vankilassa ollessani sain kuulla, että olin saanut häädön asunnostani. Kun vapautuisin, tavaroideni pitäisi olla päivässä pois asunnostani. Ulosottomies puhui minulle lisää aikaa, neljä päivää.

Niiden päivien jälkeen olin asunnoton.

 

ISTUIN VANKILASSA huumausainerikoksista ja maksamattomista sakoista seitsemän kertaa.

Raitistumiseni jälkeen sain kaupungilta tuetun vuokra-asunnon. En alkuun meinannut uskoa sitä. Kotona oleminen täytyi opetella kokonaan alusta.

”Parikymppinen tyttäreni opetti minut laittamaan ruokaa ja käymään kaupassa.”

Niin väärinpäin kuin se meneekin, parikymppinen tyttäreni opetti minut laittamaan ruokaa ja käymään kaupassa.

Ensin ajattelin, että minun pitäisi esimerkiksi hyvittää kaikki lapsilleni rahallisesti. Nyt tiedän, että ainoa tapa, millä voin hyvittää tapahtunutta, on olla raitis ja vihdoin läsnä. Heidän ei tarvitse enää miettiä, missä olen tänään.”

Millaista on asunnottoman arki? Mitä Taija joutui opettelemaan, kun hän kuuden vuoden jälkeen sai taas oman kodin? Lue Taijan koko tarina Kodin Kuvalehdestä 14/2018. Voit lukea jutun myös digilehdestä tai ilmaisena tähtiartikkelina, jos olet tilaaja tai teet kuukauden maksuttoman koetilauksen täällä.

”Ennen ajattelin, että olen kovis ja pärjään yksin. Nyt olen oppinut, että voin pyytää apua. Voin soittaa vaikka tyttärelleni tai asumisen tukihenkilölleni”, Taija Tyynmaa, 39, sanoo.
”Ennen ajattelin, että olen kovis ja pärjään yksin. Nyt olen oppinut, että voin pyytää apua. Voin soittaa vaikka tyttärelleni tai asumisen tukihenkilölleni”, Taija Tyynmaa, 39, sanoo.

Taija Tyynmaa oli vuosia asunnoton ja nukkui rappukäytävissä. Nyt hän siivoaa rappuja työkseen, tulee töistä omaan kotiin ja hyvittää mennyttä lapsilleen pysymällä raittiina.

”Rappukäytävään laskeutui rauha kahden aikaan aamuyöllä. Silloin talojen asukkaat olivat yleensä nukkumassa ja rappuihin oli turvallista mennä. Olin kolmikymppinen ja saanut juuri häädön asunnostani.

Avasin ulko-oven ja astuin sisään. Se oli ihan tavallinen kerrostalo,...