Jyrki Sukula on kokki, yrittäjä ja viininviljelijä, joka asuu Serralungan kylässä Italian Piemontessa. Sukulan perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi tytärtä.
Jyrki Sukula on kokki, yrittäjä ja viininviljelijä, joka asuu Serralungan kylässä Italian Piemontessa. Sukulan perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi tytärtä.

Viiniyrittäjä ja kokki Jyrki Sukula hukkasi passin ja lompakon, mutta sai lukea lapsilleen iltasadun. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä meni.

"TAKSISSA LENTOKENTÄLLE tajusin, että olin unohtanut passin ja lompakon vuokra-autoon Vaasassa. Kello oli viisi aamulla, ja olin lähdössä siskoni luota Helsingistä kotiin Italiaan. En voinut kuin jatkaa matkaa ja varmistaa, että kentällä voi ottaa valokuvan pikapassiin. Olin yllättävän tyyni.

Lentokentän poliisiasema aukesi seitsemältä. Viisi yli seitsemän minulla oli passi kädessä. 

Sitten selvisi, että vuokra-auto olikin palautettu Helsinki-Vantaalle, joten hain passini ja lompakkoni Aviksen tiskiltä.

Vaimoni Riikka kommentoi episodia puhelimessa yhdellä sanalla: Keskity!

TAPASIN LENTOKONEESSA kundin, joka oli ostanut talon Santa Margaritasta. Sain häneltä hyviä ravintolatipsejä. Yleensäkin tapaan lentokoneessa hämmentäviä ihmisiä. En käytä aikaani iltapäivälehtien lukemiseen.

Lento laskeutui Milanoon, mistä ajoimme työkavereiden kanssa Modenaan. Siellä söimme hyvän lounaan. Alkuun oli affetati misti, iso valikoima leikkeleitä, sitten kurpitsalla täytettyjä ravioleja ja salsicciaa, makkaraa.

Lounas Piazza Duomo -ravintolassa Albassa.
Lounas Piazza Duomo -ravintolassa Albassa.

Tammikuussa vietin ensimmäisen kerran elämässäni tipatonta. Viinintuottajana silloin joutuu selittelemään. Minä yritin päästä unettomuudesta: olin nukkunut kolme kuukautta huonosti, koska huolet valvottivat, lapset olivat kipeitä, ja minäkin.

Ilman viiniä unen laatu parani huomattavasti kahdessa viikossa. Se oli hieno ja täysin epätieteellinen koe.

TEEN JOKA PÄIVÄKSI lukujärjestyksen, johon asetan itselleni deadlineja. Ilman niitä saattaisin antaa itselleni liikaa löysää. Nyt voin katsoa, että iltaan mennessä pitää kirjoittaa vaikka kuusi reseptiä.

Tänäänkin lukujärjestys oli täysi. Kävin Parmassa ja Milanon Eataly-myymälässä. Pidin jokaviikkoisen videopuhelupalaverin Huttulan Kukon porukan kanssa. Kasvatamme kanoja ja rakennutamme tehtaan, jossa valmistetaan kauppoihin tulevia kanatuotteita.

Opin tänään, että jos haluaa saada paljon aikaan lyhyessä ajassa, pitää tehdä muillekin selväksi tavoitteet ja se, mitä pitäisi syntyä ennen kello neljää.

MATKUSTIN JUNALLA Astiin, josta minut haki kaverini, viinintuottaja Georgio Pelissero. Ajoimme Prioccaan ja puhuimme markkinanäkymistä.

Illallista söimme Il Centrossa Alman, Helmin ja Riikan kanssa. Tapaan perheeni missä milloinkin, seuraavaksi Torinossa. Lähdemme skimbaamaan.

6-vuotias  Alma ja  4-vuotias  Helmi  Leccossa.
6-vuotias Alma ja 4-vuotias Helmi Leccossa.

ILLALLISEN JÄLKEEN ajoimme kotiin keskelle viinitarhoja. Voisi ajatella, että viininviljely on romanttista, mutta paskanmarjat! Se on kovaa duunia. Jos tykkää lyödä kuokkaa maahan ja saksia oksia, siitä vaan.

Tässä  kasvaa nebbiolo-rypälettä.
Tässä kasvaa nebbiolo-rypälettä.

Olin ollut kaksi ja puoli viikkoa poissa. Olin jo ikäväni itkenyt, ja nyt oli nautinto palata takaisin perheen rytmiin.

Nukutin Alman ja Helmin lukemalla Katto-Kassista.

Katto-Kassinen  ja Peppi ovat  tyttöjen  kestosuosikkeja.
Katto-Kassinen ja Peppi ovat tyttöjen kestosuosikkeja.

Illalla kirjoitin vielä yhden grillikanareseptin.

Viimeinen ajatukseni ennen nukahtamista oli se, että olin liian pitkään poissa kotoa."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2014.

Kolme oivallusta. Juttusarjassa ihmiset avaavat, mikä auttaa heitä jaksamaan paremmin. Marja Hjelt, 48, menee rannalle ja koristelee leijalla taivaan.

Oivallus 1: Tuuli on kuningas.

"Leijaa lennättäessä olen tuulen armoilla. Omistan noin 60 leijaa. Osa sopii kevyeen ja osa kovaan tuuleen.

Paras tuulen nopeus on neljästä viiteen metriä sekunnissa. Kymmenen metriä on jo ehdoton maksimi, silloin pitää vetää leijat alas. Muuten ne rikkoutuvat tai aiheuttavat vahinkoa. Kerran lennätin isoa leijaa ja nousin sen voimasta itsekin ilmaan.

Minulla on tavoitteena koristella taivas, tuoda sinne jotakin yllättävää. Leijan pitäisi lentää rauhallisesti ja vakaasti mutta myös ilmentää hahmonsa liikkeitä.

Mitä pidemmän matkan tuuli pääsee puhaltamaan tasaisella alustalla, sitä parempi. Parhaat tuulet puhaltavat suoraan mereltä, ja siksi esimerkiksi Puolan ja Ranskan rannat ovat otollisia."

Oivallus 2: En voi päättää kaikesta.

"Tykkään olla ulkona, mutten ole lenkkeilijätyyppi. Nyt minulla on järjellistä tekemistä, kun lähden ulos.

Toiveeni on, että leijan lento kiinnittää katsojien huomion ja ottaa valtaansa. Etenkin lapset ovat haltioissaan, kun näkevät minun lennättävän suuria leijoja. Tulen valtavan hyvälle tuulelle, kun näen lasten riemun.

On paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa mutta jotka vaikuttavat meihin.

Leijan lennätyksessä on aina kaksi epävarmaa elementtiä: tuuli ja muu sää. Aiemmin kiukutti, kun raahasin leijat rannalle ja tuuli loppui kuin seinään. Minun on pitänyt hyväksyä, etten voi hallita olosuhteita. Se oppi on auttanut myös muussa elämässä.

Leijaa lennättäessä olen ymmärtänyt, että on paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa mutta jotka vaikuttavat meihin."

Oivallus 3: Maailmani on avartunut.

"Ensimmäisen kerran kiinnostuin leijoista pienenä tyttönä 1970-luvulla. Vuosia myöhemmin ostin tyttärelleni leijan. Tytär katseli rattaissa, kun lennätin sitä. Harrastus alkoi kiinnostaa. Löysin netistä leijaseuran ja lähdin lennätystapahtumaan. Siitä se alkoi.

Harrastus on vienyt ympäri maailmaa. Usein matkustan muutaman suomalaisen ryhmässä, mutta Ranskaan ja Kuwaitiin lähdin yksin. Reissuilla olen tutustunut ulkomaalaisiin harrastajiin ja erilaisiin kulttuureihin. Minusta on tullut leijan lennätyksen vuoksi avarakatseisempi ihminen.

Kuwaitissa olin mukana lennättämässä maailman suurinta leijaa. Se on jalkapallokentän kokoinen ja vaatii lennättäjiltään saumatonta yhteistyötä."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14/2017.

Marja Hjelt

48-vuotias kirjastosta opintovapaalla oleva informaatikko opiskelee informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tohtorikoulutuksessa. Marja asuu Helsingin Vuosaaressa avomiehen ja 16-vuotiaan tyttären kanssa. Tytär pitää äidin leijaharrastusta nykyisin lähinnä nolona.

”Äidillä on aikuisen naisen tyyli. Aika usein hän pukeutuu neuleisiin ja farkkuihin. Kannustan häntä olemaan hieman rohkeampi”, Mansikkka eli Maiju Voutilainen sanoo MammaPia-äidistään.

Maiju Voutilainen tunnetaan Youtubessa nimellä Mansikkka. Äiti Pia perusti vlogin tyttärensä jalanjäljissä. – Aikuisen naisen puheelle on kysyntää, Pia sanoo.

Maiju Voutilainen:

”Pia on mukava ja rento äiti. Riitelemme harvoin ja soittelemme vähintään joka toinen päivä. Kun näemme, laitamme ruokaa, käymme kaupungilla tai katsomme leffoja. Äidin sohvalla istumme aina tutuissa lempipaikoissamme.

Ala-asteen ensimmäisillä luokilla pukeuduin vielä äidin valitsemiin vaatteisiin. Kun laulaja Avril Lavigne nousi pinnalle, aloin suosia pinkkejä ja mustia vaatteita ja käyttää solmioita. Tukkaan otin punaiset raidat.

Tykkäämme molemmat käytännöllisistä vaatteista. En ole koskaan ollut paljastavien vaatteiden tai raskaan meikin ystävä, joten äidin ei ole tarvinnut puuttua pukeutumiseeni. 17-vuotiaana hankkimani nenärengas hieman hätkähdytti häntä.

Olen saanut paljon itseluottamusta siitä, että teen elämästäni videoita YouTubeen. Voin hyvin olla kameran edessä ilman meikkiä.

Saan myös negatiivista palautetta, tietenkin. En anna kritiikin lannistaa.

Olen puhunut videoblogissani rosoisistakin asioista kuten masennuksestani. Halusin antaa tarttumapintaa niille, jotka ovat kokeneet vastaavaa. On tärkeää olla rehellinen. Eihän elämä ole pelkkää pumpulia.

”Eihän elämä ole pelkkää pumpulia.”

Saan palautetta myös mielenterveysongelmien kanssa kamppailevilta nuorilta. On koskettavaa, että ihmiset, joiden on vaikea avautua muille, lähestyvät minua. Kannustan aina hakemaan apua.

Kuin huomaamatta vloggaamisesta kehittyi minulle ammatti lukion loputtua. Se on työ, jota rakastan ja jonka avulla maksan laskut.”

Pia Voutilainen:

”Ajattelin ennen, että olen liian vanha pitämään videoblogia YouTubessa. Onneksi tyttäreni Maiju rohkaisi minua. En ole katunut.

Aikuisen naisen puheelle on kysyntää. Tube ei ole vain nuorten juttu. Yksi suosituimmista videoistani kertoo siitä, miltä äidistä tuntuu, kun lapsi muuttaa kotoa.

Videoilla puhun itseäni kiinnostavista asioista ja ajatuksistani elämästä. Haluan pitää aiheet sellaisina, että ne tuottavat hyvää mieltä. Katsojani ovat enimmäkseen nuoria naisia.

Maiju on ainoa lapseni, ja olemme läheisiä. Meillä on samantyyppinen huumorintaju, tykkäämme kissoista ja kotona nyhjäämisestä. Maiju aloitti videoiden julkaisun ollessaan lukiossa ja tekee sitä nyt päätyökseen. Hänet tunnetaan YouTube-tähti Mansikkkana, ja häneltä pyydetään jatkuvasti nimikirjoituksia kaupungilla kävellessämme.

”Aikuisen naisen puheelle on kysyntää.”

En vastustanut Maijun videoblogia. Hän suhtautui asioihin kypsästi ja osasi vetää yksityisyytensä rajat alusta asti. Kun tutustuin YouTube-maailmaan, turhat pelot karisivat.

Minusta Maiju oli rohkea puhuessaan masennuksestaan. Masennusta on turhaan pidetty salailtavana asiana. Elämään kuuluvat erilaiset vaiheet. Toivon, että Maijun rohkeus on auttanut jotakuta saamaan apua itselleen.

Kun itse aloin pitää videoblogia, olin hiukan huolissani tuttavien reaktioista. Ne olivat kuitenkin pelkästään positiivisia. Myös tuntemattomilta tuleva palaute on ollut pääosin myönteistä. Pahinkin saamani kommentti vain nauratti: Oot tyyliin viiskyt!”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2016. 

Katso Maijun videoita YouTubessa: Mansikkka | Katso Pian videoita YoutTubessa: MammaPia

Maiju Voutilainen on 20-vuotias videobloggaaja, joka tunnetaan nimellä Mansikkka. Hänen vlogillaan on YouTubessa 127 682 tilaajaa. Maiju on aktiivinen myös Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja Snapchatissa.

Pia Voutilainen on 45-vuotias opettaja, joka asuu Espoossa kahden kissansa kanssa. Pia julkaisee videoita YouTubessa nimellä MammaPia. Hänen kanavallaan on 18 907 tilaajaa.