Mikäs tässä seurassa ja paikassa on hymyillessä! Hyrsylän Mutkassa sen nuori emäntä Kiti Samulin, emäntä Aira Samulin ja minä.
Mikäs tässä seurassa ja paikassa on hymyillessä! Hyrsylän Mutkassa sen nuori emäntä Kiti Samulin, emäntä Aira Samulin ja minä.

Kodin Kuvalehden toimittaja Ulla Ahvenniemi vietti Kiti ja Aira Samulinin kanssa päivän, johon mahtui paljon naurua mutta myös vakavampaa puhetta. Tässä sarjassa KK:n toimittajat kertovat, mitä tapahtuu juttukeikkojen kulisseissa.

Matkalla tähän haastatteluun mietin kiivaasti yhtä asiaa: teitittelenkö Aira Samulinia?

Kenen tahansa muun 92-vuotiaan kanssa en miettisi hetkeäkään, teitittelisin vain. Mutta Aira Samulin on eri asia kuin kukaan muu. Hän on koko Suomelle Aira.

Joillekin Aira on vielä paljon enemmän. Kiti Samulinille Aira on mummo, työkaveri ja pomo. Yhteinen työpaikka ja Kitin nykyinen koti on Hyrsylän Mutka Lohjalla, ja sinne olin nyt menossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuosikymmenten aikana Samulinin tanssiperheestä kertovien haastatteluiden yhteydessä on vilahdellut mukana Kiti, Airan pojantytär. Halusin kuulla, mitä nelikymppiseksi kasvaneelle Kitille kuuluu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päivä Kitin ja Airan kanssa oli hauska. Selvisi, että Aira ei käytä älypuhelinta, mutta äly on hyvässä terässä: Aira muisteli värikkäästi menneitä ja luetteli Hyrsylän Mutkaan tulleelle vierailijaryhmälle elämäänsä liittyviä vuosilukuja 1920-luvulta 2020-luvulle (kyllä, töitä on sovittuna jo ensi vuoden syksyyn asti).

Älypuhelinasiat ja muutkin tekniset asiat Airan puolesta hoitaa Kiti. Parhaillaan somessa kiertää vitsi:

Meidän on aika miettiä, millaisen maailman jätämme Aira Samulinille. #ilmastonmuutos

Kiti näytti sen Airalle, ja molempia nauratti.

– Lapsenlapset aina sanovat, että jos mummosta aika jättää, Aira sanoi.

Aira todella on iättömän oloinen. Vähän niin kuin räppari Pyhimys laulaa Aina ku Aira -kappaleessa:

Mut edelleen mä tanssin ja uskon niin, oltas aina ku Aira Samulin.

Ja me luvattiin olla nuoria aina, nuoria aina, aina. Olla nuoria aina, nuoria aina, aina ku Aira.

Iätön Airakaan ei silti ole, ei varsinkaan Kitille. Siksikin päivä Kitin ja Airan kanssa oli välillä myös vakava.

Kitille Aira on rakas mummo, joka on 92-vuotias. Kiti näytti, mitä hänen puhelimessaan on: tiedot Airan unesta, hengityksen tiheydestä yön aikana ja siitä, onko Aira liikkunut öisin kotonaan Helsingin Bulevardilla. Tiedot yön tapahtumista välittää Kitin puhelimeen Airan sänkyyn asennettu anturi. Puhelimestaan Kiti katsoo aina aamulla ensimmäiseksi, että mummolla on kaikki hyvin.

Tänään Hyrsylän Mutkassa kaikki on hyvin, mutta toisenlaisiakin aikoja perheessä on ollut. Niistäkin Kiti ja Aira kertovat haastattelussa, jonka tein. Selviää sekin, mitä Kiti on mummoltaan halunnut oppia, missä Kiti ja Aira ovat keskenään samanlaisia ja se, mistä ovat eri mieltä: esimerkiksi eräästä presidentistä.

Niin, ja se teitittely. Teitittelin aluksi. Sitten Aira sanoi, että hän on Aira ja että onpas mukava tutustua ja että mennääs kahville ja Kitin pullalle. Niin me teimme.

Voit lukea juttuni Kodin Kuvalehdestä 22/2019. Tilaajana pääset lukemaan sen myös alla olevasta linkistä tähtiartikkelina tai digilehdestä tästä linkistä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla