"Tämä ilmeeni on 'katson Twin Peaksiä' -ilme. Liimaudun katsomaan, vaikka jännittää", Janna sanoo.
"Tämä ilmeeni on 'katson Twin Peaksiä' -ilme. Liimaudun katsomaan, vaikka jännittää", Janna sanoo.

Kolmosluokkalaisia opettava Janna Kurth rentoutuu katselemalla televisiota. Neljää eri sarjaa seuraava Janna löytää jokaiseen päivään jotain katsottavaa.

Kulhossa on tuhtia turkkilaista jugurttia ja pilkottua päärynää. Sohvapöydällä jugurtin vieressä on pähkinäkippo ja kannullinen vihreää teetä.
Janna Kurth, 32, on tullut opettajan töistä koulusta kotiin. Hän on vaihtanut farkut verkkareihin, laittanut jalkaan villasukat, mennyt sohvalle ja ottanut torkkupeiton.

Kaikki on valmista. Play.

"Se hetki sohvalla on päivän parhaita. Tiedän, että nyt alkaa rentoutus. Jos oikein hyvin käy, Kosti-kissa kiertyy vielä kerälle syliini."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tauolle omasta elämästä

Janna on uuden sukupolven tv-kuluttaja: hän katsoo vähän lineaarista eli perinteistä televisiota eikä halua sitoutua kanavien lähetysaikoihin. Janna katsoo tv-sarjat maksullisista suoratoistopalveluista silloin kun itselle sopii ja niin paljon kerralla kuin tahtoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Monen seuraamani sarjan jaksot ovat alle puoli tuntia kestäviä, joten niitä katsoo helposti useamman peräkkäin. Kun ei ole mainoksia, pidemmätkin ohjelmat lyhenevät näppärästi", Janna sanoo.

Jannalle on tärkeää, että hän voi itse päättää, mitä olohuoneen telkkarista milloinkin tulee. Näin sarjan voi valita aina mielialan mukaan.

Masentuneena en halua katsoa ahdistavaa zombiesarjaa.

"Minulla on kerralla kesken neljä, viisi sarjaa niin, että löydän joka päivälle juuri oikeaa katsottavaa. Masentuneena en halua katsoa ahdistavaa zombiesarjaa."

Sen sijaan alavireisenä päivänä voi katsoa vaikka ihanan kuohuttavaa, norjalaista teinisarja Skamia ja rakastua päätä pahkaa henkilöhahmojen kanssa. Tv-harrastuksessa parasta Jannan mielestä nimittäin on, että oman elämän voi jakson ajaksi unohtaa kokonaan.

"Opettajan työni kolmasluokkalaisten kanssa on ihanaa mutta hektistä, sillä joku tarvitsee minua koko ajan. Tv-hetki sohvalla on sille täydellistä vastapainoa. Hyvän sarjan katsominen nollaa pään ja vie toiseen maailmaan."

Liian pitkä maraton

Aina tv-sarjojen maailmaan uppoaminen ei ole vain hyvä juttu. Joskus sarjamaraton nimittäin venähtää ja tunnelmasta tulee turhankin intensiivinen.

"Sateisena uudenvuodenpäivänä hotkin koukuttavan Silta-jännärin toisen tuotantokauden melkein yhdeltä istumalta. Se oli liikaa. Kuuppa oli sekaisin, ja näin sarjan tapahtumista painajaisia", Janna sanoo.

Avopuoliso Valtteri Hentilä tulee töistä Jannaa myöhemmin. Joskus puolison kotiintulo melkein harmittaa: on palattava omasta tv-maailmasta todellisuuteen.

Twin Peaksin seuraksi leivotaan vaikka kirsikkapiirakka.

Kaikkea Janna ei silti tahdo katsoa yksin.

"Gilmoren tyttöjä ja Twin Peaksia katson tyttökavereideni kanssa, ja syömme sarjoihin sopivia herkkuja. Twin Peaksin seuraksi leivotaan vaikka kirsikkapiirakka."

On myös tärkeitä ruutuhetkiä, jotka ovat Jannan ja Valtterin yhteisiä. Kotona on kaksi ruokapöytää, mutta illallinen katetaan joka ilta sohvapöydälle ja nautitaan hyvän tv-sarjan kanssa.

Kun Janna laittaa älypuhelimellaan Sohvaperunat alkamaan, Janna ja Valtteri keskittyvät syömiseen ja katselemiseen. Jaksojen välissä saa käydä vilkaisemassa Facebookista kavereiden uusimpia kuulumisia, mutta vain muutaman minuutin.

"Vielä yksi?" Janna ehdottaa Valtterille. Sohvaperunat jatkavat.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2017.

Jannan tv-viikko

Maanantai 

Skam-nuorisosarja, 3 jaksoa Yle Areenasta.

Tiistai

Kuvataidekurssilla, ei telkkarin katsomista.

Keskiviikko

Difficult People -komediasarja, 2 jaksoa, ja Parks & Recreation -komediasarja,1 jakso HBO Nordicilta.

Torstai

Syke-sairaalasarja, 1 jakso Yle Areenasta. Parks & Recreation, 1 jakso HBO:lta.

Perjantai

Skam, 3 jaksoa Yle Areenasta. Master of None -komediasarja, 1 jakso Netflixistä.

Lauantai

Ei telkkarin katsomista, illanistujaiset.

Sunnuntai

SuomiLove -musiikkiohjelma, 1 jakso Yle Areenasta. The Mindy Project -komediasarja, 3 jaksoa HBO Nordicilta.

Rauhoittuja

Sarjojen ja elokuvien katsominen vie irti arjesta, töistä, koulusta.. Illalla rauhoittuminen sohvan nurkkaan antaa mahdollisuuden levähtää, sulkea vähitellen sosiaalisen median, ja tankata iltapalaa. Ohjelmien tapahtumista keskustelu herättää mielenkiintoisia keskusteluja illan aikana puolison kanssa. Yhdessä on hienoa nauraa, säikähtää, jännittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla