Elokuvahistorioitsija Peter von Bagh on kuollut. 24 vuotta sitten hän antoi haastattelun nuorelle Kodin Kuvalehden toimittajalle, joka kuunteli tuohtunutta idoliaan kunnioituksesta kankeana.

Sinä päivänä Peter von Bagh oli vihainen. Tai ärtynyt. No, ainakin vähän tuohtuneelta hän vaikutti. Olin nuori toimittajan alku ja ihailin von Baghia niin kamalasti, etten oikein uskaltanut tarkkailla hänen ilmeitään.

Oli loppuvuosi 1989, ja von Baghilta oli ilmestynyt ensimmäinen Elämää suuremmat elokuvat -teos. Se perustui radio-ohjelmiin, joissa hän esitteli elokuvan klassikoita: tunteella, eläytyen, runollisesti, niin kuin vain hän osasi. Haastattelun aikoihin von Bagh oli harmistunut Yleisradiolle, joka oli siirtänyt ohjelmasarjan huonompaan lähetysaikaan. Sen harmistuksen minä sitten kiltisti siirsin kirjoittamaani juttuun.

Onneksi haastatteluun tarttui muutakin. Von Bagh esimerkiksi kertoi tehneensä radio-ohjelmat ilman käsikirjoitusta, edessään vain kasa lappuja, liuskoja ja tekstinpätkiä. Niitä hän silmäili ja antoi puheen tulla. Ensimmäisten ohjelmien muistiinpanot eivät olleet jääneet edes tietokoneen muistiin. Kotitietokoneiden aika oli vasta tulossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hurjinta nykyhetken näkökulmasta on se, ettei von Baghin esittelemiä elokuvia päässyt katsomaan mistään. Internetiä ei ollut. DVD:tä ei ollut keksitty. Jos jonkin leffan onnistui löytämään VHS-kasettina, kuvan laatu oli surkea ja laajakangaselokuvista näkyi vain vähän kuvan keskiosaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Haikealta tuntuu. Mr. Elokuva on poissa. Meille faneille hän oli kuin rakastamansa elokuvat, elämää suurempi.

Voit lukea Peter von Baghin 18.1.1990 Kodin Kuvalehdessä julkaistun haastattelun klikkaamalla alla olevaa linkkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla