Rosa on harrastanut Arin kanssa kendoa. Se on japanilaiseen miekkailuun pohjautuva kamppailulaji.
Rosa on harrastanut Arin kanssa kendoa. Se on japanilaiseen miekkailuun pohjautuva kamppailulaji.

Ari Meriläisestä tuli Rosan isä, kun tämä oli kaksivuotias. "Isäpuoli-sanasta en ole koskaan tykännyt. Minulla on kaksi isää", Rosa kertoo KK:n Perhekuvioita-juttusarjassa.

Ari Meriläinen on 61-vuotias Ylen tuottaja. Hän asuu Tampereella puolisonsa Anneli Ranta-Meriläisen kanssa. Arista tuli Rosan isä, kun tämä oli 2-vuotias. Arilla ja Annelilla on kaksi poikaa, Jetro ja Peetu. Arin isä oli säveltäjä Usko Meriläinen ja äiti koreografi ja tanssija Ruth Matso.
Ari Meriläinen on 61-vuotias Ylen tuottaja. Hän asuu Tampereella puolisonsa Anneli Ranta-Meriläisen kanssa. Arista tuli Rosan isä, kun tämä oli 2-vuotias. Arilla ja Annelilla on kaksi poikaa, Jetro ja Peetu. Arin isä oli säveltäjä Usko Meriläinen ja äiti koreografi ja tanssija Ruth Matso.

Ari Meriläinen: "Jossain vaiheessa huomasin, ettei minun kannattanut tuputtaa neuvoja"

"Kun Rosa ja hänen puolisonsa Simo Frangén päätyivät alkuvuodesta eroon, Rosa muutti meille poikansa Fransin kanssa. Vuoroviikoin poika on isällään.

Olisi ollut kaikille tylsää, jos Rosa ja Frans olisivat muuttaneet kahdestaan johonkin pieneen, tyhjään asuntoon. Iso talomme tuntui välillä hiljaiselta, kun Rosan veljet ovat muuttaneet omille teilleen. Joskus iltaisin olin yksinäinen, kun näyttelijävaimoni ja Rosan äiti Anneli oli teatterilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Olisi ollut kaikille tylsää, jos Rosa ja Frans olisivat muuttaneet kahdestaan johonkin pieneen, tyhjään asuntoon."

Saman katon alla asuminen tuntui luontevalta ratkaisulta, koska vietämme muutenkin paljon aikaa yhdessä: harrastamme kulttuuria, laitamme ruokaa, purjehdimme ja matkustelemme. Tunnemme toistemme tavat ja tottumukset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rosan isäksi ryhdyin 22-vuotiaana. Rosa oli silloin kaksivuotias. Opiskelimme Annelin kanssa Tampereen yliopistossa ja tutustuimme yhteisten ystävien kautta. Taisin nähdä Rosaa jo ennen kuin aloimme seurustella, koska yksinhuoltajana Anneli kuljetti tyttöä monesti mukanaan.

Isänä oleminen tuntui luonnolliselta ja helpolta. Anneli ja Rosa olivat valmis paketti, ja Anneli ja minä halusimme enemmän kuin vain tapailla. Otin hyvin pian huoltajan roolin, kun Anneli oli esityksissä iltaisin.

"Isäksi ryhtyminen oli luonnollista ja helppoa."

Rosa oli jo lapsena hyvin vilkas ja impulsiivinen. Iltaisin hän halusi valvoa, kun me olisimme kaivanneet Annelin kanssa vähän kahdenkeskistä aikaa. Mutta ei se ollut koskaan ongelma. Rosa on aina ollut fiksu, eikä meillä ollut koskaan tiukkoja tilanteita keskenämme.

Rosan uravalinnasta olin aikoinaan vähän yllättynyt. Hän valitsi saman polun kuin minä, päätyi lukemaan pääaineenaan valtio-oppia. Rosalla oli kuitenkin selvästi myös taiteellisia lahjoja. Lapsena ja teininä hän haaveili näyttelijän ammatista, teki monia rooleja ja oli niissä todella hyvä.

Rosan poliittinen ura nousi kuin tähdenlento. Hän pääsi 25-vuotiaana äänikuningattarena Tampereen kaupunginvaltuustoon ja kolme vuotta myöhemmin eduskuntaan.

Muistan eduskuntavaalien vaalivalvojaiset ylioppilastalolla, kun paljastui, että Rosasta tulee kansanedustaja. Iloitsin, että Suomi on tasa-arvoinen maa, jossa energinen, älykäs ja suorasanainen nainen saa tunnustusta.

"Rosa sai paljon aikaan, koko kansanedustaja-aikana 18 lakialoitetta ja 74 kirjallista kysymystä."

Rosa oli hyvä esiintyjä, ja aluksi häntä suitsutettiin mediassa. Eduskunnassa hän oli suorapuheinen ja räiskyvä itsensä. Rosa sai paljon aikaan, koko kansanedustaja-aikana 18 lakialoitetta ja 74 kirjallista kysymystä. Mutta minihame ja Vittu haisee hyvälle -rintamerkki herättivät konventioihin tottuneissa piireissä ärsytystä.

Kun Rosa oli lapsi, ajattelin monesti, että hän on paljon vahvempi kuin minä. Kannabis-kohun aikaan kuitenkin epäilin, kestäisikö hän sitä painajaismaista höykytystä. Pyöritys alkoi, kun Rosa vuonna 2004 kertoi Imagen haastattelussa, että hän oli polttanut kannabista joissakin bileissä. Häntä vastaan nostettiin rikossyyte, josta hänet kuitenkin vapautettiin sekä käräjä- että hovioikeudessa.

Olin todella närkästynyt ja loukkaantunut siitä, miten Rosaa kohdeltiin. Eräs iltapäivälehti kysyi Tony Halmeelta, mitä Rosan pitäisi tehdä elämälleen. Kaikki huipentui siihen, kun Rosa pyörtyi tv-haastattelussa.

Oli hirvittävää katsoa vierestä, miten väärin Rosalle tehtiin, vaikka hän ei ollut osoittanut muuta kuin suoruutta ja hyvää tahtoa. Olin neuvoton, huolestunut ja surullinen. Jossain vaiheessa huomasin, ettei minun kannattanut tuputtaa neuvoja. Rosa ei halunnut kuunnella. Hän kohtasi tunteet itsekseen ja kääntyi sisäänpäin.

"Rosan päätökseen vetäytyä politiikasta liittyi myös surua, sillä se tarkoitti, että tietty idealismi oli tullut tiensä päähän."

Rosan päätökseen vetäytyä politiikasta liittyi myös surua, sillä se tarkoitti, että tietty idealismi oli tullut tiensä päähän.

Poliittisen uransa jälkeen Rosa on keskittynyt kirjoittamiseen ja usein provokatiivisiin tempauksiin, kuten Vitun virkkaustalkoisiin. Ymmärrän niitä, ja ne naurattavat minua. Rosa on aktiivinen feministi, ja jonkinlainen feministi olen minäkin. Uskon, että tempauksia tarvitaan, vaikka en itse lähtisikään niitä toteuttamaan. Kaikki mitä Rosa tekee, on älykästä ja pohdittua. Olen ylpeä hänestä."

Rosa Meriläinen on 42-vuotias kirjailija ja entinen Vihreiden Tampereen kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja. Rosa on yksi ajatushautomo Hatun johtajista. Huhtikuussa häneltä ilmestyi yhdessä Sanna Seikon kanssa kuukautiskirja Ne (Karisto). Rosalla on vuonna 2006 syntynyt poika, Frans Frangén.
Rosa Meriläinen on 42-vuotias kirjailija ja entinen Vihreiden Tampereen kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja. Rosa on yksi ajatushautomo Hatun johtajista. Huhtikuussa häneltä ilmestyi yhdessä Sanna Seikon kanssa kuukautiskirja Ne (Karisto). Rosalla on vuonna 2006 syntynyt poika, Frans Frangén.

Rosa Meriläinen: "Ari on aina ollut minulle isä – minulla vain on kaksi isää"

"Ystäväni hämmästelevät joskus, kuinka voin viettää niin paljon aikaa vanhempieni kanssa. Minusta siinä ei ole mitään ihmeellistä, koska me nyt vain viihdymme yhdessä ja meillä on monessa asiassa sama maku. Kun vanhempani suosittelivat elokuvaa La La Land, menin heti katsomaan sen. Pidin siitä ehkä vielä enemmän kuin he.

Olin jo lapsena kaikkialla vanhempieni mukana. Ari vei minut työpaikalleen radioon ja äiti teatterille. Samaa periaatetta olen noudattanut oman poikani kanssa. Hän saa kulkea mukanani kaikkialla.

"Minun kanssani Ari pääsi heti opettelemaan vanhemman vastuuta. Jossain vaiheessa hänen bravuurinsa olivat pitkät nuhdesaarnat."

Isäpuoli-sanasta en ole koskaan tykännyt. Ari on aina ollut minulle isä – minulla vain on kaksi isää. Olimme pitkään kolmen hengen perhe. Annelin ja Arin yhteiset lapset, Jetro ja Peetu, syntyivät kaksitoista ja neljätoista vuotta minun jälkeeni. Biologinen isäni asuu Vantaalla, ja myös hänen kauttaan minulla on puolisisaruksia.

Minun kanssani Ari pääsi heti opettelemaan vanhemman vastuuta. Jossain vaiheessa hänen bravuurinsa olivat pitkät nuhdesaarnat. Ne saattoivat kestää tunninkin. Myös ystäväni saivat tuta Arin paasauksen. Yleensä saarnoja tuli siitä, etten noudattanut kotiintuloaikoja. Arilla on voimakas oikeudentaju. Hän on moraalinen olematta moralisti. Kun veljet syntyivät, ei saarnoille jäänyt enää aikaa.

"Hiljaa olemista ei ole meillä kotikasvatuksessa koskaan painotettu."

En ole koskaan osannut olla paikallani, eikä tottelevaisuus ole vahvuuteni. Nämä piirteet aiheuttivat koulussa ongelmia, koska en pystynyt seuraamaan opetusta, vaan häiriköin ja hankkiuduin hankaluuksiin. Huonot käytösnumerot eivät onneksi aiheuttaneet ylireagointia kotona. Kaikesta voitiin keskustella. Hiljaa olemista ei ole meillä kotikasvatuksessa koskaan painotettu.

Arin kanssa meillä oli murrosikäni aikoihin omat kahnauksemme esimerkiksi juopottelustani. Koska Ari on lempeä ja viisas, hän antoi minun tehdä omat erehdykseni.

Teimme matkan Pariisiin, kun olin kolmetoista. Molemmilla vanhemmillani oli siellä jokin työhön liittyvä kurssi. Minulla oli mukana hyvä ystäväni, jonka kanssa saimme kulkea Pariisissa vapaasti. Osasin auttavasti ranskaa, koska vanhempani olivat palkanneet minulle kotiopettajan ennen matkaa.

Asuimme vanhassa ihanassa kerrostalossa. Rahaa ei tainnut olla liikaa, koska muistan, että esitimme ystäväni kanssa yhteislaulua Eiffel-tornin juurella. Siitä tienaamillamme rahoilla ostimme ruokatarvikkeita, joista valmistimme herkullisen aterian.

Samalla reissulla löysimme ravintolan, jossa olemme käyneet jokaisella Pariisin-matkalla sen jälkeen. Se on klassinen maalaisranskalainen ravintola, jossa on runsaat annokset.

"Ari on meistä ainoa, joka osaa ruotsia. Hän on myös paras suunnistaja."

Matkustelemme yhä yhdessä äidin ja isän kanssa. Emme ole kielineroja, mutta sönkötämme aina reippaasti kaikilla kielillä, joita osaamme. Ari on meistä ainoa, joka osaa ruotsia. Hän on myös paras suunnistaja.

Veneessä Ari on kapteeni, ja jos kapteeni käskee, minä nostan purjeet. Muuten keskityn pilssirotan rooliin eli vastaan ruuasta ja juomista.

Viimeisin matkamme suuntautui sekin Pariisiin. Oli mukavaa näyttää Fransille kaikki samat paikat, joissa olin itse käynyt lapsena.

"Opin isältä, etteivät asiat muutu muuksi vetistelemällä."

Arilta olen oppinut, että ei ole asiaa, joka ei olisi opeteltavissa. Hei, tuotahan mekin voisimme kokeilla -asenne tulee Arilta. Hän on kuin ihmemies MacGyver, joka osaa kaiken.

Muistan lapsuudesta, miten helposti hän heitti leipiä tunturipurolla ja miten kätevästi räiskäleet kääntyivät nuotion päällä ilmassa. Isältä opin, miten yön aikana umpeen jäätynyt avanto kannattaa avata, ettei kirves pääse luiskahtamaan järven pohjaan. Olen oppinut myös reippautta. Asiat eivät vetistelemällä muuksi muutu.

Ari on monilahjakkuus, josta olisi voinut tulla mitä tahansa, yhtä hyvin graafikko kuin muusikkokin. Kotona hän nikkaroi mitä tahansa, ja hän on meistä ainoa, joka osaa tehdä kastikkeita. "Käyttöohjeita luetaan vasta savun hälvetessä", on meillä taajaan käytetty sanonta.

Iltaisin Ari käy antamassa Fransille iltahalit, äiti on siihen aikaan jo teatterilla. Olemme Arin kanssa niin läheiset juuri siksi, että äiti on ollut paljon poissa. Aamuisin saatamme kaikki mennä Fransin sängyn laidalle, kun hän herää.

"Elämä yhdessä on mukavaa, vaikka väliaikainenhan tämä ratkaisu on."

Elämä yhdessä on mukavaa, vaikka väliaikainenhan tämä ratkaisu on. Kaikki menee sujuvasti, kunhan muistan välillä tyhjentää tiskikoneen. En ole luonnostani mikään kodinhengetär, enkä kärsi sotkusta. Olen kuin pyryharakka.

Kun joku huikkaa, että sauna on valmis, minä olen jo lauteilla. Muut vasta arpovat, että pitäisikö sitä kohta lähteä valmistautumaan."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 11.5.2017. Kesällä Rosa kertoi Me Naisille muuttaneensa yhteen avomiehensä Tuomas Murajan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla