Geriatri Maisa Karjula kehitti rautaisen systeemin, jolla 12-lapsisen perheen arki toimi. Poika Samuli oppi kokkaamaan jo alakouluiässä. Aikuisena hän päätti opettaa suomalaiset syömään kasviksia.

SAMULI KARJULA, 29, helsinkiläinen, haluaa lisätä suomalaisten kasvisten syöntiä. Sitä varten hän on kehittänyt Satokausikalenterin. Samuli on kotoisin Pattijoelta Pohjanmaalta.


"Minulla on yksitoista sisarusta. Emme monestikaan syöneet yhdessä, koska emme olleet yhtä aikaa kotona. Meillä lounas oli liukuvasti yhdestätoista kahteen ja päivällinen neljästä kuuteen. Koskaan en syönyt yksin.

Meillä oli perheyksiköitä perheen sisällä. Juhlapyhinä emme mahtuneet samaan ruokapöytään, vaan niitä oli kaksi, yksi pienimmille lapsille ja isälle ja äidille, toinen meille isommille lapsille. Olen sisarussarjan toiseksi vanhin.

Äitini Maisa on geriatri eli lääkäri, joka erikoistuu iäkkäiden ihmisten hoitoon. Jo 1980-luvulla hän teki paljon töitä. Isä oli yrittäjä ja lisäksi hänellä oli luottamustehtäviä. Kotona oli perhepäivähoitaja lapsia kaitsemassa.

Äiti suhtautui syömiseen käytännöllisesti. Hän saattoi illalla kuoria perunat ja paistaa jauhelihan ja jättää aamuksi muistilapun: Laita liesi päälle, lisää jauheliha, hernemaissipaprika ja lihaliemikuutio.

Äidille hampurilainen oli kaupan jauhelihapihvi ruispalan välissä. Siihen laitettiin ketsuppia ja kurkkusalaattia ja se syötiin suodatinpussista.

Me lapset söimme hyvin, mutta äiti itse saattoi syödä hyvillä mielin monta päivää vanhaa nakkikeittoa ja lasten ruokien tähteitä. Jos joku kuori perunat, äiti söi kuoret. Hän nuoli jugurttipurkkien kannet ja pyyhki leivänmuruset pöydältä omaan suuhunsa. Töihin hän otti vanhoja ruokia evääksi.

Minusta tuntui, että ruoka oli äidille polttoainetta.

TÖIDEN JÄLKEEN ÄITI karautti autolla kotiin ja pysäköi oven eteen. Takakontti oli täynnä ruokaa. Meidän lasten piti mennä auttamaan kantamisessa, se kuului asiaan.

Meillä syötiin hullun nopeasti. Jouluateria oli ohi 20 minuutissa.

Päivisin perhepäivähoitaja teki pienimmille sisaruksille lounaan, mutta illalla meidän muiden vastuulla oli päivällisen tekeminen. Ikinä ei kysytty, huvittaako tai jaksetaanko. Minä tein alakouluikäisenä nakkikeittoa, jauhelihakastiketta ja makaronilaatikkoa.

Meillä syötiin hullun nopeasti. Jouluateria oli ohi 20 minuutissa. Vaimoni Laura ei ensimmäisenä jouluna ehtinyt edes aloittaa, kun me muut olimme jo syöneet. Hänen perheessään Espoossa minä taas lähdin kesken kaiken keittämään kahvia, kun muut söivät niin pitkään.

Kun lama taittui 1990-luvun puolivälissä, äidin työpäivät pitenivät. Silloin aloimme syödä enemmän eineksiä. Tuli kalapuikkokausi.

Äiti ei ollut huolissaan kaloreista mutta ravinnon laadusta hän huolehti. Hän pakotti syömään hedelmiä eikä suostunut ostamaan herkkuja. En vieläkään kaipaa jälkiruokia.

Toisaalta meillä juotiin iltapäiväkahvit. Äiti kutsui niitä rauhankahveiksi. Ne keitettiin, kun jokin työ oli saatu tehtyä. Rauhankahveilla sai jäätelöä, eikä silloin saanut tehdä muuta.

Lauantaisin, siivous- ja puuhastelupäivän päätteeksi, lämmitettiin sauna. Sen jälkeen syötiin äidin lämmittämiä pakasteranskalaisia ja einesbroileripullia.

Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä on sanonut, että ruoka, jota kukaan ei ole rakastanut, on pahaa ruokaa. Äidin pakasteranskiksista välittyi rakkaus.

KIINNOSTUIN RUUASTA toden teolla viisi vuotta sitten. Perustin Satokausikalenterin, koska minusta tuntui, että kasvisten satokausista tietävät nykyisin vain huippukokit ja perehtyneet ruuanlaittajat.

Jos Suomessa opeteltaisiin valmistamaan kasviksista kiinnostavia ruokia eikä käytettäisi vain tomaattia, kurkkua ja porkkanaa, lihan syöminen vähenisi automaattisesti.

Nyt jo tuhannet kodit käyttävät kalenteria. Sen tarkoitus on auttaa löytämään ruokapöytään kauden parhaat kasvikset.

Jos Suomessa opeteltaisiin valmistamaan kasviksista kiinnostavia ruokia eikä käytettäisi vain tomaattia, kurkkua ja porkkanaa, lihan syöminen vähenisi automaattisesti. Lihan kuuluisi olla juhlaruoka.

Äiti on joskus huomauttanut minulle, ettei ruokainnostukseni saisi mennä liian pitkälle ja ettei aihe kiinnosta kaikkia yhtä paljon kuin minua. Mutta on ollut yllätys, kuinka paljon ihmisiä kiinnostaa.

Kun äiti tulee luokseni Helsinkiin, teen hänelle ruokaa. Kerran hän lähetti töistä jälkikäteen tekstiviestin, jossa luki: En ole koskaan syönyt yhtä hyvää pastakastiketta."

MAISA KARJULA, 55, raahelainen geriarti, 12 lasta ja kolme lastenlasta. On ollut käynnistämässä seniorineuvolaa ja tehnyt työtä muistisairaiden parissa.


" En ole koskaan oikein viihtynyt hellan ääressä kuten Samuli nykyään. Olen kiireinen rättääjä-luonne. Mielestäni ruuanlaiton on sujuttava nopeasti ja helposti.

Siinä vaiheessa, kun perheessämme oli kuusi lasta, tajusin, ettemme mieheni kanssa selviä ruuanlaitosta ja kodinhoidosta pelkästään kierroksia lisäämällä. Meidän oli muutettava elämäntyyliä.

Lopetin mankeloimisen ja kehitin viikkosiivousjärjestelmän. Joka toinen viikko siivottiin perusteellisesti eli pestiin myös lattiat. Joka toinen viikko fuskattiin vähän eli imuroitiin ja siivottiin keittiö ja vessa. Noudatan tätä hyväksi havaittua järjestelmää yhä.

Rakensin myös ruokalistan, jolta teimme kymmenen vuoden ajan samoja, toimivia ruokia. Samulikin on saanut perinteisiä, suomalaisia kotiruokia: lihapullia, makaronilaatikkoa, kalaa ja perunamuusia.

TEIMME MIEHENI kanssa kotihommat yhdessä. Hän hoiti viikonloppuruuat, leipoi mokkapalat ja luki iltasadun lapsille.

Kotihommien hoitamisessa meitä auttoi sekin, että lounas- ja päivällisajat olivat liukuvat. Lounasta sai yhdentoista ja kahden välillä ja päivällistä neljästä kuuteen. Lapset osallistuivat ruoanlaittoon, ja sitten ateria odotti syöjiänsä.

Joka iltapäivä meillä tehtiin ruokaa iso annos, koska samaa ruokaa syötiin myös seuraavana päivänä aamupäivällä. Jos maanantaina tehtiin muusi kalapuikkojen seuraksi, sitä syötiin myös tiistaina lihapullien kera.

Maanantain kohdalla ruokalistassa luki aina 'pyhälliset'. Se tarkoitti, että silloin syötiin sunnuntain loput perunamuusit tai mieheni tekemät uuniruuat loppuun.

Ostin ruokaa kaupasta aina kahden viikon tarpeisiin. Ruokakasseja oli vähintään kuusi ja maitolitroja kymmenen. Leipää ostin kassillisen. Samuli ja muut pojat auttoivat kantamisessa. Ruuat maksettiin lapsilisillä.

Pikkulapsivuosista selvittiin, sillä emme olleet yksin. Olemme lauma.

MINÄ JA MIEHENI kävimme töissä silloinkin, kun lapset olivat pieniä. Meillä oli kotona perhepäivähoitaja. Monesti kun ajoin töistä kotiin, näin tienpientareella lasten ystäviä odottamassa, koska saavun töistä eli 'koska saa mennä Karjulaan'.

Työntäyteisistä pikkulapsivuosista selvittiin, koska emme olleet yksin. Minulla on liuta sisaruksia ja valtavasti serkkuja. Olemme 'lauma'.

KUN SAMULI OLI pieni, Suomessa ei käyty yhtä aktiivista keskustelua ravinnosta ja terveydestä kuin nykyään. Vain margariinista kohistiin.
Meillä syötiin terveellisesti. Aina oli tarjolla hedelmiä ja vihanneksia, ja kasviksia syötiin raakana. Maito oli rasvatonta, ja jäätelöä lapset saivat kerran viikossa.

Lauantaisin lämmitimme pakasteranskalaisia ja einesbroileripullia. Se oli helppoa ja kätevää, ja Samuli rakasti niitä. Karkkipäivän kunniaksi ostin laatikollisen irtokarkkeja ja jaoin ne nimilaputettuihin kertakäyttömukeihin kaikille 12 lapselle.

Siinä ei ole mitään ihmeellistä, että makkaran seassa on muutakin kuin lihaa. Niin on aina ollut.

OLEN IHAN TYYTYVÄINEN siihen, minkälaisella ruualla Samuli ja muut lapset on kasvatettu. Luotan edelleen einesruuan laatuun. Siinä ei ole mitään ihmeellistä, että makkaran seassa on muutakin kuin lihaa. Niin on aina ollut.

Pidän Samulin ajatuksesta, että liha palautettaisiin juhlaruoaksi. Se olisi kannatettavaa.

Samuli ja minä teemme molemmat työtä suomalaisten terveyden puolesta, mutta eri näkökulmasta. Hän puhuu ruokakulttuurista, minä taas ravitsemuksesta ja terveellisistä elämäntavoista.

SAMULI ON PIAN tulossa tänne Pattijoelle lapsuudenkotiinsa kahdeksi viikoksi vaimonsa ja lapsensa kanssa.

Silloin tiedämme, että Karjulassa saa kahden viikon ajan tavallista vaihtelevampaa ruokaa. Samuli ja hänen vaimonsa eivät tule tänne löhöämään, vaan he laittavat ruokaa ja puuhastelevat siinä missä muutkin.

Varmasti teemme lättytaikinan ämpäriin ja paistamme lättyjä aivan kuten silloin, kun Samuli oli pieni. Syömme nopeasti niin kuin aina olemme syöneet. Lauantaina saunan jälkeen nautimme pakasteranskalaisia ja kalapuikkoja."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2016.

Ismo Alanko on 56-vuotias rockmuusikko, joka tunnetaan muun muassa yhtyeistä Hassisen kone ja Sielun Veljet. Julkaissut vastikään livelevyn Yksin Vanhalla. Yksin-soolokiertue jatkuu vielä lokakuun 2017 loppuun asti. Asuu Helsingissä kuvataiteilija Johanna Sipilän kanssa. Pelaa kerran viikossa pingistä Kisahallissa, paitsi jos laiskottaa tai on hyvä ilma.

Tämä mies on ollut 19-vuotiaasta asti rocktähti. Silti hän väittää, että useimmat suomalaiset eivät vieläkään ole ihan varmoja, onko hänen etunimensä Ismo vai Ilkka.

Ismo Alanko makaa veneen kokassa ja tuijottaa taivasta.

Minä kuulun tähän, hän tajuaa yhtäkkiä. Kuulun ihan kaikkeen, noihin pilviin ja tähän puuveneeseen. Olen tosi pieni mutta osa taivasta.

Pieni Ismo tosiaan on, ehkä viisivuotias. Taivas on hänestä turva, sillä taivas ei muutu. Tapahtui elämässä mitä tahansa, sama aurinko paistaa aina, vielä sadankin vuoden päästä.

"Olin lapsena kohtuuttoman herkkä. Kun koulun pahat pojat tajusivat, että pillahdan itkuun mistä vain, ne oikein innostuivat itkettämään."
"Olin lapsena kohtuuttoman herkkä. Kun koulun pahat pojat tajusivat, että pillahdan itkuun mistä vain, ne oikein innostuivat itkettämään."

"Siinä ajatuksessa on minusta yhä jotain hirveän lohdullista", Ismo sanoo.

"Sinä hetkenä veneessä maatessani tunsin olevani yhtä kaiken kanssa. Tajusin, että olen yksi pieni palanen maailmankaikkeutta, en yhtään sen enempää enkä vähempää. Se oivallus on kantanut minua läpi elämän."

Maailmankaikkeuden vatvominen kuulostaa ehkä hieman juhlalliselta, mutta Ismon työssä se on tarpeellista puuhaa. 19-vuotiaasta asti hän on ollut rocktähti. Siinä ammatissa pysyy täyspäisenä vain, jos painaa mieleensä pari asiaa:

Olen pieni hippunen, mutta niin ovat kaikki muutkin.

Olen erityinen, mutta en sen erityisempi kuin kukaan muukaan.

Ikänäkö pitää nuorena

Ismo Alangon puheääni on yhtä matala ja vangitseva kuin hänen lauluäänensä.

Työhuone helsinkiläisen kerrostalon kellarissa on Ismolle tärkeä. "Tarvitsen paikan, jossa voi huutaa."
Työhuone helsinkiläisen kerrostalon kellarissa on Ismolle tärkeä. "Tarvitsen paikan, jossa voi huutaa."

Vaikka hän istuu työhuoneessaan helsinkiläisen kerrostalon kellarissa ja sanoo tavallisia asioita, kuten "olisitko halunnut kahvia, ostin vain limsaa", tuntuu kuin kuuntelisi konserttia.

Aluksi Ismo haluaa oikaista pari väärinkäsitystä. Ensimmäinen on se, että hän olisi muka ahkera.

Ei ole.

"Usein päätän, että tulen työhuoneelle joka aamu. Mutta heti jos aurinko paistaa, menenkin pyöräilemään. Olen laiskuri, en viitsi tehdä edes ruokaa. En tajua, miksi Ilkka-veljenikin kutsuu minua työnarkomaaniksi."

Todennäköisesti Ismo ei vain huomaa tekevänsä töitä. Pyöräillessään tai löysäillessään kaupungilla hän nimittäin miettii sanoituksia. Sanat pyörivät päässä, etsivät oikeaa järjestystä ja siirtyvät jonain päivänä valmiina paperille.

Lehtitietojen mukaan kuntoaan Ismo kuitenkin hoitaa kurinalaisesti, esimerkiksi uimalla. Pitääkö paikkansa?

"Ei. Usein huomaan, etten ole liikkunut kahteen viikkoon. Itsekurini on surkea. Olen ihan yhtä hulttio kuin nuorena. Vanhetessa hulttious vain muuttaa muotoaan."

Vaikka silmien ympärillä on naururyppyjä, on vaikea uskoa, että marraskuussa tämä mies täyttää 57.

Ismo on elänyt tyypillisen rokkari-elämänkaaren, jossa on yksi mahtava puoli: vanhetessa nuorenee.

"Jos nuorena tarpeeksi rellestää ja vetää ittensä ihan paskaks, ja vasta näin vanhemmiten rauhoittuu, onkin tavallaan paremmassa kondiksessa vanhana kuin nuorena. Siksi tunnen itseni aina vain nuoremmaksi. Ikänäkökin voi kyllä vaikuttaa. En näe itseäni peilistä enää kovin tarkasti."

Tykkäävätkö ne musta?

Kun 19-vuotias Ismo Kullervo Alanko ilmestyi julkisuuteen, kaikki kävi äkkiä.

Joulukuussa 1979 hän perusti joensuulaiskavereittensa kanssa punk-yhtyeen, jonka he nimesivät paikallisen ompelukoneliikkeen mukaan Hassisen koneeksi. Liikkeen omistaja pahastui kunniasta niin, että muutti yrityksensä nimen Joensuun Konepalveluksi.

Toukokuussa yhtye voitti rockin SM-kisat. Syyskuussa ilmestyi albumi, jolla Ismo lauloi, että on mukavaa olla rappiolla, olla vaan täysi nolla.

Levy myi heti kultaa.

"Muutuimme yhdessä yössä tuntemattomista maalaispojista rocktähdiksi. Kuuppahan siitä sekosi. Yritimme olla muuttumatta kusipäisiksi, mutta aika vaikeaa se oli."

Bändi teki noin 150 keikkaa vuodessa. Useimmat niistä olivat tanssilavoilla syrjäisten pöpelikköjen keskellä.

"Se oli hirveän hauskaa ja helvetin ahdistavaa. Menestyksestä tuli ristiriitainen olo. Tavallaan tuntui, ettei olisi sittenkään saanut olla julkkis eikä rocktähti, vaikka juuri siitä olin haaveillut."

Rahakin hämmensi. Musiikillaan Ismo halusi kapinoida kaupallisuutta vastaan, ja yhtäkkiä samoista biiseistä tulikin rahaa. Se tuntui väärältä.
Keikkapalkkionsa Ismo sijoitti käytettyyn sitikkaan, joka hajosi heti, sekä Joensuun halvimpaan pianoon, jota hän soittaa vieläkin.

Ismo oppi, että jokainen keikka herättää kolme tunnetta.

"Juhliminen oli ankaraa ja jatkuvaa. Viinanjuonti oli keino kestää omaa hämmennystä ja yleisesti hyväksytty tapa, jota kaikki bändit 1980-luvulla harrastivat."

Tyhjyys iskee esiintymisten jälkeen vieläkin, 37 vuoden uran jälkeen.

"Tyhjyys tulee aina, ja se on vain lusittava. Kyllä paskaa fiilistä aina muutaman päivän kestää."

Vaikka keikka olisi mennyt hyvin, jo takahuoneessa nousee epävarmuus. Onnistuinko? Tykkäsivätkö ne?

"Tyhjyys tulee aina, ja se on vain lusittava. Kyllä paskaa fiilistä aina muutaman päivän kestää. Silloin voi vaikka tuijottaa seinää tai katsoa telkkaria. Jos juo eli ottaa rundinollauksen, tyhjyys kestää pitkään, mutta jos ei ota, se kestää vain pari päivää."

Se toinen I. Alanko

Kuvittele olevasi rocktähti.

Olet kuvitellut ehkä jo aiemminkin. Useimmat meistä ovat.

Mitä tähti tekee? Loistaa aina. Valaisee muita. On korkealla, toisten yläpuolella, kaikkien tuijoteltavissa.

Kuulostaa melko vaativalta työnkuvalta. Ei ihme, että Ismon on välillä muistutettava itseään siitä, että hän on vain ripaus maailmankaikkeutta.

Vaikeinta työssä on ollut julkisuus. Se on kuin kolmas pyörä, joka on tunkenut Ismon ja musiikin väliin.

"Ihmissuhteissani olen hyvin arka ja ujo."

Nuorena hermo meni heti, jos joku hoipersi kapakassa selittämään jotain. Se johtui epävarmuudesta.

"Olen aina ollut hyvin arka ja ujo. En esiintyessäni mutta ihmissuhteissani. Nuorempana kuvittelin helposti, että muut ihmiset ovat jotenkin minua ylempänä. Että ne ovat fiksumpia ja tajuavat minua enemmän, koska niillä on hieno koulutus tai titteli."

Vanhemmiten sekin harhaluulo on haihtunut.

"Enää en myöskään kuvittele, että kaikki olisivat loputtoman kiinnostuneita juuri minusta. Koska eivät ne ole!"

Itse asiassa Ismo on melko varma, että moni tämänkin jutun lukijoista kuvittelee, että haastateltavana on parhaillaan Ilkka Alanko Neljästä Ruususta.

Ilkka on Ismon pikkuveli, tunnettu muusikko hänkin, kuten myös heidän kaksi muuta sisarustaan, Helsingin kaupunginorkesterin viulisti Satu Alanko-Rautamaa ja Radion sinfoniaorkesterin huilisti Petri Alanko.

Sekä Ilkka että Ismo kuuluvat maan tunnetuimpiin rocktähtiin. Siitä huolimatta heidät sekoitetaan toisiinsa vähintään kerran kuussa.

"Niin usein, ettei se enää edes naurata", Ismo sanoo.

Viimeksi pari päivää sitten Ilkka lähetti Ismolle kuvan, jossa näkyi mainos eräiltä festareilta. Kuvassa hymyili Ilkka. Kuvan alla luki "Ismo Alanko".

"Osaan matkia Ilkka-veljeni lavamaneereita täydellisesti, samoin hän minun. Kun kerran ilmestyin Ilin keikalle vetämään encorea, yleisö luuli minua häneksi", Ismo sanoo.
"Osaan matkia Ilkka-veljeni lavamaneereita täydellisesti, samoin hän minun. Kun kerran ilmestyin Ilin keikalle vetämään encorea, yleisö luuli minua häneksi", Ismo sanoo.

"Veikkaan, että suurin osa suomalaisista luulee, että on olemassa vain yksi I. Alanko. Se, joka soittaa Neljässä Ruusussa ja jolla oli ennen bändi nimeltä Hassisen kone."

Ruoka, vesi, rakkaus

Ismo myöntää, ettei haastattelujen antaminen ole vieläkään hänen lempipuuhaansa. Urheasti hän kuitenkin yrittää vastata henkilökohtaisiinkin kysymyksiin.

Kuten tähän: Miten käsityksesi rakkaudesta on muuttunut?

"Nuorempana en tajunnut, miten merkittävä asia se oikeasti on. Ihmisen on saatava ruokaa ja vettä, jotta hän pysyy hengissä, mutta kolmanneksi tärkein on rakkaus. Usein mietin, miten rakkauselämä vaikuttaa esimerkiksi poliitikkojen tai sissipäälliköitten päätöksiin. Jos heillä menisi paremmin rakkausrintamalla, tekisivätkö he ihan erilaisia päätöksiä?"

Omasta rakkauselämästään Ismo kertoo vain sen, että asuu avoliitossa kuvataiteilija Johanna Sipilän kanssa. Liitostaan näyttelijä Kirsti Kuosmasen kanssa hänellä on 17-vuotias tytär ja 24-vuotias poika.

"Vaikeinta elämässä on minusta vanhemmuus. Sen mukana tulee kaikki, koko ihmiselon kirjo. Mistään omista asioistaan ei ole yhtä huolissaan kuin lastensa asioista", Ismo sanoo.

"En tiedä yhtään, miten olen isänä onnistunut."

"Joskus tuntuu, että vanhemmuus on rooli, jossa voi vain epäonnistua. Kukaan ei saa siitä huippuarvosanaa, teki mitä vain. En tiedä yhtään, miten olen isänä onnistunut. Ainakin olen yrittänyt olla läsnä lasteni elämässä mahdollisimman paljon."

Kun Ismolta kysyy, mitä hän tekee nykyisin lastensa kanssa, kysymys tuntuu hänestä niin henkilökohtaiselta, ettei hän halua vastata.
Varovaisuuteen on syy.

"Olen ollut julkisessa ammatissa melkein 40 vuotta. Samalla olen yrittänyt pitää profiilini niin matalana kuin mahdollista. Minulle on tosi tärkeää, että pystyn käymään uimahalleissa ja kulkemaan raitiovaunuilla, tekemään ihan tavallisia asioita ja silti myös tätä rakastamaani työtä. Se on suurta vapautta."

Mie oon mualta

Yksi Ismon tuntemattomista helmistä on kappale Mie oon mualta. Se syntyi vastaiskuna Mikko Alatalon Mä maalaispoika oon -hitille.

"Minusta oli niin törkeää väittää, että joku maalainen muka sanoisi 'mä maalaispoika oon'. Sehän on ihan stadilaista puhetta!" Ismo sanoo ja tuohtuu vieläkin.

Mie oon mualta -kappaleen Ismo sävelsi ja sanoitti 11-vuotiaana. Samaan luomiskauteen sijoittuivat biisit, joissa seikkailevat hahmot Ravintolamuusikko Ronkainen, Teurastaja Turunen ja Nariseva Naapuri.

"Alkusoinnut olivat silloin minusta kova juttu. Johtui varmaan siitä, että kuulin äidin lausuvan niin paljon kalevalaista matskua. Äidiltä perin palavan innostuksen kieleen."

Lausuntataiteilija, opetusneuvos Anna-Liisa Alanko on nyt 82. Hän lausuu ja kirjoittaa runoja vieläkin.

Pienenä Ismo seurasi sivusta, kuinka äiti avasi kotona ääntään.

Nynnyng tynnyng, ninning ginning, kuului äidin suusta. Sen jälkeen äiti raportoi Ismolle yksityiskohtaisesti, miten hengitysharjoitukset vaikuttavat ääneen laatuun.

Ismo painoi kaiken mieleensä.

Kun äiti joogasi, Ismo seisoi päällään vieressä. Kun äiti harjoitteli lausuntailtaa varten olohuoneessa, Ismo kuunteli sohvalla. Kun äiti esiintyi, Ismo hoiti tehosteita ja pyöritti ylpeänä mankkaa kulisseissa.

Voitto-isä työskenteli pankissa ja eteni pankinjohtajaksi. Vapaa-ajallaan hän lauloi kuorossa, ei alankomaisena bassona vaan tenorina.

"Isä oli jämpti pohjalainen, hyvin kiireinen mies. Uskon, että hänen syvin haaveensa oli tulla muusikoksi. Ehkä siksi meitä kannustettiin niin innokkaasti soittotunneille."

Ismo soitti selloa ja perusti ensimmäisen bändinsä 13-vuotiaana. Ohjelmistoon kuului Jöröjukkarock. Säveltely ja sanoittelu tuntui hänestä yhtä selvältä ja luontevalta kuin syöminen ja nukkuminen.

"16-vuotiaana pidin itseäni jo aivan mahtavana biisintekijänä. Lähettelin nauhojani levy-yhtiöihin ja sain aina saman ystävällisen palautteen: valitettavasti emme voi sijoittaa musiikkia tuotantoomme."

Kun Ismo oli 23-vuotias, isä kuoli sydänkohtaukseen.

Päivällä Ismo kävi hautajaisissa. Illalla hän meni Varkauteen silloisen yhtyeensä Sielun Veljien keikalle.

"Bändi oli kupla, joka suojeli minua. Surun käsittelin vasta vuosia myöhemmin."

Hittikin voi hävettää

Miten näitä tehtiin? En osaa mitään. En ole ammattilainen.

Siltä Ismosta tuntuu joka kerta, kun hän alkaa säveltää uutta kappaletta.

"Biisin ensimmäinen versio on aina räpellys. Niin surkea, että mietin, enkö ole oppinut 40 vuodessa mitään."

"Ensimmäinen versio on aina räpellys. Niin surkea, että mietin aina, enkö todellakaan ole oppinut 40 vuodessa mitään."

Enää hän ei pelästy surkeusvaihetta. Se on osa työtä, ja työtään hän rakastaa. Sitä paitsi on niitäkin kappaleita, jotka syntyvät itsestään. Sellainen oli Kun Suomi putos puusta.

Oli vuosi 1990. Ismo istui uimahallin saunassa ja kuunteli tuntemattoman miesjoukon paasausta politiikasta.

"Yhtäkkiä aloin miettiä, miten nopeasti Suomi oli muuttunut. Äitini asui vielä mökissä, jossa ei ollut sähköjä."

Ismo lähti saunasta, pukeutui, käveli uimahallin kahvioon ja kirjoitti biisin sanat. Kotona hän istui pianon ääreen ja teki tekstiin sävelet.

Taiteilijaelämää-hitin synnyttäminen sen sijaan kesti puolitoista vuotta. Niin kauan vei, ennen kuin miksaaja keksi yhdistellä osaset niin, että kappale lakkasi kuulostamasta "vaisulta ja köpöseltä".

"Kyllä minä sitäkin biisiä ensin häpesin. Sanoitus oli niin älytön. Kun kuulin kappaleen ensimmäistä kertaa autoradiosta, en meinannut uskoa korviani. Haluavatko ne oikeasti soittaa tätä?"

Joskus ensin pulpahtaa teksti, joskus melodia. Joskus ei pulpahda yhtään mitään vuoteen.

Ismo ei osaa soittaa viulua, mutta soittaa sitä silti. Tosin sellotyyliin.
Ismo ei osaa soittaa viulua, mutta soittaa sitä silti. Tosin sellotyyliin.

Saarnaajaksi Ismo ei aio ryhtyä koskaan.

"Jos hoen seuraavalla sinkullani, että Trump on perseestä, Trump on perseestä, tajuuttekste hei, Trump on perseestä, maailma ei muutu mitenkään. Mutta jos biiseistäni paistaa läpi se, että olen rakkauden ja myötätunnon asialla, pystyn ehkä vaikuttamaan yksittäiseen ihmiseen. Jos saan lauluillani yhdenkin ihmisen tuntemaan, ettei hän ole maailmassa yksin, työni ei ole turhaa. Se on tosi pientä ja hidasta vaikuttamista, mutta tärkeää."

Tänäkin syksynä Ismo lähtee soolokiertueelle, nousee yksin lavalle, laulaa tunteensa ulos ja jännittää, tunnistaako yleisö ne omikseen.
"Laulaessa tuntuu, kuin olisin pelkkää ääntä. Aistin yleisön läsnäolon. Se on mukana äänessä, jota tuotan. Se on kummallisen eheyttävä kokemus. Maailman hienoin tunne."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 18/2017.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Elämää Siskolassa -blogin pitäjälle vanha hirsitalo on suuri inspiraation lähde.  

Kerro jotain itsestäsi!

Olen 31-vuotias eteläkarjalainen, peruspositiivinen kahden tytön äiti. Ammatiltani olen optikko, ja työssäni pääsen toteuttamaan pikkutarkkaa ja järjestelmällistä puolta itsessäni. Nautin aktiivisesta elämästä, mutta vastapainoksi kaipaan kotona rauhoittumista ja hiljentymistä.

Haluan tehdä joka päivä itselleni ja perheelleni tärkeitä asioita. Jos on oikein kiire, riittää, että saa hetken hengähtää sohvalla, rapsutella koiraa ja juoda kupin teetä. 

Pidät blogia nimeltä Elämää Siskolassa. Mikä paikka on Siskola ja ketä siellä asuu? 

Siskola on kotimme, vanha keltainen, hirsinen paritalo. Se on puuhamaamme, jossa tekeminen ei lopu kesken. Siskolassa asuu minun lisäkseni mieheni ja kaksi tytärtämme sekä koiramme Vainu. 

Siskolan voi ajatella olevan myös mielentila: arjen herkkuja ja helmiä oikeiden siskojen ja sielunsiskojen kera.

Mistä kirjoitat blogissasi? 

Kirjoitan itselleni läheisistä asioista, kuten ruuanlaitosta, leivonnasta, perhe-elämästä ja puutarhasta. Pääpaino on elämän positiivisissa asioissa. Haluan tuoda ripauksen juhlaa arjen keskelle.

Arkeeni kuuluvat ruuanlaitto ja hyvästä ruuasta nauttiminen. Päivän tärkein hetki on se, kun perhe kokoontuu yhden pöydän ääreen vaihtamaan päivän kuulumisia. Siksi monet asiat blogissani liittyvät ruokaan.

Välillä blogissani piipahdetaan myös vanhassa Pappilassa, joka on vanhempieni kotitalo. Mielenkiintoinen vanha hirsitalo sekin, josta saisi vaikka ihan oman bloginsa! 

Blogissasi on herkullisia reseptejä. Millaisia ruokia tai leivonnaisia tykkäät valmistaa? 

Leipominen on erityisen mieluisaa puuhaa, ja sitä on kiva tehdä yhdessä lasten kanssa. Monissa leivontaresepteissäni on mukana lapsuuden makumuistoja.

Tykkään käyttää ruuissani kausituotteita ja mahdollisuuksien mukaan omasta tai läheisten puutarhasta saatuja tuotteita. Etenkin kasvisruuat ovat lähellä sydäntäni.  

Ruuanlaittajana arvostan hyviä raaka-aineita ja yksinkertaisia ja helppoja reseptejä. Ruuanlaiton ja leivonnan kuuluu olla hauskaa!  

Mistä asioista inspiroidut? 

Arjen pienistä ja kauniista asioista, luonnosta, puutarhasta. Lapset ovat myös hyviä ideapankkeja. He ovat aina innolla mukana kaikessa luovassa toiminnassa.

Myös vanha talo toimii suurena inspiraation lähteenä. Siskolassa on hyvä henki, joka inspiroi minua. 

Seuraatko itse blogeja?  

Luen säännöllisesti kaikkia Kodin Kuvalehden blogeja ja lukijayhteisön blogeja. Lisäksi luen erilaisia muoti-, lifestyle-, puutarha- ja ruokablogeja. Joskus saatan vain surffailla blogisivuilla ja etsiskellä uudenlaisia luettavaksi.  

Tällä hetkellä olen koukussa Alexa Dagmarin muotiblogiin, vanhan talon elämästä kertovaan Jovelan talopäiväkirja -blogiin ja ikisuosikkiini Kalastajan vaimo -blogiin. 

Mitä harrastat? 

Tänä syksynä aloitin uudestaan pitkän tauon jälkeen rakkaan harrastukseni, viulun soittamisen. Lisäksi käyn zumbassa ja ulkoilen paljon koiramme Vainun kanssa.  

Kun kysyin lapsena äidiltäni, mitä harrastat, hän vastasi: "puutarhanhoitoa ja ruuanlaittoa". En oikein ymmärtänyt, sillä mielestäni ne eivät olleet oikeita harrastuksia. Nyt vastaan tähän kuitenkin äitini sanoin, että harrastan puutarhanhoitoa ja ruuanlaittoa.

Vapaa-aikaa kuluu myös vanhan hirsitalomme parissa. Vanhassa talossahan tunnetusti riittää tekemistä. 

Mistä unelmoit? 

Aika monet unelmat liittyvät Siskolaan ja täällä asuviin ihmisiin. Konkreettisimmat unelmat ovat remontointihaaveita.

Salaa haaveilen, että joskus alkaisin vielä opiskelemaan.

Sekin olisi aika unelma, jos saataisiin muutama ihana aurinkoinen syyspäivä tämän jatkuvan vesisateen tilalle.