Pirjo piirtää äitinsä sormeen silmät. Niin syntyy lapsuudesta tuttu tv-hahmo Hapsiainen. ”Kerran esitin Hapsiaista jäähallin lavalla, eikä kukaan nauranut”, Pirjo kertoo.
Pirjo piirtää äitinsä sormeen silmät. Niin syntyy lapsuudesta tuttu tv-hahmo Hapsiainen. ”Kerran esitin Hapsiaista jäähallin lavalla, eikä kukaan nauranut”, Pirjo kertoo.

Perhekuvioita. Näyttelijä ja koomikko Pirjo Heikkilällä on yksi fani ylitse muiden, Sirpa-äiti. Tämä ei loukkaannu, vaikka tytär repii välillä tiukkaa huumoria taustastaan.

Pirjo Heikkilä on 37-vuotias stand up -koomikko ja näyttelijä, joka tunnetaan muun muassa ohjelmista Hyvät ja huonot uutiset ja Siskonpeti. Pirjo on mukana Kaikki äitini, kaikki tyttäreni -näytelmässä, joka on tehty Kodin Kuvalehden lukijoiden tarinoiden pohjalta. Näyttelijä elää sinkkuna Helsingissä.

”Yksi Siskonpeti-komediasarjamme pidetyimmistä sketseistä kertoo äidistä, jota ei saa huomioida. Kun jälkikasvu on kylässä, hän paapoo muita ja vähättelee leipomiaan tarjoomuksia. Hän ei malta istua alas muiden seuraan, vaan syö mieluummin seisaaltaan. Loppuhuipennuksessa äiti asettuu makuulle avoimeen arkkuun ja huutelee sieltä tehneensä omien hautajaistensa ruuat valmiiksi pakkaseen, ettei lapsille vain koidu hänestä ylimääräistä vaivaa.

Sketsin esikuva on äitini Sirpa. Se on kirjoitettu rakkaudella, ei pilkaten.

Äiskä asettaa aina muut itsensä edelle. Hän stressaa, hermoilee ja pelkää aina pahinta. Äidin mielikuvituksessa lomalento päättyy vuorenseinään, flunssa paljastuu syöväksi, nurkan takana väijyy aina katastrofi. Me lapset yritämme vakuutella, että kaikki saattaa elämässä mennä myös ihan hyvin, mutta äiti ei usko meitä.

USKON PESSIMISMIN JOHTUVAN äidin taustasta, lapsuuden tiukasta uskonnollisuudesta ja pelottelusta. Äidin elämä ei ole ollut helppoa.

Vaikeat kokemukset eivät silti ole lyöneet häntä lattiaan. Äidissä on valtavasti lämpöä ja huumoria. Uskon, että minun viihdyttäjän taipumukseni periytyvät nimenomaan hänen sukunsa puolelta. Siellä on aina vitsailtu ja tarinoitu.

”On suloista ja tärkeää saada äidiltä tekstiviesti: Olit tosi hyvä.”

ÄITI KOHTELEE kaikkia ihmisiä samanarvoisina. Hän ei tuomitse ketään vaan on sydämellinen ja vieraanvarainen ihminen. Äiti ei valita edes silloin, jos saa huonoa palvelua - vastapuolellehan voisi tulla siitä paha mieli.

Omiensa puolta äiskä kuitenkin pitää lujasti. Minun elämässäni tämä näkyy esimerkiksi niin, että hän katsoo kaikki tv-ohjelmat, joissa olen mukana ja lukee jokaisen minusta tehdyn haastattelun.

On suloista ja tärkeää saada äidiltä tekstiviesti: Olit tosi hyvä. Äidin usko minuun on pohjaton. Tiedän, että ainakin yksi ihminen maailmassa on aina minun puolellani.

Pyrin aikoinaan näyttelijänopintoihin kymmenen kertaa, turhaan. Äiti totesi vain, etten minä mokomien tosikoiden kanssa olisi viihtynytkään.

Tieni alalle avautui lopulta stand up -keikkailun kautta. Äiskä tuki minua joka vaiheessa ja tuli usein katsomaan esiintymisiäni.

YLÄASTEIÄSSÄ OLIN ihan hyvä oppilas, mutta kova kujeilemaan. Kiinnitin esimerkiksi makkaransiivun neulalla koulun ilmoitustauluun, vein jäisen koiranpökäleen koulun aulaan ja liimasin kurkkuviipaleen seinällä riippuvaan Urho Kekkosen muotokuvaan. Kun tuli sanomista, äiti puolusti. Häneltä olen oppinut, että tyttökin saa olla äänekäs ja viedä tilaa.

En yllättynyt vanhempieni erosta enkä surrut sitä. Jo 15-vuotiaana ymmärsin äidin ratkaisun ja opin tärkeän asian: huonoon parisuhteeseen ei kannata jäädä. Tiesin, että äiskä selviytyy.

”Jo 15-vuotiaana ymmärsin äidin ratkaisun ja opin tärkeän asian: huonoon parisuhteeseen ei kannata jäädä.”

ULKOPUOLISUUDEN TUNNE alkoi vaivata minua aikuisena, kun olin muuttanut Lahdesta Helsinkiin.

Siskoni, veljeni ja äitini asuivat lähekkäin ja työskentelivät samassa lounasravintolassa. Jutut pyörivät sen ympärillä. Koin, etteivät minun kuvioni juuri kiinnosta heitä.

Pyörittelin mielessäni asioita, joissa äiti olisi voinut toimia toisin. Mietin, oliko minua kohdeltu tasapuolisesti suhteessa sisaruksiini. Taisin olla vähän mustasukkainen.

PÄÄSIN KUITENKIN YLI tuosta vaiheesta. Löysin Helsingistä uusia ystäviä ja ymmärsin, ettei suhdetta läheisiin kannata rakentaa loukkaantumisen tunteiden kautta. Tajusin, ettei kipuilu itsetuntoni kanssa ole äidin vika.

Äiti on minusta erillinen ihminen, oma persoonansa. Hänen hommansa ei ole ratkaista minun ongelmiani.

Nykyään olemme äidin kanssa todella läheisiä, parhaita kavereita. Suvun juhlissa on ihana katsella Sirpaa vauhdissa. Parhaimmillaan hän on estoton ja iloinen ihminen, hauskuuttaa porukkaa väsymättä aika tuhmillakin jutuilla.

Mikä mahtava muija, ajattelen silloin.”

Sirpa Porkka on 62-vuotias eläkeläinen, joka asuu Lahdessa puolisonsa ja kolmen kissansa kanssa. Hänellä on kolme lasta - Eija, Pirjo ja Juha - ja kolme lapsenlasta. Sirpa on nähnyt Pirjon tähdittämän Kaikki äitini, kaikki tyttäreni -esityksen kolme kertaa. Hän nauraa aina katsomossa niin, että poskiin sattuu.

”Tyttäreni Pirjo, Piipa, on aina kannustanut minua. Jo päivän ikäisenä vauvana hän katsoi minua ihaillen silmiin ja koetti hymyillä. Se oli ihmeellistä, sillä siihen aikaan en nähnyt itsessäni mitään ihailun arvoista.

Synnyin 1950-luvulla vanhimmaksi tyttäreksi yhdeksänlapsiseen lestadiolaiseen perheeseen. Meitä peloteltiin helvetin lieskoilla. Housut tytöllä olivat syntiä. Tukan leikkaaminen oli syntiä. Kaikki kaunis oli syntiä.

Koulussa kuljin lysyssä ja häpesin rumia vaatteitani. Olin rassukka, jota kiusattiin lestadiolaisuudesta.

Joka ilta piti pyytää anteeksi pahoja tekojaan, vaikka ei olisi tehnyt mitään. Viikonloppuisin käytiin seuroissa kuuntelemassa saarnoja.

Se kaikki alkoi tuntua minusta järjettömältä jo varhain. Päätin, etten koskaan tuputa omille lapsilleni mitään sellaista.

IRROTTAUDUIN LIIKKEESTÄ 18-vuotiaana, jolloin muutin kotoa ja menin naimisiin. Pian syntyi esikoiseni Eija.

Samoihin aikoihini äitini sairastui syöpään. Hän kuoli, kun olin 20. Kaksi viikkoa sen jälkeen leikkautin otsatukan ensimmäistä kertaa elämässäni.

Äidin kuoltua isäni juominen riistäytyi salatusta paheesta todelliseksi ongelmaksi. Känniporukat alkoivat majailla lapsuudenkodissani.

Sisarussarjamme nuorimmat, 5-, 6- ja 7-vuotiaat, jäivät tuuliajolle. Me vanhimmat sisarukset kävimme hoitelemassa heitä parhaamme mukaan. Ajattelin, että jos Jumala todella olisi olemassa, hän ei sallisi tällaista.

Kuin ihmeen kaupalla selviydyimme. Noista ajoista minulle ja sisaruksilleni jäi läheinen side. Olemme kaikki irrottautuneet lestadiolaisuudesta, minä en enää kuulu edes kirkkoon.

LAPSUUS JÄTTI JÄLKENSÄ. Olen koko ikäni joutunut tekemään töitä itsetuntoni kanssa. Mielessäni piilee alituinen rangaistuksen pelko. Jos minulla on kivaa, ajattelen heti, että kohta saan maksaa tästä. Pahinta olisi, jos rangaistus tulisi lasteni kautta, sillä sitä en kestäisi. Lapseni sanovat minulle aina, että lopeta jo, sinua on tässä elämässä rangaistu tarpeeksi. Yritän uskoa hyvään, mutta se on vaikeaa.

”Mielessäni piilee alituinen rangaistuksen pelko. Jos minulla on kivaa, ajattelen heti, että kohta saan maksaa tästä.”

En ole halunnut kahlita lapsiani. Jos he haluavat värjätä hiuksiaan, ottaa tatuointeja tai lävistyksiä, sanon että siitä vain. Alkoholikaan ei ole perheessämme tabu. Kun tyttöni olivat teinejä, sanoin heille, että parempi tulla kännissä kotiin kuin sammua hankeen tai joutua väärään sänkyyn. Onneksi heillä on aina ollut järki päässä.

Parhaita muistoja minun ja Pirjon takavuosien etelänmatkalta on se, kun köllöttelimme yhdessä iltapäiväauringossa, joimme pehmeät hiprakat sangriasta ja puhuimme elämästä.

PIRJO OLI ITSEPÄINEN ja villi leikki-ikäinen, joka sanoi asiaan kuin asiaan aina ei. Mietin välillä, kuinka oikein pärjään hänen kanssaan.

Murrosikään mennessä hän kuitenkin tasoittui. Samoihin aikoihin erosin lasteni isästä.

Liittomme oli vaikea. Kestin sitä pitkään, koska ajattelin, etten ansaitse parempaa. Kun lapset olivat kouluiässä, pääsin kuitenkin töihin ja aloin saada omaa rahaa. Tajusin, että pärjään itsekseni. Ennen eroa kysyin silti lapsilta, tahtooko joku heistä jäädä isänsä luo. Jos joku olisi halunnut, en olisi lähtenyt, sillä en olisi mistään hinnasta jättänyt lapsiani. He kuitenkin ymmärsivät tilanteen. Muutimme uuteen kotiin, joka oli vain meidän.

”Välillä Pirjo epäilee itseään ja kykyjään. Silloin teen parhaani lohduttaakseni.”

Elämäni valoisin vaihe alkoi, kun vuosi eron jälkeen tapasin nykyisen puolisoni Jukan. Olemme olleet yhdessä yli kaksikymmentä vuotta.

NYT OLEN JO eläkkeellä. Selkääni särkee usein, raskas työ on vääntänyt sormeni vinoon. Parasta elämässäni ovat rakkaat ihmiset. Houkuttelen usein Pirjoa muuttamaan Helsingistä Lahteen, koska tykkäisin siitä, että hänkin asuisi lähellä.

Pidämme kiinni tietyistä perinteistä, kuten yhteisestä joulusta ja äitienpäivästä. Saan joka vuosi kimpun valkovuokkoja, ja minulle lauletaan äitienpäivälaulu. Lapseni halaavat minua usein. Se tuntuu hyvältä. Lapsuudenperheessäni ei halattu koskaan.

VÄLILLÄ PIRJO EPÄILEE itseään ja kykyjään. Silloin teen parhaani lohduttaakseni. Pirjo on lahjakas, rohkea ja aito ihminen.

Hän rakastaa sitä, että saa ihmiset nauramaan. Se ei katso aikaa eikä paikkaa. Muistan, miten hän lapsena Lisebergin huvipuistossa Göteborgissa päätti alkaa esittää Pirkka-Pekka Peteliuksen Apuva-miestä.

Villitys kesti päiväkausia, eikä Pirjo ollut moksiskaan, vaikka ruotsalaiset tuijottivat. Ne raukat kun eivät olleet James Potkukelkasta koskaan kuulleetkaan.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 7/2017.

Matias syntyi terveenä, sitten hän sairastui Leighin syndroomaan. Lapsesta tuli Mika Ahosen suurin opettaja. "Olen ylpeä Matiaksesta juuri sellaisena kuin hän on."

Matiaksen nelikuukautisneuvolassa paino ja pituus olivat terveydenhoitajan mielestä kohdillaan, mutta vauvan katsekontakti oli kadonnut.

Mika Ahonen oli huomannut sen itsekin.

”Kun pari viikkoa aikaisemmin pidin Matiasta sylissä ja juttelin hänelle, lapsi katsoi suoraan silmiini ja kuunteli, mitä asiaa isällä oli.”

Niin kuin terveet vauvat. Sellaisena Matias oli syntynyt. Nyt lapsi tuntui luisuneen jonnekin kauemmas, omiin maailmoihinsa.

Matias ei jaksanut enää imeä maitoa. Sitten alkoivat epilepsiakohtaukset.

Pari kuukautta myöhemmin neurologi kertoi diagnoosin: Harvinainen, perinnöllinen Leighin oireyhtymä. Etenevä keskushermostosairaus, joka aiheuttaa älyllisten ja liikunnallisten taitojen taantumisen.

Parantavaa hoitoa ei ole. Noin puolet sairastuneista menehtyy kolmeen ikävuoteen mennessä.

Elämä laittoi polvilleen

Suru lapsen sairaudesta ja lähestyvästä kuolemasta on arkista ja suurta.

Sellaista, että ruokakauppaan lähteminen vaatii ylivoimaisia ponnistuksia ja perillä unohtaa, mitä oli tarkoitus ostaa.

Että yrittää puhua pikkuveljen sairaudesta  9- ja 10-vuotiaiden isosisarusten kanssa ja huomaa, etteivät he halua jutella.

Suru on sitä, että keittää muille lapsille spagettia ja annostelee nuorimmalleen ravintoliuosta PEG-letkuun.

Että ymmärtää, ettei kaksivuotiaalle isosiskolle ehkä koskaan jää muistoja pikkuveljestään. Eikä lastenhuoneesta koskaan kuulu heidän pulinaansa illalla, kun pitäisi jo nukkua.

Että valvoo, pelkää ja toivoo. Ja herää aamulla jälleen yhtä sairaalareissua varten.

Että kuulumisten kyselijöille on vaikea vastata, koska itkettää niin paljon.

Että keittää muille lapsille spagettia ja annostelee nuorimmalleen ravintoliuosta PEG-letkuun.

”Elämä laittoi polvilleen”, Mika sanoo.

Kolme sanaa kertoo kaiken. 

"Kun aamulla katson Matiasta, mietin, että siinä on minun poikani, joka herää taistellakseen ja selviytyäkseen taas yhden päivän elämästä. Isän poika."
"Kun aamulla katson Matiasta, mietin, että siinä on minun poikani, joka herää taistellakseen ja selviytyäkseen taas yhden päivän elämästä. Isän poika."

Minun piti opettaa poikani luistelemaan

Ensimmäisten kuukausien aikana Mika ajatteli usein Matiaksen diagnoosista kertoneen neurologin sanoja. Ne olivat Mikan mielestä viisaat.

”Hän puhui äideistä, jotka ovat usein lapsen nykyhetkessä kiinni ja isistä, jotka miettivät jo lapsen tulevaisuutta ja sitä, mitä kaikkea haluavat antaa lapselleen.”

Mikakin oli kuvitellut kaikenlaista.

Matiaksen kanssa voisi istua illalla saunanlauteilla vierekkäin. Ehkä hän innostuisi jääkiekosta, kuten isoveljensä. Joskus voisi tehdä miesten reissun ihan kahdestaan, mennä vaikka hotelliin yhdeksi yöksi. 

”Diagnoosipäivänä menetin ne toiveet ja unelmat. Kaikki muuttuikin eloonjäämistaisteluksi.”

Kun ensimmäinen vuosi tuli täyteen, se oli jotenkin yllätys. Kaikki selvisivät.

Päivät kuluivat. Mika katsoi Matiasta ja ajatteli: pienet ovat minun murheeni, kun vierestä seuraa, mitä oma poika käy läpi.

”Kun ensimmäinen vuosi tuli täyteen, se oli jotenkin yllätys. Kaikki selvisivät. Jokainen vuosi sen jälkeen on ollut samanlainen yllätys”, Mika sanoo.

Jossain vaiheessa arjesta tuli aika tavallista, vaikka se ei ollutkaan sellaista kuin oli suunnitellut tai toivonut.

Tunnen itseni pieneksi Matiaksen rinnalla

Matias on nyt neljävuotias. Häntä voi kuvailla monella tavalla, Mika sanoo. Niin kuin ihmisiä ja asioita yleensäkin.

Voi kertoa, ettei Matias osaa istua, ei kannattele päätään eikä pysty lainkaan liikkumaan. Matiasta on käsiteltävä kuin vastasyntynyttä. Hän ei osaa puhua eikä juurikaan osaa näyttää tunteitaan.

Jotenkin näen sairauden taakse ja uskon, että jos Matias olisi terve, hän olisi äärimmäisen kiltti ja reipas poika.

Tai voi kertoa, että Matias on kiltti ja reipas lapsi.

”Jonkun mielestä se voi olla oudosti sanottu, koska Matias on vakavasti sairas. Mutta jotenkin näen sairauden taakse ja uskon, että jos Matias olisi terve, hän olisi äärimmäisen kiltti ja reipas poika.”

Tai voi puhua rakkaudesta.

”Olen ylpeä Matiaksesta juuri sellaisena kuin hän on. Itse asiassa näen Matiaksessa jotain niin suurta, että tunnen itseni aika pieneksi ihmiseksi hänen rinnallaan.”

"Matiaksella on sydän, jota rakastan."
"Matiaksella on sydän, jota rakastan."

Jokainen ihminen on erityinen

”Minun elämäni on nyt tällaista. Siihen kuuluu neljä erityistä lasta, joista Matias on vain vähän eri tavalla erityinen”, Mika sanoo.

”Vaikka eihän arki aina niin helppoa ole. Ei se ole kenelläkään.”

Matias tarvitsee hoivaa vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Lääkitystä, kateterointia, vaippoja, valvontaa. Elämä pitää suunnitella.

”Olen aika pedantti monessa asiassa. Illalla laitan kaiken mahdollisen aamua varten valmiiksi. Lasten vaatteet, Matiaksen tarvikkeet ja asunnon siihen kuntoon, että on kiva herätä.”

Astiat tiskataan heti syömisen jälkeen. Pyykit laitetaan pyykkikoriin aina, mitään ei jätetä lattialle.

”Jotenkin koen, että minun täytyy toimia näin, että hallitsen arkea. Ehkä sekin on jotain itsensä kasassa pitämistä.”

Välillä kyllä nauran mielessäni, että ollaan mekin melkoinen porukka.

Arjen suunnittelu ei kuitenkaan tarkoita, että arki kutistuisi neljän seinän sisään.

Se laajenee leikkipuistoon ja Hoplopiin, ystävien luokse ja uimarannalle, Ti-Ti Nallen Taloon ja pulkkamäkeen.

”Jos olemme julkisella paikalla, ei minua haittaa viritellä Matiaksen ruokaletkua PEG-nappiin. En häpeä, jos Matias saa ison epilepsiakohtauksen, tai ihmiset tuijottavat.”

Ylpeys on vahvempi tunne.

”Välillä kyllä nauran mielessäni, että ollaan mekin melkoinen porukka.”

Lastaan ei voi suojella, vaikka haluaisi

Vaikeinta on kokea voimattomuutta. Ettei omaa lastaan voi suojella pahimmalta, vaikka haluaisi. 

”Kun olen kaupassa, huomaan tuijottavani pieniä lapsia ja ihmettelen, miten noin pienet osaavat hymyillä. Tai jos vuoden ikäinen kävelee, se tuntuu jotenkin todella hämmentävältä.”

Mika miettii hetken.

”Ylipäätään lasten iloisuus ja energisyys saa aikaan tunteita, joita on vaikea käsitellä. Olen iloinen, että muilla on terveitä lapsia, mutta samalla jollain tavalla katkera elämälle.”

Pystynkö antamaan kaiken sen, mitä lapseni tarvitsevat siihen, että ovat onnellisia?

Toiseksi vaikein on riittämättömyyden tunne. Matiaksen isosisaruksista kaksi vanhinta on teini-iässä ja nuorinkin jo eskarilainen.

Riitänkö kylliksi kaikille, Mika pohtii. Pystynkö antamaan kaiken sen, mitä lapseni tarvitsevat siihen, että ovat onnellisia?

”En tarkoita materiaa, vaan elämänohjeita, välittämistä ja turvallisuuden tunnetta. Tällaiset asiathan kuuluvat isyyteen.”

Mutta kotona on paljon iloa.

”Nauramme lasten kanssa tosi usein jollekin Matiaksen hassulle ilmeelle tai muulle jutulle. Samalla nauramme Matiaksen kanssa. Kukaan ei ajattele häntä erityislapsena.”

Rakastaminen vaatii uskallusta

Mika ja hänen entinen vaimonsa Kirsi, Matiaksen äiti, hoitavat Matiasta vuoroviikoin. Toisinaan Matias käy lyhyillä hoitojaksoilla sairaalassa, mutta muuten vanhemmista tuntuu tärkeältä ja oikealta hoitaa lapsensa itse.

”Meillä on kuitenkin paras tuntemus ja parhaat tiedot.”

Joskus väsyttää. Aika usein väsyttää.

Musiikki lohduttaa ja rauhoittaa. Jenni Vartiainen, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Juha Tapio.

”Kun Matias on huonossa kunnossa ja esimerkiksi oikein limainen, tuntuu, etten pääse metriä kauemmaksi pojasta, kun hän jo tarvitsee huomiotani. Välillä huomaan, että saatan tiuskaista Matiakselle, että yritäs nyt hetken olla rauhallisesti.”

Silloin musiikki lohduttaa ja rauhoittaa, Mika sanoo. Jenni Vartiainen, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Juha Tapio.

”Matiaksen myötä olen löytänyt koskettavia ja toisaalta kivuliaita sanoituksia.”

Juha Tapion Ohikiitävää-kappaleen lopussa lauletaan: kaikki aikanaan, kun turha riisutaan, saitko rakastaa?

Sen kuullessaan Mikaa usein itkettää. Hän ajattelee, että rakastaminen vaatii uskallusta. 

Aika usein Mika sanoo Matiakselle: "Joskus me vielä leikimme kaikki ne leikit, joita nyt et pysty leikkimään."
Aika usein Mika sanoo Matiakselle: "Joskus me vielä leikimme kaikki ne leikit, joita nyt et pysty leikkimään."

Olisipa jäljellä paljon päiviä ja kuukausia

Olisipa Matiaksella jäljellä vielä paljon päiviä ja kuukausia, vuosiakin. Niin Mika toivoo.

Se toive on erilainen kuin terveiden lasten vanhemmilla.

”Minulla on kuolemansairas poika, enkä pelkää sanoa sitä ääneen.”

”En mieti kuolemaa joka päivä, mutta ajatukset ovat koko ajan ihon alla. Välillä käy niin, että kun Matias menee äidilleen ja jään yksin, tunteet saavat vallan. Silloin saatan hetken vain itkeä voimattomana.”

Olen rakastanut Matiasta ensimmäisestä päivästä lähtien, en ole luovuttanut, enkä aio ikinä luovuttaa.

Mikalla on muutama toive.

Hän haluaisi pitää Matiasta sylissä viimeisillä hetkillä.

Hän ei halua, että Matias kärsii tai että hänet kytketään hengityskoneeseen.

Hän haluaisi saattaa Matiaksen hautaan itse.

”Kun olen kantanut häntä tähänkin asti, haluaisin kantaa loppuun asti.”

Mika ei ole koskaan toivonut, ettei Matias olisi syntynyt.

”Olen rakastanut Matiasta ensimmäisestä päivästä lähtien, en ole luovuttanut, enkä aio ikinä luovuttaa.”

Meidän Matias -blogi löytyy täältä.

Kun Marko Kilpi pukee ylleen virkapuvun, hänelle tulee varma ja rauhallinen olo. "Poliisin virkapuku on taikaviitta. Se päällä tuntuu, ettei voi tapahtua mitään pahaa."
Kun Marko Kilpi pukee ylleen virkapuvun, hänelle tulee varma ja rauhallinen olo. "Poliisin virkapuku on taikaviitta. Se päällä tuntuu, ettei voi tapahtua mitään pahaa."

Marko Kilpi luuli tietävänsä kuolemasta kaiken. Sitten kuoli äiti. ”Tajusin, etten tiennytkään kuolemasta yhtään mitään.”

Jo vuosia Marko Kilpi oli pitänyt itseään kuoleman ammattilaisena.

Poliisin työssään hän oli tottunut välittämään omaisille kuolinviestejä, pyörimään ruumishuoneella ja käsittelemään vainajia.

Toisessa ammatissaan, dekkarikirjailijana, hän pohti kuolemaa, tappamista ja murhaajan mielensyövereitä.

”Kuvittelin, että jos jotain tässä elämässä hallitsen, niin kuoleman.”

"Tajusin, etten tiennytkään kuolemasta yhtään mitään."

Sitten, viime joulukuussa, Markon äiti kuoli.

”Tajusin, etten tiennytkään kuolemasta yhtään mitään. Tunsin itseni pohjattoman avuttomaksi. Ammatistani ei ollut mitään hyötyä”, Marko sanoo.

”Pikkupoika sisälläni huusi äidille: miten sinä pystyt minulle näin tekemään? Sinä, jonka piti suojella minua? Hädän hetkellä ensimmäisenä mielessä on äiti. Aikuisellakin. Kun ollaan sodassa tai poliisin hommissa ja henki on vaarassa, on ihan tavallista, että isotkin miehet huutavat äitiä.”

"Minulla on jatkuva hallinnan tarve."

Avuttomuus on tunne, jota Markon on pitänyt harjoitella hyväksymään.

”Olen tyypillinen poliisi, sillä minulla on jatkuva hallinnan tarve. Siksi on ollut vaikea kestää sekin, etten pystynyt aikoinaan suojelemaan omaa lastani koulukiusaamiselta. Vaikka tein kaikkeni, kiusaaminen kesti vuosia.”

Lue uudesta Kodin Kuvalehdestä 6/2018, mitä Marko Kilpi kertoo kuoleman hyväksymisestä, poliisin kuudennesta vaistosta ja avuttomuuden tunteesta, joka valtaa, kun ei pystykään suojelemaan omaa lastaan.