Kuvat
Anna Huovinen
15-vuotias Eedi Suksi (oik.) haaveilee urasta pelisuunnittelijana. Annukka Suksi on kirjoittanut nuortenkirjoja nimellä Annukka Salama, ja Eedi toimii niiden esilukijana. ”Nuorten käyttämä kieli aiheutti myötähäpeää. Oli siistiä, että äiti kuunteli palautettani”, Eedi sanoo.
15-vuotias Eedi Suksi (oik.) haaveilee urasta pelisuunnittelijana. Annukka Suksi on kirjoittanut nuortenkirjoja nimellä Annukka Salama, ja Eedi toimii niiden esilukijana. ”Nuorten käyttämä kieli aiheutti myötähäpeää. Oli siistiä, että äiti kuunteli palautettani”, Eedi sanoo.

Kirjailija Annukka Suksella ja 15-vuotiaalla Eedillä on yhteinen intohimo, videopelit. ”On maailman ihaninta, että Eedi haluaa yhä hengailla äitinsä kanssa.”

”Huomasin jo Eedin ollessa pieni, että hän rakastaa kaikkea pelaamista – yhtä paljon kuin minä. Olen itse pelannut tietokonepelejä lapsesta saakka, ja innostuin niistä koronan aikana uudelleen. Olemme alkaneet pelata Eedin kanssa yhdessä, ja siitä on tullut meidän juttumme.

Eniten Eedi pelaa Minecraftia, jossa pelaaja pääsee rakentamaan kokonaan oman maailmansa. Vähän aikaa sitten Eedi halusi opettaa sitä minullekin, mutta en olisi halunnut pelata muualla kuin hänen luomassaan maailmassa. Eedi ei aluksi suostunut siihen, sillä Minecraft on hänen yksityinen paikkansa, jonne hän ei halunnut ketään muuta. Lopulta Eedi kuitenkin keksi luoda rakentamastaan maailmasta kopion, jonne minäkin pääsin mukaan.

Myös omille vanhemmilleni oli aikanaan tärkeää, että talossa oli tietokone. He kannustivat minua ja isoveljeäni pelien pariin. Lukioaikana ja korkeakoulussa kokoonnuimme ystävieni kanssa usein yhteen pelaamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eedi alkoi pelata konsolipelejä 4-vuotiaana ja siirtyi kouluikäisenä tietokonepeleihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olemme puolisoni kanssa olleet tarkkoja ikärajoista, mutta samalla olemme kannustaneet lapsia pelaamaan. Emme ole asettaneet esimerkiksi tiukkoja ruutuaikoja. Ruutuaika on huono käsite, koska kaikenlaiset koneet ovat vain alusta, kuten vaikka paperi ja kirjakin. Ne voivat pitää sisällään monenlaista informaatiota, ajanvietettä ja opettavaistakin juttua.

”Meistä onnistuneeseen pelikasvatukseen kuuluvat osallistuminen ja kannustaminen eikä pelkkä säännöstely.”

Joskus komennan koneelta tai kännykältä pois, mutta en munakellon mukaan vaan tietyn tilanteen. Tämä vaatii toki enemmän aikaa ja osallistumista kuin vaikka tunnin ruutuaika.

Meistä onnistuneeseen pelikasvatukseen kuuluvat osallistuminen ja kannustaminen eikä pelkkä säännöstely. Toivomme, että lapset oppivat myös itse tunnustelemaan omaa oloaan sen suhteen, mikä on liikaa.

Peleissä on myös sosiaalinen ulottuvuus. Eedi on löytänyt pelaamisen kautta hyviä ystäviä.

Kirja syntyi puistonpenkillä

Ennen Eedin syntymää olin elänyt aktiivista elämää ja aloin pian kaivata vauvanhoidon lisäksi jotain muuta tekemistä. Aloitin äitiysloman aikana kaksi harrastusta: basson soittamisen ja kirjoittamisen.

Kirjoitin esikoisteokseni Käärmeenlumoojan käsin paperille leikkipuiston penkillä istuen. Inspiroiduin siitä, miten lapsi näkee maailman. Hänelle ympäristö on täynnä seikkailuja ja mahdollisuuksia.

Kasvattajana olen ollut melko liberaali. Luin kyllä useita kasvatusoppaita, etenkin lasten temperamenttiin ja tunteisiin liittyen. Halusin oppia ymmärtämään lapsen käyttäytymistä. Tärkeintä minulle on kuitenkin ollut se, että lapset voivat näyttää kotona kaikki tunteensa ja olla vapaasti juuri sitä, mitä ovat. Ja sekin, että luen jälkikasvulleni mahdollisimman paljon.

Pelaamme nykyisin yhdessä säännöllisen epäsäännöllisesti. Usein istumme molemmat omilla koneillamme kuulokkeet päässä. Välillä menen myös Eedin huoneeseen pelaamaan, juttelemaan ja katsomaan Tiktok-videoita.

On maailman ihaninta, että Eedi haluaa yhä hengailla äitinsä kanssa. Ilman yhteistä harrastusta niin ei välttämättä olisi. Pelien ansiosta puhumme samaa kieltä ja ymmärrämme toisiamme.”

Kodin Kuvalehdessä 14/2022 Annukka ja Eedi Suksi kertovat, miten yhteinen peliharrastus on syventänyt heidän suhdettaan. Entä mikä piirre äidissä erityisesti ärsyttää Eediä? Millaisille asioille he nauravat yhdessä? Tilaajana voit lukea jutun myös digilehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla