MINÄ KUUNTELEN, OSA 1/4. Miljoona suomalaista kokee itsensä yksinäiseksi. Ketkä kuuntelevat heitä, joilla ei ole ketään muuta? Juttusarjan ensimmäisessä osassa tavataan helsinkiläinen taksiautoilija Outi Rapanen, 58.

"Haluaisin vielä kerran käydä ulkomailla ennen kuin saattohoito alkaa, asiakas sanoi minulle ja pyysi mukaan.

Olimme tutustuneet, kun olin kyydinnyt häntä useamman kerran.

Mikäpä siinä, lupasin tietysti lähteä. Ei hänellä ollut muitakaan. Otin pari vapaapäivää ja pakkasin reissukassin.

Kun jonotin Tallinnassa viiden tähden hotellissa varaamassa asiakkaalle jalkahoitoa, ajattelin, että on tämä hemmettiä, miten monen ihmisen ainoa ystävä on taksikuski. Oikein vihaksi pisti! Kyllähän jokaisella pitäisi olla rakkaita ympärillään.

Yhteisen matkamme jälkeen vein hänet päiväksi tyttäreni mökille grillaamaan ja saunomaan. Järjestin pedin viileään piharakennukseen siltä varalta, että hänen pitäisi levätä.

En halua tästä mitään sädekehää, monet pitävät minua hankalana akkana.

Kotimatkalla asiakas sanoi, että ilman sinua, Outi, en pärjäisi. Vastasin, että höpö höpö, vaikka tiesin, ettei pärjäisikään.

En halua tästä mitään sädekehää, monet pitävät minua hankalana akkana."

Outin motto kuuluu: matka jatkuu aina. ”Se tarkoittaa, ettei periksi saa antaa ja ilo pitää säilyttää.”
Outin motto kuuluu: matka jatkuu aina. ”Se tarkoittaa, ettei periksi saa antaa ja ilo pitää säilyttää.”

Joskus joudun komentamaan

"Usein asiakkaat kuvittelevat, ettei taksikuski näe ja kuule mitään. Minä näen ja kuulen kaiken!

Joskus joudun komentamaan, että voisitteko imutella vasta kyydin jälkeen, yrittäkää hetki kestää, matkahan ei ole pitkä. Auto on työpaikkani, ei kutemispaikka.

Samalla takapenkillä istui jouluaattona vaitonainen äiti lapsineen. He olivat lähteneet yönselkään pakoon humalaista isää.

Miten maailma on mennyt tällaiseksi, että kohtelemme toisiamme kuin koneita?

Olen ajanut taksia vuodesta 1995. Sinä aikana moni asia on muuttunut. Arkisin osa asiakkaista räplää matkan ajan kännykkäänsä tai tablettia, eivät katso kohti, eivät tervehdi tai kiitä.

Yhtä hyvin autoa voisi ohjata robotti. Miten maailma on mennyt tällaiseksi, että kohtelemme toisiamme kuin koneita? Onneksi poikkeuksiakin on."

Vanhukset puhuvat, koska ei ole ketään muuta

"Räplääjien lisäksi asiakkaissa on paljon yksinäisiä. Surullisimpia ovat vanhukset. Saatan olla ainoa, jonka kanssa he juttelevat koko viikon - tai monen viikon! - aikana.

He puhuvat ja puhuvat, eniten lapsistaan ja lapsenlapsistaan. He esittelevät nimet ja ammatit perusteellisesti ja selittävät, kuinka kiireisiä sukulaiset ovat, eivät ehdi pitää yhteyttä.

Vanhukset yrittävät ymmärtää viimeiseen saakka, miksi oma lapsi käy niin harvoin kylässä.

Koskaan ei saa olla niin kiire, ettei ole aikaa ihmiselle.

Minä autan yksinäisen terveysasemalle, jonotan kaverina ja rauhoittelen. Kannan kauppakassit sisälle ja panen maidon jääkaappiin, jos on tarvis. Istun juomaan kahvit pihakeinuun, ihastelen pelargonit ja selaan valokuva-albumit.

Tämän teen omalla ajallani.

Asiakkaat pyytelevät usein anteeksi, että ovat minulle vaivaksi. Vastaan, että niin kiire ei elämässä saa olla, ettei toiselle ihmiselle ole aikaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2017.

Jokainen tarvitsee konkreettista apua

"Jos yksinäinen asiakas tulee murehtineeksi, että roskapussikin jäi viemättä, kiikutan kyydin jälkeen pussin pihalle. Kukaan ei pärjää ilman muiden apua. Mikseivät ihmiset jeesaa toisiaan, vaikka voimia olisi? Ajattelen, että jos minä autan nyt, ehkä joku muu auttaa myöhemmin minua.”

Ajattele mitä luet,älä lue nii...

Taksiautoilija Outi Rapanen: ”Lähdin asiakkaan seuraksi ulkomaille ennen saattohoitoa – hänellä ei ollut muitakaan”

Pointtihan olikin siinä, että voishan sen koneen laittaa pois siksi aikaa,että kykenee edes tervehtimään ja lopussa vaikka kiittämään kyydistä.. ja toinen asia oli, että tän nyky tekniikan takia ihmisillä ei ole enää aikaa toisilleen niin kuin ennen.
Lue kommentti
Serena

Taksiautoilija Outi Rapanen: ”Lähdin asiakkaan seuraksi ulkomaille ennen saattohoitoa – hänellä ei ollut muitakaan”

Hetkinen, kyse oli siitä että ei edes heitä sanota vaan räplätään vaan puhelinta. Jotain pientä sivistystä ihmisellä silti voi olla vaikka onkin kamala kiire olla yhteyksissä puhelimessa koko ajan. Tästä on kyse. Eli nimimerkki Joillakin on oikeasti kiire mieti vielä miten kohtelet kanssaihmistä...
Lue kommentti

Jyrki Karvo, 47, on reissussa 150 vuorokautta vuodessa. Ilman mukana kulkevia koiria illat olisivat tyhjiä ja hiljaisia.

”Tuossa ne aina ovat, Erin ja Jeze. Ilman niitä en osaisi olla.

Olen työni vuoksi tien päällä 150 vuorokautta vuodessa. Illat hotellihuoneissa ovat pitkiä ja tyhjiä ja hiljaisia.

Ilman koiria tulisi sellainen hotellikuolema: voisi kuvitella olevansa yksin maailmassa, ihan missä tahansa kaupungissa, lakanatkin tuoksuvat aina vieraalta pesuaineelta.

Kun Erin ja Jeze ovat mukana, hotellihuone tuntuu ihan erilaiselta. Siellä on elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.

llalla lähden koirien kanssa lenkille katselemaan vieraita kaupunkeja, ja pysyn kunnossa itsekin. Muuten vain tekisin töitä ja menisin nukkumaan.

Kun aamulla herään, Erin on sänkyni jalkopäässä ja Jezekin jossain lähellä.

”On elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.”

Virallisilta nimiltään koirat ovat Sushin Erin ja Sushin Bessi. Ne ovat länsisiperianlaikoja, eivät mitään pieniä räksyttäjiä, vaan kunnon kokoisia käyttökoiria.

Eerin ja Jeze viihtyvät autossa. Minä ajan, niillä on takana oma osasto, on juomat ja luut ja kaikki.

Jos koirat eivät ole mukanani vaan hoitopaikassa, niin totta tosiaan niitä on ikävä. Koitan olla soittelematta hoitajalle, että miten siellä menee, mutta aika usein soitan kuitenkin.

”Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen.”

Näillä vuodessa ajetuilla kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta. Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen, katsovat ja vaativat rapsutusta.

Tällaisella kulkuriluonteella ystävyyssuhteet jäävät usein pinnallisiksi. Pari ihmistä elämässäni on, mutta kun minulla on koirat, joku on aina kanssani.”

Onnellinen mies

Jyrki, 47: ”Näillä kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta, mutta koirat rakastavat ilman ehtoja”

Täällä myös Jyrki ja 2 kpl Itäsiperianlaikaa -reisumiehen elämää vietetty -vaikeinta on olla erossa näistä karvakamuista . Toki elämässäni hyviä ystävyyssuhteita mutta nää on sydämessä ja mielessä,aina hyvällä päällä ja hyvin vähäänkin tyytyväisiä.Siltikin koirani paremmassa kunnossa kun ne tarha-juoksunarukoirat ..
Lue kommentti

Evaa vähän nolottaa kertoa, millainen rahankäyttäjä hän aikaisemmin oli. ”Haluan muistuttaa, että keskituloinenkin voi joutua vaikeuksiin raha-asioissa – ja onneksi saada ne järjestykseen.”

Säästötilillä oli parikymmentä euroa, se tili oli varattu hätätilanteita varten. Laskuja oli maksettavana reilusti enemmän. Eivätkä ne laskut olleet hätätilanteessa syntyneitä, vaan tavallisessa arjessa.

Ruokakauppa, bensatankkaus, capuccino, lounassalaatti.

Kolme vuotta sitten Eva Haapala, 55, valvoi öisin ja mietti raha-asioitaan.

Eva tiesi: tuleepa rahaa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

”Vaikka yritin olla miettimättä, kun en halunnut ajatella sellaisia. Yrittäjän tulot vaihtelivat. Minulla ei ollut selvää käsitystä siitä, paljonko rahaa kuukaudessa tulee, ja kuinka paljon sitä kuluu.”

Oikeastaan Eva tiesi vain yhden asian: Tuleepa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

Hävetti ja ahdisti.

”Kuka tahansa voi joutua vaikeuksiin raha-asioidensa kanssa, eivät pelkästään nuoret tai vähävaraiset.”

Eva on keski-ikäinen ja keskipalkkainen kolmen aikuisen lapsen äiti.

En kuitenkaan tajua numeroista mitään

Joskus aikaisemmin Eva oli yrittänyt saada raha-asioitaan järjestykseen.

”Kävin kursseillakin, mutta joku mielen blokki sai aikaan sen, etten ottanut oppeja käyttöön. Ajattelin vain, etten kuitenkaan tajua numeroista mitään enkä ole koskaan tajunnutkaan.”

”Ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

Eva miettii, että yksi syy tilanteeseen oli se, ettei hänelle lapsena tai nuorena koskaan puhuttu talousasioista. Säästämisestä, rahan arvosta ja merkityksestä.

Toinen syy oli se, että kaikki kuitenkin sujui jotenkuten. Laskut saatiin maksettua, vaikka luoton joutui ylittämään ja välillä ottamaan uutta, että pääsi vanhasta eroon. 

Velkaneuvonnat tuntuivat olevan niille, joiden elämä on romahtanut. Tai niille, jotka tuhlaavat holtittomasti, vaikkapa kalliisiin vaatteisiin ja matkoihin.

”Minä ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

 ”Koko ajan tuntui siltä, että on vaikea hengittää, eivätkä asiat ole enää omissa käsissä.”

Voiko kahvilaan mennä näin paljon rahaa?

”Sitten yhtenä päivänä päätin, että nyt pitää saada talous kuntoon. Maksan laskut ja luottokorttivelat pois, eikä ikinä tarvitse enää pelätä, saako niitä maksettua”, Eva sanoo.

Evaa alkaa naurattaa. Saman päätöksen hän oli tehnyt kymmeniä kertoja aikaisemmin.

”Välttelin budjetin tekemistä. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Nyt kaksi asiaa oli kuitenkin toisin kuin aikaisemmin.

Päätös ja sitoutuminen.

Lopulta Eva teki ensimmäistä kertaa elämässään budjetin. Hän keräsi kuitit ja selvitti, mihin rahat kuukauden aikana kuluvat. Asumiskulut, lainat, velat, ruoka?

”Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta.”

”Se oli kamalaa ja pelottavaa.”

”Vähän samalla tavalla kuin ennen laihduttamista välttelee menemästä vaa'alle. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Eniten yllätti, miten paljon rahaa kului vaatteisiin, kirjoihin ja kahviloihin.

Nyt kaikki oli luettavissa omin silmin paperilla.

”Taas hävetti. Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta. Päätin, että tällä kertaa tämä nainen ei anna periksi.”

Haluanko vai tarvitsenko?

Esimerkiksi näitä asioita Eva vähensi:

Kahvilakäynnit. ”Olen enemmän kutsunut ihmisiä kotiini ja keittänyt kahvit kuin lähtenyt Helsingin keskustan kahviloihin.”

Ravintoloissa syöminen. ”Teen enemmän ruokaa kotona kuin tilaan lounaita ravintoloissa.”

”Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voi luopua tai vähentää.”

Uusien huonekalujen ja kodin tavaroiden hankkiminen. ”Käytettyinä löytyy siistejä ja hyväkuntoisia paljon pienemmällä rahalla kuin uutena.”

Vaatteiden ostaminen. ”Kun mietin, haluanko vai tarvitsenko, ostokset harvenevat. Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voin luopua tai vähentää.”

Kalliiden parkkimaksujen pulittaminen. ”Kun googlettaa etukäteen, löytää usein halvemman parkkipaikan – tai voi valita julkisen liikenteen.”

Rahaa ei ole valtavasti, mutta nyt se riittää

Puskurirahasto tuntui Eevasta todella kaukaiselta ajatukselta, vaikka moni oli kannustanut sellaisen perustamiseen.

”Että säästäisin vaikka tuhat euroa hätätilanteita varten samaan aikaan kun rahat eivät riitä nykyiseenkään kulutukseen. Hah!”

Ensin Eva siirsi eri tilille talteen vähän rahaa. Kun kasassa oli satasia, Evasta alkoi tuntua siltä, että tuhatkin olisi mahdollinen.

Sitten hän perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

”Aloin innostua. Ihan outoa. Mutta jotenkin ilo siitä, että rahaa on säästössä yllättävien menojen varalle oli parempi asia kuin se, että ostelen miettimättä.”

Eva perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

Evaa vähän nolottaa kertoa omasta rahankäytöstään.

”Haluan kertoa kokemukseni, koska tämä on ehkä tuttua monelle. Se, ettei oikein tiedä, missä mennään. Nyt tiedän. Rahaa ei ole valtavasti, mutta se riittää.”

Viimeksi Eva matkusti säästörahoillaan tapaamaan tytärtään Australiaan. Hiekkarannat olivat upeita.

Aikaisemmin hän maksoi lomansa jälkikäteen. Tuntui ikävältä maksaa lomasta, kun se oli jo ohi.

Öisin Eva nukkuu hyvin.