Tanjan kanssa asuntoautossa asuvat hänen bordercolliensa Bingo, Kyy, Nano ja Nuka.
Tanjan kanssa asuntoautossa asuvat hänen bordercolliensa Bingo, Kyy, Nano ja Nuka.

Tanja Kurikka jätti työnsä, lahjoitti omaisuutensa ja muutti neljän koiransa kanssa asuntoautoon. Hän omistaa yhden paistinpannun, mutta ei ole käyttänyt sitä kertaakaan.

Kun Tanja Kurikka, 36, muutti asuntoautoon, hän luopui lähes koko omaisuudestaan.

”Jos ostan uuden vaatteen, pitää luopua jostakin vanhasta. Autoon ei vain mahdu lisää tavaraa”, Tanja sanoo.

Se on usein vapauttavaa. Kaikki tärkeä kulkee koko ajan mukana.

”Ikinä ei tarvitse pakata tai purkaa. Ei tarvitse kantaa huolta mistään, mikä ei ole mukana.”

Videolla Tanja näyttää, miten keittiöaskareet sujuvat alle 10 neliön asuntoautossa.

Tanja irtisanoutui reilu vuosi sitten työstään IT-alalla ja ryhtyi agility-yrittäjäksi. Hän kiertää kouluttamassa koiria ympäri Suomea ja pysäköi auton yöksi milloin minnekin. Paras paikka on järven rannalla tai metsän reunassa.

”Ennen päivät olivat samankaltaisia ja kuluivat rutiineihin. En pysähtynyt miettimään, mihin elämä menee ja onko näin hyvä”, Tanja sanoo.

”En pysähtynyt miettimään, mihin elämä menee ja onko näin hyvä.”

Nykyään Tanja pärjää vähällä. Vanhassa kodissa tilaa oli lähes 70 neliötä, asuntoautossa alle kymmenen. Tanja on antanut pois huonekalunsa, astiansa ja suuren osan vaatteistaan.

Mukaan mahtuvat vain välttämättömimmät: Koirien pannat, valjaat, ruokakupit ja takit. Tietokone, puhelin, jonkin verran vaatteita. Ruuvimeisseli, vasara, saha, pihdit. Parit lakanat, yksi kattila ja yksi paistinpannu.

Sitä Tanja ei ole käyttänyt kertaakaan.

Kahvinkeitintäkään ei ole, mutta Tanja pitääkin enemmän pikakahvista.

”Tuntui vapauttavalta luopua tavaroista”, Tanja sanoo.

”On hienoa, että minulle turhaksi tulleet tavarat auttoivat jotakuta muuta.”

Millaista on arki asuntoautossa? Mikä sai Tanjan muuttamaan elämänsä? Lue koko Tanjan Elämäni tarina -haastattelu tuoreesta Kodin Kuvalehdestä 22/2017. Digilehteä pääset lukemaan täältä.

Henkirikoksen tekijä ja uhrin sisar päättivät voittaa pelon ja vihan. He istuivat saman pöydän ääreen puhumaan toisilleen.

Heinin entinen elämä päättyi kolmeen lauseeseen. Äiti sanoi ne hänelle puhelimessa huhtikuisena keskiviikkoaamuna kolme vuotta sitten.

Lause yksi: Oletko nähnyt uutiset?

Kaksi: Kotipuolessa on ammuskeltu.

Kolme: Se oli Hannes.

”Minun veljeä on ammuttu!”

Kun puhelu oli ohi, Heini alkoi huutaa suoraa huutoa.

”Minun veljeä on ammuttu!”

Seuraavat 24 tuntia Heini käveli rinkiä olohuoneesta eteiseen, eteisestä keittiöön, makuuhuoneeseen ja takaisin olohuoneeseen.

Muuta hän ei osannut tehdä. Hän oli Haapavedellä Oulun kupeella, veli Helsingissä Meilahden sairaalan teho-osastolla 20.

Puhelu Meilahdesta tuli torstaiaamuna kello 9. Sinun pitää lähteä tulemaan nyt, jos haluat nähdä veljesi elossa.

Kun Oulun kone oli laskeutunut Helsinki-Vantaan kentälle, tieto oli jo verkkolehdessä. Ampumisen uhri menehtyi sairaalassa.

Kriminaalihuollon tukisäätiö oli alkanut järjestää tällaisia tapaamisia henkirikoksen tekijöiden ja uhrien omaisten välillä.

Toukokuussa matkalla hautajaisista kotiin Heini selasi kännykästä uutissivuja. Helsingin Sanomissa oli juttu naisesta, jonka tytär oli surmattu. Nainen oli tavannut tappajan vankilassa ja kysynyt tältä, miksi tytär oli pitänyt tappaa.

Artikkelissa kerrottiin, että Kriminaalihuollon tukisäätiö oli alkanut järjestää tällaisia tapaamisia henkirikoksen tekijöiden ja uhrien omaisten välillä. Niiden tarkoitus oli lieventää omaisten kärsimystä.

Oivallus tuli kirkkaana. Tuohon minäkin haluan!

Oven takana odotti mies, joka oli ampunut hänen veljensä.

Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Heini seisoi kokoushuoneen oven takana Kriminaalihuollon tukisäätiön tiloissa Tampereella. Hän tiesi, että oven takana odotti mies, joka oli ampunut hänen veljensä.

Hetken hän mietti, pitäisikö hänen jotenkin esittäytyä ampujalle. Pitäisikö kätellä?

Sitten hän avasi oven ja käveli suoraan sohvalla istuvan nuoren miehen luo.

Kumpikin ojensi kätensä.

Lue koko artikkeli Kodin Kuvalehdestä 6/2018. Voit lukea jutun myös digilehdestä sekä ilmaisena tähtiartikkelina, jos olet tilaaja tai teet kuukauden maksuttoman koetilauksen täällä.

Kirjailija Pauliina Rauhala kuuntelee lempirunoaan mieluiten laulettuna. Se muistuttaa siitä, mihin elämä tulisi käyttää.

”Minulla on joskus taipumus pelätä muutoksia ja jumiutua siihen, mitä muut ajattelevat. Sellaisissa tilanteissa saan voimaa runoista. Jotkin säkeet ovat kulkeneet mukanani vuosikymmeniä.

Yksi tärkeimmistä voimarunoistani on Kaarlo Sarkian Älä elämää pelkää. Siihen tiivistyy yhtä aikaa onni ja suru, löytäminen ja luopuminen, rohkeus ja rajallisuus.

”Kelaan laulua monta kertaa peräkkäin.”

En yleensä lue runoa itse vaan kuuntelen sitä Ritva Sorvalin laulamana, sävel on Kaj Chydeniuksen. Se on minulle ainoa oikea tulkinta. Silloin kun olen kuuntelutuulella, kelaan laulua monta kertaa peräkkäin, mieluiten yksin.

Runon jokaisen säkeistön lopussa viitataan kuolemaan. Nuorempana viittaus tuntui synkältä. Nyt se on vain lempeä ja viisas muistutus siitä, että elämän päivinä aika tulisi käyttää hyvin, asioihin ja ihmisiin, joilla on merkitys.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 6/2018.