Kiti Samulin asuu ja työskentelee nykyään Hyrsylän Mutkassa. Aira Samulin, 92, on hänen mummonsa ja pomonsa.
Kiti Samulin asuu ja työskentelee nykyään Hyrsylän Mutkassa. Aira Samulin, 92, on hänen mummonsa ja pomonsa.

Kiti Samulin, 39, on Aira Samulinin pojantytär. Kun hän oli 12-vuotias, Airan pelko kävi toteen: Kitin isä sairastui masennukseen. ”Muistan siltä ajalta kotoa huoneiden suljetut ovet. Meistä jokainen yritti selvitä omalla tavallaan”, Kiti sanoo.

Lapsena Kiti Samulin ei kutsunut mummoaan mummoksi. Aira Samulin oli koko Suomelle Aira, ja siksi hän oli Aira Kitillekin.

Kitin perhe asui Espoon Haukilahdessa Airaa vastapäätä. Kun Kiti näki Airan auton olevan pihassa, hän juoksi tien yli ja huuteli postiluukusta: ”Ailaa!”

Viisivuotiaana Kiti osasi tanssia diskoa ja rumbaa, mutta ei sanoa R:ää. Naapurustossa häntä kutsuttiin matalaksi emännäksi, niin määrätietoiset otteet olivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kitin vanhemmat Jari ja Marjut olivat aikansa kohupari.

Kiti kasvoi siihen, että hänen perheensä tunnettiin. Kotona kävi toimittajia ja valokuvaajia, ja se oli Kitistä tylsää, mutta ei mitenkään erityistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kuvissa en suostunut hymyilemään. Kun pikkusiskoni syntyi ja meidän perheestä tehtiin lehtijuttuja, näytin kuvissa juuri niin mustasukkaiselta kuin olinkin.”

Kitin vanhemmat Jari ja Marjut olivat aikansa kohupari. Jari Samulin oli Aira Samulinin tanssikoulun opettaja ja toinen keulakuva. Marjut oli valittu vuoden 1976 Miss Suomi -finaaliin, mutta hän jäikin kisasta pois ja meni naimisiin Jarin kanssa. Missi ei voinut olla raskaana.

Aira ja Jari aloittivat diskotanssin SM-kisojen järjestämisen, ja Jari kiersi maata Suomen Travoltana, opettamassa Travolta-tanssia ja muita diskotansseja. Talvisin hän oli myös Punaisena piruna, hiihdonopettajana Rukalla.

Kiti kiersi Jarin mukana.

”Olin isin tyttö. Isi oli 190-senttinen, tumma ja komea, kun hän tanssi satojen tanssia opettelevien edessä. Tanssin vieressä puputossuissa ja vaaleanpunaisissa vaatteissa. Näytin marsipaanipossulta.”

Sitä Kiti ei tiennyt, että Airan suurin pelko oli, että myös Jari sairastuisi.

Samulinien perheessä tanssivat kaikki. Kiti ja sisarukset olivat Airan järjestämissä muotinäytöksissä lapsimalleina, ja sunnuntaisin koko perhe ajoi Airan tanssikoululle. Äiti myi lippuja, isä opetti tansseja ja lapset olivat tunneilla mukana.

Tanssikoulun perustamiseen oli vakava syy. Airan tytär Pirjo sairastui teini-ikäisenä skitsofreniaan, ja Aira näki, että tanssiessa Pirjo voi paremmin.

”Tanssikouluni on ollut ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä. Tulosta syntyi. Kukaan vain ei pitkään aikaan tiennyt, mikä minulla siinä takana oli”, Aira sanoo.

Kiti tiesi jo pienenä, että isän sisko Pirjo oli sairas. Pirjoa käytiin tapaamassa, mutta kirkkaita hetkiä hänellä oli vähän.

Sitä Kiti ei tiennyt, että Airan suurin pelko oli, että myös Jari sairastuisi.

”Meistä jokainen yritti selvitä omalla tavallaan.”

Kun se tapahtui, Kiti oli 12-vuotias. Hän arvelee, että äiti ja mummo olivat huomanneet oireita jo aiemmin, mutta Kitille vahvan, taitavan ja energisen isän masennus oli yllätys ja hyvin vaikeaa.

Jari meni pian sairaalahoitoon. Perheessä oli totuttu puhumaan asioista avoimesti, mutta tästä ei puhuttu. Kun Marjut ja lapset lähtivät lauantaisin katsomaan Jaria Lapinlahden sairaalaan, Kiti sanoi kavereilleen perheen lähtevän piknikille.

”Muistan siltä ajalta kotoa huoneiden suljetut ovet. Meistä jokainen yritti selvitä omalla tavallaan. Äiti piti paletin kasassa. Ilman häntä kukaan meistä ei olisi nyt näin selväpäinen.”

Mitä Kitin perheelle kuuluu nyt? Lue koko juttu Kodin Kuvalehdestä 22/2019. Voit lukea sen myös digilehdestä tai tähtiartikkelina alla olevasta linkistä.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla