Eija Aalto-Matinaho on ollut tarjoilijana 28 vuotta. Oma suosikki Rosson listalla on nyt Maiale al Pepe eli pippuripossu.
Eija Aalto-Matinaho on ollut tarjoilijana 28 vuotta. Oma suosikki Rosson listalla on nyt Maiale al Pepe eli pippuripossu.

Tarjoilija Eija Aalto-Matinaho kantaa työpäivinään kerralla kahdeksan lautasta, hymyilee Escort-vitsille ja sanoo usein: ”Salaattipöydästä voi aloittaa.”

Tarjoilija Eija Aalto-Matinaho, 51, on tarjoillut suomalaisille ruokaa ravintolassa 28 vuotta. Kodin Kuvalehden Tässä työssä -nettisarjassa Eija kertoo, millaisia tähtihetkiä ja harhaluuloja hänen ammattiinsa liittyy.

Mitä muut työstäsi eniten kysyvät? Mitä vastaat?

”Olen ollut tarjoilijana 28 vuotta ja koko ajan Rossossa. Näinä vuosikymmeninä on kertynyt paljon ravintola-alalla olevia ystäviä, joten vapaa-ajalla  minulta ei juurikaan kysellä työstäni. Asiakkaat sen sijaan ihmettelevät, kuinka jaksan kantaa niin valtavasti astioita kerralla, kun korjaan kerralla pois pöydästä vaikka kahdeksan lautasta tai kannan tarjottimella kymmenen tuoppia.

”Kantaminen on tekniikkalaji. Lautaspinoja kantaessa paino pidetään lähellä vartaloa.”

Vastaan, että kantaminen on tekniikkalaji. Lautaspinoja kantaessa niiden paino pidetään lähellä vartaloa.”

Mihin harhaluuloihin työstäsi törmäät?

”Usein sekä ruokaansa kehuvat että annokseensa tyytymättömät asiakkaat kysyvät, että onko meillä kokki vaihtunut. Minusta se on jotenkin hassua. Luulevatko ihmiset todella, että ravintolan keittiössä on aina sama kokki? Todellisuudessa kokkeja on viisi.

Monesti asiakkaat myös kuvittelevat, että ravintolan keittiöstä löytyy mitä tahansa. Siellä on kuitenkin vain niitä aineksia, joita annoksiin menee, ei mitään ylimääräistä. Vastikään eräs asiakas närkästyi, kun ei saanut punajuurilleen lorausta etikkaa, vaikka pyysi. Meillä vain ei ollut etikkaa keittiössä.”

Mitä lausetta toistat työssäsi usein?

”Niitä on monta: Tervetuloa! Maistuisiko vaikka valkosipulileivät näin alkuun? Salaattipöydästä voi aloittaa. Onko teillä S-korttia?

Tuohon S-kortti-kysymykseen saan usein myös saman vastauksen: asiakas vastaa, että ei minulla ole Escortia (Ford Escort), minulla on Volvo. Ei auta kuin hymyillä sutkaukselle joka kerta.

”Haluatteko mozzarellan pitsan päälle ennen uuniin laittamista vai paiston jälkeen?”

Nykyään kysymme myös, haluaako asiakas, että mozzarella laitetaan pitsan päälle ennen kuin pitsa menee uuniin vai vasta paiston jälkeen? Annokseen kuulunut jälkikäteen laitettu mozzarella herätti niin paljon hämmästystä asiakkaissa, että päätimme ryhtyä kysymään asiaa etukäteen.”

Mitkä ovat työsi helmihetkiä – sellaisia, jolloin ajattelet, että on tämä hienoa työtä?

”Niitä on paljon! Eräs pariskunta kiitti minua kerran Salon Rossossa sanomalla, että sinä et taidakaan olla täältä Varsinais-Suomesta, kun hymyilet koko ajan.

”Tulee hyvä mieli, kun kiireen keskellä jokainen sadasta langasta on omissa hyppysissä ja kaikki toimii ja onnistuu.”

Siitä tulee hyvä mieli, kun suosittelen asiakkaalle jotain annosta ja asiakaskin ihastuu siihen. Tai kun juoksen pää kolmantena jalkana, ja joku asiakas huomaa sen ja kiittää hyvästä palvelusta. Tai kun kiireen keskellä tulee tunne, että jokainen sadasta langasta on tiukasti omissa hyppysissä ja kaikki toimii ja onnistuu. Kiireeseen ei saa mennä mukaan, tai pian pasmat ja tilaukset ovat sekaisin.

Tämän työn parhaita puolia on yhdessä tekeminen. Kiireessä huomaan, kuinka suuri merkitys toimivalla tiimillä on onnistumisessa.”

Millaisina hetkinä ajattelet, että olisi tämän työn voinut paremminkin valita?

”Joskus mietin uravalintaani, kun kiirevuorossa kannan täyttä häkää ruokaa asiakkaiden eteen, mutta en ole itse ehtinyt syödä kahdeksaan tuntiin palaakaan. Kun vielä kuulen narinaa, että miksi laskussa ja pitsassa kestää, mietin joskus mielessäni, että kuvitteleeko asiakas olevansa 135-paikkaisen ravintolan ainoa asiakas?

”Kiirepäivinä keittiö pyöräyttää usein henkilökunnalle oman pitsan.”

Onneksi keittiö pyöräyttää usein sellaisena päivänä henkilökunnalle oman pitsan, jonka syömme slaisseina keittiössä ohimennen.”

Mitä muuttaisit työssäsi, jos voisit?

”Toivoisin, että tarjoilijat saisivat enemmän arvostusta tekemästään työstä, myös ihan palkan muodossa.”

Lisää tarjoilija Eija Aalto-Matinahon työviikosta ja ajatuksista Kodin Kuvalehdessä 23/2018. Voit lukea jutun myös digilehdestä.