Joskus keräilyinto menee aika pitkälle. Ville Vanhatalolle on kertynyt 30 vuodessa miljoona legopalikkaa. Ne valtaavat joka kolon espoolaisessa kerrostalokodissa.

Jo viisivuotiaana Ville Vanhatalo leikki mieluiten Legoilla. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin palikat ovat ottaneet ylivallan hänen kerrostaloasunnostaan Espoon Leppävaarassa.

Entisestä makuuhuoneesta ne ovat tunkeutuneet eteiseen ja vallanneet varaston. Niitä on pahvilaatikoissa, pusseissa ja lattialla. Silmä poimii joukosta Eiffel-tornin ja suuret merirosvolaivat. 

Kyseessä ei ole sisustusprojekti eikä kepeä kaaos. Nyt ollaan tuhat kiloa painavan intohimon ytimessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuusi vuotta sitten Vanhatalon kokoelma oli vasta kolmasosa nykyisestä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kaikki muuttui vuonna 2009. Lelujätti alkoi panostaa kiinnostavampiin sarjoihin ja hankolainen poika tarjosi kokoelmaansa myyntiin”, Vanhatalo kertoo. 

”Iida on keräilyharrastukseni suhteen erittäin kärsivällinen.”

Ville oli vastikään tavannut vaimonsa Iida Marinin. Vuoden päästä tämä muutti Vanhatalon kotiin entistä runsaamman palikkakaaoksen keskelle.

”Iida on keräilyharrastukseni suhteen erittäin kärsivällinen”, Vanhatalo hymyilee. 

Vaimo on luvannut, että jonain päivänä pari matkustaa Tanskan Legolandiin. Sitä ennen miehen on saatava valmiiksi käynnissä oleva inventaario. 

”Haluan selvittää, osaanko yhä rakentaa vai olenko vain keräillyt palikoita.”

Ville on välillä huolissaan rakennustaidoistaan, joten suunnitelmissa on koota iso Lego-kaupunki.

 

Unelmana kokonainen kaupunki

Hienot rakennelmat todistavat, että huoli on turha. Vanhatalo viettää melkein kaiken vapaa-aikansa järjestelyprojektin parissa. Imurointi ei käy nyt päinsä, koska pienet palikat voisivat hukkua. Pölyn kertymistä estetään Legojen hellävaraisella pesulla. Se on Vanhatalon vastuulla. 

Mies tunnustaa, että elämä on ollut lapsuudesta asti yhtä Lego-paketteihin säästämistä ja niiden ostamista. Aluksi hän piti rakentamisesta, nyttemmin metsästämisestä ja keräilemisestä. Keski-iän kolkuttaessa on aika tehdä jotain suurta.

”Lego-kaupunki. Se on vuorossa, kun kaikki palikat on järjestetty.”

Vanhatalo kuvaa haavekaupunkiaan absurdiksi. Siellä tulee olemaan tuttuja hahmoja ja viittauksia tv-sarjoihin ja elokuviin. Silmissä loistaa, kun hän kertoo kokoavansa kaupunkiin esimerkiksi vuoden 1993 Irlannin Euroviisuareenan.

”On valmistajan linja, että kaupunkiin tulee myös Reeberbahn, koska St. Paulin kylttejä oli niin paljon myynnissä Hampurin virallisessa Lego-kaupassa. Kovin roisi ei palikkakaupunki voi kuitenkaan olla.”

Kaupungin tulevien asukkaiden torsot ja päät odottavat hyllyssä, aurinkolaseilla ja ilman.

Kokoelman liki 10 000 minihahmoa muodostaisivat käsi kädessä 244 metriä pitkän ketjun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla