Hiihtäjä Sami Jauhojärvi on mukana Lahden MM-kisoissa. Miehen elämässä on viime vuosina vilskettä riittänyt. Lue arkiston aarteena, millainen oli hänen tyypillinen päivänsä vielä kolme vuotta sitten!

"Toivottavasti tulee vilkas lapsi eikä mikään nyhverö nurkassa istuja. Niin toivoin, kun vaimo oli raskaana.

Toive toteutui. Nahkavekkari Oiva, vuosi ja ­yhdeksän kuukautta, herätti kello 6.40.

Toivomus olisi ollut nukkua vielä hieman ­pidempään, mutta koskaan ei tiedä, ­mihin aikaan herra päättää herätä ja huutaa: ”Isiiiii.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jätimme äidin nukkumaan, sillä Oivalla oli pientä kröhää ja Laura oli joutunut hyppäämään pojan takia yöllä ylös.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Arvostan vaimoani"

Koska olen yli 200 vuorokautta vuodessa hiihtoreissuilla, täytyy kotona ollessa ottaa kaikki ilot irti arjen touhuista. Pottailun jälkeen pyllyn pesu ja aamu­palan laittoon: kananmunia ja puuroa.

Minun perussettini on 3,5 desiä hiutaleita, 7 desiä vettä, 2 desiä mehukeittoa ja päälle pellavansiemenrouhetta ja soija­lesitiiniraetta. Suosikkini on neljänviljanpuuro ja karviais-boysenmarjakeitto. ­Oivalle tuli desi hiutaleita, kaksi desiä vettä ja mummon keräämiä mustikoita.

Lapsi rakastaa rutiineja, selkeää päivärytmiä. Tärkeätä on myös opettaa kunnioittamaan toisia.

Olen ollut Lauran kanssa naimisissa kohta kuusi vuotta. Pojan syntymän jälkeen suhteeseemme on tullut syvyyttä ­lisää. Puhumme, kunnioitamme toisiamme ja osaamme arvostaa toisen tekemisiä.

Arvostan esimerkiksi sitä, miten Laura pystyy pitämään huushollin kuosissa. ­Arki rullaa."

Hyvän tuurin alushousut

"Hillun aamut pelkissä boksereissa. Sitten vedän treenikamppeet päälle.

Kisoja varten minulla on kahdet hyvän tuurin alushousut. Toisissa on jo reikä, mutta toivon niiden pysyvän sen verran ehjinä, että kestävät kauden loppuun.

Ulkona oli pakkasta 18 astetta, mutta se oli lämmintä pakkasta. Kävin peruskestävyyslenkillä: puolitoista tuntia vapaata hiihtoa. Keli oli hidas, joten kilometrejä kertyi 22.

Kotona Laura, Oiva ja ystäviemme kaksi lasta olivat leiponeet sämpylöitä.

Kaveripariskunta tuli onnittelukäynnille, sillä Laura sai juuri kasvatustieteiden maisterin paperit. Vaikka ­minulla ei ole vaikeuksia nukkua vieraiden aikana, nyt en malttanut mennä päivittäisille ­torkuille. Katsoin hiihtoa ­televisiosta ja ­annoin venyttelyohjeita triathlonille tähtäävälle ystävälle.

Kun lähdin iltapäivällä juosten salille, väsymys tuntui pienenä kiukkuna. Sain sen kuitenkin pidettyä sisällä.

Palatessani valmentajan vaimo oli ­kylässä ja Oiva sanoi ensimmäisen kerran hänen nimensä: Elinaaa!

Elina oli aivan myyty ja minuakin ilahdutti se, että Oivalle tuli uusi sana lisää."

Paheena keksit

"Aiemmin paheeni olivat Pirkan rommi­leivoskeksit tai Kantolan Dops-keksit kastettuna mehuun. Kesästä läh­tien olen syönyt ravitsemusterapeutin ­ohjeiden mukaan kuusi kertaa päivässä, yksinkertaisesti ja terveellisesti.

Joka ateriaa ennen vedän hedelmän. Teen sen vähän Oivalta salaa, ettei herra ala vinkua herkkua itselleen ennen ruokailua.

Illalla jauhoin täysin sippinä melkoisen keon ohraa, kanaa ja salaattia. Siinä meni kolme varttia, eikä annos meinannut upota millään.

Päätinkin, että kauden jälkeen syön pari viikkoa normaali-ihmisen ruokaa. Silloin lorautan kanan sekaan kolmen juuston kastiketta.

Koska syön useammin kuin muu ­perhe, otan välillä ruokaseuraksi Aku ­Ankan. Nykyisin luen sen iPadista. Akun kohtalo lämmittää. Hän on kova yrittämään eikä aina onnistu, mutta harvemmin lan­nistuu.

Lapsuudenkodista olen omaksunut ­tavan, että keittiön pitää olla aina siisti. Illalla saunan ja iltapalan jälkeen putsasinkin pöydän ja tiskitason.

Lauran ja minun yhteinen rauhoittumishetki on katsoa tallentavalta digiboksilta Uusi päivä -sarjaa. Nyt taidamme mennä lokakuun jaksoissa."

Tasatyöntöä unissaankin

"Annan päivän arvosanaksi 9+. Koska kroppa kävi kovien treenipäivien takia ylikierroksilla, pääsin uneen vasta yhdentoista aikaan.

Hiihdän myös nukahtaessani. Vaimon mukaan minusta näkee, koska menen tasa­työntöä, milloin vuorohiihtoa."      

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2014.

Sami toivoi mitalia, ja se tuli

Sami Jauhojärvi, 31, on hiihtäjä, joka etukäteen kertoi tavoittelevansa 6. helmikuuta alkaneissa Sotšin talviolympialaisissa mitalia, ja sellainen tulikin parisprintissä 19.2.2014. Hän asuu vaimonsa ja poikansa kanssa Rovaniemellä paritalossa ja harrastaa metsästystä ja kalastusta. Samin valmentaja on Reijo Jylhä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla