Hampaat paikattiin amalgaamilla, ja kamerasta loppui filmi aina kesken tärkeän tilaisuuden. Nämä 19 kuvaa todistavat, että ennen ei todellakaan ollut paremmin.

Moottoripyöräilijöitä Hietaniemessä 1953. Kuva: Väinö Kannisto / HKM 

1. Kukaan ei käyttänyt kypärää (eikä turvavöitä).

Poika hammaslääkärin vastaanotolla Taivallahden kansakoulun hammashoitolassa 1965. Kuva: Foto Mannelin Teollisuuskuvaus / HKM

2. Hampaat paikattiin amalgaamilla.

3. ...ja tuholaisia ja täitä torjuttiin DDT:llä (joka melkein tuhosi merikotkakannan Suomesta).

4. Lasten muovilelut sisälsivät lyijyä, kadmiumia ja arsenikkia (ja talot asbestia).

Oppilaita ruokailemassa uudessa Meilahden kansakoulussa 1954. Kuva: HKM

5. Kouluruokana oli aina puuroa tai velliä.

Lapset katselevat televisiota vuonna 1968. Kuva: HKM

6. ...eikä tv-kanavilta tullut mitään. (Niiltä kahdelta.)

7. Kamerasta loppui filmi aina kesken tärkeän tilaisuuden.

Kaksi miestä opetusministeri Jaakko Itälän (oikealla) vastaanotolla luovuttamassa korttelipihasuunnittelua koskevaa julkaisua. Kuva: HKM

8. Kaikkialla sai polttaa.

9. ...jopa töissä.

10. Lauantaisin kauppaan oli ehdittävä kahteen mennessä (ja sunnuntaisin oli turha yrittää).

11. Kun ystävän tai ihastuksen perheessä vastattiin lankapuhelimeen sukunimellä tai puhelinnumerolla, ei koskaan tiennyt kuka vastaa. (Pilapuheluiden soittaminen oli kyllä helpompaa.)

12. Pankkiin piti mennä pankkikirjan kanssa siirtelemään rahaa virka-aikana.

Herrain muotia 1950-luvulta. Kuva: HKM

13. Muoti oli jäykkää ja muodollista.

Nainen puhelinkopissa vuonna 1969. Kuva: Volker von Bonin/ HKM

14. Kun tuli kesken kauppareissun asiaa kotiin, oli pakko etsiä puhelinkoppi (ja kolikoita).

15. VHS-kasetit veivät tolkuttomasti tilaa olohuoneesta. Kun tv-ohjelmia nauhoitti, jokin meni usein mönkään ja loppuratkaisun tilalla oli lumisadetta.

16. Puhelinluetteloista puhumattakaan. Soittamista varten tarvittiin ihan oma kaluste: puhelinpöytä laatikostoineen.

 Elannon uuden myymälän avajaiset vuonna 1958. Kuva: HKM

17. Kaupan tuoretiski oli talvisin lihavetoinen (kunnes kiinankaali tuli markkinoille).

Ravintola Kosmoksen lounaaseen kuuluvana pääruokana paistettua madetta vuonna 1971. Kuva: Kari Hakli/ HKM

18. Ei päässyt sushille.

Mies ja nainen tupakoivat ravintolapöydässä. Elannon kokoelma 1971. Kuva: H. Oksanen /HKM

19. ...eikä koko ravintolaan ilman miestä.

Arsika

Ennen ei todellakaan ollut paremmin – nämä 19 nostalgista kuvaa todistavat sen

Samaa mieltä! Edelleenkin suussa on monta kestävää amalgaamipaikkaa. Ja todellakin moni muukin tuolla mainittu asia on ihan ok. Ei ollut tv:tä silloin eikä ole muuten nytkään ja erinomaisesti tulee toimeen! Puuroja ja vellejä kai on sitten jossain ennen pelkästään syöty, ei kuitenkaan omassani enää 50-luvulla. Mieluummin eläisin edelleen 50-lukua kuin tätä nykyistä turmeluksen kautta.
Lue kommentti

Muoviton maaliskuu -kampanja kehottaa vähentämään muovin käyttöä. Idean äiti Heidi Hautala kantaa itsekin kortensa kekoon arkisilla teoillaan.

”Ulkoilin tänä talvena Kaivopuiston rannassa Helsingissä ja huomasin, kun koiranulkoiluttajat noukkivat ahdistuneina muoviroskia rannalta. Aloin miettiä, mitä kaikkea muovijätteiden vähentämiseksi voitaisiin tehdä”, Hautala kertoo.

Muovikeskustelua jo pidempään sosiaalisessa mediassa seurannut Heidi heitti Twitteriin idean muovittomasta maaliskuusta.

”Se tuntui lähtevän heti lentoon. Keräsimme ryhmän, jonka kanssa pistimme pystyyn #MuovitonMaaliskuu -tapahtuman Facebookiin.”

Kertakäyttö on suurin ongelma

Hautala tietää, että ympäristöteot ovat usein käytännössä haastavia. Ongelma on monesti se, ettei vaihtoehtoja ole.

”Ihan kaikessa muovia ei voi välttää, eikä aina tarvitsekaan: suurin ongelma on sen kertakäyttö liian usein ja turhaan.”

Tarkista, ettei hammastahna sisällä mikromuovia.

Vaikka esimerkiksi hammastahnatuubia ei löydy muovittomana, Hautala vinkkaa varmistamaan ainakin sen, ettei itse tahna sisällä mikromuovia.

”Kuluttaja on aikamoisessa viidakossa, kun yrittää välttää muovia ja samalla arvioida, milloin on ekologisempaa valita jokin muu pakkausmateriaali. Siksi tämän ei pitäisi olla vain kuluttajien käsissä. Tärkeää on, että muovin kierrätys tehostuu. Mutta se ei tarkoita, että voimme jatkaa yltiöpäistä muovin kulutusta.”

Hautala on iloinen siitä, kuinka Muoviton maaliskuu -kampanja on saanut ihmiset jakamaan vinkkejä ja kokemuksia. Entä miten hän itse pyrkii vähentämään muovin käyttöä arjessaan?

Heidin 5 konstia muovin välttämiseen

  1. Paperipusseja ja -kasseja on helppo käyttää monta kertaa uudelleen. Käytän niitä sekä paistamani leivän säilytykseen että pientalouden kompostipusseina.
  2. Käytän kaupassa omaa pussia myös hedelmille ja vihanneksille. Ohuen kankaisen pussin voi joko ostaa tai ommella itse, vaikkapa vanhoista valoverhoista. Oma kestokassi kannattaa ottaa mukaan myös matkoille.
  3. Suosin paikallisia tuotteita. Läheltä tulevia tuotteita ei yleensä tarvitse pakata niin paljon. Jos vain mahdollista, kannattaa ostaa elintarvikkeita suoraan tiskiltä.
  4. Pidän mukana omaa kestävää pulloa, jota täytän aina uudelleen, sekä kuumalle että kylmälle juomalle. Samalla säästyy turhilta muovipulloilta ja take away -kupeilta. Kiireiselle suosittelen myös oman haarukan mukana kantamista, mikä helpottaa nopeasti ostettujen eväiden syömistä.
  5. Annan usein palautetta kaupoille ja tuottajille. Niin rohkaisevaa kuin rakentavaa.

Varo myös piilomuovia!

On myös asioita, joissa emme ehkä edes hoksaa käyttävämme muovia.

”Teen ystävänä on pistänyt silmään, että yksittäispakatuissa teepusseissa on usein muovia tai ne on ainakin pakattu muoviin.”

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.