Onko vanhat hyvät ajat vain hokema vai oliko kaikki tosiaan ennen paremmin? KK:n kysely paljasti viisi asiaa, joita ihmiset takavuosilta ikävöivät.

1. Elettiin leppoisammin

Moni vastaaja kaipaa menneisyydestä rauhaa ja hyviä välejä kanssaihmisiin. Entinen koetaan leppoisaksi, nykyisyys stressaavaksi ja hivenen arveluttavaksi. Näin takavuosia muistellaan:

”Oli luottamusta kanssaihmisiin ja yhteiskuntaan. Ei tarvinnut varoa niin paljon onnenonkijoita ja hämärämiehiä.”

”Maailma oli valoisampi, kiireettömämpi, aidompi ja viattomampi.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Oli Kekkonen.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Oli turvallista elellä. Kuulun siihen viimeiseen sukupolveen, joka on elänyt kansallisvaltiossa ja käyttänyt omaa rahaa.”

2. Taskussa ei ollut älypuhelinta

Emme osaa pitää näppejämme erossa älyluureista ja tableteista. Moni vastaaja tuntee, että ennen niiden maailmanvalloitusta kanssaihmiset kohdattiin aidommin. Piipahdettiin kylään, turistiin mukavia kun nähtiin. 

”Ei ollut kännyköitä eikä somea, oli rauhallisempaa ja kiireettömämpää elämää, kun kaikki ihmiset eivät kävelleet puhelin korvassa.”

”Ihmiset kyläilivät enemmän toistensa luona kun ei ollut nettejä, kännyköitä jne.”

”Ihan oikeasti seurusteltiin livenä! Voitko kuvitella?!”

3. Lapset olivat reippaampia

Ennen piltitkin viipottivat punaposkisina pihamaalla eivätkä nysvänneet sisällä pleikkareitten ja älypuhelinten ääressä. Kaikki käyttäytyivät paremmin. Näin ainakin muistoissamme:

”Välitettiin läheisistämme, ystävistämme, naapureistamme."

”Lapset leikkivät enemmän ulkona kavereiden kanssa.”

4. Kassalla maksettiin markoilla

Suomalaiset ikävöivät yhä markkaa, paljasti KK:n kysely. Ehkä siksi, että hinnat tuntuivat silloin siedettävämmiltä. Nykyisyys tuntuu materialistisemmalta kuin menneisyys.

”Oli vielä markat ja halvemmat hinnat.”

”Globaalit yritykset eivät määränneet poliittista päätöksentekoa ja rahamarkkinoiden kehitystä.”

”Ihmiset tarjosivat naapuriapua ilman korvausvelvollisuutta.”

5. Aurinko paistoi kesällä koko ajan

Ja kuten muistoissa aina, ilmatkin olivat ennen ihan toista. Elettiin jäätelökesiä ja paahdettiin ihoa ruskeaksi ilman huolta huomisesta. Harva tajusi huolestua edes ihosyövästä saati ilmastonmuutoksesta.

”Kesät olivat kauniita ja lämpimiä.”

”Aurinko paistoi aina.”

Lähde: Kodin Kuvalehden kysely, johon osallistui 333 vastaajaa.

Nyt on paljon parempi!

Niitäkin vastaajia oli, joiden mielestä menneisyyden haikailu on yhtä tyhjän kanssa. Nämä optimistit eivät katso taaksepäin, vaan luottavat tulevaisuuteen.

”Eiköhän kaikki ole nyt paremmin.”

”Vanhojen aikojen huonot puolet ovat jo unohtuneet.”

”Mennyt aika on eletty niin hyvin kuin osattu. Nyt juuri elettävä aika on parasta.Tulevaisuuden hoitavat mahtavat nuoret voimat. Iloitsen ja luotan tulevaan.”

Retriikka

Juuri noita kohtia en välttämättä itse tunnista ainakaan täysin. Olen maalta syrjäkylältä. Leipä perheeseen tuli maatöistä. En tiedä oliko se kovin leppoisaa paahtaa kesäisin heinäpellolla, kasvimaalla, viljapellolla, matonpesussa jne. Työ oli raskasta ja kyllä joskus aika hektistä. Talvi oli helpompaa mutta koulupäivät oli pitkiä kun koulumatka oli pitkä (alakouluun 17 km ja yläkouluun 35 km yhteen suuntaan). Ja kyllä sitä talvella kotonakin lunta ja lehmän lantaa luotiin. En minä nykyäänkään tunnista kiirettä elämässäni. Kiireinen ihminen on kerännyt itse itselleen liikaa kaikkea. Sota ei yhtä miestä kaipaa jos jonkun menon jättää menemättä. Maalla asuttiin kaukana kaikesta. Eipä sitä menty kavereille kun välimatka oli monen monta kilometriä. Toki lähinaapureita nähtiin mutta kyllä maaseudun lapset oli ujoja ja arkoja. Kännykkää ei ollut mutta ei myöskään puhelinta kuin vasta joskus kouluvuosina. Epäilen ettei silloin oltu kovin hyvin tietoisia mistään. Oltiin aika untuvikkoja ja tietämättömiä monista maailman ihmeistä. Tiedonkulku oli hidasta. Markat... no onko sillä väliä. Msrkka, euro, oravannahka. Pääasia että talous toimii ja hinnat saadaan sovittua. Ei se markkakaan niin vakaa aina ollut. Palkat oli pieniä ja työntekijöiden asiat monella tapaa huonommin kuin nykyään. Paistoiko aurinko enemmän? Jos paistoi niin melanoomahan siitä seuraa. Heinäpouta saattoi olla kehnokin ja akkaviikot oli silloinkin. Lunta kyllä talvelka oli enemmän ja talvet oli kunnon talvia. Ei! Kyllä kehotys kehittyy ja maailma menee eteenpäin. Jokaisessa ajassa ja asiassa on hyvät ja huonot puolensa. Ollaan tyytyväisiä niistä hyvistä ja jätetään se turha marina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla