Nämä kolme e-sanaa liittyvät yhteen: etikka, edullisuus ja ekologisuus. Oletko sinä tiennyt, mihin kaikkeen väkiviinaetikkaa kannattaa kodinhoidossa käyttää?
Nämä kolme e-sanaa liittyvät yhteen: etikka, edullisuus ja ekologisuus. Oletko sinä tiennyt, mihin kaikkeen väkiviinaetikkaa kannattaa kodinhoidossa käyttää?

Väkiviinaetikka on monkäyttöinen ihmeaine, joka puhdistaa pyykkisi, ikkunasi, kattilasi ja kylpyhuoneesi. Oletko jo kokeillut?

Jos kodin siivouksessa saisi käyttää veden lisäksi vain yhtä ainetta, etikalla pääsisi pitkälle. Väkiviinaetikkapullon kyljessä on usein kurkkujen kuva, ja etikka onkin hyvä kurkkujen säilömiseen. Paljon tiuhemmin ja enemmän väkiviinaetikalle on kuitenkin käyttöä ihan muussa, kuten kodinpuhdistuksessa yleispuhdistusaineena, pyykin huuhteluaineena ja kalkin poistossa – näin aluksi.

Happamuutensa vuoksi etikka liottaa kalkkisaostumia, joita veden mukana tulee.

Etikan taika on sen happamuudessa. Happamuutensa vuoksi etikka liottaa kalkkisaostumia, joita esimerkiksi kylpyhuoneisiin veden mukana tulee. Kalkkisaostumat keräävät muuta likaa, eli samalla kun etikka poistaa kalkin, se ehkäisee muutenkin likaantumista.

Juuri happamuuden takia etikka ei kuitenkaan käy kaikille pinnoille: emali-, alumiini- ja marmoripinnoille etikka ei sovi.

Etikan toinen suuri hyve on, että se poistaa hajuja. Myös etikka itse haisee, hetken.

”Etikan haju haihtuu kuivuessa nopeasti. Ei siis kannata jättää etikkaa käyttämättä hajun pelossa.”

”Etikan haju haihtuu kuivuessa nopeasti. Ei siis kannata jättää etikkaa käyttämättä hajun pelossa”, Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto sanoo.

Hän itse käyttää väkiviinaetikkaa jatkuvasti.

”Väkiviinaetikka on todella edullinen puhdistusaine, litran pullon saa reilulla eurolla. Se on tehokas ja monikäyttöinen sekä lisäksi ekologinen. Etikassa ei ole ympäristöhaittoja, ei luonnolle eikä itselle.”

Kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista kertoo ainakin kymmenen tavallista kodinhoitoon liittyvää asiaa, joissa kannattaa käyttää väkiviinaetikkaa:

1. Pyykin ja pyykkikoneen raikastus

Etikkaa voi käyttää pyykinpesussa huuhteluaineen sijaan. Kun laittaa jokaiseen koneelliseen pesuaineen lisäksi noin puoli desiä etikkaa, raikastuvat sekä vaatteet että pesukone. Etikka myös tekee pyykistä pehmeämpää.

”Kun käyttää etikkaa huuhteluaineen sijaan, konetta ei tarvitse enää erikseen raikastaa.”

”Itselläni on pyykkikoneen päällä korissa kolme pulloa aina valmiina: valkopesuaine, kirjopesuaine ja etikkapullo. Etikan käyttö huuhteluaineen tapaan on helppo tapa samalla puhdistaa myös konetta – kun käyttää etikkaa huuhteluaineen sijaan, konetta ei tarvitse enää erikseen raikastaa”, Outi Mehto sanoo.

2. Hien haju pois vaatteista

Ostitko kirppikseltä vanhan vaatteen, joka haisee hielle? Tai onko hien haju pinttynyt lenkkipuseroon?

Laita hieltä haiseva vaate etikkaveteen likoamaan noin puoleksi tunniksi.

Laske ämpäriin tai lavuaariin noin kymmenen litraa haaleaa vettä ja kaada sekaan kaksi desiä väkiviinaetikkaa. Laita hieltä haiseva vaate etikkaveteen likoamaan noin puoleksi tunniksi. Pese sen jälkeen vaate tavalliseen tapaan.

Jos vaate on hankalasti pestävä, esimerkiksi puvun takki tai erityisen arka mekko, voit kokeilla tätä vanhan kansan kikkaa: Laita vaate roikkumaan henkariin. Tuo vaatteen alapuolelle laakea vati, jossa on höyryävää vettä ja sen seassa pari desiä etikkaa. Kun höyry nousee ylöspäin vaatteeseen, etikka vaikuttaa samalla.

”Etikkaa ei kannata laimentaa kuumaan veteen, ellei tarkoitus ole juuri höyrystää sitä. Muuten etikka vain menettä kuumassa vedessä tehoaan ja voi ilmaan höyrystyessään ärsyttää hengitystä.”

3. Kenkien puhdistaminen

Nahkakenkiin katusuolasta tulevia valkoisia rantuja on vaikea estää, mutta niiden poistamisessa toimii etikka.

Hyvä ohje yleispuhdistusaineen tekoon on tämä: 1/10 väkiviinaetikkaa, 9/10 vettä.

Marttojen kotitalousneuvoja neuvoo tekemään etikasta ja vedestä yleispuhdistusaineen, jota voi käyttää moneen tarkoitukseen, esimerkiksi kenkien puhdistamiseen. Yleispuhdistusaine kannattaa sekoittaa vaikka suihkepulloon niin, että sekoituksesta yksi kymmenesosa on etikkaa, yhdeksän kymmenesosaa vettä.

Tätä yleispuhdistusainetta voi suihkuttaa liinaan, jolla sitten pyyhkii kenkiä suolaraitojen kohdalta.

4. Lisää ikää leikkokukille

Leikkokukkien soisi kestävän maljakossa kauniina mahdollisimman kauan. Jotta se onnistuisi, laita maljakkoon noin litra haaleaa vettä ja sen sekaan pari ruokalusikallista sokeria ja pari ruokalusikallista etikkaa. Sokeri ravitsee kasvia ja etikka estää bakteerikasvustoa niin, että kukat pysyvät hyvänä pidempään.

Ennen kukkien maljakkoon laittoa muista leikata varren päähän uusi imupinta.

5. Kalkin poisto suihkusta, kaakeleista, vessanpöntöstä, kahvinkeittimestä ja hanoista

Koska kylpyhuoneessa lotrataan veden kanssa, sinne muodostuu myös kalkkia, jonka kimppuun kannattaa käydä etikan kanssa.

Suihkun suutinpäähän kalkkia kertyy vedentuloreikien luo. Sen saa puhdistettua liottamalla suutinpäätä puolisen tuntia astiassa, jossa on kolme neljäsosaa vettä ja yksi neljäsosaa etikkaa.

Myös kylpyhuoneen ja keittiön teräksisiin hanoihin kertyy kalkkia, johon sitten jää kiinni muuta likaa. Jotta näin ei kävisi, suihkuta hanoja samalla etikalla ja vedestä tehdyllä yleispuhdistusaineella, jolla voit puhdistaa esimerkiksi kenkien suolarantuja: siis 1/10 etikkaa, 9/10 vettä.

Kahvinkeittimen läpi kannattaa kierrättää välillä vedellä laimennettua etikkaa.

Samalla yleispuhdistusaineella voit puhdistaa kaakeleita. Jos tuntuu, että lika on tiukassa, lisää puhdistusaineessa etikan osuutta niin, että liuoksesta on etikkaa neljännes, vettä kolme neljännestä. Vessanpöntön kalkinpoistoon voi niin ikään käyttää vahvempaa etikka–vesi-seosta. Jos kalkki on oikein tiukassa, puhdistusaineessa etikkaa voi olla vaikka puolet ja vettä puolet.

Kalkkia kertyy myös kahvinkeittimeen. Siksi keittimen läpi kannattaa kierrättää välillä vedellä laimennettua etikkaa. Laita kahvinkeittimen vesisäiliöön silloin vajaa desi etikkaa ja puolisen litraa vettä päälle, sitten kahvinkeitin pulputtamaan. Etikkapuhdistuksen jälkeen kierrätä kahvinkeittimen läpi pannullinen pelkkää vettä niin,että seuraavan kahvipannulliseen ei tule etikkaista sivumakua.

”Martta-suosituksen mukaan kahvinkeittimen etikkapuhdistuksen voisi tehdä parin viikon välein, mutta se ei toteudu omassakaan keittiössäni. Yksi hyvä muistisääntö on, että aina kun avaat uuden suodatinpussipaketin, puhdista keittimen sisukset etikan avulla”, Outi Mehto sanoo.

6. Lattiakaivo vetäväksi

Jos suihkutilan lattiakaivo tuntuu likaiselta tai ei vedä irtoroskien pois keräämisen jälkeenkään, muista kikka, jota jo vaari käytti:

Kaada ruokasoodaa ja etikkaa lattiakaivoon sihisemään.

Kaada lattiakaivoon reilu puoli desiä ruokasoodaa ja kaksi desiä väkiviinaetikkaa. Anna niiden muhia kaivossa. Kun niistä tuleva sihinä loppuu, suihkuta lattiakaivoon vielä reilusti vettä.

7. Lisää kiiltoa ikkunoihin ja peileihin

Ikkunoita pestessä pesuveteen kannattaa laittaa käsitiskiaineen lisäksi loraus etikkaa. Etikka kirkastaa laseja, myös ikkunalaseja. Sama pätee peileihin.

”Kylpyhuoneessa myös peileihin on usein kertynyt vedestä kalkkia, ja etikkaliuoksen kannattaa olla tehokkaampaa. Hyvä kosteiden tilojen etikkaliuoksen vahvuus on se, että etikkaa on neljännes ja vettä kolme neljännestä”, Outi Mehto sanoo.

8. Pinttyneet kattilat puhtaiksi

Joskus pinttymät kattiloissa ovat todella sitkeitä. Silloin kannattaa nukkua rauhassa yön yli ja antaa etikan tehdä sillä aikaa tehtävänsä.

Keitä siis kattilassa seos, jossa on kaksi osaa etikkaa ja yksi osa vettä. Lisää lopuksi kiehuvaan veteen teelusikallinen suolaa ja sammuta levy. Anna etikka–veden seistä kattilassa yön yli ja pese kattila sitten.

9. Tupakanhajun ja muun katkun selätykseen

Tupakanhajuun ei tuuletus riitä, joten ota avuksi etikka. Kaada etikkaa laakeaan astiaan ja laita astia tai astiat keskelle tilaa, jossa haisee. Auttaa myös silloin, kun keittiössä jokin on palanut pohjaan ja katku paljastaa sen sekunnissa jokaiselle taloon tulijalle.

10. Heippa, hedelmätahrat

Hedelmätahrat ja kellastumat ovat kankaassa usein sen verran tiukassa, että ne irtoavat parhaiten käyttämällä sekä hapanta etikkaa että emäksistä ruokasoodaa.

Kostuta ensin tahra etikalla, ripottele sitten ruokasoodaa päälle. Anna vaikuttaa hetki ennen pesua.

Kostuta siis ensin tahra etikalla, ripottele sitten ruokasoodaa päälle. Anna vaikuttaa hetki. Sen jälkeen tahraa voi hangata kevyesti. Lopuksi laita vaate normaalipesuun.

Kellastunutta vaatetta voi koettaa puhdistaa myös niin, että laittaa vaatteen likoamaan veteen, jonka joukossa on etikkaa ja soodaa. Määrät eivät ole tarkkoja, pariin litraan vettä voi laittaa esimerkiksi desin etikkaa ja desin ruokasoodaa.

11. Banaanikärpästen ansa

Yhtenä päivänä loppukesästä ne yhtäkkiä taas ilmestyvät. Pienet banaanikärpäset, jotka lentelevät hedelmien ympärillä ja kiittävät, jos pöydälle on jäänyt mehukannu.

Marttojen kärpäscoctailissa on vettä, sokeria, väkiviinaetikkaa ja tiskiainetta.

Jotta banaanikärpäsistä pääsisi eroon, niille voi tehdä oman, houkuttelevan coctailin. Marttojen käytössä toimivaksi on todettu tämä: Laita astiaan vettä ja sen sekaan hiukan sokeria ja väkiviinaetikkaa sekä pari tippaa tiskiainetta. Etikka ja sokeri houkuttelevat tuoksullaan banaanikärpäsiä, ja tiskiaine rikkoo veden pintajännityksen niin, että veteen tultuaan banaanikärpäsillä ei enää ole siitä paluuta.

Paljon iloja on tarjolla vähälläkin rahalla. Pitkään kylvyssä loikoilu on yksi ihanimmista!
Paljon iloja on tarjolla vähälläkin rahalla. Pitkään kylvyssä loikoilu on yksi ihanimmista!

Säästämisessä tärkeintä on aloittaminen, kuluttamisessa rehellisyys, ja elämästä pitää välillä myös nauttia. Kodin Kuvalehden lukijat kertovat rahankäyttöön liittyvät isoimmat oivalluksensa ja periaatteensa.

Tämän oivalsin säästämisestä:

 1.  ”Eilen oli paras päivä säästää. Tänään on toiseksi paras.”
 2. ”Pitää olla rehellinen itselleen.”
 3. "Tavallisetkin sukat voi parsia.”
 4. ”Älä osta muiden takia. Ketään ei kiinnosta, jos käytät usein samoja vaatteita."
 5. ”Vähemmälläkin pärjää. Kaikkea ei tarvita.”
 6. ”Ulkona syömisen ei tarvitse tarkoittaa ravintolaa.”
 7. ”Osta halvalla, myy kalliilla.”
 8. "Kukaan ei säästä minun puolestani."
 9. "Haaveiden pitää olla tulojen mukaiset.”
 10. ”Maailma on pullollaan pieniä, ilmaisia iloja.”
 11. ”Budjetti pitää olla."
 12. "Kuluja voi aina karsia."
 13. ”Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot.”
 14. ”Pienistä puroista tulee isoja virtoja.”
 15. ”Joskus pitää käyttää säästöt ja humputella.”
 16. ”Täältä ei saa lähtiessä mitään mukaansa."

Lähde: Kodin Kuvalehden säästämiskysely

Meniköhän nämä nyt oikein tänne hyllylle? (Ota nyt ainakin ne kananmunat jääkaapin ovesta pois!)
Meniköhän nämä nyt oikein tänne hyllylle? (Ota nyt ainakin ne kananmunat jääkaapin ovesta pois!)

Kananmunat pöydälle vai jääkaappiin, entäs sitten kahvi, sipuli, mandariinit ja pähkinät? Marttojen kotitalousneuvoja kertoo ruokien säilyttämiseen liittyvät koulukuntaerot ja sen, miten oikeasti kannattaa toimia. Leivän säilyttämisen kohdalla hän ei jousta, mutta rypsiöljyn kanssa tekee ohjeiden vastaisesti itsekin.

Niinkin viileä asia kuin jääkaappi voi saada tunteet kuumenemaan. Kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista kertoo, mitkä asiat ruokien säilytyksessä jääkaapissa tai sen ulkopuolella ovat useimmin pielessä tai epäselviä – ja mistä on turha kiistellä, sillä ihan yhtä oikeita säilytyspaikkoja on monta.

Kananmunat jääkaappiin tai pöydälle

Joidenkin jääkaappien ovessa on erillinen kananmunateline. Se on suunnittelijalta melkoinen munaus, ellei telinettä sitten ole ajateltu vain keitettyjen munien säilytykseen.

Kananmunien pitäisi pysyä mahdollisimman paikallaan, liikkumattomina, ja terävä pää alaspäin.

Kananmunien säilyttämisessä on nimittäin pari asiaa, joista kannattaa pitää kiinni. Ensimmäinen niistä on, että kananmunien pitäisi pysyä mahdollisimman paikallaan, liikkumattomina, jotta kananmunan tylpässä päässä oleva ilmakupla pysyy ehjänä.

Samasta syystä kananmuna kannattaa säilyttää omassa, suojaavassa kennossaan ja nimenomaan terävä pää alaspäin, tylpempi puoli ylöspäin.

”Erillinen munateline jääkaapin ovessa on siis mahdollisimman huono paikka raaoille kananmunille. Kun ovea avataan ja suljetaan, kananmunat heiluvat siinä mukana”, Outi Mehto sanoo.

Kananmunien säilyttäminen on yksi niistä ruokaan liittyvistä asioista, joissa on kahta koulukuntaa. Joskus Martatkin ovat neuvoneet, että kananmunien paras säilytyspaikka olisi yksiselitteisesti jääkaappi. Outi Mehto ei sanoisi niin.

”Tärkeintä, että valitsee joko tai.  Että kananmunat ovat tasaisessa lämmössä joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä.”

”Kananmunille säilytys vähän huoneenlämpöä viileämmässä olisi kaikkein optimaalisinta, mutta jääkaappikin on ihan hyvä paikka. Kylmästä ei ole kananmunille haittaa, mutta se ei myöskään ole välttämätöntä.”

”Tärkeintä on, että valitsee joko tai. Eli että kananmunat ovat tasaisessa lämmössä, siis joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Itse säilytän kananmunia pöydällä, ja ne säilyvät siinäkin hyvin pitkälle yli paketissa olevan päiväyksen.”

Maidon paikka ei yleensä ole ovessa

Jääkaapin oven hylly on kuin tehty maitopurkeille. Siinä ne pysyvät pystyssä ja ovat kätevästi käden ulottuvilla. Harmi vain, että samalla ne ovat liian kätevästi myös lämmön ulottuvilla.

Ovi on usein jääkaapin lämpimin paikka, eikä siinä siksi kannata säilyttää maitoa vaan ennemmin pitkään säilyviä tuotteita kuten limuja, kastikepulloja, kivennäisvesiä ja hilloja.

”Jos maitoa kuluu paljon, ihan hyvin siinä ovessa voi olla se yksi avattuna oleva, keskeneräinen maitotölkki.”

”Tiedän, että moni kapinoi tätä neuvoa vastaan. Jos on iso perhe, jossa maitoa kuluu paljon, ihan hyvin siinä oven hyllyssä voi olla se yksi avattuna oleva, keskeneräinen maitotölkki. Mutta muiden maitojen kannattaa olla hyllyillä vaikka makuullaan päällekkäin”, Outi Mehto sanoo.

Koska kehitys kehittyy, tähänkin asiaan on tullut parannuksia. Osassa uusista jääkaapeista kylmä nimittäin kiertää ja viilentää jääkaapin oven tehokkaasti. Silloin ovessa oleva hylly voi hyvin olla maitohylly.

”Parasta olisi, jos tutustuisi omaan jääkaappinsa sillä silmällä, missä ovat sen kaapin lämpimimmät ja viileimmät kohdat. Luotettavimmat tulokset saa, kun lämpömittari on saanut olla rauhassa avaamattomassa jääkaapissa vaikka yön yli. Kun muutamana iltana muistaa laittaa mittarin eri puolille kaappia, tietää aika monta seuraavaa vuotta paremmin, mihin maitoja ja muita kannattaa laittaa.”

Lihat kylmään alas, vihannekset vielä alemmas

Lämpö nousee ylöspäin, ja jääkaapin alaosassa on kaikkein kylmintä. Siksi lihaa ja kalaa kannattaa säilyttää alahyllyllä – paitsi että sen alahyllyn alapuolellahan on vielä vihanneslaatikko tai pari.

”Aika ajoin kysytään, mitä järkeä on säilyttää vihanneksia jääkaapin alaosassa, eikös siellä ole kaikkein kylmintä.”

”Aika ajoin meiltä kysytään, mitä järkeä on säilyttää vihanneksia jääkaapin alaosassa, eikös siellä alhaalla ole kaikkein kylmintä. Alin lasihylly kuitenkin suojaa vihanneslaatikoita kylmältä. Suuri osa jääkaapeista onkin niin kutsuttuja jääviileäkaappeja”, Marttojen kotitalousneuvoja sanoo.

Monissa jääviileäkaapeissa on viilentävä kylmäelementti kaapin takaosassa, eikä se tällöin jatku alas asti.

Tomaatti pöydälle, kurkku jääkaappiin

Tomaatti ja kurkku viihtyvät yhdessä salaatissa tai lautasen reunalle pilkottuina, mutta ennen syötäväksi päätymistä eivät. Kurkku nimittäin viihtyy viileässä, lämpimän ilmaston vihannes tomaatti lämpimässä.

Kurkku kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa muovikalvo tai muu pakkausmuovi ympärillään. Muovi on hyvä säilyttää siksi, että se estää nesteen haihtumista kurkusta.

Tomaattia taas kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Silloin sen maku pysyy mehevänä, jääkaapissa tomaatti vetistyy.

Huonoin vaihtoehto on pitää kurkkua ja tomaatteja pitkään yhdessä samassa kulhossa kosketuksissa toisiinsa.

Sekä jääkaappi että huoneenlämmössä säilyttäminen ovat monien ruokien säilyttämiseen oikeastaan kompromissi. Monet vihanneksista, kuten juuri kurkku ja tomaatti, säilyisivät kaikkein parhaiten noin 10–14-asteisessa viileässä tilassa, jos sellainen kotona olisi. Harvalla on.

Huonoin vaihtoehto on pitää kurkkua ja tomaatteja pitkään yhdessä samassa kulhossa kosketuksissa toisiinsa. Tomaatti erittää paljon etyleeniä eli kaasua, jota syntyy kasvien hengityksessä. Etyleeni nopeuttaa kasvisten kypsymistä ja vanhenemista, ja kurkulle se ei tee hyvää.

Mandariinit pärjäävät pöydällä, jos syöt ne pian

Monet mandariinien syöjät ovat huomanneet saman: pöydällä mandariinit tuppaavat kuivahtamaan, mutta jääkaapissa ne pilaantuvat helpommin.

”Sitruksien säilyvyys on välillä haastava homma. Mandariinien, appelsiinien ja sitruunoiden kanssa ei oikeastaan ole oikeaa eikä väärää tapaa säilyttää niitä, koska paras tapa liittyy omaan syömiseen. Jos sitrukset eivät odottele syömistään kovin monta päivää, ne säilyvät huoneenlämmössä hyvin”, Outi Mehto sanoo.

Yleisvinkki: makeat sitrukset säilyvät paremmin kylmässä, happamat huoneenlämmössä.

Kotitalousneuvojan yleisvinkki on tämä: makeat sitrukset säilyvät paremmin kylmässä, happamat huoneenlämmössä.

Sillä sipuli eli kuivat sipulit mieluiten pois jääkaapista

Kuivat sipulit, myös valkosipuli, viihtyvät parhaiten pimeässä ja ilmavassa paikassa. Verkkopussi ja paperipussi sopivat säilytykseen hyvin.

Jääkaapin kosteus edistää kuivien sipulien homehtumista.

Jääkaappi ei ole kuiville sipuleille paras paikka, sillä jääkaapin kosteus edistää homehtumista. Tuoreet sipulit ja sipulin varret sen sijaan kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa.

”Jos valkosipulia kuluu hitaasti, valkosipulin kynnet voi kuoria purkkiin, jossa on öljyä, ja säilyttää sellaisena jääkaapissa.”

Porkkanoista naatit pois

Porkkananippu on uuden satokauden ihania asioita. Kun nipun laittaa jääkaapin vihanneslaatikkoon, siitä kannattaa napsaista naatit pois: naatit haihduttavat vettä eli kuivattavat porkkanoita turhaan.

Perunat mieluiten paperipussiin

Peruna tykkää pimeästä ja viileästä. Jos tai kun viileää perunakellaria ei ole, paras paikka perunalle on +4–6 astetta eli jääkaapin kylmät osat.

Valo aiheuttaa perunoiden vihertymistä, joka on merkki haitallisen solaniinin muodostumisesta. Paperipussissa olevat irtoperunat säilyvät paremmin kuin valmiiksi muovipussitetut. Siksi muovipussissa olevat perunat kannattaakin siirtää paperipussiin, tai ainakin pitää muovipussi avonaisena.

Oliiviöljy valolta suojaan, rypsiöljy jääkaappiin (tai sitten ei)

Oliiviöljyä ei kannata säilyttää jääkaapissa, se menee siellä sakkaiseksi. Paras säilytyspaikka olisi viileä ja pimeä, mutta jos viileää on vaikea järjestää, auttaa jo se, että oliiviöljyä säilyttää vaikka valolta suojattuna pakkauksessaan.

Rypsiöljyä taas voisi mielellään säilyttää jääkaapissa.

”Monella rypsiöljypullo taitaa olla pöydällä hellan vieressä, vaikka hyvä paikka se ei varsinaisesti ole. Minullakin on.”

”Aika monella rypsiöljypullo taitaa olla pöydällä hellan vieressä niin, että se on helposti saatavilla aina ruokaa laittaessa. Hyvä paikka se ei varsinaisesti ole, lämpö eltaannuttaa öljyä. Mutta jos makuhaittoja ei huomaa, niin muuta hattaa ei juuri ole”, Outi Mehto sanoo.

”Paljastettakoon, että oma rypsiöljypullonikin löytyy hellan kupeesta.”

Leipää pöytään tai pakastimeen

Oikea paikka leivän säilyttämiselle on tunteita herättävä asia. Jotkut uskovat vahvasti, että leipä pysyy tuoreempana jääkaapissa kuin pöydällä huoneenlämmössä. Leivän kohdalla Marttojen kotitalousneuvoja ei kuitenkaan jousta.

”Jääkaapin kosteus tarttuu leipään ja edistää sen pilaantumista. Sen sijaan pakastettuna leipä säilyttää tuoreuttaan.”

”Jääkaapin kosteus tarttuu leipään ja edistää sen pilaantumista. Ehdottomasti parempi on säilyttää leipää omassa pussissaan pöydällä korissa tai muussa.”

”Sen sijaan leivän pakastaminen on loistava keino ruokahävikin vähentämiseen. Pakastettuna leipä säilyttää tuoreuttaan, ja viipaloitua leipää voi ottaa sieltä vaikka sitä mukaan kuin sitä syö.”

Jos vaikkapa paahtoleipä kuuluu vain viikonloppuaamuihin, ei pakettia ole järkeä pitää pöydällä koko viikkoa. Pakastimesta voi napata vain ne leipäpalat, jotka syö, ja laittaa suoraan leivänpaahtimeen ja siitä lautaselle.

Yrtit yleensä vesitilkkaan

Yrttejä on yleensä turha säilyttää jääkaapissa, siellä ne helposti paleltuvat ja nuupahtavat.

”Yrttejä suositellaan pitämään viileässä. Itse olen kuitenkin huomannut, että parhaiten ja pisimpään yrtit säilyvät huoneenlämmössä mukissa, jonka pohjalla on tilkka vettä. Parasta olisi siirtää yrtit ruukkuun ja multaan, mutta jos näin ei tee, mukiin laittaminen toimii hyvin. Yrttejä pitää vain muistaa kastella tilkalla vettä joka päivä”, Outi Mehto sanoo.

Poikkeus vahvistaa säännön myös yrttien kanssa: sipulin varret, ruohosipuli ja tilli säilyvät parhaiten vihanneslokerossa omassa pakkauksessaan tai jääkaapin hyllyllä vesitilkassa.

Kahvi tiiviinä, kiitos

Kumpaan kahvileiriin sinä kuulut? Kahvi nimittäin jakaa kansaa.

Toiset ovat ehdottomasti sitä mieltä, että kahvi säilyttää parhaiten makunsa jääkaapissa säilytettynä.

Toiset ovat yhtä varmoja siitä, että säilytys huoneenlämmössä on kahville parasta.

”Sillä tahdilla, millä suomalaiset kahvia juovat, kahvi ei hevin ehdi eltaantumaan huoneenlämmössäkään.”

”Molemmat koulukunnat ovat tavallaan oikeassa. Kahvissa on rasvaa ja rasva eltaantuu huoneenlämmössä – siltä kantilta katsoen parempi paikka olisi jääkaappi. Toisaalta jääkaapissa taas on kosteutta, ja se ei tee kahville ollenkaan hyvää. Eli sikäli kahvin paikka olisi huoneenlämmössä”, Outi Mehto sanoo.

Yksiselitteisen suositeltavaa kahvin säilyttämisessä on säilyttää kahvipaketti tiiviisti ja suljettuna. Paras säilytyspaikka on esimerkiksi vanha kahvipurkki, jonne kahvipaketti laitetaan sellaisenaan, kahvi paketin sisällä.

”Sillä tahdilla, millä suomalaiset kahvia juovat, kahvi ei huoneenlämmössäkään hevin eltaantumaan ehdi. Itse pidän kahvipakettia tiiviissä purkissa ja purkkia pöydällä kahvinkeittimen vieressä.”

Mieti vielä sitä maustekaappiasi

Perinteinen maustekaapin paikka on ollut hellan yläpuolella. Se on maustekaapille huonoin mahdollinen paikka.

Hellalla lämpiävistä padoista ja kattiloista höyrystyy kosteutta ylöspäin, sinne mausteisiin. Jos maustepussi on vähänkin auki, siitä haihtuu aromeja muutenkin, ja hellan yläpuolella oleviin mausteisiin pääsee vielä kosteutta.

”Kannattaisi muistaa, että kaupassa myytävät maustepussit ovat täyttöpusseja, joista mausteet on tarkoitus siirtää purkkeihin.”

”Ylipäätään kannattaisi muistaa, että kaupassa myytävät maustepussit ovat täyttöpusseja, joista mausteet siis on tarkoitus siirtää purkkeihin. Pusseista haihtuu aina aukaistessa tai pussin auki jäädessä aromeja. Ei siinä mitään vaarallista tapahdu, mutta jos mausteissa ei ole makua, ne ovat vähän turhia mausteita.”

Kotitalousneuvoja Outi Mehto kannustaa ostamaan mausteita mahdollisuuksien mukaan kokonaisina. Esimerkiksi pippuria, korianterinsiemeniä ja muskottipähkinää on helppo jauhaa itse silloin, kun niitä tarvitsee. Kokonaisissa mausteissa maku säilyy aina vahvempana kuin pitkään jauhettuna olleessa.

Pari poikkeusta eli hunaja ja pähkinät

Helppona nyrkkisääntönä elintarvikkeiden säilyttämisessä voi ajatella, että kuivat aineet säilyvät yleensä parhaiten huoneenlämmössä, kosteat ja nestemäiset avattuina jääkaapissa.

Avaamisen jälkeen mehut, ketsuppi ja vaikka suklaakastike kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Mehutiivisteet, mehut ja vaikka ketsuppi ja suklaakastike säilyvät huoneenlämmössä avaamattomina hyvin, mutta avaamisen jälkeen niitä on parempi säilyttää jääkaapissa.

Ketsuppi todennäköisesti säilyy aikansa hyvänä pöydälläkin, mutta jos sen kulutus ei ole kovin suurta, varmempi paikka avatulle ketsupillekin on jääkaappi.

Poikkeuksena tekevät aiemmin mainittu oliiviöljy, siirappi sekä hunaja, joita kaikkia kannattaa säilyttää huoneenlämmössä.

”Ruokakaappien sissi on etikka, joka säilyy avattunakin vuosia.”

Kuivista aineista taas pähkinät kannattaisi pussin avaamisen jälkeen säilyttää jääkaapissa. Pähkinöissä on niin paljon rasvaa, että huoneenlämmössä se ajan myötä eltaantuu ja maku kärsii.

”Ruokakaappien sissi on etikka, joka säilyy avattunakin vuosia. Viileä olisi etikalle paras säilytyspaikka, mutta se säilyy vuosia hyvänä myös huoneenlämmössä valolta suojattuna.”

Martat-jäsen itsekin

Kannattaako munat, öljy, kahvi, leipä ja tomaatit säilyttää jääkaapissa? Turha kiistellä – tässä oikeat vastaukset!

Miksi näitä kysytään aina Martoilta? Martat kun tietävät "kaikesta" vähän, mutta eivät mistään kaikkea. Kannattaisiko seuraavaksi kysyä kananmunien säilytyksestä vaikka munantuottajien yhdistykseltä? Kananmunan optimaalinen säilytyslämpötila kun on +14, ei siis viileä, eikä lämmin. Kurkunkin säilytyksestä voi kysyä vaikka kurkuntuottajilta. Martoissa kun ei tunnuta tietävän, että kurkku voi paleltua jo + 1-2 asteessa, ja hyvin harva kotikäyttöinen lämpömittari on kalibroitu, ja mittaustulos...
Lue kommentti