Nämä kolme e-sanaa liittyvät yhteen: etikka, edullisuus ja ekologisuus. Oletko sinä tiennyt, mihin kaikkeen väkiviinaetikkaa kannattaa kodinhoidossa käyttää?
Nämä kolme e-sanaa liittyvät yhteen: etikka, edullisuus ja ekologisuus. Oletko sinä tiennyt, mihin kaikkeen väkiviinaetikkaa kannattaa kodinhoidossa käyttää?

Väkiviinaetikka on monikäyttöinen ihmeaine, joka puhdistaa pyykkisi, ikkunasi, kattilasi ja kylpyhuoneesi. Oletko jo kokeillut?

Jos kodin siivouksessa saisi käyttää veden lisäksi vain yhtä ainetta, etikalla pääsisi pitkälle. Väkiviinaetikkapullon kyljessä on usein kurkkujen kuva, ja etikka onkin hyvä kurkkujen säilömiseen.

Paljon tiuhemmin ja enemmän väkiviinaetikalle on kuitenkin käyttöä ihan muussa, kuten kodinpuhdistuksessa yleispuhdistusaineena, pyykin huuhteluaineena ja kalkin poistossa – näin aluksi.

Happamuutensa vuoksi etikka liottaa kalkkisaostumia, joita veden mukana tulee.

Etikan taika on sen happamuudessa. Happamuutensa vuoksi etikka liottaa kalkkisaostumia, joita esimerkiksi kylpyhuoneisiin veden mukana tulee. Kalkkisaostumat keräävät muuta likaa, eli samalla kun etikka poistaa kalkin, se ehkäisee muutenkin likaantumista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Juuri happamuuden takia etikka ei kuitenkaan käy kaikille pinnoille: emali-, alumiini- ja marmoripinnoille etikka ei sovi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etikan toinen suuri hyve on, että se poistaa hajuja. Myös etikka itse haisee, hetken.

”Etikan haju haihtuu kuivuessa nopeasti. Ei siis kannata jättää etikkaa käyttämättä hajun pelossa.”

”Etikan haju haihtuu kuivuessa nopeasti. Ei siis kannata jättää etikkaa käyttämättä hajun pelossa”, Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto sanoo.

Hän itse käyttää väkiviinaetikkaa jatkuvasti.

”Väkiviinaetikka on todella edullinen puhdistusaine, litran pullon saa reilulla eurolla. Se on tehokas ja monikäyttöinen sekä lisäksi ekologinen. Etikassa ei ole ympäristöhaittoja, ei luonnolle eikä itselle.”

Kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista kertoo ainakin kymmenen tavallista kodinhoitoon liittyvää asiaa, joissa kannattaa käyttää väkiviinaetikkaa:

1. Pyykin ja pyykkikoneen raikastus

Etikkaa voi käyttää pyykinpesussa huuhteluaineen sijaan. Kun laittaa jokaiseen koneelliseen pesuaineen lisäksi noin puoli desiä etikkaa, raikastuvat sekä vaatteet että pesukone. Etikka myös tekee pyykistä pehmeämpää.

”Kun käyttää etikkaa huuhteluaineen sijaan, konetta ei tarvitse enää erikseen raikastaa.”

”Itselläni on pyykkikoneen päällä korissa kolme pulloa aina valmiina: valkopesuaine, kirjopesuaine ja etikkapullo. Etikan käyttö huuhteluaineen tapaan on helppo tapa samalla puhdistaa myös konetta – kun käyttää etikkaa huuhteluaineen sijaan, konetta ei tarvitse enää erikseen raikastaa”, Outi Mehto sanoo.

2. Hien haju pois vaatteista

Ostitko kirppikseltä vanhan vaatteen, joka haisee hielle? Tai onko hien haju pinttynyt lenkkipuseroon?

Laita hieltä haiseva vaate etikkaveteen likoamaan noin puoleksi tunniksi.

Laske ämpäriin tai lavuaariin noin kymmenen litraa haaleaa vettä ja kaada sekaan kaksi desiä väkiviinaetikkaa. Laita hieltä haiseva vaate etikkaveteen likoamaan noin puoleksi tunniksi. Pese sen jälkeen vaate tavalliseen tapaan.

Jos vaate on hankalasti pestävä, esimerkiksi puvun takki tai erityisen arka mekko, voit kokeilla tätä vanhan kansan kikkaa: Laita vaate roikkumaan henkariin. Tuo vaatteen alapuolelle laakea vati, jossa on höyryävää vettä ja sen seassa pari desiä etikkaa. Kun höyry nousee ylöspäin vaatteeseen, etikka vaikuttaa samalla.

”Etikkaa ei kannata laimentaa kuumaan veteen, ellei tarkoitus ole juuri höyrystää sitä. Muuten etikka vain menettä kuumassa vedessä tehoaan ja voi ilmaan höyrystyessään ärsyttää hengitystä.”

3. Kenkien puhdistaminen

Nahkakenkiin katusuolasta tulevia valkoisia rantuja on vaikea estää, mutta niiden poistamisessa toimii etikka.

Hyvä ohje yleispuhdistusaineen tekoon on tämä: 1/10 väkiviinaetikkaa, 9/10 vettä.

Marttojen kotitalousneuvoja neuvoo tekemään etikasta ja vedestä yleispuhdistusaineen, jota voi käyttää moneen tarkoitukseen, esimerkiksi kenkien puhdistamiseen. Yleispuhdistusaine kannattaa sekoittaa vaikka suihkepulloon niin, että sekoituksesta yksi kymmenesosa on etikkaa, yhdeksän kymmenesosaa vettä.

Tätä yleispuhdistusainetta voi suihkuttaa liinaan, jolla sitten pyyhkii kenkiä suolaraitojen kohdalta.

4. Lisää ikää leikkokukille

Leikkokukkien soisi kestävän maljakossa kauniina mahdollisimman kauan. Jotta se onnistuisi, laita maljakkoon noin litra haaleaa vettä ja sen sekaan pari ruokalusikallista sokeria ja pari ruokalusikallista etikkaa. Sokeri ravitsee kasvia ja etikka estää bakteerikasvustoa niin, että kukat pysyvät hyvänä pidempään.

Ennen kukkien maljakkoon laittoa muista leikata varren päähän uusi imupinta.

5. Kalkin poisto suihkusta, kaakeleista, vessanpöntöstä, kahvinkeittimestä ja hanoista

Koska kylpyhuoneessa lotrataan veden kanssa, sinne muodostuu myös kalkkia, jonka kimppuun kannattaa käydä etikan kanssa.

Suihkun suutinpäähän kalkkia kertyy vedentuloreikien luo. Sen saa puhdistettua liottamalla suutinpäätä puolisen tuntia astiassa, jossa on kolme neljäsosaa vettä ja yksi neljäsosaa etikkaa.

Myös kylpyhuoneen ja keittiön teräksisiin hanoihin kertyy kalkkia, johon sitten jää kiinni muuta likaa. Jotta näin ei kävisi, suihkuta hanoja samalla etikalla ja vedestä tehdyllä yleispuhdistusaineella, jolla voit puhdistaa esimerkiksi kenkien suolarantuja: siis 1/10 etikkaa, 9/10 vettä.

Kahvinkeittimen läpi kannattaa kierrättää välillä vedellä laimennettua etikkaa.

Samalla yleispuhdistusaineella voit puhdistaa kaakeleita. Jos tuntuu, että lika on tiukassa, lisää puhdistusaineessa etikan osuutta niin, että liuoksesta on etikkaa neljännes, vettä kolme neljännestä. Vessanpöntön kalkinpoistoon voi niin ikään käyttää vahvempaa etikka–vesi-seosta. Jos kalkki on oikein tiukassa, puhdistusaineessa etikkaa voi olla vaikka puolet ja vettä puolet.

Kalkkia kertyy myös kahvinkeittimeen. Siksi keittimen läpi kannattaa kierrättää välillä vedellä laimennettua etikkaa. Laita kahvinkeittimen vesisäiliöön silloin vajaa desi etikkaa ja puolisen litraa vettä päälle, sitten kahvinkeitin pulputtamaan. Etikkapuhdistuksen jälkeen kierrätä kahvinkeittimen läpi pannullinen pelkkää vettä niin,että seuraavan kahvipannulliseen ei tule etikkaista sivumakua.

”Martta-suosituksen mukaan kahvinkeittimen etikkapuhdistuksen voisi tehdä parin viikon välein, mutta se ei toteudu omassakaan keittiössäni. Yksi hyvä muistisääntö on, että aina kun avaat uuden suodatinpussipaketin, puhdista keittimen sisukset etikan avulla”, Outi Mehto sanoo.

6. Lattiakaivo vetäväksi

Jos suihkutilan lattiakaivo tuntuu likaiselta tai ei vedä irtoroskien pois keräämisen jälkeenkään, muista kikka, jota jo vaari käytti:

Kaada ruokasoodaa ja etikkaa lattiakaivoon sihisemään.

Kaada lattiakaivoon reilu puoli desiä ruokasoodaa ja kaksi desiä väkiviinaetikkaa. Anna niiden muhia kaivossa. Kun niistä tuleva sihinä loppuu, suihkuta lattiakaivoon vielä reilusti vettä.

7. Lisää kiiltoa ikkunoihin ja peileihin

Ikkunoita pestessä pesuveteen kannattaa laittaa käsitiskiaineen lisäksi loraus etikkaa. Etikka kirkastaa laseja, myös ikkunalaseja. Sama pätee peileihin.

”Kylpyhuoneessa myös peileihin on usein kertynyt vedestä kalkkia, ja etikkaliuoksen kannattaa olla tehokkaampaa. Hyvä kosteiden tilojen etikkaliuoksen vahvuus on se, että etikkaa on neljännes ja vettä kolme neljännestä”, Outi Mehto sanoo.

8. Pinttyneet kattilat puhtaiksi

Joskus pinttymät kattiloissa ovat todella sitkeitä. Silloin kannattaa nukkua rauhassa yön yli ja antaa etikan tehdä sillä aikaa tehtävänsä.

Keitä siis kattilassa seos, jossa on kaksi osaa etikkaa ja yksi osa vettä. Lisää lopuksi kiehuvaan veteen teelusikallinen suolaa ja sammuta levy. Anna etikka–veden seistä kattilassa yön yli ja pese kattila sitten.

9. Tupakanhajun ja muun katkun selätykseen

Tupakanhajuun ei tuuletus riitä, joten ota avuksi etikka. Kaada etikkaa laakeaan astiaan ja laita astia tai astiat keskelle tilaa, jossa haisee. Auttaa myös silloin, kun keittiössä jokin on palanut pohjaan ja katku paljastaa sen sekunnissa jokaiselle taloon tulijalle.

10. Heippa, hedelmätahrat

Hedelmätahrat ja kellastumat ovat kankaassa usein sen verran tiukassa, että ne irtoavat parhaiten käyttämällä sekä hapanta etikkaa että emäksistä ruokasoodaa.

Kostuta ensin tahra etikalla, ripottele sitten ruokasoodaa päälle. Anna vaikuttaa hetki ennen pesua.

Kostuta siis ensin tahra etikalla, ripottele sitten ruokasoodaa päälle. Anna vaikuttaa hetki. Sen jälkeen tahraa voi hangata kevyesti. Lopuksi laita vaate normaalipesuun.

Kellastunutta vaatetta voi koettaa puhdistaa myös niin, että laittaa vaatteen likoamaan veteen, jonka joukossa on etikkaa ja soodaa. Määrät eivät ole tarkkoja, pariin litraan vettä voi laittaa esimerkiksi desin etikkaa ja desin ruokasoodaa.

11. Banaanikärpästen ansa

Yhtenä päivänä loppukesästä ne yhtäkkiä taas ilmestyvät. Pienet banaanikärpäset, jotka lentelevät hedelmien ympärillä ja kiittävät, jos pöydälle on jäänyt mehukannu.

Marttojen kärpäscoctailissa on vettä, sokeria, väkiviinaetikkaa ja tiskiainetta.

Jotta banaanikärpäsistä pääsisi eroon, niille voi tehdä oman, houkuttelevan coctailin. Marttojen käytössä toimivaksi on todettu tämä: Laita astiaan vettä ja sen sekaan hiukan sokeria ja väkiviinaetikkaa sekä pari tippaa tiskiainetta. Etikka ja sokeri houkuttelevat tuoksullaan banaanikärpäsiä, ja tiskiaine rikkoo veden pintajännityksen niin, että veteen tultuaan banaanikärpäsillä ei enää ole siitä paluuta.

Lue myös, mitä ihmeitä ruokasoodalla saa aikaan:

Vierailija

Jossain vinkattiin että kastelee kaakeleiden saumat ensin vedellä, ettei etikka pääse niihin. Voi alkaa hapertumaan. :)

  • ylös 54
  • alas 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla