Hikeä pukkaa, kainalo kostuu, mutta ei hätää. Ota vanhat konstit käyttöön!
Hikeä pukkaa, kainalo kostuu, mutta ei hätää. Ota vanhat konstit käyttöön!

Joskus on sen verran haipakkaa, että hiki virtaa ja pesulle ei pääse millään heti. Pistävä haju voi tarttua vaatteeseen, joka ei tiheästä konepesusta tykkää. Mikä tepsii? Etikka!

Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto vinkkaa vanhan kansan kikan, jolla saa hienhajun pois vaatteesta sitä pesemättä.

Jos vaate on hankalasti pestävä, esimerkiksi puvun takki tai erityisen arka mekko, voit kokeilla tätä: Laita vaate roikkumaan henkariin. Tuo vaatteen alapuolelle laakea vati, jossa on höyryävää vettä ja sen seassa pari desiä etikkaa. Kun höyry nousee ylöspäin vaatteeseen, etikka vaikuttaa samalla.

Mehto muistuttaa, että ilmaan höyrystyessään etikka voi ärsyttää hengitystä, joten sitä ei kannata hengitellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Etikka poistaa hajuja, mutta myös etikka itse haisee, hetken.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Etikan haju haihtuu kuivuessa nopeasti. Ei siis kannata jättää etikkaa käyttämättä hajun pelossa.”

Laita kirpparipaita etikkaveteen

Jos kangas kestää pesua, hienhaju lähtee etikkavedessä hyvin. Kokeile sitä esimerkiksi kirpputorilöytöihin tai lenkkivaatteisiin. Käytä tällöin haaleaa vettä, sillä kuumassa vedessä etikka menettää tehoaan.

Laske ämpäriin tai lavuaariin noin kymmenen litraa haaleaa vettä ja kaada sekaan kaksi desiä väkiviinaetikkaa. Laita hieltä haiseva vaate etikkaveteen likoamaan noin puoleksi tunniksi. Pese sen jälkeen vaate tavalliseen tapaan.

Etikka sopii myös huuhteluaineeksi

Etikkaa voi kotitalousneuvojan mukaan käyttää pyykinpesussa myös huuhteluaineen tavoin. Kun laittaa jokaiseen koneelliseen pesuaineen lisäksi noin puoli desiä etikkaa, raikastuvat sekä vaatteet että pesukone. Etikka myös tekee pyykistä pehmeämpää.

”Kun käyttää etikkaa huuhteluaineen sijaan, konetta ei tarvitse enää erikseen raikastaa.”

”Itselläni on pyykkikoneen päällä korissa kolme pulloa aina valmiina: valkopesuaine, kirjopesuaine ja etikkapullo. Etikan käyttö huuhteluaineen tapaan on helppo tapa samalla puhdistaa myös konetta – kun käyttää etikkaa huuhteluaineen sijaan, konetta ei tarvitse enää erikseen raikastaa”, Outi Mehto sanoo.

hajuneule

Omien kokeilujeni perusteella pesujauhe/etikkakombo ei toimi, vaan pesun jälkeen vaatteet haisivat kaikkea muuta kuin raikkaalle, hiki+etikka=tiskirätin tuoksu, lisäksi ei meinannut lähteä heti ekoissa pesuissa edes pois. Siirryin takaisin normaaleihin huuhteluaineisiin ja sen jälkeen vaatteeni ovat tuoksuneet raikkailta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla