Haastattelu tehtiin keväällä 2013.
Haastattelu tehtiin keväällä 2013.

Ministerin pestistä eroamaan joutunut Heidi Hautala katui jo keväällä sitä, ettei aina osaa elää oppiensa mukaisesti.

Heidi Hautala antoi keväällä Tunisiassa haastattelun Kodin Kuvalehden Olipa päivä -palstalle.

AAMIAISEKSI SAIN ihanaa tuorepuristettua appelsiinimehua, maitokahvia ja makeaa tunisialaista kakkua. Olin työmatkalla Tunisiassa ja majoituin Tunisin vanhankaupungin ihastuttavassa hotellissa. Sen kaikki 12 huonetta oli sisustettu yksilöllisesti paikallisin käsitöin ja antiikkihuonekaluin.

KUN PUKEUDUIN, jouduin ajattelemaan hieman edustamista. Päädyin siistiin mustaan hameeseen, valkoiseen paitapuseroon ja mustaan nahkatakkiin. Siihen turvaudun, olenpa missä tahansa mantereella tai ilmanalassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

TYÖPÄIVÄNI ALUKSI tapasin Sheraton-hotellissa Lila Lefevren, joka suunnittelee Välimeren alueen naisille omaa televisiokanavaa, Nissa-tv:tä. Huomasin, että olemme toisillemme jo sen verran tutut, että sinuttelimme toisiamme ranskaksi. Suomi on tukenut pyrkimyksiä Nissa-tv:n perustamiseen, joten valmistauduin pitämään seminaarin avauspuheen.
Harmittelin ylenpalttisia turvallisuusjärjestelyjä ja liiallista autossa istumista. Mutta joissakin maissa ministerin roolia ei voi esittää uskottavasti alistumatta autosaattueisiin. Eli turha purnata asioista, jotka eivät minulle kuulu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

EN VOISI LUOPUA tiukan ohjelman keskellä lyhyistä vapaista hetkistä. Pyrin aina pakenemaan omille teilleni. Nyt Suomen Tunisian suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen vei minut viehättävään 1500-luvulla rakennettuun vanhojen tavaroiden kauppaan ja Medinan vanhoille kujille. Ostin ihanat säämiskätossut, joita on hyvä pitää jalassa hotellin kylmillä kivilattioilla ja pitkillä lennoilla.

ILAHDUIN tunisialaisten naisaktivistien energiasta ja hiukan vihastakin. Islamistien uhan alla he pelkäävät menettävänsä saavuttamansa oikeudet.

LOUNASAIKAAN sain keskustella Tunisian ihmisoikeusministerin kanssa. Toivotin hänelle menestystä, koska hän vaikutti olevan aidosti ihmisoikeuksien puolella, vaikka onkin valtapuolue Ennahdan edustaja – ja valtapuolueen islamistiset pyrkimykset herättävät pelkoa.


EN KERTAAKAAN ajatellut, että tehtäväni olisi tylsä ja matkaseura ikävää. Rasittavin rutiini on matkalaukkujen purkaminen ja pakkaaminen. En koskaan opi pakkaamaan täydellisesti. Tälle matkalle onnistuin jo valitsemaan yhteensopivat vaatteet, mutta kaikki romuttui, kun matkan alkupäivinä ostin Marokosta pölyisiä mattoja. Pakkausidolini on seurapiiritoimittaja Rita Tainola, jonka tapasin kerran Dohassa. Hän matkustaa aina kevyesti vain muutama mekko laukussaan ja pesettää vaatteensa hotellissa.

ÄRSYYNNYIN siitä, että Tunisian vanhoilliset piirit ovat nostaneet hirveän hulabaloon Suomessa asuvan suurlähettilään Zohra Ladghamin moraalista. Erityisesti sosiaalisessa mediassa on levinnyt väite, että hän olisi ajanut Suomessa autoa humalassa ja siksi häntä ollaan kutsumassa kotiin kesken kauden. Erikoista, koska Suomessa poliisitutkinta on kesken ja näyttäisi siltä, ettei yksikään Tunisian suurlähetystön työntekijä ole asiasta epäiltynä.

KAIPASIN kevättalven ohikiitävää hankikantoa. Mietin myös, missä vaiheessa kuunkierto mahtaa olla. En ole nähnyt täysikuuta aikoihin, ja kuunkierron paljastava rannekellonikin on epävireessä.

KADUN SITÄ, etten aina osaa elää oppieni mukaisesti. Saatan hermostua pienistä asioista ja puran välillä paineita läheisilleni ja työkavereille. Kadun sitä joka kerta.

MATKAKAUPUNGISSANI Tunisissa kunnioitan ja ihailen ikivanhaa historiaa ja Välimeren kauneutta. Samalla mietin, miksi turistit välttävät näitä paikkoja. Ilmeisesti Arabikevään tapahtumat ovat pelottaneet heidät. Ihan turhaan.

PÄIVÄN KOHOKOHTA oli se, että kunnianarvoisa egyptiläiskirjailija Nawal El Saadawi ehdotti illallista ja saimme houkuteltua hänet Tunisin juutalaisravintolaan. Pohdimme yhdessä, miten voitamme maailmanlaajuisen patriarkaatin. Seuraavaksi haluan lukea jonkin El Saadawin kuuluisista kirjoista.

UNELMOIN kesästä, kukkasista, mehiläisistä ja perhosista. Suomeen päästyäni aion tilata salkoruusun, tarharuusun, ritarikannuksen ja tähtiputken siemeniä.

MENIN NUKKUMAAN onnellisena kaikista valaisevista keskusteluista ja mukavasta iltateehetkestä. Paksujen kiviseinien sisällä viileässä huoneessa ja paksun, lämpimän peiton alla oli hyvä nukahtaa.

ARVOSANA päivälle: 10–.

Sisältö jatkuu mainoksen alla