Ihanan raikastava sade! Kyllä kelpaa.
Ihanan raikastava sade! Kyllä kelpaa.

Jo jouti mennä! Helle nimittäin, tuo viikon päivät meitä piinannut outo säätila.Vaikka aivan kaikki eivät tätä kuulemma ymmärrä, keksimme monta syytä, miksi helteen loppumista ei kannata surra.

Onhan kolea keli nyt paljon kivempi, koska…

 1. Ei ole enää pakko nauttia elämästä kiihkeästi ja lähteä äkkiä ulos tai rannalle siinä paniikissa, että missaa kesän parhaimmat päivät.  Saa jäädä hyvällä omallatunnolla kotiin ja upota sohvaan tuijottamaan Netflixistä sarjoja. Voi taas mennä jumppaankin. Teoriassa voisi jopa imuroida, kun ei tarvitse hermoilla, ehtiikö varmasti tehdä kaiken, mitä helteellä pitää tehdä. Ehtiikö mennä yöuinnille? Ehtiikö valvoa läpi koko kesäyön?
 2. Helteellä on kamalan vaikea pukeutua: kaupassa ja konttorissa on jääkylmä, pihalla samoissa vaatteissa sulaa. Pukeutuminen helpottuu ja pyykkiä tulee vähemmän, kun pystyy taas käyttämään tuttua kevyttoppatakkia.
 3. Ei ole jatkuvasti nihkeä olo ja hiki. Tuntuu kivalta, kun tietää, ettei näytä ihan tomaatilta ja haise juustolta. Muutkin ovat paremman hajuisia.
 4. Ei tarvitse ottaa paineita seksihelteestä ja flirttailusta. Myöskään pariskuntien kuhertelu puistoissa ei enää häiritse.
 5. Rahaa säästyy, kun ei tarvitse ostella törkeän kalliita irtojäätelöpalloja ja terassituoppeja.
 6. Aikaa säästyy, kun ei tarvitse jonottaa sadan muun kanssa jäätelöpalloja ja juomia.
 7. Kilojakaan ei kerry, kun ei ole pakko syödä jäätelöä, juoda limukkaa ja grillailla makkaraa.
 8. Maksa säästyy, kun kukaan ei enää kinua mukaan terassille. Voi taas rauhassa siivota kotona kaappeja.
 9. Ei ole pakko syödä terassilla, patiolla tai parvekkeella eikä viritellä hankalia grilliaterioita. Voi taas nostella ruuat pöytään jääkaapista ja istua mukavasti keittössä. Kylmäketjut eivät katkea yhtä nopeasti.
 10. Vaivaa, rahaa ja hermot säästyvät, kun ei joudu kiertelemään hellemekkoja ja toppeja etsimässä – vanhat kun ovat oudosti kutistuneet viime kesästä.
 11. Päästään sään loputtomasta päivittelystä. Enää ei ole pakko hokea, että nyt ei valiteta! Ja kerrankin kesä! Ja muistatteko viime vuonna! Ei vertailla yhä uudestaan, paljonko on veden lämpötila kenenkin mökkirannassa ja monenko aikaan oli illalla ulkomittarissa vielä 29 astetta. Keksitään muitakin puheenaiheita.
 12. Terasseilla, rannoilla ja uima-altailla on paremmin tilaa, kun sataa. Palvelu rantakahvilassa on nopeampaa.
 13. Ei tarvitse miettiä varpaankynsien lakkaamista ja kantapäiden raspaamista. Eikä murehtia, koska säärikarvat, kainalokarvat tai bikiniraja tulikaan viimeksi ajettua, koska mihin ne pitkien lahkeiden ja hihojen alta näkyisivät? Hiusvärikään ei haalistu sateessa.
 14. Ei tarvitse esitellä sosiaalisessa mediassa, mitä kaikkea hienoa on tehnyt, saati tuijotella toisten jakamia kuvia mansikkasalaatista, kesävarpaista tai skumppalaseista kimmaltavan meren äärellä. Puhumattakaan puolivalmiista lihakimpaleista grillissä.  
 15. Aurinko ei häikäise, kun yrittää katsoa telkkaria, lukea kännykkää tai kirjoittaa tietokoneella.
 16. Kastelusta ei tarvitse hermoilla jatkuvasti, kun kesäkukat eivät ole enää hengenvaarassa. Vettä kuluu vähemmän, ja taas säästyy rahaa.
 17. Vaarat vähenevät: melanoomariski pienenee, punkkien lisääntyminen ja sinilevän kasvu hidastuvat. Puistoihin jää vähemmän lasinsirpaleita ja muita piknik-roskia. Kuolemanvaara väistyy: suomalaisen kroppa on tottunut paremmin kylmään kuin kuumaan ilmaan. Ylen haastatteleman asiantuntijan mukaan suomalaisille paras lämpötila on 14 astetta. Silloin kuolleisuus on pienimmillään ja vaivoja vähiten.
Mökillä on virallinen lupa laiskotella.
Mökillä on virallinen lupa laiskotella.

Kesämökillä on ahdasta, ja voi miten hyvää se perhesuhteille tekeekään. Listasimme 7 syytä rakastaa mökkeilyä.

1. Vapaus. Mökillä olet jumissa. Kuinka ollakaan, siitä seuraa ihana vapauden tunne. Et joudu miettimään, lähtisitkö illalla konserttiin, pilatekseen tai terassille, sillä kaikki riennot ovat tavoittamattomissasi. Vaihtoehtoja on rentouttavan vähän. Joudut valitsemaan vain näiden välillä: Söisinkö taas? Keittäisinkö kahvit? Saunoisinko? Lukisinko? Ottaisinko päiväunet? Ottaisinko ne sisällä vai riippukeinussa?  Korjaisinko viimein laiturin? Tappaisinko hyttysen? Olisinko tekemättä mitään? Olet vapaa työpaineista, sähköposteista, kellonajoista, kodin siivoamisesta, järkevästi pukeutumisesta ja laittautumisesta, sillä mökillä kukaan ei näe sinua etkä muista katsoa peiliin. 

2. Rauha. Mökillä vallitsee eri äänimaailma kuin kotona. Kuulet hiljaisuuden, linnut, tuulen, järven liplatuksen, kiukaan sihinän, silkkiuikun, tulen ritinän, uivien lasten kiljahdukset, moottoriveneen, kaiun vastarannalta. 

3. Läheisyys. Mökillä on ahdasta. Se tarkoittaa, että jos mukanasi on perheenjäseniä tai ystäviä, saatte elää todella lähekkäin, kylki kyljessä. Ette pysty piiloutumaan toisiltanne kuten arkena. Se on yllättävän kivaa, vaikka saattaakin aiheuttaa muutaman yhteenoton. 

4. Sauna. Onko kukaan koskaan kuullut ihmisestä, joka olisi saunan jälkeen vihaisempi kuin sitä ennen? Niinpä. Sauna tekee onnelliseksi. Aina. Mökillä olet onnellinen seitsemänä päivänä viikossa. 

5. Grillaus. Loppukesästä kyllästyt siihen, mutta se ei haittaa, sillä sitä ennen se on juhlaa. Grillaus on kesä, kesä on grillaus, eikä mikään maailmassa tuoksu paremmalta kuin grilliruoka.

6. Happi. Mökillä sinun ei tarvitse olla reipas ja ulkoilla, vaan olet huomaamattasi ulkona koko ajan. Vaikka lojuisit koko päivän laiturilla, olosi on raikkaampi ja punaposkisempi kuin kotona.

7. Rutiinit. Mökillä mikään ei muutu. Sinun ei tarvitse uudistua, vaan voit olla jämähtänyt oma itsesi. Pukeudut samoihin kulahtaneisiin mökkiverkkareihin, joihin pukeuduit 1980-luvulla, ja pelaat samoilla pelikorteilla, joilla pelasit lapsena. Sauna lämmitetään aina samaan aikaan ja iltaruoka kokataan aina vähän liian myöhään, jolloin kaikilla on jo kamala nälkä. Ja juuri niin sen pitää mennä.

Ylioppilaaksi ja ammatteihin valmistuville mietitään näinä päivinä kuumeisesti lahjoja. Kaupoissa tiedetään jo, mitä nuoret tulevat tänä keväänä paketeistaan aukomaan.

Arvonsa säilyttäviä klassikkoja, uusimpia malleja elektroniikkalaitteista ja moderneja käyttöesineitä. Kaikkea tätä kääritään parhaillaan paketteihin heille, jotka pian painavat valkolakin päähänsä tai pokkaavat valmistujaistodistuksen.

Maljakot ja astiat ovat olleet perinteinen lahja heille, joiden edessä on omaan kotiin muuttaminen. Helsingin keskustan Stockmann-tavaratalon johtaja Jenni Pöllänen kertoo, että astialahjoissa painottuvat merkkituotteet.

”Lahjojen valinnassa mennään brändi edellä. Voidaan viedä esimerkiksi Marimekon uutuuksia, Iittalan vaasi tai muuta kotimaista designia. Marimekosta selvästi tykätään ja heidän uutuuksiaan kysytään.”

Aalto-vaasit ja Mariskoolit ovat suosittuja ostoksia.

Myös Prismoissa myydään toukokuussa tavallista enemmän astioita ja keittiötekstiilejä, mutta varmuutta niiden päätymisestä lahjapaketteihin ei ole: osa hankintaan juhlien tarjoilua silmällä pitäen.

SOK:n valikoimajohtaja Ville Vahla kertoo, että toukokuussa kasvaa etenkin klassikoiden, kuten Aalto-maljakoiden ja Mariskoolien, kysyntä. Myös Iittalan metallinen tarjoiluastia ja muut kalliimmat vaasit tuntuvat löytävän ostajia.

Tänä vuonna Prismoissa on tarjolla on design-uutuus.

”Myyntiin tuli juuri uusi ruusuveden värinen Mariskooli, jota on valmistettu vain yksi tuotantoerä. Siitä tulee siis keräilykappale.”

Tarpeellista omaan kotiin

Stockmannin Jenni Pölläsen mukaan laadun arvostaminen pätee myös tekstiileissä: jos lahjaksi annetaan pyyhkeitä tai lakanoita, valitaan tunnettuja brändejä.

”Siten tiedetään, että ne ovat myös laadukkaita ja tulevat varmasti käyttöön.”

Ville Vahla kertoo, että Prismoissakin myydään valmistujaisviikolla tavallista enemmän pussilakanoita.

”En tiedä, ovatko ne niin haluttuja ja riemuittuja, mutta kun ostaa vaikkapa pari Finlaysonin lakanasettiä, se on jo arvokaskin lahja. Ja onhan moni valmistunut tai ylioppilas pian muuttamassa omaan kotiin. Siksi hän osaa varmasti arvostaa myös tällaisiakin lahjoja.”

”Värikkäät kodinkoneet tuovat persoonallisuutta sisustukseen.”

Omaan kotiin sankari tarvitsee myös kodinkoneita. Stockmannin tavaratalon kodinkoneosastolta myydään lahjaksi nyt etenkin KitchenAidin paahtimia ja yleiskoneita, samoin Smegin sarjoja.

”Smegillä varsinkin on herkullisia värejä ja tyylikkäitä muotoja, joilla saa persoonallisuutta sisustukseen”, kertoo Jenni Pöllänen.

Pölläsen mukaan nuoret arvostavat laatua ja tyylikästä muotoilua. Yhdeksi tämän kevään suosikiksi hän mainitsee Dysonin Super Sonic -hiustenkuivaajan, jota käytetään myös kampaamoissa.

Uusin tabletti on haluttu lahja

Suosittuja lahjoja vuodesta toiseen ovat erilaiset viihde-elektroniikkalaitteet: toukokuun lopulla kännyköiden myynti kasvaa, ja myös tabletteja haetaan valmistujaislahjoiksi. Suosikeiksi näyttävät nyt nousevan uusi Apple iPad sekä älypuhelimet.

”Nuoret aikuiset ovat hyvin tietoisia siitä, jos markkinoille tulee uutta valikoimaa. Siksi voisin kuvitella, että ne ovat valmistujaislahjanakin ilolla vastaanotettuja. Laitteiden kanssa vietetään paljon aikaa”, Ville Vahla sanoo.

”Nuoret mittaroivat itseään paljon.”

Vahlan mukaan muutaman vuoden ajan on valmistujaisten alla kasvanut myös kuulokkeiden ja mobiilikaiuttimien menekki.

”Samoin aktiivisuusrannekkeet ja nyt etenkin älykellot ovat suosiossa. Nuoret tiedostavat asioita ja mittaroivat itseään paljon.”

Tämän kevään suosikkeja ovat Prismoissa olleet JBL:n mobiilikaiuttimet ja vastamelukuulokkeet sekä Garmin Forerunner -urheilukello.

Hyvinvoinnistaan kiinnostuneille, liikunnallisille juhlijoille ostetaan myös jonkin verran polkupyöriä ja erilaisia kehonhuoltolaitteita kuten foam rollereita.

”Korukin on käyttötuote”

Sekä tytöille että pojille ostetaan myös korulahjoja. Vaikka koru on lahjana perinteinen, Stockmannin Jenni Pölläsen mukaan se on uusien mallien myötä myös tätä aikaa.

”Koruthan ovat käyttötuotteita. Esimerkiksi Efva Attlingillä on kivoja malleja, kuten Peur-sarja ja Catch a falling star -sarja. Kalevala-koruista taas myydään lahjaksi Haave- ja Kukoistus-sarjaa.”

”Lahjakortteja ostetaan toukokuussa hieman isommille summille.”

Sankarin makua on monesti vaikea arvata. Siksi hankitaankin usein lahjaksi lahjakortteja. Vahlan mukaan niiden menekki kasvaa toukokuussa Prismoissa jopa viidenneksellä.

”Ja varsinkin hieman isommalle summalle ostettujen lahjakorttien. Se on helppo ja turvallinen lahja.”

Stockmannin Jenni Pöllänen vinkkaa lahjakortin sopivan myös tavaksi, jolla sankarin harrastuksen tai muun intohimon voi huomioida.

”Kaupan lahjakortin oheen voi kirjoittaa korttiin vaikkapa, että haluaa tällä lahjakortilla lahjoittaa jumppavaatteita. Niitä on vaikea ostaa toiselle.”

Yhteistä aikaa ja elämyksiä

Jenni Pöllänen arvelee, että lahjakortti saatetaan myös ostaa jonkin esinelahjan kaveriksi.

”Esimerkiksi lahjakortti, jolla voi päästä viettämään hemmottelupäivää, on suosittu. Nyt myös halutaan antaa yhteistä aikaa ja yhteisiä elämyksiä.”

Kauppoihin lähdetään vasta viime tingassa: lahjojen menekki kasvaa lakkiaisviikolla.

SOK:n valikoimajohtaja Ville Vahla kertoo vielä mielenkiintoisen yksityiskohdan siitä, koska me kauppoihin lopulta lähdemme. Vanhemmat ilmeisesti lähtevät jo muita aiemmin.

”Sen sijaan me muut tutut, ystävät ja sukulaiset, menemme aika viime tingassa. Lahjaostosten lisääntyminen näkyy eniten vasta lakkiaisviikolla.”