"Jännitin ensimmäistä kertaa niin, että helmat tutisivat", kertoo Leila Peltonen, 71, joka lähti asiantuntijaoppaaksi Heurekan Dialogi ajassa -näyttelyyn.

Nyt se alkaa, ihan oikeita ihmisiä, apua, 71-vuotias Leila Peltonen tuumi. Sitten hän astui pari askelta eteenpäin ja viittasi ihmiset mukaansa.

"Vaikka totuin aikoinaan esiintymään työssäni nukketeatterinäyttelijänä, jännitin ensimmäistä kertaa niin, että helmat tutisivat."

En jännittäisi, ellei tämä asia olisi minulle tärkeä, Leila järkeili. Kierros alkoi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Leila on yksi tiedekeskus Heurekan Dialogi ajassa -näyttelyn kolmestakymmenestä asiantuntijaoppaasta. Näyttelyssä käsitellään vanhuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Huomasin ilmoituksen, että töihin etsitään oppaita, joiden pitää olla vähintään 70-vuotiaita. Ajattelin, että ah, ainakin yhden kriteerin täytän nykymaailmassa. On hienoa sanoa tässä iässä, että lähdenpä töihin."

Hakijoita oli 578, vanhimmat yli 90-vuotiaita. Koulutus kesti kolme viikkoa.

Leila Peltonen kertoo näyttelyssä esimerkiksi siitä, kuinka pääsi 11-vuotiaana isän moottoripyörän kyytiin. Kypäristä ei siihen aikaan paljon piitattu.
Leila Peltonen kertoo näyttelyssä esimerkiksi siitä, kuinka pääsi 11-vuotiaana isän moottoripyörän kyytiin. Kypäristä ei siihen aikaan paljon piitattu.

Tässä sitä ollaan, sujuu ihan hyvin, Leila mietti ensimmäisen kierroksen puolessa välissä. Hän oli kertonut näyttelyvieraille lyhyesti elämäntarinansa ja keskustellut heidän kanssaan asioista, jotka kuuluvat onnelliseen vanhuuteen. Ystävyys. Perhe. Kohtuullinen kunto. Monen ikäisiä ihmisiä ympärillä. Taidettakin, vaikka hyvä kirja kirjastosta.

"Nyt ymmärrän, mihin mummi tarvitsee kaiteita", sanoi pieni pieni poika iloisena Leilalle päästyään säärten ympärille kiinnitettävien painojen avulla kokeilemaan, kuinka raskain askelin moni iäkäs joutuu nousemaan portaat.

Viimeistään sillä hetkellä Leila ajatteli: teen merkityksellistä työtä.

Dialogi ajassa -näyttely tiedekeskus Heurekassa 15.1.2017 saakka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla