Mitkä Arabian astiat ovat nyt haluttuja? Paljonko niistä kannattaa maksaa? Keräilijä kertoo. 

Miikka Jaala harrastaa vanhojen esineiden ja erityisesti vanhan Arabian keräilyä. Hän pitää Facebookissa ja Instagramissa Vintageunelmia-nimisiä kuvagallerioita, joihin hän valokuvaa laajaa kokoelmaansa. Jaala kertoo harrastuksestaan uusimmassa Kodin Kuvalehdessä. 

"Trendit vaihtelevat jonkin verran. Some ja perinteinen media nostavat esiin ilmiöitä. Jos jokin astia myydään Suomen huutokauppakeisari -ohjelmassa kovaan hintaan, se lisää kysyntää ja korottaa myyntihintoja", Jaala kertoo. 

Jaala vinkkaa, mitä Arabiaa kannattaa nyt ostaa ja mistä:

Mitkä vanhat Arabian astiat ovat nyt arvokkaita?

"Raija Uosikkisen Pomona-sarja menee aina kaupaksi, samoin Valencia-sarja. Melko suosittu on myös Emilia-sarja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös vanhoilla kahvi- ja lakritsipurkeilla on todella kova kysyntä netin kirpputoripalstoilla. Etenkin 1920- ja -30 -lukujen purkit menevät kaupaksi kuin häkä.

Nousussa ovat myös Arabian puhalluskoristeiset astiat 1960- ja -70-luvuilta. Tunnettu on esimerkiksi pilkullinen Pop, mutta erilaisia puhalluskoristeita on olemassa varmasti yli 200."

Mistä vanhoja astioita voi löytää?

"Netistä. Facebook-ryhmät, kuten Arabia Kirppis, Pelastetaan vanhat esineet sekä Peltipurkkikirppis ovat hyviä. Olen ostanut astioita myös huuto.netistä ja tori.fi:stä

Astioita voi löytää myös tavallisilta kirpputoreilta, jos pitää silmät auki. Kannattaa myös mainita harrastuksesta ja keräilykohteista tutuille – työkaverini myi minulle juuri erään astian."

Mistä tietää, miltä ajalta astia on peräisin?

"Tarkista ensin pohjan leima eli tehtaanmerkki. Siitä ei näe tarkkaa vuotta, mutta leimoista voi suurin piirtein päätellä, milloin astiaa on valmistettu. Leimat ovat esillä Arabian sivuilla. Esimerkiksi piippuleima otettiin pois käytöstä vuonna 1949.

Astian kuviointi ja koristeet kertovat, milloin sitä on valmistettu. Jos kuvio ei ole tuttu, sitä voi yrittää googlettaa, etsiä alan kirjallisuudesta tai kysyä apua Facebook-ryhmistä. Apua tarjoaa myös Design-museon Kysy museolta -palvelu, joskaan sieltä ei anneta hinta-arvioita."

Voiko jostain tarkistaa astian hintasuosituksen?

"Kannattaa etsiä, millä hinnalla sama esine on myynnissä muualla. Laatutavara on provisiota ottava jälleenmyyjä, josta löytää useimmat astiat. Hintatasoa näkee myös Helanderin huutokaupasta. Oma sivuni kokoelmat.fi voi myös olla avuksi. Facebookin ryhmistä voi myös kysyä muiden mielipidettä."

Mistä tietää, että astiasta pyydetään ylihintaa?

"Hinnat vaihtelevat paljon: joku astia voi mennä tänään parilla kympillä ja maksaa huomenna jo 65 euroa. Kirppareilla huomaa, että jos tavara ei liiku, se on liian kallista. Facebook-kirpputoreilla ei saa kommentoida toisten hintoja, mutta jos ilmoitukseen ei ole tullut tarjouksia, liikutaan ylihinnoissa. 

On tärkeää tietää myös astioiden kunto. Astioissa saa mielestäni olla ajan patinaa, mutta halkeamat, tummentumat, lusikan jäljet sekä krakelointi eli pinnan mureneminen vaikuttavat aina hintaan."

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla