KK selvitti lukijoiden saunatottumukset. Suurin osa kannattaa puusaunaa ja käyttää vastan sijaan vihtaa. 

Suomalaiset saunovat eniten maailmassa. Pohjoismaisen kyselyn mukaan muut pohjoismaatkaan eivät pääse edes lähelle: suomalaisista kolmasosa saunoo useammin kerran viikossa, kun Ruotsissa vain pari prosenttia kansasta kömpii lauteille edes kerran viikossa.

Etenkin ulkomailla suomalaisia pidetään hulluna saunojakansana. BBC väitti taannoin, että 99 prosenttia suomalaisista saunoo joka viikko. Ei kai sentään. 

Kodin Kuvalehti kysyi lukijoilta, miten he saunovat. Kyselyyn vastasi 156 ihmistä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saunaan ainakin lauantaina

Lukijoista suurin osa eli 37 prosenttia saunoo pari kertaa viikossa. Himosaunojiakin on, sillä yksi kymmenestä nauttii löylyistä joka päivä. Yhtä moni lukija saunoo kuitenkin harvemmin kuin kerran kuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paras saunomispäivä on lukijoiden mielestä lauantai. Perjantaita kannattaa yksi neljästä lukijasta. 

Mieluisin saunapaikka on koti: siellä viihtyy puolet lukijoista. Kaksi viidestä saunoo mieluiten mökillä. Yksi lukija ilmoitti lämmittelevänsä kaikkein mieluiten yleisessä tai uimahallin saunassa.

”Mökillä saunomme päivittäin, kotona noin kerran viikossa.”

”Saunon mieluiten papan saunassa, kun käyn kylässä. Se muistuttaa lapsuudesta.”

Puu eikä sähkö, vihta eikä vasta

KK:n lukijoista lähes neljä viidestä ilmoittaa, että puusauna on kaikkein paras. Sähkösaunaa puoltaa vain noin yksi kymmenestä, ja yhtä monen mielestä asialla ei ole mitään väliä. Viisi prosenttia kertoo rakastavansa kaikkein eniten tunnelmallista savusaunaa.

Selvisipä vihdoin myös ikiaikainen kiista, joka jakaa suomalaiset kahteen leiriin. Tosin hilkulle meni. Kyselyyn vastanneista 54 prosenttia käyttää vihtaa, 46 prosenttia vastaa.

Parikymmentä lukijaa ei taas ymmärrä lainkaan, miksi ihoa pitäisi ylipäänsä huitoa oksilla. Kaksi viidestä vihtoo mielellään. Ylivoimaisesti suurin osa ilmoittautuu satunnaisvihtojiksi. He tarttuvat koivunoksiin lähinnä mökillä.

Sekasauna sopii, mutta ei sentään alasti

Toisissa suvuissa ja ystäväporukoissa on tavallista, että miehet ja naiset saunovat keskenään. Viidesosa lukijoista menisi sekasaunaan vain hyvien ystävien kanssa. Puolet voisi mennä muutenkin, mutta ei missään nimessä alasti. Lukijoista 14 prosenttia ilmoittautuu totaalikieltäytyjiksi, jotka eivät menisi vastakkaisen sukupuolen kanssa löylyihin lainkaan.

”Käyn yleisissä saunoissa, joihin ei mielestäni kuulu sekasaunominen.”

”Voisin mennä sekasaunaan, mutta vain silloin, jos kyseessä on savu- tai höyrysauna.”

”Tilanteesta riippuen voisin mennä. Perheen kesken ehdottomasti kyllä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla