Kaupunkilomalla on hyvä välillä hengähtää. Kodin Kuvalehdessä työskennellyt Aino Salonen tietää, että Kööpenhaminassa se onnistuu vaikkapa satamassa tai kuppikakuista nauttien.

Olen monesti miettinyt, miksi Kööpenhamina on yksi lempikaupungeistani. Ensimmäisenä mieleen tulevat värikkäät talot, kukat ja meri. Sitten suloiset kahvilat, ostoksilla tehdyt löydöt ja letkeä baari, jossa tunsin olevani Havannassa. Lisäksi kevät tulee Tanskaan huomattavasti aikaisemmin kuin meille. Kööpenhamina on oiva matkakohde myös keväällä tai syksyllä, jolloin turistejakin on vähemmän.

Harvassa pääkaupungissa keskusta on kesällä niin ihanan vehreä kuin täällä. Viehättävät puistot kutsuvat oleilemaan. Jos ostat piknikeväät kaupasta,  matkarahaa jää käytettäväksi muihin rientoihin. Kaupungin kahvilat ja ravintolat kun ovat ihania, mutta eivät ihan halvimmasta päästä.

Kongens have -puutarha Rosenborgin linnan yhteydessä on kesäisenä iltapäivänä täynnä vilinää: lapset leikkivät ja aikuiset seurustelevat. Perhe istuu penkillä syömässä eväitä. Ydinkeskustan isossa puistossa on myös paviljonkimainen kahvila ja monenlaista ohjelmaa, kuten lastenteatteriesityksiä. Kesällä vierailijoita ympäröi upea kukkaloisto.

Herkuttele hetki

Keltaisten, sinisten ja vaaleanpunaisen talojen sekä veneiden siluetti on se, jonka monet muistavat Kööpenhaminasta. Nyhavnin satama-alue on turistien suosiossa, mutta siellä liikkuu myös paikallisia. Niitä tyylikkäitä tanskalaisia, joita ei voi kuin ihailla.

Missä vettä, siellä istuu Kööpenhaminassa ihmisiä. Nyhavnissakin vettä reunustava kivetys on täynnä. Pariskunnat ovat käpertyneet lähekkäin, kaksi miestä pelaa shakkia, ja tytöt herkuttelevat jäätelöllä. Vaikka Nyhavn kuhisee, tunnelma on leppoisa.

Rantaa reunustavalla kadulla on pitkä rivi kahviloita, ravintoloita ja baareja, joiden terassit pullistelevat täysinä. Vielä rennompaa on ottaa syötävä mukaan ja istahtaa joukon jatkeeksi kivetykselle. Kokeile kreppejä eli lettuja, belgialaista vohvelia jäätelöllä tai katuruokaa. Tanskalainen klassikko, makkara pølse, irtoaa kioskista parilla eurolla. Jääkahvi viilentää mukavasti kuumana päivänä.

Kivenheiton päästä löytyy kaupungin suloisin jälkiruokakeidas. Grønnegaden Serenity Cupcakes on omistajansa Miriam Mistryn unelma, jonka vuoksi hän jätti työn mainosalalla. Herkut on nimetty hauskasti: Autumn in New York, Midnight in Paris ja Vanilla Sky -kuppikakut ovat syntyneet elokuvien inspiroimina. Valikoima vaihtuu päivittäin, mutta suosikit pysyvät listalla.

Hurauta hippikylään

Keskustan kupeessa sijaitseva Christianian vapaakaupunki on mainettaan rauhallisempi. Sinne pääset kätevästi pyörällä. Muutenkin pyörällä liikkuminen on Kööpenhaminassa helppoa ja mukavaa. Vuokraa pyörä edullisesta Baisikeli-liikkeestä, joka harrastaa hyväntekeväisyyttä viemällä käytettyjä pyöriä Afrikkaan.

Jos haluat mennä Christianiaan julkisilla, Christianshavnin metroasemalta on reilun viiden minuutin kävelymatka perille. Vapaakaupunki syntyi, kun joukko ihmisiä valtasi vanhan armeijan kasarmialueen vuonna 1971. Siitä asti aluetta on hallinnoitu itse, vapaana Tanskan valtiosta.

Boheemi alue tunnetaan hipeistä ja huumekaupasta, mutta on myös monien turistien vierailukohde. Varsinkin päiväsaikaan paikka sopii lapsiperheellekin. Yhteisöllä on omat sääntönsä, joita vierailijoiden on noudatettava. Valokuvaaminen on ehdottomasti kielletty, ja alue on täysin autoton.

Christianiasta saa maukasta kasvisruokaa. Värikkäässä vapaakaupungissa kuulee usein live-musiikkia. Aurinkoisella terassilla tuntuu kuin olisi Etelä-Euroopassa.

Käy myös klassikoissa

Tunnetuimpia Kööpenhaminan kohteita on Tivoli rautatieaseman tuntumassa. Siellä voi hurjastella kokonaisen päivän, ja huvipuistossa on myös konsertteja ja teatteriesityksiä. Tivolia edullisempi ja paikallisten suosiossa on Bakken-huvipuisto.

Pitkällä Strøget-kävelykadulla riittää kauppoja niin, että shoppaajan jalkoja alkaa takuulla särkeä. Persoonalliset pikkuputiikit löydät sen sivukujilta tai vaikka Nørrebron ja Vesterbron trendikkäistä kaupunginosista.

Kuningattaren tyyssija, Amalienborgin palatsi, on kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä. Museoista hurmaavimpia ovat keskustan Designmuseo ja Louisianan taidemuseo kaupungin ulkopuolella.
 

Lue myös:

Cinque Terre tarjoaa taivaallisia maisemia

Tutustu Gran Canariaan - pieni saari on suuri maailma

Tee tanskalainen voileipä

Perheeni kesken juhlittiin Suomen itsenäisyyspäivää suolapaloilla, itse leivotuilla donitseilla ja mustikkamoussekakulla.  - Heidi

Kodin Kuvalehden Facebook-kaverit juhlistivat Suomen 100-vuotispäivää ihanilla tarjoiluilla ja komeilla kattauksilla. Katso juhlavat kuvat!

Tällaisella Blue Velvet -kakulla herkuteltiin perheen ja parin sukulaisen kanssa. - Heidi Burtsoff
Tällaisella Blue Velvet -kakulla herkuteltiin perheen ja parin sukulaisen kanssa. - Heidi Burtsoff

Hyvien ystävien kesken! - Sanna Suutari
Hyvien ystävien kesken! - Sanna SuutariMeillä perheen jälkkärinä oli peilikuva-Suomi-neitokakkua. - Paula Väliaho
Meillä perheen jälkkärinä oli peilikuva-Suomi-neitokakkua. - Paula Väliaho

Bataattiranskalaiset ja naudanlihapihvi, perussalaatti leipäjuuston sekä viinirypäleiden kera. Jälkiruoaksi kahvi ja pulla. - Hanne Helasuo
Bataattiranskalaiset ja naudanlihapihvi, perussalaatti leipäjuuston sekä viinirypäleiden kera. Jälkiruoaksi kahvi ja pulla. - Hanne Helasuo

Mustikkajuustotorttu kahvin kera. Lisäksi juustoleipää ja lakkahilloa, kotipullaa ja Suomi-konvehteja. - Maria Kiljunen
Mustikkajuustotorttu kahvin kera. Lisäksi juustoleipää ja lakkahilloa, kotipullaa ja Suomi-konvehteja. - Maria Kiljunen

Karjalanpiirakoita ja kuohuvaa, kakkua, konvehteja ja kahvia. Suomi 100! - Salla Kivistö
Karjalanpiirakoita ja kuohuvaa, kakkua, konvehteja ja kahvia. Suomi 100! - Salla Kivistö

Koivuhalko eli mustikkaista kääretorttua. - Tiina Pyykkö
Koivuhalko eli mustikkaista kääretorttua. - Tiina Pyykkö

”Lapinakka” teki kunnon juhlaruokaa: poronkäristystä ja perunamuusia kera puolukkahillon, palanpainikkeeksi oli olutta. Jälkiruokaa on turha tehdä, koska pääruokaa tulee syötyä mahan täydeltä. - Bigga Guttorm
”Lapinakka” teki kunnon juhlaruokaa: poronkäristystä ja perunamuusia kera puolukkahillon, palanpainikkeeksi oli olutta. Jälkiruokaa on turha tehdä, koska pääruokaa tulee syötyä mahan täydeltä. - Bigga Guttorm

Jälkkäriksi pannacottaa mustikoilla ja pipareita kera Aurajuuston sekä Fazerin suklaata kera shampanjan. - Satu-Maaria Kirjavainen
Jälkkäriksi pannacottaa mustikoilla ja pipareita kera Aurajuuston sekä Fazerin suklaata kera shampanjan. - Satu-Maaria Kirjavainen

Jälkiruokana oli lasteni kanssa tekemä juustokakku. Meillä oli paluumuuttajapariskunta kylässä. - Tiita Jauhiainen
Jälkiruokana oli lasteni kanssa tekemä juustokakku. Meillä oli paluumuuttajapariskunta kylässä. - Tiita Jauhiainen

Kun käärit joululahjapakettiin seurapelin, välipäivätkin sujuvat yhdessä leppoisasti. Alla 20 lämmintä suositusta pukinkonttiin!

KK:N TOIMITUS TESTASI:

1. Dr. Eureka

Mikä? Dr. Eureka -nopeuspelissä siirretään koeputkissa olevia erivärisiä kuulia haastekortin osoittamaan järjestykseen. Homman tekee haastavaksi se, ettei palloihin saa koskea käsillä, vaan niitä on vieritettävä putkesta toiseen. Voittoon tarvitaan siis monipuolinen yhdistelmä näppäryyttä, nopeutta ja hyvää hahmottamiskykyä. Tähän jää koukkuun.

Kenelle? Kerrankin ihan aidosti koko perheelle, sillä aikuiset ja lapset ovat yllättävän tasaväkisiä. Monimutkaisia peliohjeita inhoava ei joudu ahdistumaan, sillä pelin säännöt ja juju selviävät kertasilmäyksellä.

Testaajan kommentti: ”Kun samaan aikaan pitää olla nopea ja tarkka, niin se ei siis todellakaan ole helppoa.” (Viena, 8)

Dr. Eureka (Amo), ikäsuositus 6+, 27,90 e.

2. Aikamatka

Mikä? Aikamatka-pelissä pannaan Suomen historian tapahtumia järjestykseen. Milloin Linnanmäki avattiin? Koska Tuntematon sotilas ilmestyi? Minä vuonna Turku paloi? Tarkkoja vuosilukuja ei tarvitse tietää, vaan vain se, tapahtuiko kysytty tapahtuma ennen vai jälkeen jo aikajanalla olevia. Peruspelin oppii minuutissa.  Pelaaminen herättää keskusteluja, muistoja ja hauskoja pohdintoja.

Kenelle? Isovanhempien ja lastenlasten yhteiseksi peliksi.

Testaajan kommentti: ”Mitä! Rustattiinko Maamme-laulu kynttilän valossa?” (Venla, 10)

Aikamatka (Lautapelit), ikäsuositus 10+, 24,90 e.

3. Déjà-vu?

Mikä? Déjà-vu? on helposti opittava ja tavallista koukuttavampi muistipeli. Pöydälle levitetään kuvia esineistä. Samat kuvat toistuvat korteissa. Kun kortteja käännetään ja sama esine esiintyy toiseen kertaan, pelaaja voi napata esineen itselleen. Hauskuus syntyy siitä, että on yllättävän vaikea muistaa, onko esineen todella nähnyt jo aiemmin. Virheistä putoaa pois.

Kenelle? Pienestä aivojumpasta pitäville.

Testaajan kommentti: ”Ärsyttävää, miten hyvä muisti lapsilla on!” (Maria, 43)

Déjà-vu (Lautapelit), ikäsuositus 8+, 19,95 e.

4. Carcassonne

Mikä? Carcassonne on jo peliklassikko. Pelaajat pyrkivät rakentamaan teitä, kaupunkeja ja luostareita ja keräämään niistä pisteitä. Peruspelin oppii nopeasti, ja lukuisten lisäosien ansiosta kiinnostus säilyy vuodesta toiseen. Carcassonneen koukussa olevan silmin maailma näyttää lentokoneen ikkunasta yhdeltä suurelta pelikentältä. 

Kenelle? Todellinen koko perheen viihdyttäjä.

Testaajan kommentti: ”Revanssin paikka! Ihan hyvin ehditään pelata vielä kolmas!” (Maria, 43)

Carcassonne (Lautapelit), ikäsuositus 7+

5. Robogem Deluxe

Mikä? Robogem Deluxessa timantteja etsiviä robotteja ohjataan ohjelmoinnista tutuilla käskysarjoilla: askel eteen, käännös oikeaan, askel eteen, toista sama. Pelaaja saa järkeillä, millainen sarja korteista on paras koota, jottei robotti jää pyörimään paikoilleen. Deluxe-version komentokortit antavat mahdollisuuden kaapata kaverin robotin tai räjäyttää pelilaudalla olevan esteen. 

Kenelle? On esikoululaisen ja kärsimättömän vanhemman onni, että peli etenee nopeasti eikä vaikeimpia komentoja tarvitse opiskella heti. Molemmat pääsevät kyllä pian jyvälle pelin ja samalla ohjelmoinnin logiikasta. Insinööripuoliso ja isommat koululaiset ovat suvereeneja.

Testaajan kommentti: "Kivointa oli, että mä voitin äidin ja sain pinkit timantit." (Eedit, 6) 

Robogem Deluxe (Oppi & ilo), ikäsuositus 6+, 29,90 e.

15 x LUKIJOIDEN LEMPIPELIT:

6. Afrikan tähti

"Jo omasta nuoruudesta tuttu Afrikan tähti oli perheemme lempipeli sadepäivinä mökillä. Nyt pelin salaisuuksia opetetaan lapsenlapselle." Anne-mamma

7. Huojuva torni (Tower)

"Huojuva torni on meidän perheen suosikki. Peli on ostettu jo ennen lapsia, ja nyt kun on kaksi lasta, sitä pelataan edelleen. Peli on yksinkertainen, ja säännöt osaa meidän kohta 3-vuotias tyttömmekin. Isovanhemmat pelaavat peliä lastenlasten kanssa. Lasten mentyä nukkumaan me vanhemmat pelaamme siitä, kuka herää aamulla lasten kanssa." Katja

"Tornipeli oli helppoa ja rentoa pelattavaa, taustalla voi soida hyvää musiikkia ja peli on näppärä kuljettaa mukana. Lisäksi pelistä on helppoa kehittää omia variaatioita." Outi

8. Scrabble

"Amerikan-vuosien tuliainen on lempipelini, jota myös koko perhe pelaa mielellään. Teini-ikäiselle pojalle ei äiti meinaa enää pärjätä!" Scribblescrabble

9. Kuka kukin on

"Tätä peliä pelattiin vuosia tyttären kanssa. Nyt odotellaan lapsenlapsia, jotta voidaan pelata taas." Sipe

10. Pekingin mysteerit

"Kirpparinpitäjä muistaa edelleen sen kiljaisun, mikä pääsi, kun tämä lapsena serkkujen luona pelattu autuus löytyi. Nyt tämä peli on ikioma, ja tätä pelataan namutellen omien lasten kanssa. Koskea saa vain äidin luvalla." Piipa

11. Uno

"Joka ilta pelataan iltapalan aikana." Ike

"Uunokortit taipuvat moneen hauskaan peliin! Näitä on läiskitty eräänkin kerran pöytään. Ja lopuksi vaikkapa korttitaloksi." Uunonen

"Tämä peli on mieluinen, kun lastenlasten kanssa pelaamme." Harpie

12. Alias

"On kiva välillä pitää teeveetä kiinni ja jättää älypuhelimet parkkiin. Nauttia perheen yhteisestä ajasta ja pelata." Ella 8v.

13. Cars Piston Cup

"Cars Piston Cup on mielenkiintoinen lautapeli, jota en ole aikaisemmin pelannut. Siskon kanssa on kiva pelata. Itse tykkään pelata lautapelejä useamman ihmisen kanssa. Se on mukava tapa viettää aikaa yhdessä." Pikku Myy

14. Bezzerwizzer

"Meidän perheen lempparipeli on Bezzerwizzer. Pelaamme nuorison kanssa muitakin tietovisapelejä, mutta tämä on noussut suosikiksi. Peli-ilta kuluu rattoisasti nauraen ja jutellen, samalla tulee kerrottua kuulumiset, kun nuoret asuvat jo omillaan. Herkuttelemme myös siinä pelin tuoksinassa, ja selvin päin tottakai, kahvin voimalla. Aina ollut hauskaa." Mamma Maare

15. Trivial Pursuit (tavallinen tai perhepainos)

"Tämän pelin parissa viihtyy koko perhe! Perhepainoksessa lapsille on omat kysymyksensä ja aikuisille omansa. Aika usein lapset voittavat!" Peliperhe

"On ihana voittaa, mutta tappio on karvas!" JasminV

16. Yatzy

"Yatzya voi pelata missä vain. Kotona, purjeveneessä, ravintolassa, pihalla, koulussa..." Satu

17. Ludo

"Meidän muksujen mainio matkapeli mökkireisuilla. Mukavaa mietittävää minikokoisista murrosikäisiin. Matkakin menee melkein meluamatta." Lili

18. Mölkky

"Kun en nyt voinut kuvata ulkona pelattavaa Mölkkyä, kuvasin pöytämölkyn. Hyvä peli tämäkin!" HelmiOrvokki

"Ehdottomasti mölkky. Siihen osallistuvat meillä kaikki karvoihin katsomatta." Elviira

19. Sequence

"Sain tämän siskoltani monta vuotta sitten. Se on yhdistelmä kortti- ja lautapeliä parhaimmillaan. Taktikointitaitoa tarvitaan ja vähän hyvää tuuriakin. Pelin ääressä on tullut vietettyä monta mukavaa hetkeä. Se on jopa pakattu mukaan ulkomaanmatkoille." Sappu

20. Alfapet

"Tämä sananmuodostuspeli on ollut lempipelini jo lapsuudesta lähtien. Edelleen on kivaa yrittää keksiä sanoja, joista saisi mahdollisimman paljon pisteitä. Hyvää aivojumppaa samalla!" Xenia