Kaupunkilomalla on hyvä välillä hengähtää. Kodin Kuvalehdessä työskennellyt Aino Salonen tietää, että Kööpenhaminassa se onnistuu vaikkapa satamassa tai kuppikakuista nauttien.

Olen monesti miettinyt, miksi Kööpenhamina on yksi lempikaupungeistani. Ensimmäisenä mieleen tulevat värikkäät talot, kukat ja meri. Sitten suloiset kahvilat, ostoksilla tehdyt löydöt ja letkeä baari, jossa tunsin olevani Havannassa. Lisäksi kevät tulee Tanskaan huomattavasti aikaisemmin kuin meille. Kööpenhamina on oiva matkakohde myös keväällä tai syksyllä, jolloin turistejakin on vähemmän.

Harvassa pääkaupungissa keskusta on kesällä niin ihanan vehreä kuin täällä. Viehättävät puistot kutsuvat oleilemaan. Jos ostat piknikeväät kaupasta,  matkarahaa jää käytettäväksi muihin rientoihin. Kaupungin kahvilat ja ravintolat kun ovat ihania, mutta eivät ihan halvimmasta päästä.

Kongens have -puutarha Rosenborgin linnan yhteydessä on kesäisenä iltapäivänä täynnä vilinää: lapset leikkivät ja aikuiset seurustelevat. Perhe istuu penkillä syömässä eväitä. Ydinkeskustan isossa puistossa on myös paviljonkimainen kahvila ja monenlaista ohjelmaa, kuten lastenteatteriesityksiä. Kesällä vierailijoita ympäröi upea kukkaloisto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Herkuttele hetki

Keltaisten, sinisten ja vaaleanpunaisen talojen sekä veneiden siluetti on se, jonka monet muistavat Kööpenhaminasta. Nyhavnin satama-alue on turistien suosiossa, mutta siellä liikkuu myös paikallisia. Niitä tyylikkäitä tanskalaisia, joita ei voi kuin ihailla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Missä vettä, siellä istuu Kööpenhaminassa ihmisiä. Nyhavnissakin vettä reunustava kivetys on täynnä. Pariskunnat ovat käpertyneet lähekkäin, kaksi miestä pelaa shakkia, ja tytöt herkuttelevat jäätelöllä. Vaikka Nyhavn kuhisee, tunnelma on leppoisa.

Rantaa reunustavalla kadulla on pitkä rivi kahviloita, ravintoloita ja baareja, joiden terassit pullistelevat täysinä. Vielä rennompaa on ottaa syötävä mukaan ja istahtaa joukon jatkeeksi kivetykselle. Kokeile kreppejä eli lettuja, belgialaista vohvelia jäätelöllä tai katuruokaa. Tanskalainen klassikko, makkara pølse, irtoaa kioskista parilla eurolla. Jääkahvi viilentää mukavasti kuumana päivänä.

Kivenheiton päästä löytyy kaupungin suloisin jälkiruokakeidas. Grønnegaden Serenity Cupcakes on omistajansa Miriam Mistryn unelma, jonka vuoksi hän jätti työn mainosalalla. Herkut on nimetty hauskasti: Autumn in New York, Midnight in Paris ja Vanilla Sky -kuppikakut ovat syntyneet elokuvien inspiroimina. Valikoima vaihtuu päivittäin, mutta suosikit pysyvät listalla.

Hurauta hippikylään

Keskustan kupeessa sijaitseva Christianian vapaakaupunki on mainettaan rauhallisempi. Sinne pääset kätevästi pyörällä. Muutenkin pyörällä liikkuminen on Kööpenhaminassa helppoa ja mukavaa. Vuokraa pyörä edullisesta Baisikeli-liikkeestä, joka harrastaa hyväntekeväisyyttä viemällä käytettyjä pyöriä Afrikkaan.

Jos haluat mennä Christianiaan julkisilla, Christianshavnin metroasemalta on reilun viiden minuutin kävelymatka perille. Vapaakaupunki syntyi, kun joukko ihmisiä valtasi vanhan armeijan kasarmialueen vuonna 1971. Siitä asti aluetta on hallinnoitu itse, vapaana Tanskan valtiosta.

Boheemi alue tunnetaan hipeistä ja huumekaupasta, mutta on myös monien turistien vierailukohde. Varsinkin päiväsaikaan paikka sopii lapsiperheellekin. Yhteisöllä on omat sääntönsä, joita vierailijoiden on noudatettava. Valokuvaaminen on ehdottomasti kielletty, ja alue on täysin autoton.

Christianiasta saa maukasta kasvisruokaa. Värikkäässä vapaakaupungissa kuulee usein live-musiikkia. Aurinkoisella terassilla tuntuu kuin olisi Etelä-Euroopassa.

Käy myös klassikoissa

Tunnetuimpia Kööpenhaminan kohteita on Tivoli rautatieaseman tuntumassa. Siellä voi hurjastella kokonaisen päivän, ja huvipuistossa on myös konsertteja ja teatteriesityksiä. Tivolia edullisempi ja paikallisten suosiossa on Bakken-huvipuisto.

Pitkällä Strøget-kävelykadulla riittää kauppoja niin, että shoppaajan jalkoja alkaa takuulla särkeä. Persoonalliset pikkuputiikit löydät sen sivukujilta tai vaikka Nørrebron ja Vesterbron trendikkäistä kaupunginosista.

Kuningattaren tyyssija, Amalienborgin palatsi, on kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä. Museoista hurmaavimpia ovat keskustan Designmuseo ja Louisianan taidemuseo kaupungin ulkopuolella.
 

Lue myös:

Cinque Terre tarjoaa taivaallisia maisemia

Tutustu Gran Canariaan - pieni saari on suuri maailma

Tee tanskalainen voileipä

Sisältö jatkuu mainoksen alla