Opaskoiraksi koulutettavilla pennuilla on päällään harjoittelusta kertova liivi. Pennun kanssa liikkuvalle ihmisille voi jutella, mutta pennulle ei.

Kun näet opaskoiran tai opastaitoja harjoittelevan pennun, älä ryntää tervehtimään sitä. Koira tarvitsee työrauhan eikä siihen saa kiinnittää mitään huomiota.

Labradorinnoutaja Ellin pentukoiraelämässä on suuren hetken aika: Elli saa päällensä opaskoirakoulutuksesta kertovan huomioliivin.

Liivi päällään Ellin täytyy ymmärtää, että huomio on nyt työssä, ei muissa koirissa tai ihmisissä. Sama koskee myös kanssaliikkujia.

"Kun koiralla on päällään opaskoiran valjaat tai opaspennun liivi, siihen eivät saa ottaa minkäänlaista kontaktia muut koirat eivätkä ihmiset. Koira on tällöin töissä", Ellin emäntä Mirjami kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liivi on merkki työrauhasta

Suloista koiranpentuakaan ei saa huomioida, jos sillä on päällään Isona minusta tulee opaskoira -harjoitteluliivi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Kun on liiviin pukeutuneen pikkupennun kanssa liikkeellä, jengi hymyilee ja saattaa alkaa jutella keskenään ja sitten juttelee meille. Aika moni tulee kysymään, että saako ottaa valokuvan", Mirjami kertoo.

Kuvan saa ottaa, mutta tervehtiä ei saa.

Sen sijaan koiran kanssa liikkuvalle ihmiselle saa jutella.

"Ihmiset ovat kiinnostuneita ja työkoira on helposti lähestyttävä. Kerron mielelläni, että koiria tarvitaan toisten auttamiseksi."

Ja joskus Mirjami ottaa Elliltä liivin pois, varsinkin jos pienet lapset haluavat silittää Elliä.

Kohtaamisen kieltäminen ei ole henkilökohtaista lähestyvää koiraa tai ihmistä kohtaan, Mirjami muistuttaa. Pentu tarvitsee harjoittelurauhan, jotta se ymmärtää, ettei mielenkiinto saa olla muussa kuin opastustyössä tai harjoittelussa. Oppia pennut tarvitsevat paljon.

"Labbikset ovat tosi sosiaalisia koiria ja haluavat tavata muita. Onneksi ne ovat myös erittäin persoja herkuille ja harjoittelussa herkkuja käytetään alkuun tosi paljon. Ja tietysti kunnon kehumista.”

Rennosti kauppakeskuksessa

Opaskoirilla on lakisääteinen oikeus olla käyttäjänsä kanssa kaikkialla. Pennuilla tätä oikeutta ei ole, mutta Opaskoirakoulu toivoo, että myös pennut pääsevät treenaamaan luonnolliseen ympäristöön.

Ellin harjoittelu alkoi kauppakeskuksessa.

"Ensimmäisen kerran pidin Elliä sylissä ja olimme ihan paikallaan. Totuttelimme hälyyn ja ihmisiin. Sen jälkeen aloimme kävellä ympäriinsä ja tutustuimme korkeaan tilaan ja lasiseen seinään, jotta ne eivät pelästytä", Mirjami kertoo.

Katso kaikki Elli-videot!

Empä ois tiennytkään,että opaskoiraa ei saa tervehtiä silloin kun se on liivissä ja opettelelussa.Hyvä tietää vaikka en ole kylläkään törmännyt sellaiseen tilanteeseen.Ellistä tulee hyvä opaskoira.

Sisältö jatkuu mainoksen alla