Luulitko, että kasvis- ja lähiruoka olisivat vain 2010-luvun buumeja? Hui hai, ei mitään uutta auringon alla.
Mitä muistat 1980-luvun ruokapöydästä? Meillä ainakin syötiin karjalanpaistia ihan arkiruokana. Välillä perheen nuoriso ryhtyi ultranykyaikaiseksi ja työnsi uuniin tahkojuustolla somistetun uunilenkin.
Sekä karjalanpaistin että uunilenkin reseptit löytyvät Kodin Kuvalehden ruokasivuilta tammikuussa 1980, mutta löytyy sieltä sellaistakin, mitä en osannut odottaa: kasvisruokakilpailun parhaat.
80-luvun kasvisruokaohjeissa eivät juhlineet munakoisot, avokadot eivätkä goji-marjat vaan peruna, lanttu ja lavakurkku. Elettiin aikaa kauan ennen EU:ta, joten raaka-aineet olivat taatusti lähiruokaa. Eksoottisin aines ruokasivuilla oli kiinankaali. Siitä muistutettiin erikseen, että se sopii salaattien lisäksi myös lämpimiin ruokiin.
Ja entäs Ahkeran aamujuoma: se sisälsi 1 dl maustamatonta jogurttia, 2 dl appelsiinimehua, 2 dl vehnänalkioita tai leseitä tai muita hiutaleita sekä ruokalusikallisen rusinoita.
"Sekoita kaikki juoman aineet ja aloita päiväsi oikealla voimalatauksella", kehotti ruokatoimittaja Anja Sirkiä.
Nykyisin ahkeran aamujuomaa kutsuttaisiin smoothieksi.