Karkin syönti on pahaksi, mutta myös sen voi tehdä hyvin: lue hammaslääkärin neuvot.

Edessä kokonainen lauantai ja karkkipussi. Pitäisikö pitää järki kädessä ja napsia karkki silloin, toinen tällöin? Tai hillitä lapsen mässytystä ja antaa karkkeja maltillisesti pitkin päivää?

Ei missään tapauksessa, sanoo erikoishammaslääkäri Marja-Terttu Pakkanen.

”Jos vanhemmat vain kestävät lapsen sokerihumalan, karkkipäivän karkit voi syödä yhteen menoon. On parempi syödä karkkia kerralla paljon kuin koko ajan vähän. Jatkuva napostelu merkitsee jatkuvaa happohyökkäystä.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikkein paras mahdollinen karkinsyöntiaika on puoli tuntia aamuisen hammaspesun jälkeen. Puolessa tunnissa fluorihammastahna on ehtinyt vaikuttaa hampaita suojaavasti. Karkinsyönnin haitat ovat silloin pienimmillään. Iltapäivän tai illan karkkihetken aikaan päivän muu ruoka on jo ehtinyt viedä fluoritahnan tehoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karkkia alle, vettä päälle

Katumusharjaus karkinsyönnin jälkeen ei sen sijaan kannata. Karkkien sokeri on silloin jo liuottanut hampaiden kiillettä pois, ja hammasharja tekisi sitä samaa. Paljon parempi on karkinsyönnin jälkeen vain juoda vähän vettä päälle: vesi puhdistaa suuta herkkujen jälkeen. Sen jälkeen kannattaa antaa syljen tehdä tehtäväänsä eli palauttaa suun olosuhteita normaaleiksi.

Niin, sylki, hampaidemme ystävä. Sitä erittyy usein jo karkkeja ajattelemalla. Voisiko siis olla hampaille hyväksi haaveilla karkeista tämän tästä?

”Kyllä! Karkkien ajatteleminen voi syljen erityksen lisääntymisen vuoksi tosiaan olla hampaille hyväksi – kunhan kiusausta pystyy vastustamaan”, Marja-Terttu Pakkanen sanoo.

Muista sääntö: 2 + 2 + 2

Jotta totuus ei unohtuisi, Pakkanen muistuttaa tärkeimmästä: hampaiden pesusta. Suomalaiset ovat Pohjoismaiden huonoimpia hammashygieniassaan.

Söi karkkia paljon tai vähän, aamulla tai illalla, 2+2+2-säännöstä ei saisi tinkiä yhtään.

”Hampaidenpesu kaksi kertaa päivässä, kaksi minuuttia kerrallaan ja kahden sentin pötkö fluorihammastahnaa harjan päällä. Jos tavallisen harjan sijaan on pyöreäharjaksinen sähköhammasharja, sitten kaksi nokaretta tahnaa pesun aikana.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla