Juhlaväki vasemmalta oikealle: Naima, Esteri, Lyyli, Martta, Vieno, Tyyne, Lempi ja Impi. Kuvasta puuttuu Kaino.
Juhlaväki vasemmalta oikealle: Naima, Esteri, Lyyli, Martta, Vieno, Tyyne, Lempi ja Impi. Kuvasta puuttuu Kaino.

Viisikymppisiä voi juhlia monella eri tavalla. KK:n lukija Jaana Paavola juhlisti merkkipäiväänsä Martta ja Tyyne -teemalla.

Mistä sait idean järjestää Martta-bileet?

Olin ajatellut, etten pidä lainkaan viisikymppisiä. En ole innokas juhlienjärjestäjä, koska en erityisemmin tykkää leipoa tai laittaa ruokaa. Olin kuitenkin eräänä päivänä kirpputorilla ja siellä kierrellessä sain idean: miksi en järjestäisi halpoja nyyttärijuhlia? Vuokrasin viikonlopuksi sukulaisten mökin ja lähetin kutsut parhaille naispuolisille ystäville.  

Päätin järjestää Tyyne ja Martta -bileet, joten vaatetuksen ja muun luukin piti olla sen mukainen. Pyysin vieraita etsimään vaatteensa varastosta tai kirpputorilta. Tärkeintä oli, että näyttää vanhalta kääkältä. 

Päivänsankari Martta (kesk.) sekä Vieno ja Lyyli poseeraavat yhteiskuvassa.
Päivänsankari Martta (kesk.) sekä Vieno ja Lyyli poseeraavat yhteiskuvassa.

Miten keksitte jokaiselle nimen?

Olin itse Martta, sillä se on edesmenneen mummuni nimi. Siskoni puolestaan oli Tyyne. Loput nimet keksin itse ja kirjoitin lapuille. Juhlien aluksi jokainen sai nostaa astiasta itselleen uuden nimen. Kirjoitimme nimet maalarinteipille ja liimasimme rintaan.

Siitä eteenpäin olimme Naima, Esteri, Lyyli, Martta, Vieno, Tyyne, Lempi, Impi ja Kaino.

Tarjoilut järjestyivät nyyttäriperiaatteella. Jokainen vieras toi mukanaan jotain suolaista ja jotain makeaa.
Tarjoilut järjestyivät nyyttäriperiaatteella. Jokainen vieras toi mukanaan jotain suolaista ja jotain makeaa.

Mitä Martta-bileissä tapahtui?

Aloitimme juhlat nostamalla tervetuliaismaljat, jonka jälkeen siirryimme saunomaan. Sen jälkeen Martta-joukko tälläytyi iltaa varten. Olin myös pyytänyt jokaista vierasta kirjoittamaan minusta laulun tai runon. Esitykset olivat hulvattomia ja koskettavia. 

Illaksi menimme irkkubaariin, jossa lookimme herättivät arvatenkin hilpeyttä. Yksi asiakkaista luuli, että juhlimme polttareita ja että minä olen morsian. Irkkubaarista jatkoimme paikalliselle tanssilavalle ja siellä Martalla oli kova vienti.

Lyyli esitti puheen, jonka oli valmistellut Marttaa varten.
Lyyli esitti puheen, jonka oli valmistellut Marttaa varten.

Miltä tuntuu olla 50-vuotias?

Olen ylpeä iästäni ja kiitollinen siitä, että olen pysynyt terveenä ja hyvässä kunnossa. Harjoittelen parhaillaan kohta juostavalle puolimaratonille. Juostessa ei tunnu lainkaan siltä, että olisin yli viisikymppinen, vaan askel tuntuu yhtä kevyeltä kuin aktiiviurheiluvuosina.

Koen, että elän elämäni parasta aikaa: lapset ovat omillaan ja muutama vuosi sitten minusta tuli mummu. Muille haluan näyttää esimerkkiä, että tämä on oikeastaan todella hyvä ikä.

Jaanan sisko (vas.) sai nimekseen Tyyne. Jaanan nimi Martta tuli edesmenneeltä mummulta.
Jaanan sisko (vas.) sai nimekseen Tyyne. Jaanan nimi Martta tuli edesmenneeltä mummulta.

 

Muoviton maaliskuu -kampanja kehottaa vähentämään muovin käyttöä. Idean äiti Heidi Hautala kantaa itsekin kortensa kekoon arkisilla teoillaan.

”Ulkoilin tänä talvena Kaivopuiston rannassa Helsingissä ja huomasin, kun koiranulkoiluttajat noukkivat ahdistuneina muoviroskia rannalta. Aloin miettiä, mitä kaikkea muovijätteiden vähentämiseksi voitaisiin tehdä”, Hautala kertoo.

Muovikeskustelua jo pidempään sosiaalisessa mediassa seurannut Heidi heitti Twitteriin idean muovittomasta maaliskuusta.

”Se tuntui lähtevän heti lentoon. Keräsimme ryhmän, jonka kanssa pistimme pystyyn #MuovitonMaaliskuu -tapahtuman Facebookiin.”

Kertakäyttö on suurin ongelma

Hautala tietää, että ympäristöteot ovat usein käytännössä haastavia. Ongelma on usein se, ettei vaihtoehtoja ole.

”Ihan kaikessa muovia ei voi välttää, eikä aina tarvitsekaan: suurin ongelma on sen kertakäyttö liian usein ja turhaan.”

Tarkista, ettei hammastahna sisällä mikromuovia.

Vaikka esimerkiksi hammastahnatuubia ei löydy muovittomana, Hautala vinkkaa varmistamaan ainakin sen, ettei itse tahna sisällä mikromuovia.

”Kuluttaja on aikamoisessa viidakossa, kun yrittää välttää muovia ja samalla arvioida, milloin on ekologisempaa valita jokin muu pakkausmateriaali. Siksi tämän ei pitäisi olla vain kuluttajien käsissä. Tärkeää on, että muovin kierrätys tehostuu. Mutta se ei tarkoita, että voimme jatkaa yltiöpäistä muovin kulutusta.”

Hautala on iloinen siitä, kuinka Muoviton maaliskuu -kampanja on saanut ihmiset jakamaan vinkkejä ja kokemuksia. Entä miten hän itse pyrkii vähentämään muovin käyttöä arjessaan?

Heidin 5 konstia muovin välttämiseen

  1. Paperipusseja ja -kasseja on helppo käyttää monta kertaa uudelleen. Käytän niitä sekä paistamani leivän säilytykseen että pientalouden kompostipusseina.
  2. Käytän kaupassa omaa pussia myös hedelmille ja vihanneksille. Ohuen kankaisen pussin voi joko ostaa tai ommella itse, vaikkapa vanhoista valoverhoista. Oma kestokassi kannattaa ottaa mukaan myös matkoille.
  3. Suosin paikallisia tuotteita. Läheltä tulevia tuotteita ei yleensä tarvitse pakata niin paljon. Jos vain mahdollista, kannattaa ostaa elintarvikkeita suoraan tiskiltä.
  4. Pidän mukana omaa kestävää pulloa, jota täytän aina uudelleen, sekä kuumalle että kylmälle juomalle. Samalla säästyy turhilta muovipulloilta ja take away -kupeilta. Kiireiselle suosittelen myös oman haarukan mukana kantamista, mikä helpottaa nopeasti ostettujen eväiden syömistä.
  5. Annan usein palautetta kaupoille ja tuottajille. Niin rohkaisevaa kuin rakentavaa.

Varo myös piilomuovia!

On myös asioita, joissa emme ehkä edes hoksaa käyttävämme muovia.

”Teen ystävänä on pistänyt silmään, että yksittäispakatuissa teepusseissa on usein muovia tai ne on ainakin pakattu muoviin.”

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.