Mitä teet ensimmäisenä mökillä, kun saavut sinne laittamaan paikkoja kuntoon talven jäljiltä? Useimmat keskittyvät siivoukseen ja haravoimiseen.

Siivouksen lisäksi on muutama muukin ainakin yhtä tärkeä asia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta kesämökki pysyy kunnossa.

1. Tarkista katto ja rännit.

Vuotava katto voi aiheuttaa isoja kustannuksia, kun vettä valuu väärään paikkaan. Siksi katon kunto on syytä tarkistaa joka kevät. Mikä tahansa katon materiaali onkin, se voi vanhemmiten – ja joskus uutenakin huonosti tehtyjen tiivistysten vuoksi – aiheuttaa ikäviä yllätyksiä. Pieni visiitti katolla maksaa vaivan: tarkista, että pellit ovat kunnolla kiinni, tiilet paikoillaan tai kattohuopa ehjä.

Myös rännit ansaitsevat huomiota. Metsäisellä mökillä niihin voi kertyä nopeastikin aikamoinen lasti neulasia ja lehtiä. Vaikka olisit tyhjentänyt rännit roskista syksyllä, muista tarkistaa tilanne myös keväällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Häädä pienet vieraat.

Hiiret jättävät mökeille usein siivottavia papanoita. Erilaiset pikkueläimet ja hyönteiset voivat myös jäädä mökille asumaan ja nakertaa rakenteita pilalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muurahaisiakaan ei auta sääliä.

Jos talon sisä- tai ulkonurkasta löytyy esimerkiksi muurahaisia, niitä ei auta sääliä. Samoin hiiret kannattaa yrittää häätää tukkimalla niiden kulkureitit tai pyydystämällä ne vaikkapa hiirenloukuilla.

3. Pidä huolta hormeista.

Takkaa tulee polteltua ja saunaa lämmiteltyä mökkikaudella innokkaasti, mutta tämän ihanuuden huoltaminen jää helposti vähälle. Pidä kirjaa nuohoojan käynneistä ja huolehdi, että mökin hormit nuohotaan vähintään kerran kolmessa vuodessa. Säännöstä ei kannata lipsua, sillä hormin sisään kertyvä noki lisää nokipalon riskiä. Nuohooja voi myös tarkistaa hormin ja savupiipun juuren kunnon.

Suhtaudu takkaasi lämpimästi. Se ansaitsee hellää kohtelua.

Hormia kannattaa helliä myös sillä, miten lämmität: varsinkin kun mökki on talven jälijltä kylmä, on takan ja saunan lämmittäminen hyvä aloittaa pienillä puumäärillä. Näin estät myös halkeamien syntymisen.

4. Tarkista johdot.

Jos mökissä on majaillut kutsumattomia vieraita, niitä on saattanut talven aikana kiinnostaa mikä tahansa, mihin ne ovat ulottuneet. Käy siis läpi kaikki talon sisällä ja ulkopuolella kulkevat johdot sekä sähkölaitteiden omat johdot. Hiiri on saattanut nakertaa tuvan sohvan takana kulkevan johdon poikki ja ulkona kaapeleita on voinut jyrsiä jänis.

Jos epäilet jonkin johdon kuntoa, kutsu sähkömies.

+ Älä unohda!

Mökillä poltetaan avotulia ja kynttilöitä paljon enemmän kuin kotona, joten palovaara on selvästi isompi. Ota tavaksi tarkistaa palovaroittimien patterit joka kevät, äläkä unohda myöskään käsisammutinta nurkkaan: silläkin on säännöllinen tarkastusväli, jonka löydät sammuttimen kyljestä.

Mökille kannattaa hankkia myös sammutuspeite ja häkävaroitin. Ne voivat osoittautua elämäsi parhaaksi henkivakuutukseksi.

Lähteinä: omakotiliitto.fi, asumisterveysliitto.fi, if.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla