Tuntuuko, että maailmassa on virhe? Onneksi valittavanasi on monta tehokasta keinoa vaikuttaa. Tässä jutussa esitellään niistä neljä.

1. Tee lakialoite

Puuttuuko laki? Suomalaisella on perustuslaissa turvattu oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi. Vaikuttamiskeinon käyttäminen edellyttää, että kansalaisaloitetta kannattaa vähintään 50 000 äänioikeutettua puolen vuoden kuluessa. Aloitteita voit seurata ja tehdä Kansalaisaloite.fi-verkkopalvelussa. 

Jos sormi meinaa mennä suuhun kansalaisaloitetta laatiessa, apua tarjoaa Avoin ministeriö. Nettipalvelussa kuka tahansa voi julkaista ideansa ja alkaa kerätä sille alustavaa kannatusta. Toteuttamiskelpoisista ajatuksista yritetään jalostaa laadukkaita lakiehdotuksia yhdessä.

2. Avaa suusi

Jos asiat menevät pieleen asuinkunnassasi, peli ei ole menetetty. Asukkaiden kuuluu saada vaikuttaa kotipaikkansa asioihin jo lainkin mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikuttamismahdollisuuksista kerrotaan kunnan nettisivuilla. Helsingin kaupungilla on esimerkiksi Kerro kantasi -palvelu (kerrokantasi.hel.fi). Tamperella vastaava valmistelufoorumi on nimeltään Valma. Kuntalaisaloitteen voit tehdä kuntalaisaloite.fi-sivustolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Valitse puolue

Puolueeseen liittymällä voit vaikuttaa, vaikka et kunnanvaltuustoon tai Arkadianmäelle tähtääkään. Mukaan pääset paikallisyhdistyksen kautta.

4. Aktivoidu

Kansalaisaktivismi tuo politiikkaan uusia aiheita. Näkyvintä kansalaisaktivismia ovat kampanjat, mielenosoitukset ja ostoboikotit. Etsi järjestö, joka ajaa haluamaasi asiaa ja liity joukkoon.

 

 

"Suomessa kuka tahansa voi meilata kansanedustajalle"

Milla Halme teki kaksi vuotta vapaaehtoistöitä Tahdon-kampanjan poliittisen vaikuttamisen koordinaattorina. Kampanja sai läpi kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista.

"Tapasimme kansanedustajia, teimme kyselytutkimuksia ja tiedotteita ja viestimme kansalaisille, missä mennään.

Halusimme levittää tietoa, sillä tasa-arvoiseen avioliittolakiin liittyi paljon tunnekuohua. Kerroimme esimerkiksi siitä, että kyse ei ole kirkon velvollisuuksien muuttamisesta vaan siviilivihkimisestä.

Meillä oli vahva usko siihen, että aloite menee läpi. Silti lakimuutos oli helpottava, ihana ja häkellyttävä.

Opin kampanjassa valtavasti ihmisten kohtaamisesta ja tiimin vetämisestä. Sain myös kärsivällisyyttä, joka ei aina ole ollut paras puoleni, ja näin, miten yhteiskunta käytännössä toimii.

Opin myös, että Suomi on matalan hierarkian maa. Kuka tahansa voi olla yhteydessä kansanedustajiin ja saada vastauksen. Viestiä kirjoittaessa ei kannata miettiä, pitääkö teititellä, vaan antaa mennä. Posti lähtee osoitteella etunimi.sukunimi@eduskunta.fi."

"Olen tiettävästi ainoa isoäiti Greenpeace-aktivisteissa"

Kirsikka Moring, 69, on ollut kaksi vuotta mukana Greenpeacen Pelasta Arktis -kampanjassa.

"En voi vain istua sohvannurkassa ja katsoa, mitä maailmalle tapahtuu. Meillä on kiire ratkaista isot kysymykset, jotka liittyvät ilmaston lämpenemiseen. 

Olen tiettävästi ainoa isoäiti Suomen Greenpeacen aktivisteissa. Kuljen jääkarhupuvussa ja herättelen ihmisiä huomaamaan pohjoisen merijään sulamista.

Kun ihmiset näkevät jääkarhun, he sulavat kuin vaha. Keski-ikäiset miehet halailevat ja hongkongilaiset turistit haluavat samaan kuvaan.

Kun Greenpeacen aktivisteja vangittiin Murmanskissa, sovimme että jääkarhut osoittavat mieltään päivittäin kello 16–17. Istuin sitten Venäjän lähetystön portilla. Henkilökunta tervehti aina ohikulkiessaan.

On palkitsevaa nähdä, miten nuoret aktivistit välittävät ympäristöstä ja lähimmäisistään. Jos voin jotain tehdä heidän hyväkseen, teen."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 8/2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla