Eväiden syöminen voi olla työpaikallakin ihan miellyttävä ja sosiaalinen tapahtuma.
Eväiden syöminen voi olla työpaikallakin ihan miellyttävä ja sosiaalinen tapahtuma.

En olisi uskonut, miten suuria tunteita eväiden syöminen töissä voi herättää.

Parikymmentä vuotta lounastin kiltisti työpaikan ruokalassa. Sitten lapset muuttivat pois kotoa, mutta kattilat, uunivuoat ja hyviksi havaitut reseptit eivät kutistuneet: vanhasta muistista jatkoimme ruuanlaittoa neljälle, vaikka jäljellä oli kaksi syöjää. Jossain välissä ryhdyin kantamaan ylijäämäruuan töihin evääksi.

Nyt olen ihmeissäni, äimän käkenä ja ällikällä lyöty. En osannut yhtään arvata, miten paljon huolta ja villejä tulkintoja omien eväiden syöminen voi herättää.

Joku on arvellut epäsuorasti, että eväisiin siirtymiseni olisi jonkinlainen manifesti.

Minulle on esimerkiksi useamman kerran siteerattu ravitsemusasiantuntija Patrik Borgia – varmaan siksi, että ihmiset tietävät minun arvostavan häntä ja ylipäänsä tutkittua tietoa. No, Borg on kuulemma kertonut monissa haastatteluissa, että lounas kannattaisi syödä työpaikkaruokalassa. Ruokailusta tulee monipuolisempaa ja laadukkaampaa, ja siellä tulee syötyä tarpeeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joku on arvellut epäsuorasti, että eväisiin siirtymiseni olisi jonkinlainen manifesti. Että vihjaan jostakin ikävästä, kun eristäydyn työkavereista lounaan ajaksi eväiden ja esimerkiksi iltapäivälehden ääreen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt ongelmakäyttäytymiseen on puututtu myös pääkirjoitustasolla. Imagen päätoimittaja Niklas Thesslund kirjoitti marraskuun lehdessään näin:

”Vaikka kuinka haluaisi, muovirasiaan pakatut omat eväät eivät viesti siitä, että on edellisiltana tehnyt harvinaisen hyvää ruokaa. Omien eväiden syöminen on hätähuuto: palkkauksessa, työilmapiirissä tai työmaaruokalassa on jotain vikaa. Siksi on esimiesten tehtävä puuttua omien eväiden syömiseen mahdollisimman varhain.”

Hyvät hyssyrät sentään.

Meille on kertynyt oikein hauska eväsporukka.

Otin asian puheeksi evässeuralaisteni kanssa. Kävi ilmi, että muutkin olivat törmänneet kanssaihmisten huoleen. He olivat yhtä hämmentyneitä kuin minäkin.

Niinpä löimme eväiden terästämät/pehmittämät (valitse mieluisampi vaihtoehto) aivomme yhteen ja kokosimme syyt, joiden takia lounaseväiden syöminen on kaikesta huolimatta ihan hyvä juttu ja sallittua.

1 Eväiden syöminen ei välttämättä ole yksinäistä.

Ainakin meille on kertynyt oikein hauska porukka, jotka suunnistamme samoihin aikoihin työpaikan kahvitilaan, otamme esiin eväspussit ja -purnukat ja alamme rupatella. Eväsrinkiin kuuluu ihmisiä kaikkialta talosta, joten siinä tulee tutustuttua muihinkin kuin lähimpänä istuviin työkavereihin.

Joskus tekee hyvää ottaa vähän aikaa itselleen kesken sosiaalisen työpäivän.

2 Edes eväiden syöminen yksin ei välttämättä ole yksinäistä.

Joskus tekee hyvää ottaa vähän aikaa itselleen kesken sosiaalisen työpäivän, keskittyä syömiseen ja vaikka siihen iltapäivälehteen.

3 Eväiden syömisen ei tarvitse olla epäterveellistä.

Lounaan terveellisyys riippuu tasan siitä, millaiset eväät itselleen valmistaa – ja mitä ruokaa ruokalassa valitsee. Ruokalassa tulee myös helpommin syötyä itsensä ähkyyn, kun valikoimaa on paljon.

On äärimmäisen epäkohteliasta kommentoida toisen ihmisen syömisiä.

4 Syöminen on henkilökohtaista.

Entä sitten, jos eväät ovatkin epäterveelliset, epäesteettiset tai epä-mitävain? Me eväsringissä olemme tiukasti sitä mieltä, että ruoka on henkilökohtainen asia. On äärimmäisen epäkohteliasta kommentoida toisen ihmisen syömisiä.

5 Eväiden syöminen on taloudellista.

Jääkaappiin kertyy aina kaikenlaista tähdettä ja ylijäämää. On ihan fiksua syödä se pois.

”Oman annoksesi saat määriteltyä jo kotona juuri oikean kokoiseksi.”

6 Eväiden syöminen on ekologista.

Tämä perustelee parhaiten sitaatti Katleena Kortesuon, Juha Ketolan ja Mikko Sairasen kirjasta Älä syötä ruokahukkaa – Näin käytät tähteet, säästät rahaa ja pelastat maapallon (Docendo 2018):

”Valitse mieluummin omat eväät kuin työpaikkaruokalan lounas. Nyt kyse ei ole pelkästään edullisuudesta tai lounaan nopeudesta vaan erityisesti jätteiden määrästä ja kuluttamistasi kaloreista. Oman annoksesi saat määriteltyä jo kotona juuri oikean kokoiseksi: ruokaa ei päädy roskiin, eikä samalla tule syötyä sitä ihanaa suklaamoussea, jota on tarjolla perjantaisin.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla