Raggarimorsian on toimittaja ja kirjailija Minna Duftonin luoma räväkkä hahmo, joka puolustaa kaikkia, jotka uskaltavat astella toistamiseen alttarille.  

Kun toimittaja ja kirjailija Minna Dufton suunnitteli toisia häitään, hän kimpaantui kohtaamaansa kritiikkiin.

–Aloitin häiden suunnittelun varovasti. Kun vihdoin uskalsin ostaa ensimmäisen häälehden ja epäröin kassalla, myyjä sanoi: ”Osta kerralla kolme, kerranhan sitä vain naimisiin mennään!” Samanlaisia kommentteja kuulin myös häämessuilla. Tuli olo, että pitäisi jotenkin pyydellä anteeksi sitä, että on tokakertalainen.

Kimpaannuksesta syntyi Raggarimorsian, pinkkitukkainen räväkkä hahmo, joka kirjoittaa blogia ja puolustaa kaikkia, jotka uskaltavat uudelleen alttarille.

–Raggarimorsian on raivopäinen hahmo, ei hillitty eikä hallittu. Hän on epätäydellinen nainen, joka uskaltaa sanoa asioita, joita en itse välttämättä uskaltaisi.

”Tokakertalainen ei ole kakkosluokan morsian”

Dufton juhli toisia häitään vuoden 2014 elokuussa. Yksinkertaista niiden suunnittelu ei ollut, sillä hän oli vannonut, ettei menisi enää ikinä naimisiin. Ensimmäisen kerran hän asteli alttarille 13 vuotta aiemmin. Myös Duftonin mies on ollut aiemmin avioliitossa.

–Kun päätimme mennä naimisiin, minut valtasi kauhu. Olin ajatellut, että avioliitto on niin järkälemäinen asia, etten koe sitä enää uudelleen. Lopulta päätin vain olla rehellinen ja antaa mennä.

Dufton puri ahdistuksensa blogin kirjoittamiseen. Raggarimorsian auttoi häntä revittelemään ja purkamaan tunteita sanomalla ne ääneen.

Hääparit eroavat nykyään Suomessa yhtä paljon kuin 20 vuotta sitten. Siksi toista tai kolmatta kertaa naimisiin menemisessä ei pitäisi Duftonin mielestä olla enää ihmeellistä. Häiden ja niiden juhlimisen kuuluisi elää ajan mukana.

–On jo aika, että uudelleen naimisiin menevät uskaltavat mennä rohkeasti pukuliikkeisiin ja häämessuille siinä missä ensikertalaisetkin.

Dufton on huomannut, että etenkin kirkon asenne ”käytettyjä” pareja kohtaan on ollut ajoittain julma, mikä vaikuttaa myös ihmisten asenteisiin. Kun Dufton itse oli sulhasensa kanssa tapaamassa vihkipappia ennen häitä, tämä tokaisi: ”Eihän teidän tarvitse harjoitella, kyllä te tämän jo tiedätte.”

–Se tuntui pahalta, koska toista kertaa kaiken tekeminen jännitti minua valtavasti. Juuri silloin olisin kaivannut harjoitusta! Tuli olo, että meidät halutaan saada ulos mahdollisimman nopeasti. Otimme tilanteen kuitenkin huumorilla.

Raggarimorsiamen kautta Dufton haluaa kannustaa kierrätysmorsiamia, kuten hän uudelleen naimisiin meneviä kutsuu.

–Toisella kerralla ihminen on vanhempi ja viisaampi. Itsevarmuus on lisääntynyt, ja sitä osaa jo nauraa itselleen. Eväät  ovat paljon paremmat kuin ensimmäisellä kerralla, jolloin morsian oli ehkä niin nuori, ettei tiennyt kuka itse on tai kuka kumppani on.

Encore-häissä ei olla täydellisiä

Duftonin kirjoittama Raggarimorsiamen hääopas ilmestyy heinäkuun 30. päivä. Siinä hän puhuu encore-morsiamista ja -sulhasista – siis heistä, jotka menevät naimisiin uudelleen. Miten encore-häät eroavat ensimmäisistä?

– Tokat häät ovat ehkä elämänmakuisemmat. Ensimmäiset häät voivat olla joskus melko teatterimaiset ja jopa teennäiset. Toiset häät ovat helposti myös ensimmäisiä isommat, sillä perheet ovat laajentuneet ja ystäviä on tullut lisää matkan varrella.

Tärkeintä Duftonin mielestä on se, että toista kertaa naimisiin menevien morsianten ja sulhasten ei tarvitse olla täydellisiä. He ovat kokeneet epäonnistumisia ja käyneet läpi kriisejä tahoillaan. He tietävät, että voivat olla omia itsejään ja että kumppani rakastaa heitä juuri sellaisena.

–Kun sen ymmärtää, myös juhlista tulee parin näköiset. Tokalla kerralla kaikki käy! Tee niistä bileet, mene naimisiin karusellissa jos haluat. Häävalssiakaan ei ole pakko tanssia.

Liika stressi ja hääjärjestelyihin keskittyminen ei kuitenkaan kannata. Juhlavalmisteluista ei saa tulla elämän ainoa sisältö, koska silloin juhlien jälkeen voi iskeä tyhjyys. Duftonin palautti maan pinnalle kaksi viikkoa ennen häitä perheeseen iskenyt täitartunta.

–On ihan hyvä, että elämässä on asioita muistuttamassa siitä, että yhdestä päivästä ei kannata tehdä liian isoa juttua.

Toisia häitään tanssivia Dufton vinkkaa myös pysähtymään ja miettimään, millainen onni on sattunut kohdalle. Uuden ihmisen löytäminen rinnalle on niin iso asia, että sitä saa ja kannattaa juhlia kunnolla.

–Uskaltakaa juhlia älkääkä liikaa ajatelko, mitä muut miettivät. Rohkeasti vain ja kovaan ääneen. Raggarimorsian sanoisi: Tanssikaa pöydillä ja roikkukaa kattokruunuista!

Raggarimorsiamen vinkit rentoihin encore-häihin

1. Älä takerru menneeseen

Mieti, mitä haluat tehdä toisin kuin ensimmäisissä häissäsi. Älä toista samoja kaavoja ja virheitä. Toisaalta on hyvä ymmärtää, että tilanteille ja paikoille ei saa antaa liikaa merkitystä. Jos haluat mennä naimisiin samassa paikassa tai samanlaisessa mekossa kuin ensimmäisellä kerralla, mene.

2. Tee häistä teidän näköisenne

On tärkeää, että morsian ja sulhanen tuovat oman persoonansa esiin heti suunnittelun alusta saakka. Olkaa niitä persoonia, joihin toisissanne rakastuitte. Täydellisyyden tavoittelu ei kannata. Älä piilota hauskinta osaa itsestäsi valkean hääunelman taakse.

3. Menikö jotain pieleen? Hyvä!

Jos asiat menevät pieleen, se on mahdottoman hyvä asia. Häistä tehdään usein vaikeat luomalla liian tiukat aikataulut. Suunnittelu on tärkeää, mutta jos asiat eivät mene kuten ajattelitte, maailma ei lopu siihen. Kun osaat nauraa itsellesi, myös vierailla on hauskaa.

4. Älä mökötä pikkuasioiden vuoksi

Vaarallisinta on se, että antaa pienten seikkojen pilata kaiken. Naimisiin menoon liittyvän onnen pitäisi kantaa pikkujuttujen yli. Jos koira pissaa laahukselle tai kakku kaatuu, kuittaa se hymyllä. Tärkeä päivää ei saa tuhlata kiukutteluun.

5. Suhtaudu haukkujiin olankohautuksella

Uudelleen naimisiin menevien lähipiiristä voi löytyä ihmisiä, jotka supisevat selän takana. Jätä heidät omaan arvoonsa. Jos läheinen ei näe teidän olevan onnellisia, se on häneltä pois. Yksi ikävä ihminen sadan mukavan joukossa ei saa pilata päiväänne.

6. Älä stressaa, se on vain yksi päivä

Häät ovat äkkiä ohi. Siksi niiden suunnittelusta ei saisi tehdä elämän sisältöä, vaan puuhastelun tulisi tapahtua tavallisen arjen keskellä. Liika stressi aiheuttaa vain riitoja. Jos päätä kiristää, hengitä paperipussiin ja soita vaikka kaasolle.

7. Juhlikaa rennosti

Encore-hääjuhlissa parasta on se, että niissä sekä hääpari että vieraat voivat olla juuri sellaisia kuin ovat. Liian pönötyksen voi unohtaa ja tunnelma on usein rennompi ja vapautuneempi.

 

 

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.