Kahvittelu on yksi elämän suurista iloista, ja sen me suomalaiset totisesti osaamme! Kysyimme Kodin Kuvalehden lukijoilta, mitkä kahvit ovat parhaat.

Tarjosimme 20 erilaista vaihtoehtoa voittajaksi: olisiko ihaninta ehkä nauttia kakkukahvit, ryystää nokipannukahvit vai kenties siemailla saunakahvit?

Lähes kaikilla kahvinjuontihetkillä oli ystävänsä, mutta yksi oli suosiossa selvästi yli muiden: ylivoimaisesti suosituimmaksi kyselyssä osoittautuivat aamukahvit.

Niitä rakasti kaikkein eniten jopa yli puolet kyselyyn vastanneista lähes 500 ihmisestä. Päivä alkaa parhaiten lempikahvin ja hyvän aamupalan voimalla, ja ilman niitä päivä ei kunnolla käynnisty ollenkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös kakkukahvit ja torikahvit löysivät kannattajansa.

Lämpimästi suhtauduttiin myös iltapäiväkahveihin ja nokipannukahveihin. Hyvä tarjoilukin sulattaa sydämiä: sekä kakkukahvit, pullakahvit, synttärikahvit että torikahvit löysivät omat kannattajansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

KK:n lukijat halusivat lisäksi muistuttaa viettävänsä myös maailmanparannuskahveja, remonttikahveja, siivouksenjälkeiskahveja sekä ”pläsipääkaffeja” (ilman pullaa).

”Joimme nokipannukahvit parhaasta päästä”

Suomalaisille unohtumattomimmat kahvihetket liittyvät usein hetkiin luonnon helmassa. ”Vaellusretkellä mikään ei voi olla ihanampaa kuin kauniina kesäaamuna saada tulilla keitetyt kahvit nokipannusta.”

Toiselle sama tunnelma syntyy sieni- tai marjaretkellä: ”Kun istahtaa väsyneenä kannon nokkaan ja siemaisee termoksesta höyryävää kahvia, tuntee olonsa pian ihan uudestisyntyneeksi.”

”Kuului vain metsän huminaa ja tulen rätinää. Joimme nokipannukahvit parhaasta päästä.”

Eräs lukijoista muistaa upean pakkasyön muutaman vuoden takaa. ”Istuimme laavun edessä uutta vuotta vastaanottamassa, pakkasta oli yli 20 astetta ja yötaivaalla tähtiä. Kuului vain metsän huminaa ja tulen rätinää. Joimme nokipannukahvit parhaasta päästä.”

Toisen nuoruusmuistoihin punoutuvat monet kahvihetket heinäpellolla heinätöiden lomassa: ”Lämmin kesäpäivä ja pullakahvi luonnon helmassa. Ah!”

”Synnytyksen jälkeen kahvi maistui ihanalta”

Elämän käännekohdissa ja juhlahetkissä juodut kahvit ovat myös maistuneet erityisen hyvältä: nuori äiti kertoo, että synnytyksen jälkeen synnytyssalissa juodut kahvit olivat ”parhaimmat ikinä”.

Harvinainen kahvimuisto syntyi myös autokaupassa, jossa lukijan äidille oli ostettu ensimmäinen auto isän kuoleman jälkeen.

Lämpöä liittyy niihinkin hetkiin, kun ”oma rakas on keittänyt kahvin ja tarjoilee sen juuri oikeanlaisena”.

”Olin ensitreffeillä. Oli jännää ja ihanaa!”

Joskus kahvi maistuu jännityksenkin lomassa taivalliselta: ”Minulla oli ensimmäiset treffit erään nuoren miehen kanssa Shellin huoltoasemalla. Kyllä oli jännää ja ihanaa. Kahvitkin maistuivat.”

Eräs lukijoista muistaa kahvit, jotka jäivät viimeisiksi.

”Mieleeni on jäänyt viimeinen aamukahvihetki mummoni kanssa. Nauroimme viimeiset naurut yhdessä ja meillä oli hauskaa. Iltapäivällä hän nukkui yllättäen pois. Siitä jäi muistot, jotka kannattelevat.”

”Mummo joi kahvinsa Pulmu-sokerin läpi”

Mieleenpainuvia ovat olleet myös hyvin erikoiselta maistuvat kahvit: isoäiti sekoitti kuppiin yhdeksän osaa kermaa ja yhden osan kahvia, ulkomainen vävyehdokas puolestaan siemaili urheasti inhoamaansa sumppia kolme kuppia.

Legendaarisia ovat myös elävät muistot mummoista, jotka joivat kahvinsa sokeripalan läpi.

”Mummo joi kahvinsa Pulmu-sokerin ja ukki Sirkku-sokerin läpi. Me lapset ei tajuttu koko sokeripalan läpi juomista ollenkaan.”

Valeriya

Minä synnyin Kazakstanissa. Siellä juodaan paljon teetä. Minun kotimaassa teetä juodaan maidon ja leivosten kanssa. Kun olin Suomen kansallismuseossa, kuulin että ennen Suomessa ei juotu kahvia. Silloin ihmiset joivat olutta. Esimerkiksi sotilaat linnoissa joivat neljä litraa olutta päivässä. Myöhemmin Suomeen tuotiin kahvia. Ihmiset tekivät töitä paremmin koska kahvi piristää. Ennen minä join vain teetä. Suomessa olen alkanut juoda kahvia. Paras kahvi minulle on Gran Palomar, ostan siitä Stockmannilta. Nyt minä juon kahvi enemmän ja enemmän. Tiede sanoo että kahvi voi olla terveellistä, jos ei juo liikaa. 

  • ylös 11
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla