Jos luulit, että kahvi on fiksua juoda iltapäivänokosten jälkeen, olit väärässä. 

Kun iltapäiväväsymys iskee, vaihtoehtoja tuntuu yleensä olevan kaksi: nokoset tai kuppi kahvia. Tutkimusten mukaan paras vaihtoehto olisi kuitenkin niiden yhdistelmä eli kahvipäikkärit.

Kahvipäikkärit tarkoittaa, että juot kupillisen kahvia ja nukut 20 minuuttia ennen kuin kahvin sisältämä kofeiini ehtii aivoihisi. Sitten heräät ja nautit energisestä olosta.

Olennaista on, että juot kahvin nopeasti. Valitse tuplaespresso, kulauta se alas niin nopeasti kuin pystyt ja mene heti nukkumaan. Jos pidät puolen tunnin kahvitauon, kahvi ehtii aivoihisi asti ennen nukahtamista ja kahvipäikkärit menevät sinulta sivu suun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhtä olennaista on, ettet nuku liian pitkään. 20 minuuttia on juuri sopiva päikkäriaika. Jos nukut pidempään, ehdit vaipua syvän unen vaiheeseen ja heräät tokkurassa, joka saattaa kestää jopa neljä tuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kahvipäikkäreiden juju on siinä, että sekä nukkuminen että kahvi estävät uni-valverytmiä säätelevän adenosiinin vaikutusta kehossa. Adenosiinia kertyy aivoihin päivän mittaan ja se tekee sinut uniseksi illalla. Päikkärit ja kahvi taistelevat sitä vastaan eri rintamilla: nukkuminen vähentää adenosiinin määrää, kofeiini taas muistuttaa sitä niin paljon, että aivot hämääntyvät. Siksi niiden yhteisvaikutus on tehokkaampi kuin kummankaan yksin.

Lähde: Lifehack.org

Sisältö jatkuu mainoksen alla